Šta je bronhitis i kako se leči?

sta je bronhitis i kako se leci

Virusna ili bakterijska infekcija respiratornog trakta koja zahvata traheje, odnosno bronhije, naziva se bronhitis. Pomenuta infekcija može zahvatiti i ostale partije donjeg respiratornog trakta, a sama infekcija izaziva zapaljenske procese na bronhijama i trahejama – što kod pacijenata izaziva kašalj i šlajm u plućima.

Nije neko pravilo, ali statistika svakako jeste koja kazuje da do bronhitisa uglavnom dolazi u toku jeseni ili zime ali i pogotovo usled hronične izloženosti dimu, štetnim gasovima kao i prašini.

Kako dolazi do bronhitisa?

Bronhitis nastaje usled infekcije određenim bakterijama i virusima koji po pravilu dospevaju do plućnog trakta. Ovo su ustvari patogeni organizmi koji su i glavni uzročnici sezonskog gripa, s tim što se kod bronhitisa infekcija pomenutim virusima i bakterijama pomera dublje i niže u respiratorni trakt. Neki od virusnih izazivača su: rhinovirusi, adenovirusi, influenza A i B i respiratorni sincicijalni virus (RES).

Bronhitis je u najvećem broju slučajeva virusne etiologije, a nešto ređe uzrok bronhitisa mogu biti i bakterije kao što je Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae ili Streptococcus pneumoniae. One uglavnom izazivaju bronhitis kod takozvanih imunokompromitovanih osoba.

Kakav bronhitis postoji?

Kada govorimo o ovom oboljenju prepoznajemo akutni kao i hronični bronhitis.

Akutni nastaje kada smo prehlađeni, dakle usled obične prehlade – i to u slučaju kada se nelečena infekcija gornjih partija našeg respiratornog trakta spušta niže što dovodi do simptoma koji su karakteristični za bronhitis.  Ukoliko se ova infekcija ne leči ona može trajati i do par nedelja. Međutim to vam ni u kom slučaju ne predlažemo jer do komplikacija može doći ukoliko se (usled oslabljenog imuniteta i neadekvatne terapije) virusna infekcija udruži sa bakterijskom. U tom trenutku tegobe postaju izraženije, a period lečenja je daleko duži i naporniji za pacijenta.

Prilikom lečenja akutnog bronhitisa veoma je bitno da se on adekvatno leči, jer ukoliko se desi da pacijent ima nekoliko uzastopnih epizoda akutnog bronhitisa postoji opcija da se pojavi i hronični bronhitis.

Kada govorimo o hroničnom bronhitisu on se deli na mukopurulentni i opstruktivni bronhitis. Osnovne karakteristike mukopurulentnog su hronično iskašljavanje traheobronhijalne sluzi kao i uporan kašalj, a kada dođe do smetnje u disajnim putevima javlja se opstruktivni bronhitis.

Koji su simptomi bronhitisa?

Kada pogledamo kliničku sliku pacijenata koji imaju akutni bronhitis uviđamo sledeće simptome: blago povišena telesna temperatura, krkor u grudima, bol u grlu kao i otežano gutanje, malaksalost i naravno nadražajni kašalj.

Sa druge strane ukoliko pacijent ima probleme sa hroničnim bronhitisom mogu se javiti produktivni kašalj, zviždanje u grudima, otežano disanje, malaksalost, gnojav sekret iz pluća kao i povišena telesna temperatura.

Osobe koje mogu biti podložne bronhitisu (ako izuzmemo vremenske prilike odnosno neprilike) jesu one koje puše, pate od alergija, imaju bronhitis u porodičnoj anamnezi, imaju astmu ili su jednostavno u starosnoj dobi koja je podložna ovom oboljevanju. Naime, osobe koje su starije od 50 godina su podložnije bronhitisu.

Bronhitis – dijagnoza

Pre svega na osnovu kliničke slike lekar može postaviti dijagnozu, ali i slušanjem pluća kao i određenim laboratorijskim analizama.

Prilikom same dijagnoze veoma je bitno i značajno da se postavljanjem dijagnoze isključi mogućnost da pacijent boluje od upale pluća. Razlog za to jeste taj što su simptomi akutnog bronhitisa i upale pluća gotovo identični, te je veoma bitno odrediti o kojem oboljenju je reč kako bi se i odredila terapija.

Da bi se bronhitis utvrdio kod pacijenta simptomi moraju biti prisutni barem tri nedelje, a ukoliko u okviru same anamneze dođe do tog podatka lekar će prvo posumnjati na bronhitis. Neki od simptoma koji su siguran pokazatelj bronhitisa jesu produkcija sputuma pri kašljanju, ali i uporan kašalj kao i zviždanje u grudima i bol prilikom nakašljavanja.

Prilikom pregleda pacijenta pulmolog će pre svega poslušati pluća, ali i oceniti da li je sve što se čuje karakteristično za bronhitis. Upravo će specijalista, kako bi isključio mogućnost upale pluća, odrediti da li je potrebno uraditi RTG pluća kao i analiru CRP-a pogotovo kod pacijenata koji imaju teži oblik.

Kako bi se utvrdilo da li je infekcija izazvana virusom ili bakterijama potrebno je da lekari urade i analizu biomarkera prokalcitonina.

Lečenje bronhitisa

Ukoliko se odlučite za lečenje bronhitisa lekovima, u okviru same terapije verovatno će vam prvo biti prepisano nešto kako biste ublažili simptome. Tu se uglavnom prepisuju antitusici (supresori kašlja) i bronhodilatatori koji se prepisuju pacijentima kod kojih je prisutno zviždanje u grudima,  a koji bi trebalo da otklone postojeće znake opstrukcije disajnih puteva.

Međutim ukoliko želite da bronhitis izlečite na potpuno prirodan način, bez upotrebe raznih lekova kao i antibiotika preporuka za vas jeste proverena čajna mešavina. HERBA MED No: 29 je potpuno prirodni preparat koji će vam najpre omogućiti da ublažite simptome bronhitisa, a kroz ceo proces lečenja doći će i do lakog i brzog izlečenja – bez upotrebe raznih medikamenata i antibiotika koji samo mogu da dodatno naruše vaš imuni sistem.

Čaj za bronhitis zahvaljujući svom visokom procentu etarskih ulja koja imaju snažno antivirusno delovanje – sa uspehom će rešiti vaše probleme koji su izazvani oboljenjem kao što je bronhitis.

Bronhitis je opasan jer vam se prikrada, a kada ga otkrijete može biti i kasno!

Oboljenje kao što je bronhitis je opasno pre svega jer su simptomi u samom početku njenog razvitka zaista slabi, a ukoliko ga na vreme ne zaustavite on može izazvati i ozbiljnije komplikacije.

Na samom početku se kod pacijenata javlja povišena telesna temperatura, poznata „drhtavica“ ali i znojenje. Kasnije disanje postaje otežano, pacijenti osećaju bol u grudima, a može i da se javi promena boje na noktima i usnama..

Svakako ovo je poslednja faza i ozbiljnija faza bronhitisa, ali smo vam je opisali pre svega kako ne biste pomislili da je bronhitis jedno bezazleno virusno ili bakterijsko oboljenje koje može da prođe samo od sebe.

Za lečenje bronhitisa potrebna je tačna i proverena terapija koja neće dodatno narušiti vaše zdravlje.

Da li je bronhitis zarazan?

Često se čuje u javnosti rasprava da li je bronhitis zarazan ili ne, ali definitivni odgovor na to jeste da je bronhitis zarazan ali ne uvek.

Naime, s obzirom na to da je bronhitis uglavnom izazvan raznim virusima koji su glavni uzročnici – lako možemo da zaključimo kako je i bronhitis podjednako zarazan i da se lako može preneti sa obolelog na zdravu osobu.

Međutim, sa druge strane ukoliko telesna temperatura nije visoka, a pacijent kojem je potvrđen bronhitis može da obavlja svakodnevne aktivnosti on bi uz primenu opštih mera za sprečavanje infekcija mogao da funkcioniše  i bude bezbrižan da ne prenosi zarazu.

Neke od mera su svakako pravilno pokrivanje usta prilikom kijanja, a tu se podrazumeva upotreba lakta a ne dlana šake. Rukovanjem takođe je moguće da se prenese virusa sa osobe na osobe – tako da je preporuka da se i rukovanje izbegava.

Najbitnije je pravilno ali i redovno pranje ruku, kao i izbegavanje korišćenja zajedničkih predmeta – pre svega čaša i pribora za jelo.

HERBA MED No: 29 je biljna mešavina koja se preporučuje u lečenju bronhitisa ali i kod alergijskih i infektivnih oboljenja disajnih puteva koja su praćena kašljem i otežanim disanjem. Ne morate brinuti biljna mešavine ne sadrži neke konzervanse ili veštačke boje i aditive već je na potpuno prirodnoj bazi tako da vam zdravlje neće biti dodatno narušeno već ojačano.

Da li prehlada može preći u bronhitis?

U suštini svaka prehlada je na svom početku udružena sa nekim blažim oblikom upale dušnika i kao takva bolest ona i ne zahteva neko specijalno lečenje. Zaista je moguće uz prirodne čajeve, mirovanje i određeni osnovni vid terapije – rešiti početak prehlade.

Međutim, ukoliko se javi visoka temperatura i to iznad 38 stepeni Celzijusovih, ali i traje dva do tri dana potrebno je javiti se lekaru. Ukoliko se uz sve ovo pojavi o otežano disanje, a opšte stanje organizma je pogoršano i uz konstantnu malaksalost – pacijent mora da proveri da nema bronhitis.

Kada lekar ustanovi bronhitis može se krenuti sa prirodnim lečenjem, a samo redovnim konzumiranjem biljne mešavine HERBA MED No: 29 može doći ro rezultata i potpunog izlečenja.

Ukoliko želite da obratite pažnju na preventivu i zaštitite se od nastanka bronhitisa predlažemo vam da se vakcinišete protiv sezonskog gripa (što je veoma dobra zaštita od bronhitisa), ali i da prestanete sa pušenjem. Čak i u situaciji da nakon što dobijete bronhitis prestanete sa pušenjem, stanje vam se može u velikoj meri popraviti.

Preporuka za sve one koji su osetljivi na bronhitis jeste da izbegavaju zagađeni prostor i udisanje prašine, a preporuke su i da se redovno fizički aktivirate i dobro hranite – jer ćete na taj način održavati zdravlje svog organizma.

Naravno, ukoliko želite da se dodatno zaštitite i budete sigurni da ste učinili sve za prevenciju od nastanka bronhitisa naša preporuka je i da koristite biljnu mešavinu HERBA MED No: 29 koja je na potpuno prirodnoj bazi, bez dodataka raznih alergena, boja i veštačkih dodataka. Na taj način bićete sigurni da ste se dobro zaštitili, ali i ukoliko ste već zapatili bronhitis znate da ćete uz pomoć ove biljne terapije uspešno rešiti sve tegobe.

Ukoliko vam je situacija da zbog prehlade uporno kašljete, budite se noću, ne možete da se uspavate i ne možete da obavljate svakodnevne aktivnosti poznata, ne brinite za vas postoji rešenje. Potpuno prirodan lek za lečenje bronhitisa je dostupan u vidu biljne mešavine, a potrebna je samo redovna konzumacija kako bi se bronhitis izlečio.

HERBA MED ČAJ ZA BRONHITIS

Čaj za bronhitis, upalu grla i alergije