Kako se rešiti zatvora

kako se resiti zatvora

Zatvor je stanje koje karakteriše retko pražnjenje creva, obično manje od tri puta nedeljno, i otežano izlučivanje stolice. Takođe može uključiti odvajanje tvrde, suve ili kvrgave stolice koje mogu biti bolne.

Može nastati zbog različitih faktora, uključujući neadekvatan unos vlakana, nedovoljan unos tečnosti, neadekvatne fizičke aktivnosti, određene lekove, promene u rutini ili ishrani i osnovna medicinska stanja. Zatvor takođe može biti normalna varijacija u pražnjenju creva kod nekih pojedinaca.

Uobičajeni simptomi opstipacije uključuju naprezanje tokom pražnjenja creva, osećaj nepotpunog pražnjenja, nadimanje, nelagodnost u stomaku, a ponekad mogu biti praćeni smanjenim apetitom ili opštom slabošću.

Za upravljanje opstipacijom, povećanje unosa dijetalnih vlakana, održavanje hidratacije, redovna fizička aktivnost i uspostavljanje redovne rutine u kupatilu mogu biti od pomoći. U nekim slučajevima se mogu preporučiti laksativi bez recepta, ali je najbolje da se konsultujete sa lekarom pre njihove upotrebe.

Važno je napomenuti da ako opstipacija ne prestaje, praćena je jakim bolom ili krvarenjem, ili ako postoji bilo kakva zabrinutost, preporučljivo je potražiti savet lekara za odgovarajuću procenu i uputstva.

UZROK NASTANKA OPSTIPACIJE

Zatvor može imati različite uzroke. To uključuje faktore načina života, upotrebu lekova, medicinska stanja i navike u ishrani.

 • Nedostatak vlakana i neadekvatan unos tečnosti mogu doprineti opstipaciji. Pored toga, sedeći način života i nedostatak fizičke aktivnosti mogu usporiti rad creva i dovesti do zatvora.
 • Lekovi kao što su određeni lekovi protiv bolova, antacidi koji sadrže kalcijum ili aluminijum, antidepresivi i suplementi gvožđa mogu izazvati opstipaciju kao neželjeni efekat. Važno je napomenuti da pojedinci ne bi trebalo da prestanu ili prilagođavaju svoje lekove bez konsultacije sa lekarom.
 • Određena medicinska stanja takođe mogu doprineti zatvoru. To uključuje neurološke poremećaje kao što su multipla skleroza ili Parkinsonova bolest, hormonske poremećaje kao što je hipotireoza i gastrointestinalna stanja kao što je sindrom iritabilnog creva ili kolorektalni kancer.
 • Promene u rutini ili ishrani, kao što su putovanja ili nagli pad unosa vlakana, takođe mogu dovesti do privremenog zatvora.

Vredi napomenuti da trudnoća takođe može da izazove zatvor zbog hormonalnih promena i pritiska na creva.

Međutim, važno je napomenuti da konstipacija može imati i ozbiljnije osnovne uzroke, i ako neko ima hroničnu ili tešku konstipaciju, preporučljivo je da se konsultuje sa lekarom radi pravilne procene i dijagnoze.

ZATVOR KOD ODRASLIH

Zatvor kod odraslih je uobičajeno stanje koje karakteriše retko pražnjenje creva ili otežano izlučivanje stolice.

Uzroci opstipacije mogu biti različiti, ali neki uobičajeni faktori uključuju neadekvatan unos vlakana i tečnosti, nedostatak fizičke aktivnosti, određene lekove, promene u rutini ili ishrani i osnovna medicinska stanja.

Simptomi opstipacije kod odraslih mogu uključivati manje od tri pražnjenja creva nedeljno, tvrdu i suvu stolicu, nelagodnost u stomaku, nadimanje i osećaj nepotpunog pražnjenja.

Lečenje opstipacije kod odraslih obično uključuje promene u načinu života kao što je povećanje unosa vlakana u ishrani, održavanje hidratacije i održavanje redovne fizičke aktivnosti. U nekim slučajevima se mogu preporučiti laksativi bez recepta, ali je važno da se konsultujete sa lekarom pre njihove upotrebe.

Ako opstipacija potraje ili je praćena jakim bolom, krvarenjem ili drugim zabrinjavajućim simptomima, preporučljivo je potražiti medicinsku pomoć za dalju procenu i uputstva.

ZATVOR KOD DECE

Zatvor kod dece je čest problem koji karakteriše retko pražnjenje creva ili odvajanje tvrde, suve stolice. Neki uobičajeni uzroci opstipacije kod dece uključuju rano odlazak na toalet, promene u ishrani, zadržavanje stolice zbog straha ili nelagodnosti, neadekvatan unos vlakana i određena medicinska stanja.

Simptomi opstipacije kod dece mogu uključivati manje pražnjenja creva nego obično, tešku i teško prolaznu stolicu, nelagodnost u stomaku, a ponekad čak i curenje stolice. Zatvor može biti uznemirujući za decu i može izazvati nelagodnost.

Ako vaše dete ima zatvor, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti da biste ublažili stanje. Podsticanje da piju puno tečnosti, uključujući vodu i 100% voćni sok, zajedno sa ishranom bogatom vlaknima koja uključuje voće, povrće, i mahunarke, može biti od pomoći u prevenciji i lečenju zatvora.

Uspostavljanje redovne rutine u kupatilu i osiguravanje da vaše dete ima dovoljno vremena da sedi na toaletu bez osećaja žurbe takođe može da podstakne redovno pražnjenje creva. U nekim slučajevima, lekar vašeg deteta može preporučiti upotrebu omekšivača stolice ili laksativa, ali ih treba koristiti pod njihovim uputstvima i nadzorom.

Važno je potražiti savet lekara ako opstipacija vašeg deteta ne prestane, ako je praćena jakim bolom, krvarenjem ili drugim simptomima koji zabrinjavaju, ili ako vaše dete doživljava značajan stres ili nelagodnost.

KADA JE VREME ZA KONSULTACIJE SA DOKTOROM OKO REGULISANJA PROBAVE?

Prema nekoliko izvora, postoje određeni znaci koji ukazuju da je možda vreme da se konsultujete sa lekarom u vezi sa problemima sa varenjem. Ovi znaci mogu uključivati:

 • Neobjašnjivi gubitak težine,
 • Hronična dijareja ili konstipacija,
 • Krv u stolici,
 • Česta gorušica ili refluks kiseline,
 • Poteškoće pri gutanju,
 • Povraćanje.

Važno je napomenuti da ovi znaci mogu ukazivati na ozbiljnije osnovne probleme i da ih ne treba zanemariti. Ako neko doživi bilo koji od ovih simptoma, trebalo bi da se konsultuje sa lekarom.

Pored toga, drugi znaci koji mogu ukazivati na probleme sa varenjem uključuju bol u stomaku, nadimanje ili promene u pokretima creva. Međutim, ovi znaci su takođe uobičajeni i ne moraju nužno ukazivati na ozbiljan problem.

Na kraju, ako neko doživljava uporne ili teške probavne simptome koji utiču na njihove svakodnevne aktivnosti ili kvalitet života, obično se preporučuje da potraže savet lekara.

KAKVE POSLEDICE NA ZDRAVLJE OSTAVLJA ZATVOR?

Zatvor može imati različite zdravstvene posledice. Evo nekih od potencijalnih efekata zatvora na zdravlje:

Hemoroidi: Kada se naprežete dok pokušavate da izbacite stolicu, to može izazvati oticanje vena oko rektuma i anusa, što dovodi do hemoroida.

Analne fisure: Tvrda, suva stolica može izazvati male suze u sluznici anusa, koje se nazivaju analne fisure. Oni mogu biti bolni i mogu izazvati krvarenje tokom pražnjenja creva.

Fekalna impakcija: U teškim slučajevima opstipacije, velika i stvrdnuta masa stolice može se akumulirati u rektumu. Ovo stanje, poznato kao fekalna impakcija, može biti veoma neprijatno i može zahtevati medicinsku intervenciju za uklanjanje oštećene stolice.

Opstrukcija creva: Hronični zatvor, posebno ako se ne leči, ponekad može dovesti do potpune blokade ili opstrukcije u crevima. Ovo stanje zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Disfunkcija creva: tokom vremena, hronična opstipacija može poremetiti normalno funkcionisanje creva, što dovodi do smanjenog tonusa mišića i smanjene osetljivosti na potrebu za pražnjenjem creva.

Od suštinskog je značaja da se odmah pozabavite konstipacijom kako bi se sprečile ove potencijalne zdravstvene posledice. Ako imate hroničnu ili tešku konstipaciju, preporučuje se da potražite savet lekara za odgovarajuću procenu i lečenje.

PRIRODNI LEKOVI ZA ZATVOR

Evo nekih prirodnih lekova za zatvor, podržanih naučnim dokazima:

Povećajte unos vlakana: Konzumiranje više vlakana, posebno iz izvora poput voća, povrća i celih žitarica, može pomoći u povećanju količine stolice i promovisanju redovnog pražnjenja creva.

Ostanite hidrirani: Pijte puno tečnosti, posebno vode, jer vam to može pomoći u omekšavanju stolice i sprečavanju zatvora.

Redovno vežbajte: Redovna fizička aktivnost može stimulisati mišiće u digestivnom traktu i podstaći redovno pražnjenje creva.

Koristite prirodne laksative: Određene namirnice kao što su suve šljive, kivi, laneno seme i aloe vera imaju prirodne laksativne efekte i mogu pomoći u promovisanju pražnjenja creva.

Probajte probiotike: probiotici sadrže korisne bakterije koje mogu pomoći u poboljšanju zdravlja creva i pravilnosti creva.

Razmislite o dodacima magnezijuma: Magnezijum može pomoći u povećanju vode u crevima i promovisanju pražnjenja creva, ali je važno da razgovarate sa zdravstvenim radnikom pre uzimanja bilo kakvih suplemenata.

Čajna mešavina HERBA MED No: 209: Čajna mešavina HERBA MED No: 209 je namenjena osobama koje imaju problema sa opstipacijom – zatvorom i hemoroidima. Problem lenjih creva je veoma česta pojava i stvara vrlo neprijatan i težak osećaj praćen nadutošću stomaka. Upravo ovaj problem se uspešno može rešiti čajnom mešavinom HERBA MED No: 209, koja NE SADRŽI SENU i ne stvara zavisnost, jer svojim aktivnim principom ubrzava peristaltiku creva, uspostavlja refleks pražnjenja i na taj način se ostvaruje nesmetano i pravilno pražnjenje.

Preporuka je da se terapeutski piju 3 šolje čajne mešavine dnevno dok se ne uspostavi pravilno pražnjenje, a onda se može preći na 2 ili 1 šolju, kako bi se održavalo stanje i ustalila probava…

Važno je napomenuti da promene u načinu života, kao što su one gore navedene, možda neće raditi za sve i važno je konsultovati se sa lekarom ako simptomi potraju ili se pogoršaju.

Hrana koja resave problem zatvora

Pravilna ishrana i uključivanje određene hrane u obroke mogu pomoći u ublažavanju opstipacije. Evo nekih namirnica za koje se zna da pomažu kod zatvora:

Suve šljive: Suve šljive, popularan su prirodni lek za zatvor. One su bogate vlaknima i sadrže skoro 3 grama vlakana u porciji od 1/4 šolje.

Hrana bogata vlaknima: Hrana bogata vlaknima može pomoći u povećanju stolice i promovisanju redovnog pražnjenja creva. Neki primeri uključuju:

 • Cela zrna: kao što su ovas, smeđi pirinač i hleb od celog zrna.
 • Pasulj i mahunarke: kao što su sočivo, slanutak i crni pasulj.
 • Voće: Posebno voće sa kožicom ili semenkama, kao što su jabuke, bobice i kruške.
 • Povrće: Uključujući lisnato povrće, brokoli i karfiol.

Voda: Adekvatna hidratacija je neophodna za održavanje redovnog pražnjenja creva. Pijenje dovoljno vode može pomoći u omekšavanju stolice i lakšem mokrenju.

Jogurt i kefir: Ovi mlečni proizvodi sadrže probiotike, korisne bakterije koje mogu pomoći u regulisanju digestivnog sistema. Studija je pokazala da kefir značajno smanjuje opstipaciju kod određenih osoba.

Važno je napomenuti da se svačiji odgovor na različite namirnice može razlikovati, pa je preporučljivo eksperimentisati sa uključivanjem ove hrane u svoju ishranu i posmatrati njihov uticaj na varenje.

Imajte na umu da ovi predlozi nemaju nameru da zamene lekarski savet. Ako imate hroničnu ili tešku opstipaciju, preporučuje se da se konsultujete sa lekarom radi personalizovanog pristupa.

Još nekoliko saveta kako se rešiti zatvora

Evo još nekoliko dodatnih saveta koji će vam pomoći da se oslobodite zatvora:

Probajte topli napitak: Ispijanje toplih napitaka kao što je topla voda sa limunom, biljni čaj ili kafa može pomoći da se stimuliše probavni sistem i podstakne redovno pražnjenje creva.

Masirajte stomak: Masaža stomaka može pomoći da se stimuliše pražnjenje creva. Nežno pritiskajte stomak kružnim pokretima počevši od desne strane pupka i idući u smeru kazaljke na satu nekoliko minuta.

Pokušajte da čučnete: čučanj ili korišćenje stolice u čučnju može pomoći da se pražnjenje creva učini lakšim i efikasnijim. Ovaj položaj pomaže u ispravljanju rektuma i debelog creva, što može olakšati odvajanje stolice.

Smanjite stres: Stres može usporiti varenje i uticati na rad creva. Uključivanje u tehnike opuštanja poput dubokog disanja, joge ili meditacije može pomoći u smanjenju nivoa stresa i promovisanju redovnog pražnjenja creva.

Uspostavite redovne navike u kupatilu: Svaki dan odvojite vreme za posetu toaletu i izbegavajte potiskivanje želje za pražnjenjem creva.

Zapamtite, uvek je preporučljivo da se konsultujete sa lekarom ako opstipacija ne prestane ili ako imate bilo kakve zdravstvene probleme.

HERBA MED ČAJ PROTIV ZATVORA

Čaj protiv zatvora