Prirodno lečenje gerba

GERB odnosno gastroezofagusna refluksna bolest medicina prepoznaje kao širok spektar bolesti koje su uzrokovane regurgitacijom odnosno retrogradnim tokom i to najčešće želudačnog sadržaja u jednjak. Ovo je oboljenje koje, najčešće, odlikuje abnormalna eksplozija mukoze jednjaka kiselim želudačnim sadržajem – kaže literatura.

Sa druge strane, upravo ta abnormalna eksplozija se sastoji u frekventnom izlaganju sluznice jednjaka kiselom želudačnom sadržaju. GERB kod nas nastaje upravo kada refluks želudačnog sadržaja u jednjak ili dušnik dovede do pojave oštećenja tkiva ili određenih simptoma.

Jedna od tipičnih manifestacija GERB-a jeste gorušica, a prema definiciji lekarske prakse, svi oni koji imaju GERB gorušicu imaju najmanje dva puta nedeljno sa ukupnim trajanjem duže od tri meseca.

Takođe, od simptoma pacijenti koji imaju GERB prisutni su i bol u sredogruđu koji je sličan anginoznom, kao i suvi nadražajni kašalj pa i promuklost i promena boje glasa.

Koje kategorije GERB-a postoje?

GERB su lekari podelili u tri oblasti, a prva jeste takozvani NERB odnosno neerozivna refluksna bolest kod koje su pacijenti sa simptomima uz negativan nalaz na endoskopiji. Najveći je i procenat pacijenata sa ovom kategorijom, i to čak 50% pacijenata sa GERB-om.

Kod 35% pacijenata sa GERB-om prisutna je takozvana erozivna refuksna bolest (ERB) kod koje pacijent ima pozitivan nalaz na endoskopiji i tu uz mogućnost prisustva određenih simptoma.

Iako mali procenat, on nije nikako ni zanemarljiv, a to je komplikovana refluksna bolest – CRB kod koje pacijenti imaju komplikacije. Statistika kaže da je 5% pacijenata sa GERB-om,  a neke od komplikacija koje prete ovoj kategoriji obolelih jeste usceracija jednjaka, Baretov jednjak, karcinom dušnika, fibroza pluća, Baretog adenkarcinom jednjaka.

Važno je na vreme otkriti i lečiti pacijente sa GERB-om

Upravo sve navedene činjenice u prethodnom pasusu, ali i sama statistika koja pokazuje da čak 40% pacijenata sa endoskopski vidljivim ezofagitisom (ERB) nema simptome GERB-a.

Definitivno ovo je jedna rasprostranjena bolest, koja je iz kategorije podmuklih s obzirom na to da se pojavljuje bez nekih određenih tegoba odnosno simptoma.

Prirodna terapija koja se koristi prilikom lečenja GERB-a veoma je efikasna i uspešno dovodi do sanacije svih simptoma kao i eventualnih oštećenja na sluznici jednjaka.

Pritom, redovna upotreba biljne mešavine HERBA MED No: 36, sprečava nastanak koplikacije bolesti ali se i svi simptomi uspešno saniraju.

Da li je potrebna dijeta prilikom lečenja GERB-a?

Ukoliko se okrenete prirodnom lečenju GERB-a nemate pomenute probleme, ali svakako preporuka je stručnjaka da dodatno i promenite higijensko – dijetetske navike. Dakle, kod pacijenata sa GERB-om potrebna je promena životnih navika kao i samog načina ishrane. Dakle, držite se propisane preporuke za namirnice koje ćete konzumirati tokom dana, ali i izbegavajte konzumaciju alkohola, gaziranih pića, kafe i jakih začina. Takođe izbegavajte i konzumiranje luka i čokolade.

Preporuka je da se povede računa o ishrani ali i kilaži, te i da se redukuje (ukoliko je potrebno) telesna težina, ali i da se izbegavaju stresne situacije i isključe medikamenti koji smanjuju tonus donjeg ezofagusnog sfinktera ili pak sa druge strane usporavaju klirens jednjaka (progesteron, antiholinergici, sedativi, beta-adrenergički agonisti, nitrati, Ca-antagonisti).

Prirodno lečenje GERB-a potrebno je da bude shvaćeno ozbiljno kao i dovoljno intenzivno i dugotrajno kako bi se obezbedilo uklanjanje svih simptoma i sanirala eventualno oštećenja kao i sprečila pojava određenih komplikacija.

Redovnim korišćenjem biljne mešavine HERBA MED No: 36 ćete sigurno rešiti sve gore navedeno ali i ojačati donji ezofagusni sfinkter pa ćete na taj način popraviti antirefluks barijeru.

Svakako je terapiju potrebno shvatiti ozbiljno jer je GERB poprilično uporna bolest koja može da napravi i ozbiljne probleme i zdravstvene komplikacje, a sa druge strane veoma je zahtevna za lečenje a u tome vam može dosta pomoći redovna upotreba čaja za lečenje GERB-a.

Koji su prvi simptomi GERB-a?

Lekari kažu da im se pacijenti uglavnom javljaju usled iritantnog kašlja, grebanja u grlu pa i konstantno crvenog grla kao i uporna bela boja jezika. Takođe, neki od prvih simptoma razvoja GERB-a jesu i neprijatan zadah iz usta, kao i često nakašljavanje u cilju pročišćavanja grla.

Ukoliko pacijent ima osećaj “knedle u grlu” to je i jedan od tipičnih simptoma, što dovodi i do situacije da gutanje nije kompromitovano i da protiče bez problema.

Takođe, među prvim simptomima primetno je i disanje koje je sasvim uredno, ali ono što je pacijentima najčešće iritantno jeste konstantno slivanje sekreta, kao i nagomilavanje istog u predelu zadnjeg ždrela i nosa. Usled ove situacije pacijenti sa GERB-om imaju konstantno zapušen nos koji je uglavnom naizmenično zapušen, odnosno neko vreme je zapušena jedna pa druga nozdrva.

Nije čudno ni ukoliko se javi i bol koji se opisuje kao žarenje iza grudne kosti, te se u tom slučaju pristupa i drugačijim vrstama ispitivanja kako bi se pronašlo pravo poreklo, a lekar otklonio sumnje da nije problem nastao usled srčanih mana.

Kako nastaje GERB?

GERB odnosno gastrofafagealni refluks nastaje usled vraćanja želudačnog sadržaja nazad u jednjak, što u medicinskoj praksi nije prepoznato kao bolest ali može u velikoj meri da naruši kvalitet života pacijenata.

Prvi simptomi biće primećeni već u donjem spratu jednjaka i to usled pojačane želudačne sekrecije kao i usporene peristaltike. Kasnije, kod pacijenata prilikom razvijanja GERB-a, dolazi i do popuštanja mišićnog sfinktera koji se nalazi na prelazu želuca u jednjak.

Bitno je pratiti sve simptome kao i stanje organizma ukoliko se nastave ovi simptomi, jer ukoliko opisano stanje potraje, a pacijent uzroke ne leči dolazi do ozbiljnijeg razvitka GERB-a odnosno gastroezofagelne refluksne bolesti.

Međutim, sam razvitak može i da se nastavi tako da ona u svom daljem napredovanju može doći do gornjih partija jednjaka kada će kod pacijenata nastati takozvani faringolaringealni reflus odnosno FLR. U ovom slučaju kod pacijenata se javljaju simptomi koji u velikoj meri podsećaju na astmatične napade jer se u predelu donjeg sprata ždrela i grkljana ukrštaju delovi disajnog i digresivnog puta.

U gorepomenutom slučaju dolazi do situacije da se želudačni sadržaj preko jednjaka i zadnjeg zida grkljana izliva tačno između glasnica i to prvobitno u traheju a kasnije i u pluća. Pretežno noću se dešava da se putem nosnih otvora želudačni sekret iz ždrela spusti do sluznice nosa, a takvi slučajevi su uglavnom dok je telo u horizontalnom položaju.

Medicinska literatura GERB opisuje kao “stanje koje nastaje kada refluks želudačnog sadržaja uzrokuje zabrinjavajuće simptome odnosno komplikacije”

Još uvek nije u potpunosti dokazano ali sve je više slučajeva koji ukazuju kako se usled oboljenja GERB javlja kod pacijenata upala ušiju. Iako procenat pokazuje da je to 1-2% obolelih, zanimljivo je da upravo putem Eustahijevih truba agresivni želudačni sadržaj veoma lako dolazi do bubne duplje. Kasnije on na njenoj sluznici izaziva burnu zapaljensku reakciju, koju pacijenti ne mogu da reše sve do trenutka dok ne izleče GERB.

Problem GERB-a se rešava isključivo disciplinom

Dakle, proverena metoda jeste korišćenje biljne mešavine HERBA MED No: 36 i to po unapred definisanoj terapiji. Potrebno je da budete istrajni sa prepisanom terapijom, da ne preskačete ni jedan termin za korišćenje čaja, ali i da vi kao pacijent budete disciplinovani u ishrani. Takođe, bitno je da date svoj maksimum u promeni životnih navika, a lekari su saglasni da je jako važno da ovu bolest stalno držite kod kontrolom, ne odustajete u lečenju i u svoj život uvedete umerene fizičke aktivnosti i zdrave stilove života kako ne bi došlo do ponovnog ispoljavanja pomenute bolesti i izazivanja novih neprijatnosti.

Sa druge strane, lečenje GERB-a može biti i veoma kompleksno kada medicinska struka zahteva dugotrajno lečenje i to različitim vrstama lekova i sa čestim preispitivanjem da li je terapija odgovarajuća. Takođe, postoji i mogućnost da se GERB leči hiruškim putem, odnosno putem laparoskopske hirurgije.

Kod značajnog broja bolesnika važnu ulogu u lečenju GERB-a ima hirurško lečenje, odnosno laparoskopska hirurgija, koja je u izabranim slučajevima jedina u stanju da ponudi neko rešenje problema. Međutim, trajno rešenje problema sa GERB-om može se rešiti redovnim korišćenjem biljne mešavine HERBA MED No: 36 koja je namenjena upravo za pacijente koji imaju probleme sa želucem.

Pacijenti umeju da budu nemrani i da ignorišu GERB

Međutim, jako je bitno da se na vreme izleči ovaj problem, koji kasnije može izazvati dodatne komplikacije. Povremena gorušica nikome i ne predstavlja razlog da se javi lekaru, međutim kasnije kako se bolest bude razvijala problemi nastaju svakodnevno, a kvalitet života je narušen.

Bitno je i da pacijenti koji se odluče da se reše problema GERB-a na prirodan način uvedu i zdrave navike u svoj život, tu pre svega mislimo na redovnu fizičku aktivnost, prestanak konzumacije alkohola i cigareta kao i izbalansiranu ishranu koja će učiniti da život bude zdraviji, ali i da se GERB što pre na prirodan način izleči.

Svi početni simptomi GERB-a kao što su gorušica ili žgaravica (odnosno ezofagealni refluks) muče skoro 20% odraslog stanovništva, a osećaj peckanja u želucu (takozvana gorušica) se postepeno širi kroz jednjak do grla.

Svi simptomi GERB-a  mogu se otkriti već na samom početku odnosno razvitku oboljenja, tako da je prirodno izlečenje moguće već u početnoj fazi. Zahvaljujući aktivnim komponentama od kojih je sačinjena biljna mešavina HERBA MED No: 36 pacijenti i sa već razvijenim problemom GERB-a mogu osetiti olakšanje i rešavanje problema. Potrebna je samo disciplina, redovno korišćenje terapije, ali i promena načina življenja gde pre svega mislimo na umerenu fizičku aktivnost, izbalansiranu ishranu i prestanak konzumacije alkohola i cigareta.

HERBA MED ČAJ ZA LEČENJE GERBA

Čaj za želudac, gastritis, heliko bakteriju