Kako smanjiti stres?

kako se osloboditi stresa

Stres je psihološki i fiziološki odgovor na spoljašnje pritiske ili zahteve. Mogu ga pokrenuti različite situacije ili događaji koji se doživljavaju kao izazovni, neodoljivi ili preteći. Kada osoba doživi stres, telo prolazi kroz niz fizioloških promena, kao što su ubrzan rad srca, povišen krvni pritisak i oslobađanje hormona stresa poput kortizola.

Stres može biti uzrokovan raznim faktorima, uključujući pritisak na poslu, finansijske poteškoće, lične odnose, zdravstvene probleme ili velike životne promene. Može se manifestovati na različite načine, i psihički i fizički. Uobičajeni znaci i simptomi stresa uključuju razdražljivost, anksioznost, poteškoće u koncentraciji, poremećaje spavanja, napetost mišića i glavobolje.

Dok je akutni stres normalan i privremeni odgovor na određenu situaciju, hronični stres nastaje kada stresori traju tokom dužeg perioda i telo nije u stanju da se vrati u prvobitno stanje. Produžena izloženost hroničnom stresu može imati štetne efekte na fizičko i mentalno zdravlje, što dovodi do stanja poput depresije, anksioznih poremećaja, kardiovaskularnih problema i oslabljene imunološke funkcije.

Upravljanje stresom je od suštinskog značaja za opšte blagostanje. Strategije kao što su praktikovanje tehnika opuštanja, bavljenje redovnim fizičkim vežbama, održavanje zdravog načina života, traženje društvene podrške i korišćenje tehnika za smanjenje stresa kao što su svesnost ili terapija mogu pomoći pojedincima da se nose sa stresom i minimiziraju njegov negativan uticaj na njihovo zdravlje.

Neophodno je upravljati stresom u njegovim akutnim i hroničnim oblicima kako bi se smanjili njegovi negativni efekti na vaše zdravlje i dobrobit. Takođe je ključno identifikovati osnovni uzrok hroničnog stresa i izvršiti neophodne promene u načinu života za borbu protiv njega.

KAKO SE MANIFESTUJU SIMPTOMI STRESA

Simptomi stresa se mogu manifestovati na različite načine, kako fizički tako i mentalno. Neki od uobičajenih simptoma stresa uključuju:

Fizički simptomi: Stres može da izazove različite fizičke simptome, uključujući glavobolje, napetost mišića ili bol, umor, bol u grudima, loše varenje, poremećaj sna i promene u apetitu ili seksualnom nagonu.

Emocionalni simptomi: Hronični stres može uticati na emocionalno stanje i raspoloženje osobe. Simptomi mogu uključivati anksioznost, nemir, razdražljivost, bes, depresiju i nedostatak motivacije.

Kognitivni simptomi: Stres može uticati na kognitivne sposobnosti osobe i dovesti do poteškoća u koncentraciji, zaborava, neorganizovanosti, lošeg rasuđivanja i negativnog razmišljanja.

Simptomi ponašanja: Stres može uticati na ponašanje osobe i dovesti do promena u navikama ili načinu života, uključujući povlačenje iz društva, povećanu upotrebu supstanci kao što su alkohol ili duvan, ili promene raspoloženja, kao što je npr. plakanje.

Važno je biti svestan ovih simptoma i preduzeti mere za upravljanje stresom pre nego što postane hroničan i utiče na mentalno i fizičko zdravlje.

STRES U TRUDNOĆI

Stres se može pojaviti u bilo kom trenutku tokom trudnoće. Neke uobičajene situacije koje mogu doprineti stresu tokom trudnoće uključuju:

Promene u hormonima: Hormonske promene tokom trudnoće mogu uticati na raspoloženje i emocije, povećavajući verovatnoću da ćete doživeti stres i anksioznost.

Fizička nelagodnost: Kako telo prolazi kroz različite fizičke promene, kao što su povećanje telesne težine, hormonske fluktuacije i promene u držanju, to može dovesti do nelagodnosti i stresa.

Emocionalna prilagođavanja: Trudnoća često donosi značajne životne promene i emocionalna prilagođavanja. Priprema za dolazak nove bebe, suočavanje sa fizičkim i emocionalnim aspektima trudnoće ili prilagođavanje novim ulogama i odgovornostima mogu doprineti stresu.

Lični faktori i faktori vezani za posao: Lični događaji kao što su finansijske brige, problemi u vezi ili promene radnih situacija mogu izazvati stres tokom trudnoće.

Komplikacije u trudnoći: Ako postoje komplikacije tokom trudnoće, kao što su gestacijski dijabetes, visok krvni pritisak ili trudnoća visokog rizika, dodatne brige i medicinski tretman mogu dovesti do povećanja nivoa stresa.

Važno je prepoznati da je doživljavanje stresa tokom trudnoće uobičajeno i normalno. Međutim, prekomerni ili produženi stres može imati negativne efekte i na majku i na bebu u razvoju. Ključno je preduzeti korake za upravljanje stresom i tražiti podršku kada je to potrebno.

Prepoznavanje stresa tokom trudnoće uključuje obraćanje pažnje na fizičke i emocionalne znakove. Evo nekih uobičajenih znakova i simptoma stresa na koje možete paziti:

Fizički simptomi:

 • Glavobolja;
 • Napetost mišića ili bol;
 • Umor;
 • Problemi sa spavanjem;
 • Uznemireni stomak ili problemi sa varenjem;
 • Povećan ili smanjen apetit;
 • Ubrzani rad srca;
 • Oslabljen imuni sistem, što dovodi do češćih bolesti,

Emocionalni i bihejvioralni simptomi:

 • Anksioznost ili preterana zabrinutost;
 • Razdražljivost ili promene raspoloženja;
 • Osećaj preopterećenosti;
 • Nedostatak motivacije ili koncentracije;
 • Promene u apetitu ili težini;
 • Povlačenje iz društvenih aktivnosti;
 • Poteškoće u donošenju odluka;
 • Povećana upotreba alkohola ili droga.

Važno je napomenuti da svako iskustvo sa stresom može da varira i da možda nećete imati sve ove simptome. Ako sumnjate da ste pod stresom, preporučljivo je da se obratite svom lekaru za odgovarajuću procenu.

POSAO KAO UZROK STRESA

Posao može biti značajan uzrok stresa za mnoge ljude. Postoji nekoliko faktora u radnom okruženju koji mogu doprineti stresu, kao što su:

Radno opterećenje: Preveliko opterećenje, dugo radno vreme ili nerealni rokovi mogu stvoriti pritisak i stres.

Nedostatak kontrole: Osećaj nedostatka kontrole nad odlukama u vezi sa poslom ili ograničena autonomija može doprineti stresu.

Zahtevi za posao: Visok nivo odgovornosti, zahtevni zadaci ili rad sa teškim klijentima ili kupcima mogu biti stresni.

Nejasna očekivanja: Nepostojanje jasnih očekivanja ili dvosmislenih uputstava može dovesti do stresa i anksioznosti.

Organizaciona kultura: Toksično radno okruženje, nedostatak podrške menadžera ili kolega i loša komunikacija mogu doprineti stresu.

Neravnoteža između posla i privatnog života: Neravnoteža između posla i privatnog života, kao što je dugo radno vreme, malo vremena za opuštanje ili slobodne aktivnosti, može izazvati stres.

Nesigurnost posla: Strah od gubitka posla ili nestabilnost posla može dovesti do hroničnog stresa i anksioznosti.

Nedostatak priznanja: Osećanje potcenjenog ili necenjenog za posao može uticati na samopoštovanje i doprineti stresu.

Za pojedince i organizacije je važno da se pozabave stresom na radnom mestu. Primena strategija kao što je promovisanje ravnoteže između posla i privatnog života, obezbeđivanje sistema podrške zaposlenima, negovanje pozitivnog radnog okruženja i nuđenje resursa za upravljanje stresom može pomoći u ublažavanju negativnog uticaja stresa na poslu.

STRES MOŽE DOVESTI DO ZDRAVSTVENIH PROBLEMA

Stres može uticati na nekoliko delova tela. Prema klinici Mayo, prekomerni ili produženi stres može dovesti do različitih zdravstvenih problema, kao što su visok krvni pritisak, bolesti srca, moždani udar, gojaznost i dijabetes. Kada osoba doživi stres, telo prolazi kroz niz reakcije, uključujući aktivaciju odgovora „bori se ili beži“, koji može uticati na više sistema. Evo nekoliko specifičnih načina na koje stres može uticati na različite delove tela:

Centralni nervni sistem: Stres izaziva oslobađanje hemikalija u mozgu, kao što su adrenalin i kortizol, koji mogu uticati na raspoloženje, motivaciju i emocionalnu regulaciju. Takođe može dovesti do glavobolje i migrene.

Kardiovaskularni sistem: Tokom odgovora „bori se ili beži“, broj otkucaja srca i krvni pritisak se povećavaju, što tokom vremena može doprineti razvoju srčanih bolesti i moždanog udara.

Respiratorni sistem: Stres može izazvati brzo disanje ili kratak dah, što dovodi do hiperventilacije ili čak napada panike.

Sistem za varenje: Stres može poremetiti funkciju varenja i izazvati simptome kao što su grčevi u stomaku, zatvor i dijareja. Takođe može dovesti do digestivnih poremećaja kao što je sindrom iritabilnog creva.

Mišićno-skeletni sistem: Stres može izazvati napetost mišića, ukočenost i bol u vratu, ramenima i leđima. Ovo može dovesti do hroničnog bola ako se ne reši.

Važno je napomenuti da svačije iskustvo sa stresom može varirati, a specifični efekti stresa na telo mogu se razlikovati od osobe do osobe. Međutim, preduzimanje koraka za upravljanje stresom može imati značajne zdravstvene koristi.

KONTROLA STRESA

Kontrolisanje stresa uključuje primenu različitih strategija za upravljanje i smanjenje uticaja stresa na vaše blagostanje. Evo nekoliko tehnika koje mogu pomoći:

Identifikujte okidače stresa i upravljajte njima: Razmislite o tome koje situacije ili faktori doprinose vašem stresu. Kada identifikujete okidače, razvijte strategije za izbegavanje ili efikasno suočavanje sa njima. Ovo može uključivati postavljanje granica, određivanje prioriteta zadataka ili traženje podrške kada je to potrebno.

Vežbajte tehnike opuštanja: Uključite se u aktivnosti koje promovišu opuštanje, kao što su vežbe dubokog disanja, meditacija, joga ili progresivna relaksacija mišića. Ove tehnike vam mogu pomoći da smirite um i smanjite fizičku napetost.

Redovno vežbajte: pokazalo se da fizička aktivnost smanjuje stres oslobađanjem endorfina, koji prirodno podiže raspoloženje. Redovne vežbe, kao što su hodanje, trčanje ili ples, mogu pomoći u ublažavanju stresa i poboljšanju opšteg blagostanja.

Održavajte zdrav način života: vodite računa da imate uravnoteženu ishranu, adekvatan san i ograničite unos supstanci kao što su kofein i alkohol, jer mogu da pogoršaju stres. Briga o svom fizičkom zdravlju doprinosi boljem upravljanju stresom.

Efikasno upravljajte vremenom: Loše upravljanje vremenom često dovodi do povećanog stresa. Dajte prioritet zadacima, postavite realne ciljeve i podelite veće zadatke na manje korake kojima se može upravljati. Ovaj pristup vam može pomoći da se osećate više pod kontrolom i da smanjite osećaj preopterećenosti.

Potražite društvenu podršku: Razgovor sa prijateljima od poverenja, članovima porodice ili grupom za podršku može pružiti emocionalnu podršku i različite perspektive o vašoj situaciji. Deljenje svojih misli i osećanja može pomoći u ublažavanju stresa i pružiti osećaj povezanosti.

Postavite granice: Naučite da kažete „ne“ kada se osećate preopterećeno ili kada preuzimate dodatne odgovornosti koje mogu ugroziti vaše blagostanje. Davanje prioriteta sopstvenim potrebama i postavljanje granica može sprečiti preterani stres.

Vežbajte brigu o sebi: Uključite se u aktivnosti koje vam donose radost i opuštanje, kao što su hobiji, provođenje vremena u prirodi, slušanje muzike ili kreativni pristup. Briga o sebi može vam pomoći da se bolje nosite sa stresom.

Uzmite u obzir biljne lekove: Određene biljke, kao što su kamilica, matičnjak, i pasiflora, tradicionalno se koriste za ublažavanje anksioznosti i stresa. Međutim, važno je da se konsultujete sa lekarom pre upotrebe bilo kog biljnog leka kako biste osigurali bezbednost i pravilnu dozu.

Konzumirajte čajnu mešavinu: Čajna mešavina HERBA MED No: 148 je izvor biološki aktivnih jedinjenja koja povoljno deluju kod nesanice, napetosti, neuroze, depresije I stresa. Veliki broj zdravstvenih tegoba jesu neurovegetativnog porekla. Da bi se uspešno otklonile sve smetnje vezane za oboljenje, treba smiriti nervni sistem, a da se pri tom očuva puna radna i budna sposobnost. Pojačana nervoza i napetost u toku dana se mogu rešiti ovom izuzetno efikasnom čajnom mešavinom, a da se pri tome ne stvori zavisnost i sačuva radna sposobnost.

Pored čajne mešavine mogu vam pomoći i relax kapi: Relax kapi su dijetetski proizvod koji na potpuno prirodan način dovode do opšteg smirenja nervnog sistema, normalnog sna i vraćanja životne energije.

Zapamtite, važno je da pronađete ono što vam najbolje odgovara i da dosledno uključite ove strategije u svoju rutinu. Ako stres postane nepodnošljiv i utiče na vaš svakodnevni život, razmislite o traženju stručne pomoći od lekara ili terapeuta.

HERBA MED ČAJ ZA SMIRENJE

Čaj za smirenje