Lečenje mioma prirodnim putem

caj za miome

Koliko je delikatno žensko zdravlje, verovatno je, nažalost, spoznala svaka žena u nekom trenutku svog života.

Nedovoljna posvećenost sopstvenom zdravlju, ignorisanje znakova koji nas opominu i odlaganje preventivnih poseta lekaru, samo su neke od loših navika koje nas vode do bolesti.

Neredovna i nezdrava ishrana, nedovoljno fizičke aktivnosti i ignorisanje činjenice, da nam priroda može biti saveznik pre svega u zdravlju, pa i u bolesti, još su neki od liste uzroka koji dovode do lošeg opšteg zdravlja, na čijem vrhu je naravno stres.

Jedan od tih upornih, često neprijatnih i sasvim ženskih problama jesu miomi materice, koji najčešće pogađaju žene u reproduktivnom periodu od 35 do 50 godina starosti i neretko su uslovljeni genetskim predispozicijama.

Tako da, ako znate da su vaša mama ili baka imale problem sa miomima, trudite se da se češće kontrolišete i da eventualne promene primetite na vreme.

Primećeno je i da se miomi češće javljaju kod gojaznih žena i kod žena koje nisu rađale, ali ovo nije nikakvo pravilo.

Takođe, određeni rizik može da nosi i nedojenje dece.

Šta su miomi materice?

Kako kažu stručnjaci ginekologije i akušerstva, oko jedne trećine svih ginekoloških hospitalizacija sprovodi se zbog mioma materice, koji su najčešće benigni i mogu se lako odstraniti.

Miomi su zapravo benigni (dobroćudni) tumori glatke muskulature materice, koji se najčešće razvijaju na unutrašnjem ili spoljašnjem zidu materice, ali se ponekad mogu razviti i na susednim organima.

Obično se javljaju u grupama i mogu biti mali kao zrno pirinča, ali mogu dostići i veličinu jedne osrednje lubenice, kada ispunjavaju celu trbušnu duplju.

Primećeno je da se u trudnoći uvećavaju, a da u meno pauzi mogu sasvim nestati.

Kako nastaju miomi materice?

Šta to uzrokuje nastanak mioma na materici za sada nije poznato, ali ono što se pouzdano zna jeste da njihov rast stimuliše hormon estrogen i upravo zato je najveći rizik u reproduktivnom periodu žene, kada ovaj horman deluje.

Odavde proističe i objašnjenje zašto je nerađanje i nedojenje dece faktor rizika, odnosno, zašto svaka nova trudnoća i dojenje dece smanjuju relativni rizik od pojave mioma.

Interesantan je podatak da su žene pušači u manjem riziku od pojave mioma, od žena koje ne puše.

Da ovde budemo sasvim jasni, pušenje nema ovakav efekat zato što pozitivno utiče na bilo koji aspekt zdravlja, već naprotiv, upravo zato što negativno utiče na reproduktivno zdravlje  žena.

Dakle, pušenje nije preventiva u sprečavanj nastanka mioma.

Kako se dijagnostikuju miomi?

Može se desiti da imate miome, ali da to ne znate, posebo ako ne osećate nikakve tegobe, jer miomi, u zavosnosti od položaja i veličine, mogu da ne daju nikakve simptome.

Ovde je važno reći i da negativan nalaz ne mora nužno da znači da miome nemate.

Prilikom jednog istraživanja u 48 urednih nalaza naknadno je pronađeno 27 malih tumora, mioma.

Zbog toga se smatra da u populaciji ima znatno više mioma nego što se zvanično evidentira i da nikad nije moguće uklniti sve miome, zato se miomi često vraćaju i nakon opsežnih operacija.

Kada sumnjate da su možda miomi vaš problem?

Ako ne spadate u grupu onih žena koje ne osećaju simptome, na miome možete posumnjati ako osećate neke od ovih teskoba:

  • bol i pritisak u maloj karlici
  • bolno i učestalo mokrenje
  • bolni polni odnosi
  • zatvor (otežano pražnjenje creva)
  • bolovi u krstima
  • produžene i obilne menstruacije koje ženu vode u anemiju
  • neredovne menstruacije
  • krvarenje između redovnog ciklusa

Dobro je reći da se simptomi ne javljaju u ranim stadijuma razvitka mioma materice, već kada oni počinju da se uvećavaju, vršeći pritisak na susedne organe, kao što su bešika, uretra i rektum.

Tada se najčešće oseća punoće u donjem delu trbuha, učestalo mokrenje, tegobe pri mokrenju, zatvor, bol u krstima.

Ono što miome, čak i kada nam ne zadaju neke očigledne neprijatnosti, čini takođe velikim  problemom, jeste to što su neretko miomi na materici uzrok steriliteta kod žena.

Kako da budete sigurni da imate miom na materici?

Dijagnoza mioma na materici je jednostavna, dovoljan je i redovan ginekološki pregled, a da bi se utvrdio mesto i veličina mioma potrebno je uraditi ultrazvučni pregled ili čak i magnetnu rezonancu.

Kada su miomi mali i ne menjaju se, dovoljno je da se prate do menopauze.

Kada počinju da raste, šire se ili uzrokuju obilna krvarenja, najčešće se pristupa hirurškoj intervenciji, kada se uklanjaju miomi ili cela materica.

Može li se rešiti problem mioma bez operacije?

Može li se sa miomima boriti bez skalpela i mogu li oni nestati iz našeg organizma bez drastičnih mera, posebno ako imamo u vidu činjenicu da su retke žene (ako ih uopšte ima) koje i najobičniji ginekološki kontrolni pregled ne doživljavaju kao posebnu neprijatnost.

Svakako da je redovna kontrola ginekologa neophodna bez obzira na način lečenja.

Lekari se svakako oslanjaju na medikamente, hiruška intervencija je uvek krajnja opcija, ali će vam i lekari najverovatnije preporučiti neku od prirodnih metoda lečenja uz pomoć mešavina biljnih čajeva, tinktura, biljnih kupki i sokova.

Koje biljke su blagotvorne u lečenju mioma?

Lekovito bilje, koje blagotvorno utiče na mnoge zdravstvene tegobe, nalazi se svuda oko nas.

Pa tako cvet belog sleza, list žalfije, list kupine, list koprive, cvet kamilice, cvet zove, cvet i list kantariona, cvet i list hajdučke trave i vrbine kore mogu se pokazati kao sjajni saveznici u borbi protiv mioma.

Sve ove biljke mogu se u odgovarajućim razmerama pomešati u lekovitu biljnu smešu od koje se pravi lekoviti čaj.

Takođe, lekovito dejstvo imaju i kupke koje se mogu praviti od hajdičke trave.

Jedna divna biljka koja je lako dostupna danas je i neven.

Od cveta, lista i stabljike ovog cveta može se praviti lekovita kombinacija u obliku soka, dok se od cveta nevena i domaće rakije može napraviti tinktura, koja se može koristiti u formi obloga, ali i kao kapi koje se unose oralno.

U našem narodu poznata je i upotreba biljke čuvarkuća i naravno meda.

Ova mešavina je takođe dala rezulate u lečenju.

Jedna veoma interesantna biljka, čija lekovitost je nadaleko poznata je i mačija kandža.

Njenu lekovitost ističu i preporučuju lekari i istraživači iz Evrope preporučuju.

Uncaria tomentosa ili mačja kandža je našla primenu u najpoznatijim evropskim i američkim ginekološkim klinikama.

Ona dokazano štiti od maligniteta i smanjuje miome na materici.

Ovde je važno napomenuti da ovu biljku NIKAKO ne uzimate na svoju ruku, bez konsultacija sa stručnjakom, a svakako se ne preporučuje deci, dojiljama i trudnicama.

Naravno, kada se bavite prikupljanjem lekovitog bilja i poznajete dobro njihova svojstva, ovo bogatstvo prirode može pomoći i vama i drugima da se izborite sa raznim zdravstvenim izazovima, ali pre svega da delujete preventivno.

Kada vam takvo iskustvo nedostaje, kada se ne razumete najbolje u način primene lekovitog bilja, onda je najbolje da konsultujete stručnjake u toj oblasti i ne činite stvari na svoju ruku, rizikujući da nečim što je trebalo da bude lek, zapravo pogoršate svoje stanje.

Šta je to Čaj za ženske probleme?

Gotovo tri decenije iskustva u lečenju biljnim mešavinama lekovitog bilja ima firma HERBA MED.

Posebno je odlične rezultate pokazao čaj za ženske probleme – hormonski disbalans, miome, sterilitet i to mešavina  HERBA MED No: 135 i HERBA MED No: 66, koje su odobrene od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije i to HERBA MED No: 66 po rešenju broj 4607/2013, a HERBA MED No: 135 po rešenju broj 13805/2019.

Ove mešavine veoma su efikasne kako kod prirodnog lečenja mioma materice, tako i kod hormonskog disbalansa, cisti na jajnicima, menopauze i steriliteta.

Kuća HERBA MED sve ove promene efikasno tretira blagotvornim čajnim mešavinama u čiji sastav ulaze biljke koje deluju kao prirodni antibiotici širokog spektra, a uz njih se kombinuju biljke sa protivupalnim delovanjem, kako bi se zapaljenski proces smirio.

Ova čajna mešavina je veoma bogata etarskim uljima, flavonoidima, glikozidima, a neke biljke su odličan izvor fitoestrogena pa eliminiše ove neprijatne propratne simptome na potpuno prirodan način

Ono što je vrlo važno jeste da je pre svakog tretmana i preporuke biljne mešavine za određeni zdravstveni problem, neophodno dostaviti nalaz hormonskog statusa, ultrazvučnog i ginekološkog pregleda.

Na osnovu tih nalaza, uključuje se kombinacija odgovarajućih čajnih mešavina.

Kako ističu u ovoj kući, pravilno lečenje pre svega, podrazumeva tačnu dijagnozu, a zatim pravom kombinacijom čajnih mešavina, efikasno delovanje na uzrok dolazi se do željenih rezultata.

Miomi na materici su uglavnom posledica nekog hormonskog disbalansa, a ako se nalaze na mestu gde je zahvaćen neki krvni sud, dolazi do krvarenja koje može da dovede do ozbiljnih komplikacija po zdravlje žene i treba odmah preduzeti adekvatne mere.

U slučaju da miom ne izaziva krvarenje, preporuka je kombinacija čajnih mešavina HERBA MED No: 135 i No: 66, koje daju odlične rezultate.

Kako da sprečite pojavu mioma?

Na kraju ne zaboravite preventivu koja je jako važna.

Ta briga o sopstvenom zdravlju podrazumeva da vodite računa o telesnoj težini, fizičkoj aktivnosti, krvnom pritisku, kontrolišete rad štitaste žlezde i naravno izbegavate hranu koja može da pospeši rast mioma (mesna hrana i prerađeno meso, konvencionalni mlečni proizvodi, rafinisani šećer i ugljeni hidrati, alkohol i kofein)

S druge strane riba, beli i crni luk, voće i povrće, jaja, mahunarke i lan sjajni su saveznici u borbi protiv mioma, ali i njihovoj prevenciji.

HERBA MED ČAJ ZA MIOME

caj za zenske probleme