Lečenje kamena u mokraćnim kanalima

Lečenje kamena u mokraćnim kanalima

Postoje razne infekcije urinarnog trakta, jedna od najčešćih jeste formiranje kamena u mokraćnim kanalima, a s obzirom na statistiku možemo reći da je to jedna od vrlo učestalih pojava. Problemi ove vrste uglavnom se javljaju u srednjim godinama života, ali nije isključivo ni da se kamen javi i kod dece kao i kod starijih ljudi.

Zbog čega nastaje kamen u mokraćnim kanalima?

Pitanje je sa kojim se lekari uglavnom susreću, a zaista mnogobrojni su faktori za nastajanje ovog oboljenja koje medicina još i naziva urolitijaza. Na osnovu više različitih poremećaja kao što su: nasledni faktor, klimatski uslovi, geografska sredina, unos tečnosti pa i pol odnosno uzrast pacijenta, zanimanje, svakodnevna ishrana – mogu biti uzročnici kamena u mokraćnim kanalima. Takođe i pojedini unutrašnji faktori, odnosno metabolički poremećaji takođe mogu biti odgovorni za stvaranje kamena, a tu pre svega mislimo na hiperstauraciju (zasićenje) i kristalizaciju pa i deficit inhibitora kristalizacije.

Kamen se uglavnom stvara u bubrezima i tu postoji određeno vreme, ali sve je više slučajeva da se on pomeri iz bubrežnih čašica i on tada na svom putu do mokraćne bešike pacijentima izaziva jake bolove. Takođe, prilikom ovog putovanja kamen zna i da kod pacijenata izazove mučninu kao i nagon za povraćanje uz bolove jakog intenziteta.

Kako dijagnostifikovati kamen u mokraćnim kanalima?

Svakako je najbitnije da pratite svoje telo i da, ukoliko prepoznate neke od simptoma koje smo nabrojali, posetite i nadležnog lekara – u ovom slučaju urologa. On će već na prvom pregledu uraditi dijagnostiku koja podrazumeva nalaze urina, ultrazvuk abdomena, UK, KKSL, ultrazvuk male karlice.

Ukoliko imate problem sa kamenom u mokraćnim kanalima reagujte na vreme.

Nemojte čekati da “kamen sam od sebe prođe”, takođe ne nadajte se ni da ćete samo u slučaju konzumiranja veće količine vode on se jednostavno razdvojiti. Shvatite ovo stanje ozbiljno i na vreme krenite sa lečenjem, a najbolja opcija jeste čaj za lečenje kamena u mokraćnim kanalima.

HERBA MED No: 120 je čajna mešavina koja ima za cilj održavanje zdravlja organa urinarnog trakta, a ukoliko se redovno koristi problem sa kamenom u mokraćnim kanalima će jednostavno nestati. Takođe, čaj će delovati i na to da bolovi prestanu, vi ćete se osećati opuštenijim i relaksiranijim.

Vodite računa jer kamen vrlo lako može biti i veći od 8 milimetara, a tada postoji šansa da su mokraćni putevi uži pa je kamen “zaglavljen” u mokraćnom kanalu.

Ukoliko se ozbiljno shvati, ovo akutno stanje može biti izlečeno uspešno za sva vremena.

Nema potrebe da posežete za hiruškim intervencijama, jednostavno rešite se kamena u mokraćnim kanalima bez rezova i korišćenja hiruškog noža. Koristite redovno svoju biljnu terapiju i na potpuno prirodan i zdrav način rešite se kamena.

Koliko su bitni mokraćni kanali za naš organizam?

Dakle, urinarni trakt, odnosno mokraćne kanale, predstavljaju kako bubrezi tako i mokraćna bešika, ureteri i uretra. Bubrezi su bitni za naš organizam jer oni odstranjuju višak vode i otpadne materije iz krvi koje pretvaraju u urin, a takođe njihova funkcija je i da održavaju stabilan bilans soli kao i drugih materija u krvi. Ovi parni organi pasuljastog izgleda su bitni jer i pomažu izgradnju kostiju i formiranje crvenih krvnih zrnaca.

Ureteri su uzane cevčice čija je funkcija da nose urin iz bubrega u mokraćnu bešiku (trouglasto uobličenu komoru koja se nalazi u donjem delu trbuha). Elatrični zidovi bešike se rastežu i šire kako bi prihvatili urin, a zidovi se skupljaju i priljubljuju jedan uz drugi kada se urin isprazni van našeg organizma upravo kroz ureteru.

Kao što vidite funkcija mokraćnih kanala za naš organizam nije ni malo jednostavna, i veoma je potrebna – te makar i jedna smetnja prilikom funkcionisanja može pogoršati naše zdravstveno stanje.

Šta uzrokuje urolitijazu?

Zaista je mnogo faktora pa ona može nastati i usled nepravilne ishrane, metaboličkih poremećaja, raznih infekcija, ali i naslednih bolesti pa i bolestima urinarnog trakta. Skoro pa je sigurno da pacijenti koji su u porodici imali one sa pojavo problema bubrežnog kamena da će i oni naslediti iste probleme, a infekcije urinarnog trakta kao što su cistična bolest, ali i razne metaboličke bolesti takođe pogoduju za stvaranje kamena u mokraćnim kanalima.

Koji su simptomi kamena u mokraćnim kanalima?

Neki od najčešćih simptoma jesu bolovi i pojava krvi u mokraći, a ponekad je sve to praćeno i mučninom, povraćanjem kao i povišenom telesnom temperaturom.

Izrazit bol uglavnom ukazuje na pojavu bubrežnog kamena, a on je karakterističan jer se iznenadno javlja. Kada se kamen pomeri u urinarnom traktu postaje neizdrživ uzrokujući nadražaj ili blokiranje toka urina. Tada će pacijent uglavnom osetiti oštar, ali i ograničen bol u leđima kao i na strani gde su smešteni bubrezi, odnosno u donjem delu trbuha. Bol se tokom razvoja može proširiti i na prepone, a javljaju se i mučnina kao i povraćanje.

Pacijenti se uglavnom žale i kako bol ne prolazi tako lako, a to se dešava kada je kamen isuviše veliki da bi i prošao. Tada se bol nastavlja jer mišići iz zida, relativno tankog uretera, pokušavaju da istisnu kamen u bešiku. Međutim, ukoliko kamen raste ili se s druge strane pomera, u urinu je moguće da će se pojaviti krv, a kod pacijenata je osećaj za čestim mokrenjem izraženiji, kao i osećaj pečenja odnosno žarenja tokom mokrenja.

Kamen može izazvati i infekciju, te ukoliko primetite temperaturu ili drhtavicu sa sve gore nabrojanim simptomima vrlo je verovatno da se javila i infekcija mokraćnih kanala.

Lečenja kamena u mokraćnim kanalima na prirodan način

Vrlo je verovatno da ćete formirati još kamena u mokraćnim kanalima, ukoliko ste već imali više od jednog. Zbog toga j jako bitno da sa terapijom lečenja krenete na vreme, ali i vodite računa o prevenciji.

Najpre kako biste sprečili formiranje kamena, morate odrediti uzrok (to ćete najbolje rešiti sa svojim lekarom specijalistom – urologom), a njemu sve recite i o istoriji bolesti, navikama u ishrani itd. Ukoliko ste kojim slučajem izbačeni kamen sačuvali, obavezno ga priložite kako biste ga podvrgli laboratorijskim analizama jer će upravo njegov sastav u mnogome pomoći vašem lekaru.

Već prilikom prvog pregleda lekar će verovatno zahtevati da sakupljate urin u toku jednog dana, i to nakon što ste izmokrili kamen.

Nakon toga svakako možete odmah krenuti sa terapijom prirodnog lečenja kamena u mokraćnim kanalima.

HERBA MED No: 120 potpuno je prirodna formula koja će vam pomoći da odstranite kamen u bilo kom mokraćnom kanalu, a ukoliko budete redovno koristili čaj – šanse za ponovni nastanak su minimalne. Bitno je samo da budete redovni i disciplinovani sa korišćenjem čaja i da ne preskačete ni jedan jedini dan.

Ukoliko imate kamen izmenite i način života

Pre svega bitno je da unosite što više tečnosti, a u tome vam svakako pomaže i korišćenje čaja za lečenje kamena u mokraćnim kanalima. Ukoliko vaša istorija bolesti kazuje da ste skloni formiranju kamena, trebalo bi da pijete od 2,5 do 3 litra vode u toku dana i da izmokrite najmanje 2 litra urina u toku jednog dana odnosno 24 sata.

Pacijentima kod kojih se pojavljuje kalcijumsko kamenje preporučuje se da izbegavaju mlečne proizvode odnosno svu onu hranu koja sadrži visok nivo kalcijuma. Međutim, jedno skorašnje istraživanje pokazuje da upravo hrana bogata kalcijumom, pa i ona koja je bogata mlečnim proizvodima, pomaže u prevenciji kalcijumskog kamenja. S druge strane ipak se preporučuje da se izbegava korišćenje kalcijuma u tabletama jer ono može da poveća rizik od razvijanja kamena u mokraćnim kanalima.

Ne mora da vas čudi ukoliko vam se preporuči i izbegavanje hrane koja ima kao dodatak vitamin D kao i neke vrste antacida koje sadrže kalcijum.

Koju hranu izbegavati ukoliko imate kamen u mokraćnim kanalima?

Takođe, ukoliko imate kiseo urin trebalo bi da jedete manje mesa, ribe i živine jer ova hrana povećava kiselost mokraće.

Ispijanje dovoljne količine tečnosti svakog dana nešto je što je osnovno uz redovno korišćenje čaja koji vam služi za lečenje kamena u mokraćnim kanalima, a na ovaj način ćete i razblažiti koncentraciju cistina u urinu. Dakle, minimum tri litra vode tokom 24 časa je obavezna, a potrudite se da bar trećinu ispijete tokom noći.

Od ostalih namirnica ukoliko imate ove probleme možete izbegavati korišćenje cvekle, čokolade, kafe, gaziranih sokova, oraha, spanaća i pšeničnih mekinja. Međutim, konzumacija u ograničenim količinama neće toliko uticati na vaše zdravlje i dodatne komplikacije sa kamenom u mokraćnim kanalima.

Provereno prirodno lečenje kamena u mokraćnim kanalima

Osim toga što treba da pijete što više vode, minimum tri litra, savetuje se i korišćenje biljnih čajeva koji su odlični za zdravlje urinarnog trakta. Redovna konzumacija čaja može vam pomoći da izbacite kamen iz mokraćnih kanala, a što je jako bitno i da utičete na zdravlje svog organizma kako se on ne bi pojavio. Upravo je ovo problem kod većine pacijenata jer se kamen stalno ponavlja, međutim ukoliko redovno koristite biljnu terapiju i budete bili istrajni – akutno stanje problema može biti rešeno.

Nije potrebno da sebe terate da idete na hirušku intervenciju ili pod nož, dovoljno je da redovno koristite biljnu mešavinu HERBA MED No: 120 koja je namenjena za urinarne infekcije kao i kamen u mokraćnim kanalima.

HERBA MED ČAJ ZA LEČENJE KAMENA U MOKRAĆNIM PUTEVIMA

Čaj za urinarne infekcije i kamen u bubregu