Urinarne infekcije kod žena

urinarne infekcije kod zena

Takozvane urinarne infekcije odnosno infekcije urinarnog trakta je veoma često zdravstveni problem, koji pogađa bukvalno sve – od dece preko odraslih pa i starijih osoba.

Pomenuti urinarni trakt sastoji se od uretera, bubrega, mokraćnih bešika i mokraćnog kanala (uretre) kroz kojih se urin iz našeg organizma izlučuje napolje.

Sama unutrašnjost urinarnog trakta je veoma sterilna, osim dela sluzokože pri samom izlazu uretera. Zbog svoje kiselosti i promenljive koncentracije rastvorenih jedinjenja u njemu, urin nije povoljna sredina za razvoj bakterija. Međutim, razni mikroorganizmi mogu da izazovu infekciju ili zapaljenje sluzokože urinarnog trakta pa će nam tad biti poremećen pravilan rad urinarnog trakta pa i potencijalno biti narušen normalan i funkcionalan rad bubrega.

Kod kojih žena se javljaju urinarne infekcije?

Žene starije od 18 godina su potencijalno izložene raznim urinarnim infekcijama i to kod onih koje imaju normalan urinarni sistem kao i očuvanu opštu funkciju bubrega. Neki od najčešćih uzročnika su pojava crevne bakterije, poznatije kao Ešerihija koli koja izaziva infekcije u čak 90% slučajeva.

Klice odnosno bakterije uglavnom izazivaju urinarne infekcije koje dospevaju u ženin urinarni trakt. Ali ukoliko govorimo o raznim infekcijama urinarnog trakta uglavnom se misli na infekciju ili upalu bešike koja je opet deo urinarnog trakta žene.

Statistika pokazuje da su urinarne infekcije zastupljenije kod žena nego kod muškaraca, a lekari su saglasni da će više od polovine žena imati bar jednom u svom životu urinarnu infekciju. Na svu sreću ona može veoma lako da se izleči na potpuno prirodan način. Između ostalog rešenje za lečenje jeste i čaj za urinarne infekcije kod žena.

Šta uzrokuje urinarnu infekciju kod žena?

Sve ukazuje na to da infekcije urinarnog trakta uglavnom uzrokuju bakterije, ali i ređe se kao uzročnik pojavljuju i gljivice koje dospevaju u ženin urinarni trakt.

U situaciji kada se bakterije prenamnože u urinarnom traktu, uzrokuju i upalu, dok za preventivu može koristiti dobra toaletna higijena – dakle brisanje od napred prema nazad svaki put prilikom korišćenja toaleta.

Kako se postavlja dijagnoza urinarne infekcije?

Prvenstveno na osnovu razgovora sa svojim lekarom, vi ćete biti informisani da li postoji šansa ili ne za pojavu urinarne infekcije. Doktor će na tom prvom lekarskom pregledu pokušati da dobije podatak da li postoji bolno i učestalo mokrenje, a upravo se ovim karakterišu infekcije ukoliko postoji upalni proces.

Kako bi lekar tačno utvrdio da li postoji urinarna infekcija poslaće pacijenta da uradi fizičko – hemijski pregled sa sedimentacijom ali i urinokulturu.

Koji su simptomi urinarne infekcije kod žena?

Pomenuli smo već ono primarno a to je bol, peckanje kao i drugi problemi prilikom svakodnevnog mokrenja. Takođe jedan od simptoma može biti i nagon za čestim mokrenjem – u situaciji kada ne izlazi puno urina.

Pacijenti uglavnom osećaju i pritisak u donjem delu stomaka, dok sam urin ima zaista neprijatan miris ili je zamućen.

Kod mlađih žena moguće je da se pojavi i krv u urinu, dok sve pacijentkinje osećaju drhtavicu, zamor, zbunjenost i slabost – što je ipak izraženije kod starijih žena.

Takođe, telesna temperatura je u većini slučajeva povišena što i ne čudi jer se nekada dešava da je infekcija došla čak i do bubrega.

Lečenje urinarne infekcije

Bitno je da čim pacijent primeti simptome urianarne infekcije, obavezno poseti lekara koji će na osnovu laboratorijskih analiza utvrditi da li problem postoji ili ne. Pored standardnih analiza urina koje smo naveli, u pojedinim slučajevima potrebno je uraditi i urološki pregled ultrazvukom.

Urinarna infekcija se leči prirodnim putem – HERBA MED No: 120 je biljna mešavina na potpuno prirodnoj bazi koja će uspešno rešiti probleme ove vrste kod svake žene. Verovatno ćete se već osećati bolje nakon jednog ili dva dana terapije, ali je jako bitno biti redovan i koristiti tačno prema naznačenom uputstvu. Dakle, čak i ako se osećate dobro koristite ovaj čaj do kraja prepisane terapije kako biste znali da ste problem rešili.

U situaciji kada se urinarna infekcija kod žena odmah ne leči, ona se može proširiti na bubrege, pa i na ostale delove dela. Sa druge strane ukoliko lečenju pristupite odmah infekcija urinarnog trakta vrlo je verovatno da neće oštetiti vaš urinarni trakt.

Neki od najčešćih simptoma bubrežne infekcije su povišena telesna temperatura kao i bolovi u leđima i to u predelu gde se nalaze bubrezi.

Prirodni čajevi takođe mogu rešiti i ove probleme, samo ako se redovno i ispravno koriste.

Infekcija, ponekad može doći i u krvotok pa da se proširi po celom telu. U takvim slučajevima infekcija je opasna po život, tako da se preporučuje da već sa prvim simptomima žena uradi potrebne laboratorijske analize i da krene odmah sa terapijom.

Urinarne infekcije kod trudnica

Najčešće se urinarne infekcije javljaju kod žena sa nelečenom asimptomatskom bakterijskom infekcijom. Ukoliko se urinarna infekcija javi u trudnoći ona će predstavljati rizik od prevremenog porođaja, a rizik može nastati i sa plodom pa da se javi nedonešenost ili veća šansa za smrt ploda.

Buduće mame kod kojih nastane infekcija gornjih delova urinarnog sistema, moraju da se leče pažljivo. Pojedini antibiotici im i nisu dozvoljeni jer većina njih šteti ne samo po njih same već i na plod, te je prirodno lečenje urinarne infekcije u ovakvim situacijama najbolje moguće rešenje.

Biljna mešavina HERBA MED No: 120 je potpuno sigurna za korišćenje i kod trudnica, ne izaziva neka neželjena dejstva a i ne narušava dodatno organizam žene.

Šećerna bolest i urinarne infekcije kod žena

Značajan klinički problem može nastati ukoliko se urinarna infekcija javi kod žena koje imaju potvrđen dijabetes. Razlog za to je jer je moguće da nastanu teški oblici oboljenja kao i dodatne komplikacije.

Na primer, podatak pokazuje i da urinarne infekcije koje nisu praćene tegobama se čak i do 20 puta češće javljaju kod žena koje su obolele od dijabetesa. Iz ovih razloga se obavezno savetuje i redovna kontrola urina.

U ovim slučajevima opet je rešenje u biljnom lečenju infekcije, s obzirom na to da su bakterije koje su glavni izazivači jako rezistentne na antibiotike pa ih je zaista teško iskoreniti. Bitno je odmah reagovati jer infekcija donjih delova lako može da se prenese i na gornje delove urinarnog sistema.

Koliko su starije žene izložene urinarnim infekcijama?

Jedan od najčešćih oblika infekcije kod starih osoba jesu upravo infekcije urinarnog sistema, a faktori nastanka jesu: prisustvo kamena, pad materice, promena genetalnog sistema, smanjenje imuniteta, slaba pokretljivost odnosno vezanost za postelju. Takođe, ono što doprinosi da starije žene više oboljevaju jeste i slaba uhranjenost kao i postojanje brojnih drugih bolesti i stanja.

Ukoliko je kod žene pregledom urina ustanovljeno prisustvo mikroorganizama, a da pritom nema nikakvih tegoba koje su izražene – smatra se da infekciju ne treba lečiti već sprovesti mere prevencije.

U cilju prevencije od pojave urinarnih infekcija u velikoj meri može pomoći čaj koji je namenjen za lečenje ali i prevenciju. U trenutku kada se jave i tegobe, obavezan je lekarski pregled sa detaljnom laboratorijskom analizom krvi i urina pa i uvođenje redovne terapije biljnom mešavinom.

HERBA MED No: 120 predstavlja biljnu mešavinu koja zahvaljujući svojim aktivnim jedinjenjima nudi normalno funkcionisanje zdravlja organa urinarnog sistema, tako da se može koristiti kako u terapiji tako i u cilju prevencije.

Kako žena može sprečiti urinarne infekcije?

Kao i prilikom svake druge bolesti tako je i sa ovom, preventiva je najbolji način da pacijentkinja dođe do problema sa urinarnom infekcijom. Ono što je potrebno da praktikujete u kućnim uslovima jeste da mokrite na svaka tri ili četiri sata. Savet je da toliko „često“ mokrite jer što duže mokraća ostaje u bešici, onda je i lakše bakterijama da se prenamnože.

Savet ženama je i da uriniraju pre i posle seksualnog odnosa, ali i da se uvek i u svakoj situaciji praktikuje dobra higijena nakon korišćenja toaleta. Dakle brisanje od napred prema nazad.

Ono što možete promeniti u svakodnevnim životnim navikama, tiče se i ispijanja tečnosti. Trudite se da pijete minimum dva odnosno dva i po litra tečnosti dnevno, nezavisno od čaja koji koristite za prevenciju.

Što se tiče kupki i drugih preparata za intimnu negu potrebno je biti obazriv, koristiti bio proizvode ili ih izbegavati maksimalno.

Takođe, savet ženama je i da izbegavaju nošenje tesne odeće koja može zadržati vlagu naročito u predelu prepona i genitalija.

U letnjim mesecima nakon znojenja ili kupanja u bazenu istuširajte se što je pre moguće i obavezno zamenite mokar kupaći kostim.

Urinarne infekcije su izlečive, ukoliko se prepoznaju na vreme moguće je i potpuno ih izlečiti. S tim u vezi jako je i bitno da se na vreme primete svi simptomi koji mogu da upale crvenu lampicu.
Na primer ukoliko osećate neke od sledećih simptoma: bol i peckanje prilikom mokrenja, urin koji ima neprijatan miris, pritisak u donjem delu stomaka, nagon za čestim mokrenjem (pritom ne izlazi puno urina), ali se i vi osećate slabo imate umor, drhtavicu i zbunjenost. U ovakvim slučajevima potrebno je da se odmah javite lekaru, a ukoliko se pojavi temperatura – takođe je potrebno reagovati jer je vrlo moguće da je došlo i do upale bubrega.

U mnogim situacijama nije moguće lečenje antibioticima urinarne infekcije, te je potrebno pronaći pravi prirodni lek za te namene.

HERBA MED ČAJ ZA URINARNE INFEKCIJE

Čaj za urinarne infekcije i kamen u bubregu