Prirodno lečenje cistitisa

prirodno lecenje cistitisa

Veliki problem u životu i zdravlju svake žene predstavljaju urinarne infekcije, a koliko je ovaj problem zastupljen govori podatak da je čak 33% žena u svom životu barem jednom imala urinarnu infekciju. Drugi podaci kazuju da su žene sa simptomima akutnog cistitisa takaođe zastupljene, jer čak 60% žena doživi ponovnu pojavu urinarnih infekcija.

Ovaj zdravstveni problem lekari definišu kao upalu mokraćne bešike koja se najčešće javlja bolnim i učestalim mokrenjem.

Neki od simptoma koji su karakteristični za oboljenje su: nagon za čestim mokrenjem, pečenje ili bol tokom samog mokrenja, groznica, bol i pritisak u leđima kao i u donjem delu stomaka, ali i bolan seksualni odnos kao i osećaj umora ili drhvatice.

Koliko je cistitis zastupljen?

Upala bešike se javlja uglavnom od infekcije crevne bakterije, a posebno među ženama je rasprostranjena s obzirom na to da one imaju kraću uretru – kanal koji sprovodi urin iz bešike napolje. Od 20 do 40 posto žena će dobiti upalu bešike bar jednom tokom svog života pokazuju naučna istraživanja. Međutim kod starijih osoba postoji mogućnost da ima bakterija u bešici i to bez ikakvih simptoma koji mogu da ukazuju na taj problem, te je potrebno obratiti posebnu pažnju ovom segmentu i životnom dobu.

Od uzroka mogu biti različiti, a uglavnom su to neredovno pražnjenje bešike odnosno mokrenje – koje sa druge strane ima za posledicu da se duže zadržava mokraća u organizmu pa nastaju i infekcije.

Zbog čega nastaje cistitis?

Napomenuli smo da žene imaju kraću uretru koja je bliža analnom otvoru – tako da loša higijena zauzima primarno mesto kada je u pitanju nastanak cistitisa. Kod pripadnica lepšeg pola jako je bitno da pokret brisanja genitalija nakon pražnjenja bude pravilan. Tačnije da se vrši brisanje od otvora za mokrenje ka analnom otvoru, a ne obrnuto – kako je uglavnom slučaj. Na ovaj način žena će smanjiti šansu da unese bakterije iz creva, tačnije sa analnog otvora do uretre.

Ukoliko je zabeležen slučaj da se infekcije urinarnog sistema javljaju često – posebno među momcima i dečacima, potrebno je da se izvrši provera postojanja problema od rođenja. Uglavnom je to slučaj sa urođenim deformitetima u urinarnom sistemu koji sprečavaju kompletno pražnjenje bešike.

Takođe, svako sa kateterom (aparatom koji služi za odvođenje urina iz bešike) sigurno će imati bakterije u bešici i to uglavnom bez simptoma. Naime, tokom same promene katetera mogu se pojaviti male povrede koje pak mogu i povećati opasnost od infekcije – zapaljenja bešike pa i moguće infekcije krvi.

Kod starijih muškaraca koji imaju uvećanu polnu žlezdu (prostatu) se po pravilu i sprečava kompletno pražnjenje bešike. Zbog toga je bitno da se pacijenti sa ovim problemom pozabave i cistatisom, ali i oni koji imaju razne druge infekcije prostate, infekcije uretre.

Kod trudnica takođe je moguća pojava cistitisa, a ukoliko buduće mame imaju bakterije u urinu, njihova urinokultura se treba uzeti minimum dva puta – bez obzira da li imaju ili nemaju simptome. Ukoliko se iste vrste bakterija pojave, potrebno je da se leče jer u suprotnom moguće je doći do nastanka infekcije bubrega pa i prevremenog porođaja.

Može biti nekoliko uzroka nastanka bakterija u bešiki, a najzastupljeniji je onaj kada se bešika ne prazni redovno odnosno pacijent ne ide na redovno mokrenje. Na ovaj način mokraća će se zadržati u organizmu, a vrlo je verovatno da će u tom slučaju doći i do inferkcije. Ovo ne mora biti uzrokovano namerno već i u slučaju korišćenja određenih lekova (kao što su na primer antidepresivi) pa i nepokretnošću pacijenta, njegovom lošom kontrolom nad bešikom kao i čvrstom stolicom i zatvorom.

Kako prepoznati cistitis i ko je ugrožen?

Brojni su simptomi koji mogu da ukažu na probleme ove vrste. Na samom početku to je osećaj pečenja ili bolno i često mokrenje. Takođe, sama mokraća je mutna i često ima čudno neprijatan miris, a pacijent oseća i bol direktno iznad pubične kosti.

Deca koja imaju do 5 godina obično imaju manje konkretne simptome, ali imaju izraženu slabost, smanjen apetit pa i povraćanje.

Kod starijih žena takođe, moguće je da se javi osećaj slabosti, zbunjenost, povišena temepratura sa drhtavicom pa i padanje u nesvest. Kod određenih pacijenata se povremeno javlja i krv u mokraći.

Osobe koje su ugrožene od pojave infekcija jesu žene sa lošim higijenskim navikama, trudnice, muškarci sa uvećanom prostatom, ljudi sa urođenim deformitetima urinarnog sistema kao i oni koji nose katetar; ali i mlade osobe koje imaju seksualne odnose bez zaštite.

Kako se leči cistitis?

Ukoliko pogledamo asortiman neke apoteke videćemo dosta proizvoda koji vam stoje na raspolaganju za ove probleme. Ali ukoliko želite da na prirodan način izlečite cistitis predlažemo vam proverene metode.

Lekovi za cistitis uglavnom imaju svoje ograničenje ko sve može da ih koristi, pa tako se većina njih ne preporučuje trudnicama ili pacijentima koji povraćaju ili imaju krv u urinu.

Čaj za urinarne infekcije HERBA MED No: 120 je potpuno prirodni preparat koji vam može pomoći ukoliko želite da cistitis lečite na prirodan način. Bez dodatnih rizika i komplikacija po vaše zdravlje.

Svakako bitno je pre toga da vam lekar kaže da zaista imate cistitis, a sama dijagnoza se bazira na simptomima i znacima. Na primer vizuelni pregled urina neće biti od pomoći, ali hoće analiza urina koja se radi hemijskim putem. Bitno je prilikom ovakvog uzrokovanja da žena razdvoji usmine (velike usne na vagini) kako bi izbegla da bakterije sa kože i vagine kontaminiraju uzorak.

Sama upala mokraćne bešike može biti bakterijska i nebakterijska, a biljna mešavina HERBA MED No: 120  vam može pomoći u svakom pogledu.

Kako organizovati život sa cistitisom?

Dobro je znati korisne savete ukoliko imate probleme ove vrste. Na primer bitno je redovno piti vodu kako bi se i mokraća detaljno ispirala, a samu tečnost odnosno vodu pijte pre obroka.

Takođe, tokom samog mokrenja trudite se da bešiku kompletno ispraznite. Loša je navika da sedite i budete nagnuti tokom mokrenja pa i čitanje raznih časopisa ili surfovanje internetom tokom mokrenja. Dakle, trik je da budete nagnuti unazad na WC šolji kao da ste naslonjeni na zid. Ovaj položaj će vam omogućiti kompletno pražnjenje bešike, u odnosu na onaj uobičajeni sedeći položaj.

Takođe, topla odeća u donjim delovima tela takođe vam može pomoći u sprečavanju upale bešike. A kao prevencija od upale možete svakodnevno koristiti sok ili kapsule od brusnice.

Kao prevencija, može pomoći svakondevno uzimanje soka od brusnice ili uzimanje kapsula brusnice. Nema sumnje da ovaj prost i prirodan tretman može pomoći u smanjenju frekvencije vraćanja infekcije. Postoji mišljenje da sok od brusnice pomaže u prevenciji da se uobičajene bakterije zalepe za zidove bešike i na taj način sperčava nastanak i zadržavanje infekcije.

Još jedan savet jeste i da mokrite posle seksualnog odnosa jer ćete na taj način isprati većinu bakterija iz uretre, a pokušajte i da mokrite bar jednom na tri sata. Na primer žene koje izbegavaju mokrenje duži vremenski period imaju i više infekcija urinarnog sistema. ,

Uglavnom žene imaju probleme da se infekcije pojavljuju više puta, a kako bi se izbegle ove situacije potrebno je da se terapija ispoštuje do kraja. Iako ćete osetiti boljitak već nakon par dana od kako koristite biljnu mešavinu, potrebno je ispoštovati kompletnu terapiju – jer na taj način smanjujete šansu za ponovnu infekciju.

Koje su mere prevencije?

Svi znamo da je najbolja metoda lečenja preventiva. Ako i vi ne posećujete lekara redovno i ne interesujete se za svoje zdravlje, svesni ste činjenice da postoje i asimptomska oboljenja.

Ukoliko još uvek nemate probleme sa cistitisom, a spadate u „rizičnu kategoriju“ potrudite se i da ne dobijete ove probleme. Na primer savet je da pijete od šest do osam čaša vode dnevno, pa i da mokrite što više puta dnevno i to kad god osetite potrebu – nikako da mokraću zadržavate i odlažete proces pražnjenja. Ukoliko ste i žena potrebno je da se ispravno brišete nakon mokrenja i to u pravcu spreda ka pozadi, a preporuka je i da koristite sapune na prirodnoj bazi i maksimalno izbegavati upotrebu hemijskih sredstava.

Svesni smo da je opuštanje u kadi idealno, ali umesto toga bolje je samo da se istuširate, koristite i nosite pamučni donji veš, ali i da pre kao i nakon seksualnog odnosa mokrite pa čak i na silu.

Koliko je moguće trudite se da izbegavate nervozu i stres, da jedete manje začinjeno i pijete mnogo tečnosti. Ukoliko se javi bilo kakva neprijatnost u donjem delu stomaka – ni u kom slučaju to ne zanemarite.

Žene uglavnom zanemariju neke blaže simptome koji sa druge strane mogu biti povezani sa upalom bešike. Za razliku od muškaraca, pripadnice lepšeg pola moraju biti svesne da su ugroženije od muškaraca po pitanju urinarnih infekcija.

Za dame svakako pored nabrojanih saveta važi i da u cilju prevencije idu na redovne ginekološke preglede (najmanje jednom u godinu dana), a posebno je važno da se žene u reproduktivnom domu posvete ovoj meri prevencije jer urinarne infekcije mogu uticati i na plodnost.

Ukoliko se na vreme otkrije neka od urinarnih infekcija, na potpuno prirodan način moguće je rešiti se svih problema. Biljna mešavina HERBA MED No: 120 će zahvaljujući svojim aktivnim prirodnim jedinjenima omogućiti zdrave organe urinarnog sistema kako kod muškaraca tako i kod žena.

HERBA MED ČAJ ZA LEČENJE CISTITISA

Čaj za urinarne infekcije i kamen u bubregu