Šta izaziva urinarne infekcije i kako se one leče?

kako se lece urinarne infekcije

Ukoliko ste mislili da će urinarna infekcija proći sama od sebe, kao što je to slučaj sa upalom mokraćne bešike grdno ste se prevarili. Naime, upala bubrega ni u kom slučaju ne prolazi sama od sebe, a urinarne infekcije zaista mogu da traju dugo ukoliko se pravilno ne leče, i ne krene se odmah sa terapijom.

Urinarne infekcije, o kojima je danas reč, posledica su prodora mikroorganizama iz debelog creva u kanal kojim se preko bešike oslobađa urin, a najčešće su izazvane zahvaljujući bakterijom ešerihija koli. U većini slučajeva, one zahvataju mokraćnu bešiku i traju oko nedelju dana ukoliko se pravilno leče. Međutim, u situaciji kada su bubrezi žarište infekcije onda urinarne infekcije mogu da se leče i duže od dve nedelje saglasni su lekari. Iskustvo lekara, takođe, pokazuje i da su nekomplikovane urinarne infekcije uglavnom najzastupljenije u donjem delu urinarnog trakta tačnije u mokraćnoj bešici. Ipak dešava se i da imuni sistem, sam od sebe se oslobodi nagomilanih bakterija – ali to je zaista retko i definitivno je potrebno pravilno lečenje urinarne infekcije ukoliko se ona pojavila.

Šta je urinarna infekcija i kako ona nastaje?

Iskustvo lekarske struke kazuje da urinarna infekcija uglavnom je uzrokovana klicama koje dospevaju u naš urinarni trakt. Ipak, kada mislimo na urinarnu infekciju uglavnom mislimo na upalu bešike ili infekciju koja je takođe deo našeg urinarnog trakta. Oboljenje je samo po sebi veoma česta pojava i to uglavnom kod žena.

Naime, skoro pa 60% žena će imati bar jednu urinarnu infekciju tokom svog života, a srećom većina njih može se uspešno izlečiti pomoću čaja za urinarne infekcije tako da neće biti potrebe da se konzumiraju antibiotici.

Da li je čaj dobar za urinarne infekcije?

Sve je više i lekara koji posežu za prirodnim lečenjem urinarne infekcije, jer se antibiotici više ne daju na „dobar dan“ pre svega zbog njihovih dodatnih neželjenih efekata na naš organizam. Svakako je bitno da pre upotrebe čaja uradite potrebne analize, kako bi se na osnovu uzorka mokraće tačno utvrdilo koja je bakterija izazvala infekcije.

Biljna mešavina HERBA MED No: 120 će ubrzati oporavak u organizmu, a u većini slučajeva će već u roku od 36 sati doći do ublažavanja simptoma urinarne infekcije. Ipak, ovaj boljitak koji se oseti već na samom početku, ne znači da više ne patimo od neodložne potrebe za mokrenjem, ali i ne znači da smo izlečeni od infekcije jer je bakterija i dalje prisutna u našem organizmu. Zbog toga je bitno da se prepisana terapija poštuje, da se pije redovno i problem sa urinarnim infekcijama biće rešen.

Šta je uzrok urinarnim infekcijama?

Bakterije ili gljivice (koje su zaista retke) mogu izazvati urinarne infekcije, a sve to jer one dospevaju u naš organizam. Na primer, bakterije uglavnom u naš urinarni trakt dospevaju iz crevnog trakta, a kada se prenamnože onda počinju da uzrokuju upalu. Praktikovanjem dobre toaletne higijene odnosno brisanjem od napred prema nazad nakon korišćenja toaleta, urinarna infekcija se može sprečiti.

Statistika pokazuje da žene dobijaju urinarne infekcije i do 30 puta češće nego muškarci, a čak četiri od deset žena koje jednom dobiju urinarnu infekciju dobiće još jednu i to u roku od šest meseci saglasni su lekari.

Razlog za to jeste taj što ženska uretra je mnogo kraća od muške, a bakterijama je na taj način olakšan ulazak u bešiku. Naime, otvor uretre kod žene je i bliži vagini i anusu, pa je veoma brza kontaminacija fekalnim bakterijama kao što je i Ešerihija koli.

Rizik za nastanak urinarne infekcije je veći kod seksualno aktivnih žena, ali i kod onih koje koriste dijafragmu odnosno spermicide kao vid kontracepcije. Takođe, i trudnice su izloženije urinarnim infekcijama jer hormoni trudnoće mogu da promene odnos dobrih i loših bakterija u urinarnom traktu, čime je i povećana verovatnoća za nastanak urinarne infekcije. Na primer, mnoge trudnice imaju problem sa potpunim pražnjenjem bešike, jer materica buduće mame pritiska bešiku.

Urinarnim infekcijama su izloženije i žene u menopauzi jer kod njih dolazi do gubitka hormona estrogena koji dovodi do toga da se vaginalno tkivo isuši, pa je pogodno za razmnožavanje patogenih bakterija.

U slučaju da imate dijabetes takođe imate faktor rizika jer je oslabljen imuni sistem, što je uzrokovano oštećenju nerava pa je teško da se bešika u potpunosti isprazni. Takođe, rizična je i kategorija pacijenata koji imaju kamen u bubregu jer on može blokirati protok urina između bubrega i bešike, ali i kod onih koji su imali postavljen kateter.

Kako prepoznati urinarne infekcije?

Simptomi su uglavnom kod svih pacijenata slični, a sve počinje sa peckanjem i boli prilikom mokrenja, ali i naglim nagonom za čestim mokrenjem kada i ne izlazi puno urina. Pacijenti osećaju i pritisak u donjem delu stomaka, a urin ima neprijatan miris pa je i zamućen. Kod mlađih žena moguće je da se pojavi i krv u urinu, umor, drhtavica, zbunjenost i slabost su simptomi koje uglavnom osećaju starije žene. Ukoliko pacijent primeti i visoku temperaturu, iznad 38 stepeni, ovo je znak da je urinarna infekcija stigla čak do bubrega.

Prilikom prve pojave navedenih simptoma potrebno je da se poseti lekar, a to je važno kako bi se na vreme uradila  laboratorijska dijagnoza, pa i kasnije kako bi se odredila ispravna terapija. Ukoliko se ne krene sa lečenjem urinarne infekcije moguće je doći do ozbiljnijih zdravstvenih komplikacija, a jedna od njih jeste i oštećenje bubrega.

Ovo je zaista čest zdravstveni problem, koji danas pogađa sve više odraslih i dece. Mnogobrojni mikroorganizmi mogu izazvati infekciju i zapaljenje sluzokože urinarnog trakta, a na taj način će biti poremećen normalan rad sistema, kao i potencijalna funkcionalnost bubrega. Urinarni trakt se kod ljudi sastoji od mokraćne bešike, bubrega, uretera i uretera (mokraćnog kanala) kroz koju se urin iz organizma izlučuje u spoljašnju sredinu. Sterilna je unutrašnjost urinarnog trakta, osim u delu na samom izlazu uretre (kod sluzokože). Zbog svoje kiselosti i promenljive koncentracije rastvorenih jedinjenja u njemu, urin predstavlja nepovoljnu sredinu za razvoj bakterija – kod zdravih osoba naravno.

Gde se javljaju urinarne infekcije?

U odnosu na mesto gde je urinarna infekcija nastala, one se dele na infekcije gornjeg dela urinarnog trakta – one koje su se razvile u bubregu, ali i infekcije donjeg dela urinarnog trakta – cistitis i uretritis. Sa druge strane, ukoliko gledamo kliničku sliku, urinarne infekcije delimo na: asimptomatske – kada je nalaz bakterija u urinu bez kliničkih simptoma, kao i simptomatske kada je nalaz u urinu praćen i kliničkim simptomima kao i tegobama kod pacijenta.

Od podela razlikujemo i na: komplikovane infekcije urinarnog trakta gde je prepoznatljiv refluks urina, opstrukcija mokraćnih puteva, hirurška intervencija, dijabetes kao i nekomplikovane koje su bez anomalija urinarnog trakta.

Još jedna podela je napravljena za urinarne infekcije i to na osnovu učestalosti javljanja. Ponovljena infekcija se javlja na primer u poslednjih 6 meseci ili po tri infekcije godišnje, a postoji i reinfekcija (kada dođe do nove infekcije unutar 7 do 10 dana od izlečenja prethodne infekcije) kao i relaps odnosno kada se urinarna infekcija sa istom bakterijom javi kod pacijenta u naredne tri nedelje od izlečenja.

Da li su i koliko opasne urinarne infekcije?

Infekcije koje se javljaju u mokraćnom sistemu čoveka, gde je uključena bešika, bubrezi, uretera i slično može se uspešno lečiti prirodnim putem. U većini slučajeva same po sebi one nisu opasne, ali u pojedinim momentima ako se ne leče pravilno one mogu naneti dodatne komplikacije pa i otkazivanje rada bubrega.

U većini slučajeva se javljaju blagi simptomi na samom početku, te pacijenti imaju česta i bolna mokrenja, osećaj peckanja prilikom mokrenja, mutan ili neprijatan miris mokraće kao i prisustvo krvi i bol u donjem delu stomaka ili leđima. Jako je važno da se na samom početku pristupi ispravnom lečenju infekcije, jer ukoliko se ne leči adekvatno može se sama infekcija proširiti na gornji deo urinarnog trakta – pa i na bubrege, te dolaze ozbiljnije komplikacije kao što su oštećenje bubrega ali i sepsa (ozbiljnija infekcija koja se širi kroz naš krvotok).

Jako je važno obratiti pažnju na urinarne infekcije kod trudnica, starijih osoba, ali i pacijenata sa oslabljenim imunološkim sistemom. Upravo kod ovih pacijenata urinarne infekcije mogu biti zaista ozbiljne i zahtevaju potpuno lečenje.

Važno je da se sama urinarna infekcija prepozna na vreme, da se urade potrebne analize koje će potvrditi njeno prisustvo i da se leči na vreme. Ukoliko se koristi čaj za urinarnu infekciju kao što je HERBA MED No: 120 bitno je da se terapija koristi do samog kraja odnosno potpunog izlečenja. Pacijent će svakako osetiti boljitak već u prvim danima korišćenja, ali kako se ne bi opet javile infekcije ili neke druge komplikacije potrebno je da se kompletna procedura ispoštuje.

Takođe, jako je bitno i da se priliko lečenja urinarne infekcije pije i dovoljno tečnosti, maksimalno da se izbegava zadržavanje mokraće, ali i da se ispravno održava higijena genitalija kako bi se smanjio rizik od novih urinarnih infekcija. Upravo su i ovo ukratko mere prevencije urinarne infekcije: dobra higijena, ali i pravilno brisanje toalet papirom (kod žena je to od napred prema nazad, povećan unos vode na dnevnom nivou, pražnjenje bešike nakon seksualnog odnosa, bez zadržavanja mokraće i odlaganje praženjenja, i pravilno lečenje urinarne infekcije.

HERBA MED ČAJ ZA URINARNE INFEKCIJE

Čaj za urinarne infekcije i kamen u bubregu