Šta je gastritis i kako se leči?

sta je gastritis

Gastritis je oboljenje koje ni jedan pacijent ne treba ignorisati, a predstavlja jedan od najčešćih problema današnjice koji su vezani za varenje hrane. Gastritis je ustvari upala sluzokože želuca, a sama bolest se razvija uglavnom jer je želudac inficiran bakterijom Helicobacter pylori, prekomernom i nekontrolisanom upotrebom raznih lekova protiv upale i bolova šao što su aspirin i brufen ili prekomernim unosom alkohola. Takođe gastritis nastaje i kao reakcija na stres nakon velikih hiruških intervencija, povreda, opekotina i teških infekcija.

Gastritis se uglavnom javlja kod starijih pacijenata, a može biti autoimunske prirode kao i to da se javi u sklopu drugih bolesti (Kronova bolest, HIV, upala štitne žlezde, dijabetes itd).

Da li gastritis nastaje iznenada?

Da, između ostalog, jer gastritis može biti oboljenje akutnog karaktera – a to znači da nastaje iznenada i to sa izraženim jakim simptomima koji su stalno prisutni.

Takođe, gastritis može imati i svoj hronični tok – odnosno da se postepeno razvija, a u tom slučaju simptomi nisu svakodnevno prisutni i slabijeg su intenziteta.

Neki od prvih simptoma gastritisa jesu mučnina, gorušica, povraćanje, osećaj težine i prepunjenosti u gornjem stomaku i to odmah nakon obroka.

Bitno je da se gastritis leči jer ukoliko se to ne učini, može doći do komplikacija odnosno do stvaranja čira na sluzokoži, dok kod hroničnog gastritisa koji se ne leči, povećan je rizik da pacijent oboli od raka želuca.

Kako otkriti gastritis?

Osim simptoma koji na prvu loptu ukazuju da pacijent ima probleme sa gastritisom, sve je potrebno i dokazati. Dijagnoza se postavlja pre svega dokazivanjem infekcije bakterijom Helicobacter pylori i to raznim mikrobiološkim analizama kao i endoskopskim pregledom želuca od strane specijaliste.

Gastritis je moguće lečiti prirodnim putem, ali je i potrebno promeniti loše navike. Savet je da se ne konzumiraju alkoholna pića, da se jede češće, da se izbegava masna grana kao i ona koja je začinjena, kisela, pržena i previše masna.

Kako nastaje gastritis?

Medicinska literatura i praksa pokazuju da postoje dva faktora koja su najzaslužnija za pojavu gastritisa. To su infekcija H. pylori i NSAID bakterija, ali pored njih postoje i drugi faktori koji dovode do pojave ovog oboljenja.

Gastritis na taj način može nastati i usled pušenja, lošeg načina ishrane, stresnih situacija ali i ukoliko pacijent ima genetske predispozicije.

Međutim, infekcija želuca bakterijom H. Pylori upravo predstavlja najčešći pa i glavni uzrok za nastajanje gastritisa odnosno inflamaciju želudačne sluzokože.

Bakterija o kojoj se uglavnom govori ima ulogu u nastajanju limfoma želuca, a koji su ograničeni na sluznicu želuca kao i u nastajanju adenokarcinoma želuca.

Ovo je gram negativna bakterija koja se uglavnom pronalazi u dubljim partijama mukusnog gela, koji sa druge strane prekriva želudačnu sluzokožu ili se pak nalazi između mukusnog sloja i gastričnog epitela. Ona ima oblik slova S, a sposobna je da se transformiše u kokoidnu formu kako bi preživela nepovoljne uslove. Bakterija se prenosi s osobe na osobu i to uglavnom oralnim ili oralno – fekalnim putem.

Kako prirodno lečiti gastritis?

Ukoliko ste mislili da ste jedan od retkih koji imaju probleme sa gastritisom – prevarili ste se jer je ovo jedno od češćih oboljenja, odnosno poremećaja normalnog rada organa za varenje. Medicinska praksa pokazuje da je ovo jedan od čestih zdravstvenih problema koji mogu da pogode bilo koga i to u bilo koje doba dana ili noći.

Bukvalno, sve što gastritis prati, a tu pre svega mislimo na mučninu, bolove u stomaku kao i gubitak apetita – definitivno nije prijatno trpeti ni u kom trenutku. S obzirom na to da upale mogu biti toliko jake pa i da otežaju disanje ali i da izazovu nervozu i nelagodnost – gastritis je potrebno lečiti odmah nakon potvrđene dijagnoze.

Svi ovi simptomi koje smo naveli remete proces varenja, te na taj način i dolazi do produkcije želudačne kiseline.

Iako mnogi od nas imaju jako lošu naviku pa i da zanemare bilo kakvu promenu na telu, pacijenti uglavnom imaju naviku da zanemare ili da ignorišu gastritis i na taj način rizikuju komplikacije koje veoma brzo mogu i da nastanu.

Najbolji prirodni način za lečenje gastritisa jeste korišćenjem biljne mešavine HERBA MED No: 36  koja je namenjena za održavanje normalnog funkcionisanja organa digestivnog trakta, a na osnovu iskustava pacijenata možemo reći da uspešno pomaže i kod poremećaja u radu želuca i gastrointestinalnog trakta.

S obzirom na to da gastritis može nastati i neadekvatnim korišćenjem lekova, verujemo da je ovo jedan od glavnih razloga zbog čega ste se i odlučili za prirodno lečenje ovog poremećaja.

Ukoliko se odlučite za lečenje gastritisa na prirodan način budite sigurni da neće biti dodatnih komplikacija, eventualnih neželjenih efekata ili možda osećaja zavisnosti.

Čaj za gastritis je prijatnog ukusa tako da ga mogu koristiti pacijenti svih starosnih dobi, a samo ukoliko se redovno koristi on dovodi i do izlečenja gastritisa na prirodan način.

Gastritis je potrebno lečiti – nikako izbegavati

Zbog toga je i bitno da svako od nas pažljivo prati svoje telo i na vreme reaguje. Jako je važno da se na vreme uoče simptomi koji mogu da ukažu na pojavu gastritisa.

Kao što je slučaj i kod drugih gastrointestinalnih oboljenja, tako je i kod gastritisa bol jedan od prvih znakova. Takođe, na samom početku neki od simptoma se izražavaju u vidu pečenja, a pacijent može imati osećaj težine, gorušice, povraćanja.

Muka, gađenje, povraćanje pa i gubitak težine takođe su prvi simpromi, ali i pojava crnih katranastih stolica kao i povraćanje sadržaja koji izgleda kao talog od kafe mogu biti ozbiljni simptomi koji ukazuju čak i na krvarenje.

Pacijenti na samom početku mogu osetiti i tahikardiju, kao i ortostatsku hipotenziju što definitivno ukazuje na dehidrataciju, a koja može biti posledica povraćanja ili sa drug strane određenog akutnog gastrointestinalnog krvarenja.

Da li je gastritis opasan?

Pre svega da se upoznamo sa ovim medicinskim tretmanom, koji ustvari označava bilo kakvu blagu iritaciju, infekciju ili upalu a koja je locirana u predelu stomaka – odnosno kod sluzokože želudca.

Funkcija želuca nije samo da vari hranu koju unesemo već i da proizvodi različite enzime, a u stanju upale on proizvodi znatno manje ovih hemikalija pa na taj način se remeti rad celokupnog sistema organa za varenje.

Oboljenje kao što je gastritis prate razni simpromi (o kojima smo već govorili), a sam njegov razvoj pa i trajanje i lečenje zavise pre svega od uzročnika koji je ovo stanje izazvao.

Povećano lučenje želudačne kiseline je u ovakvim situacijama nezaobilazno, a ako se gastritis pojavi bez uvećane količine pomenute kiseline – on je u tom slučaju atrofičan i iz njega može da se veoma brzo razvije i maligno oboljenje.

Gastritis može biti akutni i hronični

Ukoliko se javi kao iznenadni napad koji traje i po nekoliko sati pa i nekoliko dana u pitanju je akutni gastritis, a simptomi kod ovog tipa uglavnom nastaju naglo i traju kratko.

Sa druge strane hronični gastritis se uglavnom javlja kod starijih pacijenata, a i zadržava se mnogo duže od akutnog. Vodeći uzročnik za hronični gastritis jeste Helicobacter pylori, a u ovakvim slučajevima mogu da se pojave simpromi kao i neke neprijatnosti koje traju duže.

Bez obzira da li je reč o akutnom ili hroničnom gastritisu sve se može lečiti uz primenu adekvatne terapije. Prirodno lečenje gastritisa je moguće uz redovno korišćenje čajne mešavine HERBA MED No: 36, a naravno kako bi lečenje bilo uspešno potrebno je pre toga postaviti tačnu dijagnozu.

Dijagnoza gastritisa se postavlja biopsijom želudca i to prilikom endoskopskog pregleda gornjih delova organa za varenje.

Kakvu hranu koristiti kada se izleči gastritis?

Svakako ćete vi redovnim korišćenjem čaja izlečiti gastritis, ali je jako bitno da nakon toga i formirate nov režim vaše svakodnevne ishrane. Preporuka je da izbegavate začinjenu, masnu i prženu hranu jer ona može da izazove ponovne tegobe. Ukoliko je moguće pripremajte jela bez jakih začina i štetnih masnoća. Naravno i trudite se da uvek jedete male porcije.

Neki od dodatnih saveta jesu i da izbegavate takozvane antiinflamatorne lekove odnosno one koji se koriste za ublažavanje upala i bolova jer oni u slučaju gastritisa mogu imati samo kontraefekat.

Prestanite sa pušenjem i konzumiranjem alkohola takođe jer ove loše navike utiču na javljanje kako akutnog tako i hroničnog gastritisa. Primera radi – pušenje utiče na sluznicu želudca u toj meri da je mnogo osetljivija i sa izraženijim simptomima gastritisa.

Izbegavajte i kafu jer ovo toplo piće kao i koka kola i slični napici sadrže kofein koji u velikoj meri iritira želudac. On podstiče na uvećanu produkciju želudačne kiseline pa dolazi i do napada koji stvaraju teško podnošljive bolove, te pacijenti ne mogu normalno ni da funkcionišu, ali se i na ovaj način pogoršava varenje pa se javlja i gorušica. Dodatno se opterećuje ugroženi sistem organa za varenje, jer se i podstiče proizvodnja gasova.

Koliko je to moguće pokušajte da smanjite stres, jer sistem organa za varenje je pod velikim uticajem vaših osećanja i vašeg psihičkog raspoloženja – nego što to možete da zamislite. Ukoliko ste sa svojim lekarom došli do zaključka da upravo kod vas stres izaziva gastritis, pokušajte da otkrijete njegov uzrok pa i da preduzmete odgovarajuće mere kako bi se stresne situacije eliminisale ili bar uklonile.

Gastritis je moguće izlečiti na prirodan način, ali je jako bitno da se pridržavate saveta kako se on ne bi pojavio.

HERBA MED ČAJ ZA GASTRITIS

Čaj za želudac, gastritis, heliko bakteriju