Šta su hemoroidi i kako se leče?

hemoroidi

Otečeni krvni sudovi, hemoroidi (šuljevi) nalaze se u predelu anusa i donjeg dela rektuma – tačnije kod završetka debelog creva. Oni se pod pritiskom proširuju, slično kao što je i slučaj sa proširenim venama na nogama. Upravo je i razlog za nastanak hemoroida preterano naprezanje prilikom crevnih pokreta.

Od dodatnih elemenata koji su ključni za nastanak hemoroida jesu preterano sedenje, hronični zatvor, trudnoća pa čak i jedna tvrđa stolica.

Genetska predispozicija takođe igra ključnu ulogu u pojavi hemoroida, kao i starenje, proliv, visok krvni pritisak, podizanje tereta pa i infekcije pomenutog područja.

Prema medicinskoj dokumentaciji ljuta i začinjena hrana takođe može izazvati pojavu hemoroida.

Vrste hemoroida

Šuljevi se dele u zavisnosti od dela venskog spleta rektuma koji je obuhvaćen otokom odnosno eventualnom trombozom. Na taj način prepoznajemo unutrašnje i spoljašnje hemoroide. Dakle, unutrašnji su smešteni u blizini početka analnog kanala, dok su spoljašnji hemoroidi smešteni na samom analnom otvoru.

Postoje i slučajevi kada hemoroidi izbiju i izvan anusa.

Bolni šuljevi ili hemoroidi su česti kako kod muškaraca tako i kod žena

Lekari su došli do statistike koja pokazuje da čak 50% populacije koja je starija od 50 godina ima hemoroide, a oni su ipak izraženiji kod trudnica.

Razlog za to jeste pritisak koji uvećanje materice ima upravo na tu regiju, ali i razne hormonske promene kao i naposletku naprezanje prilikom porođaja. Sve su ovo dokazani faktori za pojavu hemoroida kod trudnica, a upravo je kod većina žena problem sa hemoroidima povezan sa trudnoćom.

Kako prepoznati hemoroide?

Ukoliko je hemoroidno tkivo normalno ono se ne može uočiti sve dok ne postane upaljeno i otečeno i to uz formiranje krvnog ugruška.

Pacijentima hemoroidi počinju da smetaju u trenutku kada se javi neki od prepoznatljivih simptoma, a uglavnom su to otok.

Otok je taj koji se kod spoljašnjih hemoroida može osetiti čak i na dodir, ali je prisutna i iritacija koja je praćena svrabom.

Primetno je i da zidovi zahvaćenih kapilara i vena mogu u tolikoj meri da se stanje i to sve zbog otoka, ali i da se dodatno ispupče.

Tamna, modra boja okolnog tkiva je izražena zbog prisustva krvnog ugruška unutar upaljenog krvnog suda; a tokom defekacije može se pojaviti i pucanje otečenih krvnih sudova pa i krvarenje koje neretko može biti zaista obilno.

Pacijentima je problem i izbacivanje stolice koje je otežano i veoma bolno, a bolovi se stvaraju i prilikom zauzimanja sedećeg položaja.

Koja hrana utiče na pojavu hemoroida?

Kada sagledamo probleme sa šuljevima, loša ishrana igra veoma važnu ulogu. Zbog toga je jako bitno da pacijenti regulišu doručak, ručak, večeru i obe užine kako bi sve namirnice pozitivno uticale na stanje u kome se oni nalaze.

Hrana koja je pacijentima zabranjena može otežati varenje, pa da dovede do zatvora kao i teškog pražnjenja creva.

Rezultat lošeg varenja jeste nadimanje creva, a pacijentima se manifestuju neprijatne tegobe, kao i iritacija sluzokože pa veoma brzo dolazi i do upale i širenja hemoroidnih krvnih sudova.

Ukoliko pacijenti sa ovim problemima u kontinuitetu unose masnu, začinjenu, preslanu i preslatku hranu mogu očekivati samo pogoršanje stanja hemoroida.

Sa druge stane ukoliko konzumirate hranu koja se vari sa lakoćom, njen višak će se isto tako veoma lako i izbaciti iz organizma. Na taj način ćete sprečiti pojavu zatvora, kao i jačanje intenziteta pojave hemoroida.

Ipak, ukoliko koristite teško svarljive namirnice one će otežati proces defekacije pa i sam proces izlečenja.

Na samom početku možete smanjiti unos belog brašna, brze hrane kao i mesa.

Za sve one koji vole zasoljenu hranu, problem je što njihovo telo neće biti dovoljno hidrirano, a pritisak na hemoroide je u tom slučaju mnogo veći. Takvi slučajevi dovode do oticanja i pucanja hemoroida.

Suplementi takođe je bitno da se izbegavaju, jer preterivanje sa onima koji su na bazi gvožđa mogu promeniti varenje – pa dolazi do zatvora kao i pogoršanja stanja hemoroida.

Trudite se, koliko je to moguće, da se vaša hrana bazira na svežem voću i povrću, mahunarkama i orašastim plodovima.

Hemoroidi uglavnom nisu opasni i ne ugrožavaju ljudski život

Na početku pojave ovog zdravstvenog problema moguće je da pacijenti sasvim bezazleno uoče svetlocrveno krvarenje. Čest je slučaj ispadanja šuljeva pri defekciji, a ovakav slučaj može biti skoro pa svakodnevan odnosno uobičajen.

Simptomi koji ukazuju na pojavu hemoroida kod pacijenta uglavnom nestaju nakon nekoliko dana, a u pojedinim slučajevima oni nisu ni izraženi.

Ukoliko sagledamo unutrašnje hemoroide, karakteristični simptomi su stolica koja je prekrivena svetlom krvlju, kao i krv na toalet papiru ili wc šolji.

Međutim, oni mogu biti bolni za pacijente u trenutku kada unutrašnji hemoroidi izađu iz anusa.

Ukoliko sagledamo simptome spoljašnjih hemoroida oni se ogledaju u izraženom pečenju kao i bolu oko predela anusa, a čitavo područje oko analnog otvora je crveno, bolno, osetljivo i dosta svrbi.

Kada je potrebno javiti se lekaru za hemoroide?

Svakako već sa pojavom prvih simptoma. Dakle ukoliko pacijent oseća bol tokom i nakon pražnjenja creva, primećuje krv u stolici ili ima izraženi svrab anusa – to su prvi znaci da su problemi sa hemoroidima na vidiku.

Iritacija kože anusa, ispadanje hemoroida kao i otoka u području anusa takođe su neki od karakterističnih simptoma kao i sam otok u tom području kao i pojava venskih čvorova.

Već sa pojavom prvih simptoma jako je bitno da lekar izvrši pažljiv pregled i uz ispravnu dijagnozu utvrdi stepen i trenutno stanje u kojem se nalaze hemoroidi.

S obzirom na to da krvarenje na početku može biti izraženo kao simptom i kod drugih bolesti, kao što je i tumor debelog creva, sa dijagnostikom je potrebno biti oprezan.

Za pacijente starije od pedeset godina potrebno je da se obavezno uradi i kolonoskopija, ali je uglavnom rektalni pregled sasvim dovoljan za tačnu dijagnozu.

Potrebno je da lekar napravi takozvani digorektalni pregled (odnosno pregled zadnjeg creva prstom) tražeći izražene abnormalnosti.

S obzirom na činjenicu da pojava hemoroida povećava i rizik od oboljevanja i to od hipertenzije, pacijentima se preporučuje da redovno kontrolišu krvni pritisak. Jedna od dodatnih metoda za preglede jeste i ultrazvučni pregled kolor doplerom krvnih sudova nogu – kako bi se utvrdila eventualna dodatna oštećenja i oboljenja koja su izazvana pojavom hemoroida.

Efikasno lečenje hemoroida

Efikasnija metoda lečenja hemoroida nam dolazi iz prirode, a ogleda se u biljnoj mešavini HERBA MED No: 209 koja će zahvaljujući svojim aktivnim jedinjenjima na prirodan način ostvariti višestruko dejstvo.

Ukoliko se redovno koristi čaj za hemoroide može sprečiti svrab, smanjiti osećaj nelagodnosti ali i da smiri upalni proces. Takođe pacijentima će biti regenerisano oštećeno tkivo, a što je jako bitno uz pravilnu terapiju može se sprečiti ponovna pojava simptoma upale.

Biljna mešavina nije tipičan lek – tako da nema bojazni da ćete ga koristiti zauvek, a ipak se uz redovno ispijanje terapije i zarad vaše sigurnosti preporučuje odgovarajući higijensko – dijetski režim.

Biljna mešavina se preporučuje sa tretman hemoroida, analnih ranica kao i sitnih pukotina u analnom predelu, pa i kod analnog ekcema i analnog svraba.

Kako se rešiti tegoba sa hemoroidima?

Tegobe sa hemoroidima mogu biti veoma neugodne, ali i da u velikoj meri otežavaju kvalitet života i samo funkcionisanje kroz dnevne aktivnosti.

Ukoliko želite da se rešite hemoroida jednom za sva vremena, a da pritom koristite biljne sastojke koji nisu škodljivi po vaše zdravlje postoji rešenje.

Rešenje je uz redovno korišćenje biljne mešavine HERBA MED No: 209. čiji su sastojci bazirani na lekovitom bilju iz netaknute prirode.

Još jedan od načina kako da umanjite bol nastao od pojave hemoroida jeste topla kupka i to minimum 10 minuta dnevno svakoga dana.

Ukoliko nemate kadu ili ne možete sebi da priuštite toplu kupku, preporuka je i da sednete na bocu sa toplom vodu – jer ćete na taj način u trenutku da rešite tegobe sa hemoroidima.

Jako bitan faktor jeste i svakodnevno održavanje pravilne higijene, kao i tuširanje toiplom vodom u predelu područja koje je problematično.

Ipak, izbegavajte korišćenje sapuna, jer on može da dovede samo do pogoršanja vašeg zdravlja, kao što isto stanje može prouzrokovati i suv ili grub toalet papir – prilikom brisanja anusa.

Pojedini pacijenti praktikuju i hladne obloge, koje takođe u trenutku mogu da smanje oticanje hemoroida, kao i sve one prateće teškoće koje nastaju.

Međutim, ukoliko ipak niste za instant rešenja i trenutno ublažavanje problema – redovno koristite čaj koji je namenjen ovom problemu.

Takođe, uz redovno korišćenje terapije i biljne mešavine trudite se da imate uravnoteženu ishranu. Bitno je da se ona bazira na unosu zdravih namirnica – koje vam mogu pomoći da povratite narušenu ravnotežu a koja se sa druge strane odražava na vaš probavni sistem.

Ne izbegavajte da u svoju svakodnevnu ishranu unosite što više povrća, voća kao i namirnica sa celim zrnevljem odnosno sve one namirnice koje su bogate celulozom.

Nešto što svakako treba izbegavati jesu kafa, gazirani sokovi kao i ljuta i masna hrana – kako ne biste imali dodatne komplikacije od pojave hemoroida.

Biljna mešavina namenjena problemima sa hemoroidima je veoma delotvorna ali i potpuno bezbedna za upotrebu. Ne izaziva zavisnost, ali i ne utiče na pogoršanje vašeg zdravlja – tako da redovno ispijanje čaja mogu da praktikuju i trudnice.

Lekovito bilje koje je u sastavu ima obnavljujuće i antiupalno dejstvo, pa se veoma brzo otklanjaju sve tegobe – uključujući bol i krvarenje.

Takođe, sa druge strane, samo redovnom upotrebom možete očekivati da će doći i do obnavljanja oštećene sluznice rektuma.

HERBA MED ČAJ ZA HEMOROIDE

Čaj protiv zatvora