Prirodno lečenje kiseline u želucu

prirodno lecenje kiseline u zelucu

Jedna od najdragocenijih telesnih tečnosti u našem organizmu nije krv već, verovali ili ne, želudačna kiselina. Upravo ona tečnost na koju se, mnogi od nas konstanto žale, izaziva nam osećaj mučenja, a želudac može da nas peče ili jednostavno izaziva onaj osećaj kada se kiselina popenje u grlo.

Iako se želudačna kiselina uglavnom povezuje sa osećajem neprijatnosti, a na osnovu sve češćih problema ljudi svakodnevno pokušavaju da pronađu najbolji prirodni lek za želudačnu kiselinu.

Šta medicina kaže, šta je želudačna kiselina?

Probavna tečnost koja se formira u našem želucu, čija je sadržina hlorovodonična kiselina (HCL) važna je za dobro zdravlje svakog od nas. Ona će na pravilan način održati dobro zdravlje želuca, probavnog trakta ali i čitavog organizma – dok je njena važna funkcija upravo varenje proteina.

S obzirom na to da je želudac jedini organ u kojem bi uvek trebala da bude jaka kisela sredina, poželjno je da sama kiselost bude između pH2 odnosno pH3.

Međutim, osim što ona pomaže da se razgrade proteini, želudačna kiselina nam pomaže i prilikom procesa ubijanja mikroba i patogenih bakterija. A u prevodu na narodski jezik ona će „spržiti“ većinu patogena i time zaštiti naš digestivni trakt od nekih nepoželjnih gostiju.

Sve je ovo u situaciji da mi, u svom organizmu, imamo dovoljno želudačne kiseline i kada je ona dovoljno jaka.

Parijetalne ćelije preko sekretorne mreže luče želudačnu kiselinu u delu želuca koji se naziva lumen.

S obzirom na to da ovaj proces od našeg organizma zahteva mnogo energije, sam organizam i ne žali na tu činjenicu kako bi potrošio svu tu energiju i dobio svu dobrobit koju mu želudačna kiselina donosi.

Koja je funkcija želudačne kiselina?

Kao što i sami pretpostavljate ona nam u ogromnoj meri pomaže u varenju, ali nas i štiti od patogenih bakterija kao i mikroba.

Međutim, svaki organizam želudačna kiselina štiti i od gljivica (kao što je na primer kandida), ali i pomaže prilikom apsorbcije hranljivih materija kao što su vitamin B12, proteini, kalcijum, magnezijum, bakar, selen, gvožđe, cink, ali i dobro utiče na zdravlje naše kože i štiti nas od pojave sindroma popustljivih creva.

Kada pogledamo sve što ona radi i koliko je jaka – nameće se i pitanje kako nam ona tako jaka ne istopi želudac.

Medicina je u svom odgovoru jasna – u normalnim uslovima čim se u želucu stvori ova jaka kiselina, stvara se i tanak sloj koji je posebne sluzi otporne na kiselinu koja će obložiti unutrašnjost želuca.

Upravo ovaj sloj čuva želudac od agresivnih i jakih sokova i enzima koji su takođe u ovom organu, te je u svakom trenutku potrebna idealna ravnoteža između kiseline i pomenutih odbrambenih mehanizama.

Preporučljivo je popiti čašu vode s obzirom na to da ona pomaže građenju kiseline, a potrebnu količinu potrudite se da popijete pola sata pre jela.

Koje probleme izaziva kiselina u želucu?

Poremećena ravnoteža u želucu koja može nastati usled različitih faktora ili jednostavno zbog starenja organizma dovodi do najrazličitijih zdravstvenih, odnosno gastrointestinalnih problema.

Zaista različiti faktori mogu uticati na to da je ravnoteža u želucu poremećena, a problemi koji mogu nastati su gorušica, gastritis (lečenje gastritisa prirodnim putem uz pomoć čaja najbolje je rešenje ), nadutost pa čak i problemi sa kožom, kao što su rozacea i akne.

U situaciji kada naše telo proizvede više želudačne kiseline onda može doći i do blagih pa i težih zdravstvenih problema.

Faktori koji utiču na povećanje želudačne kiseline su pre svega izbor namirnica, kao što su začinjena, ljuta pa i masna hrana.

Takođe, višak želudačne kiseline nastaje i usled neredovne ishrane jer upravo duži vremenski razmak između dva obroka utiče na prekomernu proizvodnju želudačne kiseline.

Takođe, još jedan od faktora jesu alkohol, mleko, cigarete, pića sa kofeinom – odnosno sve one namirnice koje će kao svoje dejstvo iritirati i stimulisati želudac da proizvodi čak i višak želudačne kiseline nego što nam je ona potrebna.

Kako prirodno izlečiti kiselinu u želucu?

Ukoliko osećate bilo kakvu neprijatnost, bolove ili simtome koji ukazuju na to da imate probleme sa kiselinom u želucu potrebno je, pre svega, da izvršite detaljnu dijagnozu kako bi se otkrio i uzrok koji dovodi do svih ovih problema.

Moguće je da će vam, prilikom ovih pregleda biti potrebna i biopsija sluzokože želuca, ali će se svakako  na osnovu krvne slike utvrditi svi detalji.

Prirodno lečenje kiseline u želucu moguće je uz HERBA MED No: 36 čajnu mešavinu, tako da ćete se rešiti problema bez korišćenja raznih lekova koji neutrališu višak odnosno manjak kiseline.

Takozvani antaciti za smanjenje gorušice više vam neće biti potrebni, a vaše je svakako da budete redovni sa terapijom biljne mešavine naše kompanije HERBA MED.

Lekove za lečenje kiseline u želucu treba izbegavati jer oni samo maskiraju probleme, ali ih ne rešavaju. Međutim, opšte je i poznato da konzumiranje lekova može dovesti kako do preteranog tako i do smanjenja želudačne kiseline – a onda nastaju mnogo ozbiljniji problemi pa i komplikacije.

Kako biste pomogli svom želucu da ponovo postigne izbalansiranu pH vrednost koristite redovno biljnu mešavinu i vaš život će sigurno biti zdraviji, rasterećeniji i bolji.

Da li je opasan manjak želudačne kiseline?

Višak želudačne kiseline smo vam objasnili na početku ovog teksta, ali medicina prepoznaje i takozvani manjak želudačne kiseline.

Upravo sve više ljudi ima probleme sa manjkom kiseline, a on se vezuje pre svega sa načinom života, lošim zdravstvenim navikama, lošom ishranom kao i svakodnevnim stresom kojim smo okruženi. Takođe, do manjka želudačne kiseline može doći ukoliko smo intolerantni na određenu hranu, pa i usled različitih poremećaja sa hranom kao što su neuhranjenost, odnosno gojaznost.

Kako biste izbegli pojavu manjka želudačne kiseline izbegavajte dugoročne restriktivne dijete, ali imajte i umerenu fizičku aktivnost jer su upravo i preterana kao i nedostatak fizičke aktivnosti faktori rizika za pojavu manjka želudačne kiseline.

U većini slučajeva simptomi dođu i odu, ali nikako ih ne trebamo zanemariti s obzirom na to da veoma lako može doći do ozbiljnijih posledica.

Upravo ćete usled nedostatka želudačne kiseline imati kandidu, hroničan umor, anemiju, astmu, nizak nivo šećera u krvi, osteoartritis i osteoporozu.

Prirodno lečenje kiseline u želucu – promena načina života

Idealno bi bilo da, uz redovno korišćenje biljne mešavine HERBA MED No: 36 utičete i na promenu vaših životnih navika koje mogu da dovedu do viška odnosno manjka želudačne kiseline, a kasnije i ozbiljnijih problema.

Savet pre svega, jeste da naučite kako da se izborite sa stresom ali i da upravljate njime. Takođe, trudite se i da dovoljno spavate i to najmanje 7-8 sati dokom noći.

Ukoliko imate probleme sa kiselinom u želucu počnite i da se bavite nekom fizičkom aktivnošću, a vežbajte bar pola sata svakoga dana. Ukoliko vam recimo to obaveze ne dozvoljavaju pokušajte bar tri puta nedeljno da budete fizički aktivni, ili samo šetajte.

Praktične vežbe dubokog disanja takođe mogu da vam pomognu, te ukoliko ste u prilici pokušajte da vežbate jogu ili jednostavno samo meditirate.

Pokušajte da se svakoga dana opustite, radite ono što vas čini srećnim i zadovoljnim jer je najbolji lek za sve upravo smeh.

S druge strane ukoliko imate loše navike kao što su pušenje, previše alkohola ili nekih psihoaktivnih supstanci – samo se prisetite koliko vam sve one uništavaju organizam, ali i dosta nepovoljno utiču na vašu psihu.

Ovo su svakako sve dobronamerni saveti, ali je jako važno promeniti ishranu – jer je ona jedan od glavnih razloga zbog čega nam se pojavljuje višak, odnosno manjak želudačne kiseline.

Nikako na samom početku nemojte odmah svoj organizam držati na rigoroznim dijetama kojima ćete izbaciti nutritivne namirnice i ograničiti unos kalorija u vaš organizam.

Za početak ono što možete da uradite jeste da izbacite iz svakodnevne upotrebe prerađenu, masnu, začinjenu ali i ljutu hranu, a ishranu obogatite voćem i povrćem.

Takođe, trudite se i da jedete redovno, ali manje obroke u toku dana i da izbegavate fast food objekte, dok se uvek trudite da vam zadnji obrok bude najmanje tri sata pred spavanje.

Za biljnu mešavinu HERBA MED No: 36 potrebna je voda, ali trudite se da to ne bude jedina količina tečnosti koju ćete uneti u toku jednog dana.

Dakle, obratite pažnju na vodu – a nikako nije poželjno da pijete velike količine vode u toku obroka jer tada rizikujete da razredite želudačnu kiselinu a smanjićete, usporiti i otežati varenje hrane.

Lečenje kiseline u želucu – korisni saveti

Kao što ste i sami videli, želudačna kiselina bilo da je ona povišena ili smanjena jednostavan su pokazatelj kakav nam je životni stil. Uopšteno gledano, ukoliko imamo bilo koji poremećaj digestivnog trakta (ovde naročito mislimo na želudac) doći ćemo do zaključka da je potrebno napraviti pre svega korenite promene u našim životima.

Iako su promene uvek teške, jer će one zahtevati izlazak iz naše rutine odnosno sigurne zone – ukoliko smo spremni da sebi priuštimo zdraviji, kvalitetniji i ispunjeniji život potrebno je da reagujemo.

Ukoliko imamo probleme, stručnjaci preporučuju biljnu mešavinu HERBA MED No: 36 a ono što dobijamo nakon redovnog korišćenja jeste to da imamo zdrav život, a time sigurnu i bezbednu budućnost.

Redovnim korišćenjem biljne mešavine imate mogućnost da se oslobodite neprijatnih simptoma, ali i raznih bolova koji nastaju (uglavnom) usled povećane kiseline u želucu.

HERBA MED ČAJ PROTIV KISELINE U ŽELUCU

Čaj za želudac, gastritis, heliko bakteriju