Urinarne infekcije kod muškaraca

urinarne infekcije kod muskarca

Za razliku od infekcija kod žena koje su česta pojava, kod muškaraca urinarne infekcije nisu toliko česta pojava ali je ipak potrebno obratiti pažnju jer mogu biti i opasne. S obzirom na to da nisu toliko česte kod muškaraca, potrebno je na vreme detaljno se informisati pre no što do problema dođe.

Zbog same muške anatomije, urinarne infekcije se smatraju komplikovanijim, a uglavnom se šire i na bubrege pa i na gornji urinarni trakt. S tim u vezi najugroženija je grupa muškaraca koji su stariji od 50 godina.

Koji su simptomi urinarnih infekcija kod muškaraca?

Posledice ne moraju uvek da nose sa sobom razne urinarne infekcije koje nam prete, a praksa lekara pokazuje i da simptomi nisu nekada vidljivi i osetni već na prvu. To u mnogome otežava stvar s obzirom na to da muškarac ne zna kada je potrebno tačno se javiti lekaru.

Neki od uobičajenih simptoma su učestalo pa i bolno mokrenje, ali i peckanje prilikom mokrenja kao i zamućen izgled urina. Takođe uglavnom je mokraća crvene ili roze boje što može ukazati na prisustvo krvi u mokraćnim kanalima, dok je izražen i neprijatan miris mokraće kao i bol u krstima kod muškaraca.

Svaki muškarac ukoliko primeti neke od navedenih simptoma ili neku drugu promenu bitno je da se odmah obrati lekaru kako bi se utvrdila tačna dijagnoza, a kasnije i pristupilo lečenju urinarne infekcije.

Ovaj tip infekcija javlja se u nekoliko različitih oblika, i to u zavisnosti od samog mesta nastanka infekcije. S tim u vezi ona može nastati u bešici, bubrezima ili u mokraćnoj cevi.

Šta su urinarne infekcije?

Termin urinarne infekcije smatra prisustvo bakterijske infekcije urinarnog trakta, koji sa druge strane čine: bešika, bubrezi, uretera i ureteri. One su veoma česte kod populacije što muške što ženske i ne spadaju u polne bolesti, ali same polno prenosive bolesti igraju jako bitnu ulogu u samo razvijanje i prenošenje infekcija.

Infekcije mokraćnih puteva, infekcije urinarnog trakta ili urinarne infekcije predstavljaju stanje kada je u urinarnom traktu prisutna bakterija. Njenim delovanjem odnosno infekcijom mogu biti pogođeni bukvalno svi delovi sistema, a uglavnom su to bešika i uretera.

Upala bešike, upala bubrega kao i uretritis jesu urinarne infekcije, a na samom početku da razjasnimo ova dva termina.

Uretera jeste mokraćni kanal čija je uloga da sprovodi urin od bešike napolje tačnije izvan ljudskog tela, dok su ureteri mokraćni kanali koji sprovode urin od bubrega do bešike.

Uopšteno govoreći do same urinarne infekcije dolazi ukoliko bakterija uđe kroz ureteru i počne da se razmnožava u bešici. Nakon ovog procesa mokraća odnosno urin postaje inficiran, a u situaciji kada nema infekcije urin je sterilan i u njemu nema zabeleženog prisustva bakterija.

Bakterije koje mogu da naprave problem ove vrste u mokraćnim putevima su: Serratia, Citrobacter, Pseudomonas, Escherichia coli (Ešerihija Koli, E. coli), Enterobacter, Streptococcus fecalis, Proteus, Staphylococcus aureus i Klebsiella.

Bol koji pacijenti mogu da osete jeste od infekcije mokraćnih puteva koja pogađa samu bešiku, a takođe je izražena svakodnevna iritacija osim bola. Međutim, do ozbiljnih komplikacija takođe može doći ukoliko se sama infekcija proširi do bubrega.

Koji je razlog za pojavu urinarne infekcije?

Same po sebi, urinarne infekcije se uglavnom javljaju kada bakterije iz spoljašnje sredine dođu preko mokraćnih kanala sve do bešike. Problem je što one u samoj bešici ne staju, već nastavljaju da se razmnožavaju.

Sa druge strane naš urinarni sistem funkcioniše na taj način da ne dozvoljava ulazak stranih tela, ali nekada je odbrana oslabljena (kao što je to slučaj sa našim imunom sistemom koji podlegne pred napadom raznih virusa i bakterija).

U momentu kada bakterija dođe do bešike, ona se zakači za sluzokožu i sledeći korak je da prouzrokuje infekciju.

Da li se urinarne infekcije leče antibioticima?

Najbitnije je da na početku sve simptome koje imate dobro i zapamtite, pa i da zapišete kako ih ne bi zaboravili. Sve to je potrebno da se saopšti lekaru kome ste se obratili, jer je bitno da mu saopštite informacije na pravi način. Dakle, na tom prvom pregledu kada lekar uzima anamnezu detaljno opišite bol, učestalost kao i jačinu same urinarne infekcije. Od ovoga u mnogome zavisi i dalje lečenje.

Muškarci se uglavnom plaše da ne završe u bolnici pa i odlažu odlazak kod lekara, ali dobra vest je što je lek za urinarne infekcije kod muškaraca dostupan svuda. Uglavnom će čaj, tačnije ispravna biljna mešavina rešiti sve probleme.

Iako će pojedini uglavnom prepisati antibiotike za lečenje urinarnih infekcija kod muškaraca, ova metoda se i nije pokazala baš kao najbolja. Sa jedne strane pacijent oseti ublažavanje simptoma, ali oni ne sprečavaju postojeću infekciju i stvaranje nove, tako da problem nije trajno rešen.

Na taj način ukoliko se problem ne reši, lekar može zahtevati cistoskopiju, a tada će pomoću cistoskopa videti unutrašnjost vaše mokraćne bešike. Na ovaj način lekar će imati potpuni uvid u stanje urinarne infekcije, a sama metoda može biti kako bolna tako i neprijatna po pacijenta.

Lečenje urinarne infekcije kod muškarca tek u izuzetnim slučajevima može potrajati, dok se uspešno leči zahvaljujući prirodnoj biljnoj mešavini HERBA MED No: 120.

Bitno je dobro i pažljivo pratiti svoje telo i signale koje nam ono šalje. Ukoliko ste u poslednje vreme primetili da često mokrite, da imate bol tokom mokrenja ili je urin neprijatnog mirisa krajnje je vreme da se javite lekaru. Takođe, od ostalih simptoma koji su za to da se zakaže pregled kod lekara, su i urin neprijatnog mirisa ili ukoliko je boja urina tamnije i zamućene boje. U tom trenutku kada je naše telo zahvaćeno urinarnom infekcijom ono pokušava da se bori protiv same infekcije, pa se u njemu proizvodi i gnoj – te će mokraća imati takozvani zamućeni izgled.

Bolni simptomi tokom seksa – rešenje je u prirodi

S obzirom na to da bakterije tokom seksa mogu preći u urinarni trakt, one mogu i dovesti do stvaranja urinarne infekcije i bolnih simptoma.

Ukoliko se pacijent odluči za prirodno lečenje urinarne infekcije ne samo da će biti izlečena sama infekcija već će biti eliminisani i bolni simptomi. Upravo se na ovaj način ubrzo i seksualni život neometano nastavlja.

Obratite posebnu pažnju na javne toalete

Ovo vam govorimo iz prostog razloga jer mnogi mikroorganizmi, koji uzrokuju bolesti, uspevaju samo da prežive na površini wc šolje. Razlog za to jeste taj što upravo pomenuti mikroorganizmi traže dosta vlage za opstanak.

Ukoliko je bilo koji deo toaleta – kvaka, držači za sapune, česma, daska šolje kontraminiran bakterijama – vi u velikoj meri rizikujete da dobijete urinarnu infekciju.

Dakle, u cilju zaštite vodite posebnu pažnju jer se urinarna infekcija može javiti i prilikom korišćenja javnih toaleta ili nekih nehigijenski neadekvatnih toaleta.

Kako se zaštititi od urinarne infekcije?

Prevencija je takođe veoma uspešna kod muškaraca ukoliko žele da se zaštite od urinarne infekcije.

Jedna od njih jeste da muškarac u toku dana pije dosta tečnosti, naročito vode – jer će na taj biti stimulisano uriniranje pa i pražnjenje bakterija iz creva.

Takođe, muškarcima se preporučuje i pažljivo čišćenje genitalija pre i posle seksa, kako bi se otklonile sve bakterije ali i redovna upotrebna kondoma.

Preporučuje se muškarcima i brusnica jer ona sadrži supstance koje otežavaju bakterijama opstanak u urinarnom sistemu.

S obzirom na to da je biljna mešavina HERBA MED No: 120 prijatnog mirisa ona može biti odlučna i kao preventiva od raznih urinarnih infekcija.

Lečenje prirodnim putem urinarne infekcije

Čajeve smo vam već preporučili za pomenuto lečenje, ali jako je bitno da se oni redovno koriste onako kako je i naznačeno. Sama biljna mešavina je dobra i kao preventiva jer ukoliko dođe do pada imuniteta, stresa, napora takođe može nastati urinarna infekcija.

Biljke koje su u sastavu podstiču često mokrenje, pa će samim tim i pacijent brže izbaciti bakterije iz organizma. Naravno, ukoliko se čaj pije kao preventiva on se pije u daleko manjim količinama.

Razni preparati za očuvanje urinarnog trakta koji se mogu pronaći u apotekama nisu vam potrebni, s obzirom na to da oni samo trenutno deluju, a ne rešavaju problem iz korena.

Međutim, ni u kom slučaju ne treba zaboraviti na svakodnevnu higijenu.

Ovo je prva i najvažnija mera prilikom zaštite od urinarnih infekcija, a ukoliko želite još nešto da promenite to je ne uzdržavajte se od mokrenja. Naime, u velikoj meri pokretač raznih infekcija jeste upravo uzdržavanje od mokrenja.

Ukoliko veoma često zadržavate urin, veoma lako može doći do slabljenja i rastezanja bešike a time se i smanjuje njena sposobnost da izbaci sav urin.

Ostaci urina koji nije izbačen će u velikoj meri povećati mogućnost za nastanak infekcije. Zbog toga redovno i uravnoteženo mokrenje je jako bitno – iako vam deluje čudno, ono vam može takođe pomoći u prevenciji od nastanka urinarnih infekcija.

S obzirom na to da urinarna infekcija može nastati i ukoliko imunitet padne, pokušavajte svakodnevno da radite na njegovom podizanju. Povećajte dnevni unos vitamina C – jer upravo on usporava rast bakterija u našoj bešici, a samim tim i naš organizam ima mogućnost da se izbori sa infekcijom pa i da spreči sve neželjene simptome.

HERBA MED ČAJ ZA URINARNE INFEKCIJE

Čaj za urinarne infekcije i kamen u bubregu