Prirodno lečenje zapaljenja sluznice debelog creva

prirodno lečenje zapaljenja sluznice debelog creva

Srbija je, još malo pa vodeća zemlja, kada je u pitanju ovo oboljenje jer boluje skoro 10.000 osoba od zapaljenskih bolesti creva koje predstavljaju Kronova bolest kao i ulcerozni kolitis. Sva ova oboljenja se svrstavaju u red autoimunih bolesti, i ukoliko se ne otkriju na vreme mogu da ozbiljno ugroze život pacijenata.

Kronova bolest ima tu moć da zahvati kompletnu digestivnu cev i to od usta do anusa, dok ulcerozni kolitis zahvata sluznicu debelog creva. Bolesti mogu da se jave u bilo kom životnom dobu, a neka statistika pokazuje da je to uglavnom između 15. i 25. godine.

Možda ste i čuli za ove bolesti da se u žargonu nazivaju kao “bolest zapada” tačnije zapadne Evrope, Amerike, Kanade i Australije jer se u ovim zemljama javlja u znatno većoj meri. Ipak, bolesti su prisutne i u zemljama koje su u razvoju (kao što je i Srbija) pa svake godine oboli između 500 i 600 ljudi.

Sve ove bolesti koje se vezuju za zapaljenje sluznice debelog creva mogu u velikoj meri da utiču na kvalitet života, pa i da uzrokuju učestala bolovanja kao i hiruške intervencije. Ipak, ukoliko se otkriju na vreme i uz adekvatnu prirodnu terapiju kao i propisanim režimom ishrane skoro pa sve stvari mogu da se drže pod kontrolom.

Jako je bitno prepoznati na vreme zapaljenje sluznice debelog creva

Simptomi se zaista razliku od čoveka do čoveka, kao od toga koliki je deo creva zahvaćen i koja je jačina upale.

Na primer za one pacijente sa lakšim i umerenim stepenom zapaljenja karakteristični su simptomi kao što su: sveža krv u stolici, grčevi osrednje jačine, retke i vodene stolice kao i potreba da se u istom trenutku ode u toalet pa i osećaj punih creva i nakon pražnjenja.

Kod pacijenata sa jačom upalom javljaju se dehidratacija, povišena telesna temperatura, gubitak apetita i telesne težine, jaki bolovi u stomaku kao i zastoj u rastu (ukoliko se bolest pojavila kod dece).

Šta je kolitis?

Zapaljenje sluznice debelog creva ili kolitis predstavlja zbir reakcija organizma na određeni štetni uticaj. Tu se misli na pojavu virusa, bakterija, toksina ili nekih štetnih uticaja nepoznatog porekla. Zapaljenje sluznice debelog creva jeste reakcija organa da se ukloni štetan uticaj pa i započne proces ozdravljenja organa.

Kako prepoznati zapaljenje sluznice debelog creva?

Oboljenje se, pre svega, manifestuje kroz pojavu otoka i crvenila sluznice creva. Takođe. pacijenti osećaju bolove i grčeve u stomaku, pojavom krvi i sluzi uz učestalu stolicu, pa i često lažne nagone na pražnjenje creva. Pacijenti od simptoma mogu da osete nadimanje, dok se kod najtežih slučajeva javlja i poremećaj same funkcije creva, kao i prestanak rada creva.

Vrste kolitisa koje postoje

Lekari prepoznaju akutne i hronične upale sluznice debelog creva, a kao posledica bakterijskih, gljivičnih i parazitskih uticaja javlja se akutni koliris.

Sa druge strane hronične zapaljenske bolesti creva nazivamo IBD, a skraćenica je nastala od engleske reči „inflamatory bowel disease“. Lekari danas znaju za dve hronične IBD zapaljenske bolesti, a to su ulcerozni kolitis i Kronova bolest.

Takođe, pored sve ove nabrajane postoji i mikroskopski kolitis, pseudomembranozni kolitis, postradijacioni kolitis, ishemijski kolitis. Svi oni se dokazuju pregledom debelog creva uz pomoć sonde, tačnije kolonoskopijom. Tada se obavezno uzima i isečak tkiva koji će lekaru dati tačnu dijagnozu.

Šta je mikroskopski kolitis?

Zapaljenje debelog creva koje se ne vidi golim okom tokom kolonoskopskog pregleda jeste mikroskopski kolitis, a vrlo često i ne bude prepoznato. Lekar dijagnozu može da postavi tek nakon endoskopskog pregleda debelog creva, kolonoskopije, i to uz obavezno uzimanje isečaka tkiva – jer upravo ta analiza tkiva pod mikroskopom će dati lekaru završnu dijagnozu.

Još uvek nije poznato šta tačno uzrokuje zapaljenje debelog creva kod takozvanog mikroskopskog kolitisa, a neki stručnjaci smatraju da je ovo poremećaj sličan onome koji uzrokuje hronični ulcerozni kolitis i Kronovu bolest.

Prepoznaje se tako što pacijent ima prolivastu stolicu, nadimanje i grčeve, a ima i svoje mirne kao i aktivne faze. Za adekvatno lečenje najpre je potrebno postaviti dijagnostiku, a nakon toga može se krenuti sa ispijanjem čaja HERBA MED No: 36.

Šta je antibiotski kolitis i kako se leči?

Uglavnom tokom ali i posle upotrebe antibiotika u terapiji, dolazi i do poremećaja flore debelog creva ili takozvane disbioze. Antibiotici ubijaju loše, ali i dobre bakterije u našem crevu tako da se veoma lako poremeti ta fina ravnoteža velikog broja mikroorganizama koji žive u našem debelom crevu. Ovako narušena crevna flora se vremenom i normalizuje i vraća u ravnotežu, ali se dešava i da je za to potrebno vreme kao i dosta probiotika. Ipak rešenje može biti u prirodnom lečenju zapaljenja sluznice debelog creva kao i redovnom upotrebom čaja.

Šta je pseudomembranozni kolitis?

Govorili smo o upotrebi antibiotika, a izraženo zapaljenje sluznice debelog creva koje se javlja nakon uzimanja ovih lekova, i još ako je praćeno pojavom sluzi i krvi naziva se pseudomembranoznim kolitisom. Kod težih pacijenata ova bolest se može manifestovati bolom u stomaku, kao i opštim teškim stanjem koje se u pojedinim slučajevima završava hiruškom intervencijom ili smrtnim slučajem.

Ova vrsta zapaljenja sluznice debelog creva izazvana je prisustvom bakterije Clostridium difficil u crevu pacijenta koja luči svoje toksine Toxin A i B kao i Toxin Non A i B. Prisustvo ovih tokisna se jedino može dokazati analizom stolice, a iako se ranije ovo oboljenje javljalo uglavnom kod starijih pacijenata koji su lečeni u bolnici, ono danas je sve prisutnije i kod mlađih koji su lečeni ambulantno kroz antibiotike.

Bitno je znati da je nekada i jedna doza antibiotika dovoljna da izazove tegobe, a postojanje pseudomembranoznog kolitisa može dokazati jedino lekar kroz kolonoskopiju na kojoj se vide debele žućkaste naslage po sluznici debelog creva.

Specifično zapaljenje sluznice jeste postradijacioni kolitis

Pomenuto zapaljenje sluznice izazvano je prethodno sprovedenom zračnom terapijom, a najčešće zahvata deo debelog creva koji je blizu analne regije, mada može zahvatiti i druge delove.

Kod pacijenata se manifestuje kroz pojavu krvi i sluzi u stolici, a nekada i uz lažne pozive na stolicu kao i učestala pražnjenja creva. U zavisnosti od dužine i jačine zračenja zavisi i težina bolesti kao i od individualne osetljivosti pacijenta. Ovo zapaljenje sluznice ima svoju akutnu fazu tokom samog zračenja kao i kasnu kada se tegobe javljaju i par godina nakon završetka terapije. Uspešno se leči redovnim korišćenjem biljne mešavine HERBA MED No: 36, dok se u najtežim slučajevima ipak savetuje hiruško rešavanje tegoba. Naročito ukoliko postoji i suženje creva zbog postojanja patološke komunikacije organa, perforacije ili fibroze.

Ishemijski kolitis nikako nemojte zanemariti

Bolesti debelog creva koje nastaju kao posledica potpunog prestanka prokrvljenosti krvnih sudova kolona ili jednostavno lošeg jeste ishemijski kolitis. Ovo stanje uglavnom nastaje zbog smanjenja ili prestanka protoka krvi kroz mezenteričnu arteriju koja je glavni krvni sud za ishranu digestivne crevi.

Kod pacijenata sa ovim oboljenjem javljaju se prolivaste stolice uz krvarenje koje to prati, konstantni bolovi u stomaku uz (u pojedinim slučajevima) i potpuni prestanak rada creva. Pomenuta zapaljenja sluznice debelog creva lekari uglavnom povezuju sa kardiovaskularnim bolestima, pojavom tromboze, aritmijama, hiruškim zahvatima ali i starijom životnom dobi. Bolest se može dokazati snimanjem krvnih sudova, selektivnom angiografijom ili kolonoskopijom. Kada se otkrije na vrme i krene sa lečenjem, pacijent se može prepustiti prirodnim preparatom HERBA MED No: 36 dok jedino u najtežim oblicima je potrebna hiruška intervencija.

Ukoliko imate oboljenje mirujte što više

Zapaljenje sluznice debelog creva jeste oboljenje koje ima dve faze – remisija (popuštanje simptoma i mirovanje bolesti) kao i aktivacija (kada se bolest opet javi). Verovatno ste i sami čuli da potpuno izlečenje nije moguće, potrebno je da pronađete pravu terapiju kako biste smirili bolest i produžili period mirovanja odnosno remisije vašeg oboljenja. To se upravo postiže uz redovno korišćenje biljne mešavine dostupne na našem tržištu – HERBA MED No: 36.

Dakle, neki opšti cilj je postignuti remisiju kliničku – odnosno odsustvo svih simptoma, ali i remisiju na drugim nivoima – da su nalazi kao što je laboratorija, biohemija, Hm ili enskopski nalaz uredni.

Da li se obratiti lekaru za zapaljenje sluznice debelog creva?

Zapaljenje sluznice debelog creva jeste termin koji se koristi i za opisivanje poremećaja koji uključuju hroničnu upalu digestivnog trakta. Tipovi koji postoje, a vezani su za zapaljenske bolesti creva, su: ulcerativni kolitis (stanje koje izaziva dugotrajne čireve i upale na unutrašnjoj sluznici debelog creva i rektuma) ali i Kronova bolest (koja je karakteristična što je tu upala sluznice probavnog trakta koja se često širi duboko u zahvaćena tkiva).

Oba ova stanja uglavnom podrazumevaju jaku dijareju, bol u stomaku, gubitak težine kao i konstantni umor.

Generalno simptomi se razlikuju od težine upale i samog mesta pojave, a oni mogu biti kako blagi tako i teški. Vrlo je verovatno da će se u nekom periodu bolesti oni i ublažiti, a jako je bitno da za rano otkrivanje i uspešno lečenje pratite svoj organizam.

Obavezno se javite lekaru ukoliko primetite smanjen apetit, proliv, bol u sotmaku i grčeve, groznicu i umor, krv u stolici ali i nenamerno mršavljenje.

Jako je bitno posetiti lekara i ukoliko dođe do trajne promene u radu digestivnog trakta, odnosno kada se pojave prvi znaci i simptomi upalne bolesti. Iako kompletno ovo stanje uglavnom nije fatalno, jako je bitno da se ozbiljno shvati oboljenje jer u nekim slučajevima može izazvati mnogo veće komplikacije.

HERBA MED ČAJ ZA LEČENJE ZAPALJENJA SLUZNICE DEBELOG CREVA

Čaj za želudac, gastritis, heliko bakteriju