Lek za hemoroide

lek za hemoroide

Hemoroidi su uobičajeni zdravstveni problem sa kojim se mnogi ljudi susreću u nekom trenutku svog života. Pojavljuju se kada krvni sudovi u rektalnom i analnom području postanu otečeni i upaljeni. Hemoroidi mogu izazvati nelagodnost, bol, a ponekad i krvarenje. Iako to može biti uznemirujuće, obično nisu ozbiljno stanje ili stanje opasno po život.

Vrste hemoroida

Postoje dve vrste hemoroida: unutrašnji i spoljašnji. Unutrašnji hemoroidi se nalaze unutar rektuma i obično nisu vidljivi osim ako ne postanu prolapsirani ili vire izvan anusa. S druge strane, spoljašnji hemoroidi se razvijaju ispod kože oko anusa i mogu se videti ili osetiti kao otečena kvržica.

Važno je napomenuti da lekar treba da proceni težinu hemoroida i pruži tačnu dijagnozu i odgovarajući tretman na osnovu individualnih okolnosti.

Uzrok nastanka hemoroida

Hemoroidi mogu biti uzrokovani različitim faktorima. Jedan od primarnih uzroka je povećan pritisak na krvne sudove u rektalnom području. Ovaj pritisak može biti rezultat naprezanja tokom pražnjenja creva, hroničnog zatvora ili dijareje, dugog sedenja, gojaznosti, trudnoće, pa čak i dizanja teških tereta. Drugi faktori koji doprinose tome su sedentarni način života, loše navike u ishrani i određena medicinska stanja koja utiču na protok krvi.

Ko najčešće dobija hemoroide?

Najčešće, hemoroide mogu dobiti osobe koje imaju određene faktore rizika. To uključuje:

 • Osobe koje se često naprežu prilikom pražnjenja creva, kao što je preterano naprezanje zbog žurbe ili tvrde stolice.
 • Osobe koje pate od dugotrajnog zatvora ili proliva mogu takođe imati veći rizik od hemoroida.
 • Osobe koje dugo vremena provode sedeći na toaletu, što može dovesti do neprirodnog položaja i dugotrajnog naprezanja.
 • Trudnice su takođe podložnije razvoju hemoroida zbog hormonalnih promena i pritiska rastuće maternice.
 • Gojaznost takođe može povećati rizik od hemoroida.
 • Genetika također može igrati ulogu u razvoju hemoroida.

Važno je napomenuti da ovi faktori samo povećavaju rizik, ali ne znači da će svaka osoba s tim faktorima razviti hemoroide.

Simptomi hemoroida

Simptomi hemoroida mogu varirati u zavisnosti od vrste i težine. Unutrašnji hemoroidi mogu izazvati krvarenje pri mokrenju, bezbolno krvarenje u određenim slučajevima, svrab i nelagodnost. S druge strane, spoljašnji hemoroidi mogu biti bolniji, izazivajući svrab, otok i povremeno krvne ugruške poznate kao trombozirani hemoroidi.

Hemorodi u trudnoći i njihovo lečenje

Hemoroidi su uobičajeni kod trudnica, posebno u drugoj polovini trudnoće, zbog povećanog pritiska na venski sistem rektalne regije. Zahvaljujući hormonalnim promenama i povećanju veličine materice dolazi do pritiska na donji deo creva, zbog čega postoji veća verovatnoća od pojave hemoroida.

Ukoliko se hemoroidi ne poboljšaju u dužem periodu, trudnica bi trebala da potraži medicinsku pomoć. U nekim slučajevima, ako su hemoroidi previše veliki i bolni, moguće je da je potreban tretman poput skleroterapije ili operacije.

Lečenje hemoroida

Na sreću, postoji nekoliko načina za upravljanje i lečenje hemoroida. U mnogim slučajevima, jednostavne mere za samopomoć mogu ublažiti simptome i unaprediti zarastanje. One uključuju:

Ishrana bogata vlaknima: Konzumiranje hrane bogate vlaknima, kao što su voće, povrće, celovite žitarice i mahunarke, mogu pomoći da se omekša stolica, smanjujući naprezanje tokom pražnjenja creva.

Evo nekih namirnica bogatih vlaknima koje se mogu uključiti u ishranu za lečenje hemoroida:

 • Integralne žitarice: Hrana kao što su hleb od celog zrna pšenice, ovas i smeđi pirinač su odlični izvori dijetalnih vlakana.
 • Voće: Voće kao što su jabuke, banane, bobice i pomorandže su bogate vlaknima i mogu pomoći.
 • Povrće: Uključite povrće kao što su brokoli, spanać, prokulice i šargarepa u svoju ishranu da biste povećali unos vlakana.
 • Mahunarke: sočivo, pasulj, leblebije i druge mahunarke su takođe bogate vlaknima i mogu biti korisne za lečenje hemoroida.
 • Orašasti plodovi i semenke: bademi, orasi, čia semenke i laneno seme su opcije pune vlakana koje se mogu dodati vašoj ishrani.

Važno je napomenuti da ishrana bogata vlaknima treba da bude deo ukupnog plana lečenja hemoroida i da o njoj treba razgovarati sa lekarom.

Ostanite hidrirani: Održavanje hidratacije pijenjem dovoljno vode važan je deo prevencije i lečenja hemoroida. Adekvatna hidratacija pomaže da stolica bude mekana i redovna, smanjujući rizik od zatvora i naprezanja tokom pražnjenja creva što može dovesti do hemoroida. Preporučuje se da odrasli piju najmanje 8 šoljica vode dnevno.

Pored vode za piće, druge tečnosti kao što su voćni sokovi i bistre supe takođe mogu pomoći u održavanju hidratacije tela i omekšavanju stolice. Međutim, važno je ograničiti ili izbegavati tečnosti koje mogu izazvati dehidraciju, kao što su alkohol i kofein.

Iako samo zadržavanje hidratacije kroz vodu za piće možda nije dovoljno za potpuno lečenje hemoroida, to je važan korak u sveobuhvatnom planu lečenja koji uključuje promene u ishrani, lekove bez recepta i modifikacije načina života.

Održavanje dobrih navika u toaletu

Održavanje dobrih navika u kupatilu je važan korak u prevenciji i lečenju hemoroida. Nemojte se naprezati tokom pražnjenja creva. Održavanje stolice može uzrokovati da stolica postane tvrda i suva, što može dovesti do zatvora i hemoroida. Pokušajte da koristite toalet čim zatreba.

Koristite vlažne maramice, jer suvi toalet papir može da iritira osetljivu kožu. Vlažne maramice ili medicinski jastučići mogu se koristiti za čišćenje područja nakon pražnjenja creva.

Izbegavajte dugo sedenje, posebno na tvrdoj površini, jer može povećati pritisak na vene u rektumu i izazvati hemoroide. Pokušajte da pravite česte pauze i šetajte okolo.

Prateći ove savete, možete pomoći u sprečavanju hemoroida ili smanjiti simptome.

Praktikovanje dobre higijene: Održavanje analnog područja čistim i suvim nakon pražnjenja creva može sprečiti dalju iritaciju. Takođe možete pronaći olakšanje ako koristite sedeće kupke sa toplom vodom u trajanju od 10 do 15 minuta nekoliko puta dnevno.

Primena krema i masti bez recepta: Razni proizvodi bez recepta, kao što su kreme ili masti koje sadrže hidrokortizon, hamamelis ili sredstva za utrnuće, mogu pomoći u ublažavanju svraba i nelagodnosti. Međutim, važno je pratiti uputstva i ne koristiti ove proizvode duži period bez lekarskog saveta.

Da li su hemoroidi opasni?

Hemoroidi su česta i uglavnom bezopasna stanja koja se mogu lečiti kućnim tretmanima. Međutim, u nekim slučajevima hemoroidi mogu biti ozbiljni i treba se posavetovati sa lekarom. Primera radi, krvarenje iz anusa može biti znak ozbiljne bolesti poput raka debelog creva. Kada simptomi ne prolaze nakon kućnog tretmana, potrebno je posetiti lekara kako bi se postavila dijagnoza i započelo adekvatno lečenje. Dakle, da li su hemoroidi opasni ili ne zavisi od simptoma i individualnog slučaja, te se preporučuje da se ne ignorišu i pravovremeno potraži savet stručnjaka.

Koliko traju hemoroidi?

Trajanje hemoroida može varirati, i ne postoji određeni vremenski okvir koliko dugo traju. Manji hemoroidi mogu nestati bez lečenja u roku od nekoliko dana, dok je za zarastanje većih spoljašnjih hemoroida potrebno duže. Hemoroidi se često povlače u roku od nekoliko dana do nedelja, bilo sami ili uz mere kućnog lečenja. Međutim, ako su hemoroidi teži, može potrajati duže da nestanu ili će zahtevati opsežnije lečenje, kao što je operacija.

Važno je napomenuti da se individualna iskustva mogu razlikovati i preporučuje se da se konsultujete sa lekarom za personalizovanu procenu i odgovarajući tretman.

Kada posetiti lekara?

Ako mere samopomoći ne daju adekvatno olakšanje ili ako se vaši simptomi pogoršaju, preporučuje se konsultacija sa lekarom. On može proceniti težinu vaših hemoroida, dati odgovarajuću dijagnozu i preporučiti odgovarajuće tretmane. U nekim slučajevima mogu biti neophodni lekovi na recept, kao što su kreme za lokalnu upotrebu koje sadrže kortikosteroide veće snage ili procedure za smanjenje ili uklanjanje hemoroida.

Iako hemoroidi mogu biti neprijatni i ponekad bolni, oni generalno nisu razlog za ozbiljnu zabrinutost. Međutim, neophodno je da se konsultujete sa lekarom ako osetite jak bol, preterano krvarenje ili ste zabrinuti zbog svojih simptoma.

Prirodni lekovi za hemoroide

Hrana bogata vlaknima – Konzumiranje hrane bogate vlaknima kao što su voće, povrće, integralne žitarice i mahunarke može pomoći u omekšavanju stolice i smanjenju konstipacije, što može smanjiti opterećenje rektalnog područja. Prehrana igra važnu ulogu u lečenju hemoroida i ublažavanju njihovih simptoma.

Oprez treba imati sa hranom koja može uzrokovati zatvor ako se konzumira u velikim količinama, kao što je čokolada, sir i crni čaj.

Voda – Pijenje dovoljno vode može pomoći u održavanju meke stolice, sprečavanju zatvora i smanjenju rizika od hemoroida.

Hamamelis – Hamamelis sadrži tanine koji pomažu u smanjenju otoka i upale i mogu se nanositi na zahvaćeno područje pomoću pamučne podloge ili direktno. Pokazalo se da je efikasan prirodni lek za hemoroide.

Sedeća kupka – Potapanje u sedeću kupku 10-15 minuta, dva do tri puta dnevno može pomoći da se umiri iritirana koža i ublaži nelagodnost.

Aloe vera – Pokazalo se da nanošenje aloe vere na zahvaćeno područje smanjuje upalu i bol i podstiče zarastanje.

Redovna vežba – Redovno vežbanje može pomoći da se stimuliše pražnjenje creva, smanjujući rizik od zatvora, što je vodeći uzrok hemoroida.

Eterična ulja – Primena eteričnih ulja kao što su ulje čajevca i ulje lavande na zahvaćeno područje može pomoći u smanjenju bola, svraba i upale.

Važno je napomenuti da iako ovi prirodni lekovi mogu biti efikasni, ako imate teške hemoroide ili krvarenje, važno je da se konsultujete sa lekarom.

Prirodni čajevi za hemoroide

Evo nekoliko prirodnih čajeva koji mogu pomoći kod hemoroida:

Čaj od hamamelisa: Hamamelis je poznat po svojim antiinflamatornim i adstringentnim svojstvima, koja mogu pomoći u smanjenju otoka i umiriti nelagodnost povezanu sa hemoroidima. Da biste napravili čaj od hamamelisa,  lišće ili koru hamamelisa namačite u vrućoj vodi oko 10 minuta. Pustite da se ohladi pre pijenja.

Čaj od kamilice: Kamilica ima antiinflamatorna i umirujuća svojstva koja mogu pomoći u ublažavanju simptoma hemoroida. Skuvajte šolju čaja od kamilice tako što ćete cvetove kamilice namakati u vrućoj vodi 5-10 minuta. Popijte toplo ili ostavite da se ohladi pre konzumiranja.

Čaj od hajdučke trave: Hajdučka trava ili stolisnik se tradicionalno koristi za smanjenje upale i podsticanje zarastanja, što ga čini potencijalno korisnim za hemoroide. Osušene listove ili cvetove hajdučke trave stavite u vruću vodu 10-15 minuta, a zatim procedite i uživajte.

Čajna mešavina HERBA MED No: 209 je namenjena osobama koje imaju problema sa opstipacijom – zatvorom i hemoroidima. Problem lenjih creva je veoma česta pojava i stvara vrlo neprijatan i težak osećaj praćen nadutošću stomaka. Upravo ovaj problem se uspešno može rešiti čajnom mešavinom HERBA MED No: 209, koja NE SADRŽI SENU i ne stvara zavisnost, jer svojim aktivnim principom ubrzava peristaltiku creva, uspostavlja refleks pražnjenja i na taj način se ostvaruje nesmetano i pravilno pražnjenje.

Čajna mešavina HERBA MED No: 209 je taninska mešavina, koja pre svega lepo regeneriše i epitalizuje sluznicu debelog creva.

Preporuka je da se terapeutski piju tri šolje čajne mešavine dnevno dok se ne uspostavi pravilno pražnjenje, a onda se može preći na dve ili jednu šolju, kako bi se održavalo stanje i ustalila probava.

HERBA MED ČAJ ZA HEMOROIDE

Čaj protiv zatvora