Najčešći problemi sa želucem

najcesci problemi sa zelucem

Mišićni organ kao što je želudac ima ulogu da luči kiselinu i enzime za varanje hrane, podložan je ranim oboljenjima, pokazuje medicinska praksa.

Želudac je prošireni deo kanala za varenje, koji se u našem telu pruža sve od jednjaka do dvanaestopalačnog creva. Njegova osnovna funkcija jeste da luči kiselinu kao i enzime koji vare hranu. Njegovi mišići se povremeno skupljaju, a na taj način poboljšavaju varenje takozvanim mešanjem hrane.

Ovaj organ je jako osetljiv, podložan je raznim promenama, ali i oboljenjima za razliku od drugih naših organa.

Koje su najčešće bolesti želuca?

Gastroezofagealni refluks javlja se usled refluksa sadržaja stomaka, tačnije vraćanja sadržaja u jednjak ili usta. Ovo je normalna pojava koja se javlja i kod zdravih beba, dece pa i odraslih; a simptomi su uglavnom kratki i ne uzrokuju neke dodatne komplikacije odnosno preterano uznemiravanje.

Da objasnimo ovaj problem slikovito, na primer kada jedemo hrana na putu iz usta u stomak mora da prođe kroz jednjak. Upravo na donjem kraju jednjaka postoji prsten mišića koji se naziva LES, a nakon gutanja on se opušta kako bi omogućio prolaz hrane u stomak. Zatim, pomenuti mišić ima kontrakcije kako bi se sprečilo vraćanje hrane pa i kiseline u sam jednjak.

Problem nastaje upravo kada je LES slab ili se dodatno opusti – s obzirom na to da je stomak proširen, te kod pacijenata nakon obroka se dešava ova nelagodnost koja traje jako kratko i ne uzrokuje neke dodatne simptome. Uglavnom se refluks kiseline javlja veoma retko i to najčešće u snu.

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) nastaje kada simptomi refluksa postanu česti ili prilično uznemirujući za pacijenta. Neki od najzastupljenijih simptoma su gorušica, bol prilikom gutanja, povraćanje, a samo oboljenje može da ima negativan uticaj i na glasne žive; dok se retko (ali se ipak i dešavaju) javljaju ozbiljniji problemi sa jednjakom.

GERB jeste stanje u kome se želudačna kiselina vraća u jednjak, a postoje čak i slučajevi da se vraća do grla pa na taj način iritira njihovu sluzokožu. Ovo je jedna od najzastupljenijih bolesti koja uključuje i želudac i jednjak, a može se u mnogim situacijama i pogoršati.

Pacijenti sa ovim problemom imaju loš način života, komplikovano im je doći do lekova, ishrana im je loša, dok problemi utiču i na trudnoću, povećanje telesne težine i sl.

Drugi naziv za stomačne tegobe ili lošu probavu jeste dispepsija, a glavna karakteristika ove bolesti jeste užaren i dosadan bol u želucu.

Sama bol može biti neprekidna, ali i sa prekidima tako što se pojavi pa nestane, dok se od drugih simptoma primećuje nadimanje, slabost, gorušica i mučnina. Neki od osnovnih simptoma pacijenata sa ovim problemom jeste osećaj nelagodnosti i punoće u želucu koji se uglavnom javlja pre odnosno posle jela kao i takozvano žarenje.

Čir na želucu

Čir na želucu jedan je od najzastupljenijih problema, a predstavlja oštećenje sluzokože želuca. Ovo oboljenje je najčešće uzrokovano bakterijom Heliobacter pylori, dok se od simptoma uglavnom pojavljuje ravnomeran i tup bol. On se javlja i nestaje u razmacima i to po nekoliko dana pa i nedelja, a uglavnom se javlja nakon jela.

Bakterija Helicobacter pylori koja je glavna za čir na želucu je, po statistici, uzročnik skoro svih pepričkih ulkusa i to čak 80% koji su na ovom organu.

Osim bola koji je najčešći simptom kod pacijenata se javlja i mučnina, povraćanje, nadutost, podrigivanje, gubitak telesne težine koji je izazvan averzijom prema hrani, kao i anoreksija takođe.

Od oboljenja želuca javlja se i gastritis koji predstavlja upalu sluzokože ovog organa. Samo oboljenje je uglavnom izazvano infekcijom želuca bakterijom Helicobacter pylori, ali se javlja i ukoliko pacijenti nekontrolisano koriste lekove protiv bolova i upale. Tu pre svega mislimo na brufen, aspirin i slične lekove.

Neki od najčešćih simptoma ovog oboljenja su povraćanje, osećaj prepunjenosti i težine u gornjem stomaku – uglavnom nakon obroka, kao i mučnina i gorušica. Gastritis se može iskomplikovati dodatno stvaranjem čira na sluzokoži – te je potrebno adekvatno i brzo lečenje.

Rak želuca

Rak želuca – oboljenje za čiji tačan uzrok se još uvek ne zna, ali su svi stručnjaci saglasni da ishrana igra veoma veliku ulogu u samom razvoju raka. Uglavnom se kao “rizična” smatra dimljena i zasoljena hrana (misleći se na meso i ribu), ali i voda koja ima dosta nitrata kao i situacija da se hrana drži na sobnoj temperaturi.

Simptomi koji su upozoravajući za pacijente jesu: bol u stomaku, krv u stolici, mučnina, gubitak apetita kao i anemija.

ZES odnosno Zollinger-Ellisonov

ZES odnosno Zollinger-Ellisonov sindrom još jedan je od mogućih problema sa želucem, a on uzrokuje nastanak jednog ili više tumora i to u pankreasu ili u gornjem delu tankog creva. Samo oboljenje može uzrokovati čireve u stomaku kao i dudenumu.

Poremećaj koji se javlja u situaciji kada želucu treba više vremena da se isprazni naziva se gastropareza što je još jedno od oboljenja koja mogu da pogode želudac. Pomenuti poremećaj je, takođe poznat i kao odloženo pražnjenje želuca, a neki od simptoma jesu mučnina, bol, povraćanje, nadutost, gubitak apetita i gorušica.

Pacijenti koji imaju teška oboljenja jetre, njihove vene u želucu mogu da se ispupče pod povećanim pritiskom. Ovo su varikoziteti, a krvarenje kod njih je urgentno za kliničko lečenje jer je praćeno visokom stopom smrtnosti. Ukoliko pacijent primeti neke od karakterističnih simptoma kao što su: crna stolica, povraćanje krvi kao i osećaj zamora – potrebno je da se odmah javi lekaru kako bi se izbegle dodatne komplikacije.

Prirodni lek za želudačne tegobe

Ukoliko ste osoba sa osetljivim želucem, potrebno je da povedete računa pre svega o načinu ishrane ali i korišćenju lekova. Većina medikamenata vama mogu da stvore samo dodatne komplikacije.

Bilo da imate previše želudačne kiseline, ili vam nedostaju određeni enzimi koji regulišu varenje – prirodno lečenje želuca je najbolja opcija.

Sa druge strane ukoliko se jave problemi kao što je jak bol koji se širi kroz nadutost povraćanje ili mučninu, a uz sve to pojavu i krvi u stolici – potrebno je hitno se javiti lekaru kako bi se sprečile dodatne zdravstvene komplikacije.

U svim ostalim slučajevima (većinu koju smo nabrojali u prethodnom pasusus) rešenje je moguće naći u tradicionalnoj medicini.

Čajna mešavina HERBA MED No: 36 namenjena je pacijentima koji imaju probleme sa želucem, gastritisom kao i heliko baketrijom.

Ovaj čaj će vam pomoći i ukoliko imate problem sa dijarejom, gastritisom ili su prisutni bolovi, grčevi i nadraženost želuca. Zahvaljujući svom dejstvu, rešiće i problem pacijentima koji imaju usporen metabolizam.

Kako se pregleda želudac?

S obzirom na to da postoji dosta bolesti i problema koji mogu da nastanu sa ovim organom, iz tog razloga gledano postoje i razne vrste pregleda želuca.

EGD odnosno Gornja endoskopija jeste fleksibilna cev koja je dubljine prsta sa kamerom na samom kraju. Ona se ubacuje pacijentu kroz usta, a na taj način će lekar specijalista moći da pregleda jednjak, želudac i prvi deo tankog creva. Metoda nije bolna, ali je neprijatna za pacijente.

CT skeniranje odnosno Kompjuterska tomografija koristi rendgenske zrake i računar za snimanje samog organa kao i kompletnog abdomena. Ova metoda nije bolna i nije potrebno posebno pripremanje.

Magnetna rezonanca – snimanje pomoću skenera odnosno magnetnog polja koje stvara slike želuca i abdomena u veoma visokoj rezoluciji kako bi lekar mogao da uoči sve nedostatke.

PH testiranje – jeste metoda kojom se cevčica ubaci kroz nos u jednjak. Na ovaj način lekar će pratiti nivo kiseline u jednjaku, a sama metoda u velikoj meri proverava dali pacijent ima GERB.

Gutanje barijuma – je jako važna metoda kako bi se otkrili čirevi ili neki drugi problemi. Pacijentu se nakon gutanja barijuma uzimaju rendgenski snimci jednjaka i želuca.

Gornja GI Serija – prilikom ovakvog pregleda uzimaju se rendgenski snimci iz jednjaka, želuca i gornjeg dela tankog creva.

Studija pražnjenja želuca je još jedna metoda koja predstavlja proveru lekara koliko brzo hrana prolazi kroz želudac. Hrana koja se posmatra je označena hemikalijom, a lekar će njen put pratiti na skeneru.

Biopsija želuca – je jako bitna, a lekar će ovom metodom uzeti mali komad stomačnog tkiva za razne testove. Metoda je bitna i važna kod otkrivanja infekcije Heliobacter pylori, raka li nekih drugih težih oboljenja.

Test iz stolice na Heliobacter pylori Ag omogućava detekciju ove bakterije u stolici, a ona se može naći kako na površini sluzokože želuca tako i na dvanaestopalačnom crevu, pa i da izazove hroničnu upalu i čir.

Bolovi u želucu mogu biti neprijatni, evo kako ih se rešiti na prirodan način

Kao što smo već naveli postoji dosta problema koji mogu nastati od želuca, a za većinu njih nije potrebna hiruška intervencija. Ukoliko ne želite da koristite razne lekove za svakodnevne probleme sa želucem – predlog je da se fokusirate na prirodno lečenje.

S obzirom na to da je ovo organ koji luči kiselinu i enzime za varenje hrane, on je i podložan raznim oboljenjima. Jako je bitna i preventiva ukoliko u porodici već postoje genetske predispozicije.

Biljna mešavina HERBA MED No: 36 rešava većinu problema sa želucem, samo je potrebna redovna konzumacija. Čaj je na potpuno prirodnoj bazi, prijatnoj je ukusa tako da ga mogu koristiti i najmlađi pacijenti.

Bolovi u želucu su veoma česti, intenzivni i neprijatni, a ukoliko se na njih ne reaguje na vreme mogu biti okidač za mnoga druga oboljenja.

Mučnina, slab apetit, probavne smetnje i bol samo su neki od simptoma poznatih mnogima – prirodno lečenje problema sa želucem je rešenje.

HERBA MED ČAJ ZA ŽELUDAC

Čaj za želudac, gastritis, heliko bakteriju