Šta najčešće izaziva upalu grla i kako se leči?

Ono što je karakteristično i prati svaku upalu grla jeste i karakterističan bol, te je potrebno da se prvo utvrdi o kakvoj je tačno promeni reč i da li su potrebni antibiotici. Faringitis ili upala grla uglavnom nastaje usled virusne infekcije kao što su prehlada ili grip. Ono što lekari napominju jeste da ona upala koja je izazvana virusom uglavnom prolazi sama od sebe, dok streptokokna infekcija iako manje uobičajena vrsta upale može biti iritirajuća pre svega jer je uzrokovana bakterijama pa je u pojedinim slučajevima potrebno i lečenje antibioticima kako bi se sprečile dodatne komplikacije po zdravlje pacijenta.

Ono što je karakteristično za upalu grla jeste bol, koji se manifestuje grebanjem ili iritacijom grla  – a uglavnom je stanje pogoršano pri gutanju pljuvačke, vode ili hrane. Simptomi upale grla mogu se razlikovati sve u zavisnosti od uzročnika, a neki od najčešćih su: bol koji se pogoršava prilikom gutanja i razgovora, bol i grebanje u samom grlu, bolne i otečene žlezde na vratu ili vilici, poteškoće prilikom gutanja, crveni i otečeni krajnici, promukao glas kao i bele mrlje odnosno gnoj na krajnicima.

Nije redak slučaj da se uz upalu grla jave i infekcije, a one mogu dovesti do drugih simptoma kao što su: kijavica, bolovi u telu, povišena temperatura, curenje iz nosa, kašalj, glavobolja pa i mučnine i povraćanje.

Ukoliko upala grla traje duže od nedelju dana ona može biti i opasna.

Na primer ukoliko vaše dete ima bol u grlu koji ne prestaje nakon dva dana maksimalno, potrebno je da ga obavezno odvedete pedijatru, a hitno se obratite lekaru ukoliko dete ima otežano disanje, neuobičajeno curenje iz nosa koje je puno žute sluzi kao i poteškoće prilikom gutanja. Sa druge strane odrasle osobe treba da se obrate lekaru ukoliko uz upalu grla imaju i poteškoće priliko gutanja, bol koji je jak i traje duže od nedelju dana, otežano dišu, imaju bol u uhu, osip po koži, temperaturu iznad 38 stepeni, poteškoće sa otvaranjem usta, bol u zglobovima, krv u pljuvački, promuklost koja im traje duže od dve nedelje ili imaju otok na licu i vratu.

Zašto nastaje upala grla?

Prehladu ili grip uglavnom izazivaju virusi, koji su odgovorni i za bolove u grlu. Takođe, iako u manjoj meri, i bakterijske infekcije mogu izazvati bol u grlu, a virusne infekcije koje izazivaju bol su: grip ili obična prehlada, male boginje, bakterijske infekcije i COVID 19. Od bakterijskih infekcija najčešće za bol u grlu su odgovorne Streptococcus piogenes (streptokok grupe A).

Od drugih uzročnika primetne su alergije, suv vazduh, disanje na usta, duvan i alkohol i slično. Na primer mnoge alergije, kao što su one na kućne ljubimce, buđ, polen ili prašinu mogu izazvati upalu grla. Suv vazduh u zatvorenom prostoru takođe može uzrokovati osećaj grubog i suvog grla, ali i sve više pacijenata koji stalno dišu na usta mogu dobiti upalu grla pa je ono suvo i bolno.

Istraživanja pokazuju i da u poslednje vreme zagađenje vazduha na otvorenom kao i ono u zatvorenom odnosno unutrašnje zagađenje izazvano duvanskim dimom ili isparavanjem hemikalija utiču na pojavu hronične upale grla.

Žvakanje duvana, ispijanje alkohola kao i konzumacija začinjene hrane, takođe mogu vam iritirati grlo, kao i GERB odnosno poremećaj digestivnog sistema u kome se želudačne kiseline vraćaju u cev za hranu (jednjak).

HIV infekcija takođe kao jedan od simptoma bol u grlu (tačnije slični su onim koji ukazuju na grip), ali i tumori jer kancerozni tumor grla, jezika ili larinksa može izazvati bol u grlu.

Da li je upala grla opasna po zdravlje?

Kao što ste videli, postoje slučajevi kada je upala grla jedan od simptoma za ozbiljnija oboljenja. Ipak, u većini slučajeva sama upala grla može biti simptom različitih zdravstvenih stanja koja sama po sebi nisu opasna. No, ukoliko je uzročnik za upalu bakterijska infekcija u tom slučaju biće potrebno da se pacijent leči određenim antibioticima. Na kraju, ukoliko se ona ne leči pravilno ili se ne leči uopšte može doći do drugih zdravstvenih komplikacija kao što su upala srednjeg uva, tinitus pa i reumatska groznica.

Ukoliko je pacijent upalu grla “zaradio” zahvaljujući virusu ona će uglavnom proći nakon nedelju i to sama od sebe, dok se može kompletan proces oporavka ubrzati redovnim korišćenjem čaja za upalu grla – HERBA MED No: 29.

Koji su faktori rizika za upalu grla?

Danas svako od nas može da dobije upralu grla, ali ipak postoje faktori rizika te su određeni pacijenti podložniji ovom problemu. Jedan od faktora rizika svakako su godine, jer deca i tinejdžeri uglavnom razvijaju upalu grla. Na primer, deca uzrasta od 3 do 15 godina imaju veliku verovatnoću da dobiju upalu izazvanu bakterijskim infekcijama.

Drugi faktor rizika jeste i konstantna izloženost duvanskom dimu, pa tako pušenje ali i pasivno pušenje mogu u velikoj meri da iritiraju grlo. Sa druge strane redovna upotreba duvanskih proizvoda (u bilo kom obliku) povećavaju rizik od raka grla, usta ili govorne kutije, pa i alergija.

Upravo su i alergije naredni faktor rizika, jer one sezonske ili stalne kao što su na prašinu, perut kućnih ljubimaca ili buđ uglavnom razvijaju upalu grla.

Ukoliko želite da se zaštitite od upale grla, savet je i da izbegavate kontakte u sezoni virusa, ali i da stalno provetravate prostorije jer čestice u vazduhu koje dolaze iz sagorevanja fosilnih gorica ili uobičajenih kućnih hemikalija iritiraju dodatno grlo.

Hronične i česte upale sinusa takođe su jedan od faktora rizika za nastanak upale grla, ali i generalno oslabljen imunitet. Pacijenti su u tim situacijama podložniji infekcijama jer je njihova otpornost oslabljena (usled oslabljenog imuniteta), a uobičajeni uzroci za smanjen imunitet jesu dijabetes, stres, HIV, lečenje steroidima, umor kao i loša svakodnevna ishrana.

Kako sprečiti upalu grla?

Najbolji način za prevenciju jeste higijena, ali i da izbegavate klice koje mogu da uzrokuju upalu grla. Svi ti okidači će kad tad pokrenuti problem kod vas, pa ih ne gledajte kao na prolazne. Preporuka je da perete ruke uvek temeljno, najmanje 20 sekundi i to naročito nakon korišćenja toaleta, pre i posle jela kao i usled kijanja i kašljanja. Izbegavajte da dodirujete lice, nos, usta ili oči, a izbegavajte i deljenje hrane sa drugim osobama kao i pribora za jelo i čaša za piće. Ukoliko imate kijavicu ili kašalj to radite u maramicu koju ćete odmah baciti i oprati nakon toga ruke.

Sredstva za dezinfekciju danas su dostupna na svakom koraku, a naša je preporuka da koristite ona na bazi alkohola i to isključivo u situaciji kada ne možete oprati ruke sapunom i vodom. Svoj mobilni telefon, tablet računar i sl. redovno čistite i dezinfikujte, kao i kvake na vratima, daljinske upravljače, prekidače za svetlo i sl.

Čaj za upalu grla?

Upala grla se najbolje leči čajem, toplim napitkom koji će vam olakšati i ublažiti simptome. Na primer biljna mešavina HERBA MED No: 29 će zahvaljujući svojim aktivnim sastojcima smiriti iritaciju grla, a ujedno delovati i protivupalno. Mešavina je napravljena tako da deluje i antibakterijski i protivupalno, te će na taj način (uz redovnu konzumaciju) biti ublažen bol u grlu.

Jako je važno da pacijenti koji imaju upalu grla odmah na početku reaguju kako bi i što pre ozdravili. Uz redovno korišćenje čaja za upalu grla, potreban je pre svega odmor i dati telu dovoljno vremena za oporavak. Maksimalno izbegavajte naprezanje glasa kako biste i smanjili nadražaj na grlo, ali i pijte dovoljno tečnosti tokom dana. Čaj HERBA MED No: 29 se podrazumeva da koristite redovno, ali koristite i običnu vodu. Održavajte hidrataciju dok se ne oporavite u potpunosti. Čaj će vam i dodatno umiriti i navlažiti upaljeno grlo, zato ga ne izbegavajte i koristite tačno po prepisanom uputstvu.

Neko se prilikom prirodnog lečenja upale grla leči i sladoledom, ali je naš savet da izbegavate preterano slatku hrani tih dana. Sladoled će svojom hladnoćom eliminisati bakterije, i sprečiti njihovo dalje širenje – biće možda smiren bol u grlu ali vam ne garantuje da se on neće vratiti. Takođe, dok vaše grlo ne ozdravi izbegavajte čajne kolutiće, torte i sve ostale poslastice sa rafinisanim šećerom jer se bakterije generalno razmnožavaju na slatkoj podlozi pa će više vremena provesti u vašem grlu.

Generalni savet bi bio svakako što više tečnosti, naročito čaja ali i domaće supe. Ukoliko su simptomi upale grla na početku, preporučuje se da pijete mnogo više tečnosti jer visoka temperatura i bolno gutanje mogu vas dovesti do dehidratacije. Preporuka je da izbegavate gaziran pića, pijete čaj za upalu grla i oporavak će biti veoma brz. Naravno ukoliko stanje potraje, pa se uz to pojave i dodatni simptomi kao što je otok lica, temperatura iznad 38 stepeni, opšta malaksalost, groznica, konstantna glavobolja i kašalj već dve nedelje ne prolazi obavezno se javite lekaru. U pojedinim slučajevima upravo kašalj može biti uzročnik za neka ozbiljnija oboljenja, a to jedino lekar može potvrditi.

Za kraj budite i svesni činjenice da upala grla ne nastaje samo zbog upale mikroorganizama, ona može biti reakcija i kao posledica nadražaja želudačnom kiselinom pa i dimom. Pratite svoje tegobe, odmarajte na početku, pijte dosta tečnosti i čaja za upalu grla, a ukoliko se tegobe ne smire u naredna par dana obavezno se javite lekaru.

HERBA MED ČAJ ZA UPALU GRLA

Čaj za bronhitis, upalu grla i alergije