Lečenje kamena u bubregu čajem

caj za kamen u bubregu

Kamen u bubregu je danas toliko čest da gotovo svako od nas poznaje makar jednu osobu koja ima ove probleme.

Statistika kaže da se kamen u bubregu javlja kod oko 12 procenata muške populacije, odnosno 5 procenata kod žena mlađih od sedamdeset godina.

Postoje provereni tretmani kojim se kamen u bubregu jednostavno tretira.

Kamen u bubregu se kod pacijenata može formirati kada se kalcijum, cistin, urična kiselina ili oksalat nađe u urinu i to sa visokom koncentracijom.

Međutim, medicinska struka pokazuje da kamen može nastati i u situaciji kada su sve ove nabrojane supstance u normalnim vrednosnim koncentracijama.

Upravo ove supstance formiraju kristale koji se potom talože u bubregu, pritom se povećavaju postepeno i na taj način grade kamen u bubregu.

Čaj za lečenje kamena u bubregu

Odlična metoda lečenje, jeste čaj za kamen u bubregu zato reagujte na vreme.

Kod većine pacijenata kamen u bubredu se obično kreće kroz urinarni trakt te se i izbacuje iz organizma preko urina.

Ukoliko se zaglavi i blokira protok urina kamen može da izazove i bol, a sam kamen u bubregu ne može da prođe sam od sebe, zbog toga reagujte na vreme.

Simptomi kamena u bubregu

Prepoznajte na vreme simptome i počnite sa ispijanjem čaja.

Neki od najčešćih simtpoma su bol i krv u urinu.

Kada je reć o samom bolu od je jedan od najčešćih simptoma kamena u bubregu, a njegov intenzitet može varirati.

Tako na primer kod pojedinih pacijenata bol je izuzetno blag jedva i primetan, a kod drugih toliko intenzivan da je potrebna i hospitalizacija.

Iako bol može biti jača ili blaža ona neće prestati u potpunosti.

Takozvane bubrežne kolike, odnosno talasi teškog bola, obično traju od 20 do 60 minuta, a bol se može javiti i u boku (sa strane, između rebara i kukova) kao i u donjem delu stomaka.

Krv u urinu još jedan je od simptoma, a najveći broj osoba koje imaju kamen u bubregu imaće upravo krv u urinu.

Kada se posmatra sama boja, boja urina može biti od roze do crvenkaste, a u pojedinim slučajevima krv može biti vidljiva samo uz pomoću testa za urin ili mikroskopskim pregledom od strane stručnog lica.

Ukoliko izbacite kamenčić zajedno sa urinom, pripazite to je takođe signal da imate kamen u bubregu.

Od drugih simptoma u prvoj fazi jesu i mučnine, povraćanja, bol prilikom mokrenja kao i sve učestalija potreba za mokrenjem.

Čajna mešavina HERBA MED No: 120 može pomoći već prilikom prve pojave simptoma, kako bi se uspešno i izlečio kamen u bubregu.

Zbog čega je čaj dobar za prevenciju?

Nakon što lekar specijaliste dijagnostifikuje kamen u bubregu, svaki pacijent treba sprovesti kompletne laboratorijske analzite krvi i urina kako bi se pronašao i utvrdio razlog za nastanak kamena u bubregu.

Upravo na osnovu tih rezultata pristupa se daljem lečenje, a u prvoj fazi odnosno rano otkrivenoj fazi kamena u bubregu dobro je unosti veće količine tečnosti.

Naša preporuka jeste čaj kako biste smanjili mogućnost pojave kamena.

Upravo korišćenjem čajne mešavine HERBA MED No: 120 povećavate količine urina koja protiče kroz bubrege, ali i smanjujete koncentraciju supstanci koje povećavaju ili dodaju mogućnost pojave kamena.

Kako se radi dijagnoza kamena u bubregu?

Lekar će uglavnom izvršiti dijagnozu kamena u bubregu na osnovu simptoma, pregleda kao i potrebnim snimanjima.

Skeniranje kompjuterskom tomografijom (takozvani CT skener) pravi trodimenzionalnu sliku struka u delu.

Postoji određen tip ovog skenera koji se uglavnom preporučuje za snimanja prilikom pojava prvih znakova kamena u bubregu.

Prilikom dijagnoze takođe može pomoći i ultrazvuk, ali on i nije dovoljno precizan s obzirom na to da malo kamenje i kamenje u uretri može lako da se previdi.

S druge strane upravo je ultrazvuk najbolji način i oblik snimanja za sve one kojima zračenje nije preporučljivo (na primer trudnice).

Simptomi i faktori rizika kamena u bubregu

Neke od simtpoma smo već pomenuli, ali ako bismo napravili spisak svih simptoma to bi bilo ovako: bol koji je jak probadajuć u leđima a pritom se spušta niz bok pa sve do prepone, mučnina, povraćanje, povišena telesna temperatura, krv u mokraći (koja može biti nevidljiva golim okom), groznica, nagon za nekontrolisanim mokrenjem, bol u maloj karlici, otežano mokrenja, bol u testisu.

Sve su ovo simptomi koji mogu biti alarm za vas kako biste se uputili lekaru, a ukoliko vam bude otkriven kamen u bubregu jedan od načina za njegovo lečenje jeste korišćenje pažljivo odabranih biljnih mešavina.

Kada govorimo o faktorima rizika koji su povezani sa pojavom kamena u bubregu oni su: smanjen unos tečnosti (dehidratacija), određene bolesti kao štu su: giht, hiperkalciurija, hiperparatiroidizam, cistinurija; ali i hronična oboljenja – dijabetes i povišen krvni pritisak kao i hronične zapaljenske bolesti creva – kronova bolest.

U faktore rizika spadaju i određeni lekovi, gojaznost, genetika, trudnoća, suplementacija vitaminom D, ali i ishrana bogata životinjskim proteinima, šećerom i visokim nivoom soli.

Ukoliko sumnjate da imate kamen u bubregu bitno je da se najpre javite lekaru opšte prakse koji će vas uputiti kod nefrologa, urologa ili radiologa pa i da uradite dijagnostiku.

Od dijagnostike za pojavu kamena u bubregu radi se:

  • laboratorija krvi i urina
  • EHO abdomena ultrazvuk
  • RTG bubrega (rendgen) i mokraćnih puteva
  • CR (skenerska) urografija ali i intravenska pijelografija.

Pojava kamena u bubregu nažalost danas je toliko česta.

Ova pojava, kamen u bubregu, moze biti toliko neprijatna da je bol toliko ekstreman da pacijent vrlo brzo zatrazi i hitnu lekarsku pomoć.

Statistika pokazuje da kamen u bubregu se češće javlja kod muškaraca nego kod ženske populacije, i to čak 10 puta više, dok su pacijenti kojima je otkriven kamen u bubredu starosti od 30 do 45 godina.

Iako kamen obično nastaje u bubrezima, postoji šansa da se on razvije bukvalno na svakom mestu urinarnog sistema: bubregu, mokraćovodu, bešici ili mokraćnoj cevi.

Medicinska intervencija je nekada neizbežna, ali dobro rešenje mogu biti prirodni lekovi.

Kako ne biste svoj organizam blokirali raznim lekovima, predlažemo vam svakako prirodne lekove u lečenju kamena u bubregu.

Biljna mešavina HERBA MED No: 120 koja je odobrena od Ministarstva zdravlja Republike Srbije po rešenju broj 13876/2019 sa svojim snažnim dejstvom može postepeno razgraditi kamen u bubregu.

Zašto izabrati čaj prilikom lečenja kamena u bubregu?

Prisustvo peska i kamena u bubregu i urinarnom traktu često prati i pojava bakterija, jer su to sitni kristali oštrih ivica koji često pri prolasku kroz kanal zarežu sluznicu kanala kroz koji prolaze (zato se može pojaviti hematurija tj.krv u urinu).

Tu se nakupe zaostali eritrociti i leukciti koji su odlična podloga za razvoj bakterijske infekcije.

Iz tog razloga se preporučuje čajna mešavina HERBA MED No: 120 koji lepo regeneriše i epitalizuje sluznicu i eliminiše bakterije.

Čajna mešavina HERBA MED No 120 sadrži antiinflamantorne biljke koje smiruju upalu i vrlo brzo  tegobe i bolovi prestaju, ali sa terapijom treba nastaviti do kraja, jer treba eliminisati uzrok problema a ne samo otkloniti tegobe.

Korišćenjem biljnih mešavina kao što je HERBA MED No: 120 obezbedićete odlično antibakterijsko dejstvo kako biste i uspešno podmazali mokraćne kanale.

Osim toga prilikom korišćenja biljaka odnosno čaja, povećavate kiselost urina te utičete i na razgradnju kamena u bubregu.

Kako da saznate od čega je građen vaš kamen?

Kao što smo napomenuli pri prvim simptomima potrebno je da se uradi detaljna analiza krvne slike kao i pregled urina.

Upravo prilikom pregleda urina mogu da se traže kristali fosfata, cistin, oksalata, urata, međutim to sa sigurnošću nije kompletan dokaz da je od njihovog prisustva vama utvrđen kamen.

Postoji i verovatnoća da se kristali oksalata od skoro nalaze u mokraći, pa je kamen koji se stvorio i vidi se na ultrazvuku i nekada davno izgradio od urata.

Takođe, ako ste izbacili kamen, odneli ga na analizu i lekar je utvrdio da je kamen oksalatni to ne mora da znači da je i drugi kamen koji imate iste građe.

Da li je bolje promeniti ishranu ili piti čaj u lečenju kamena u bubregu?

S obzirom na to da neke namirnice kao što je spanać, paradajz, celer, čokolada… sadrže više oksalata, a neke kao što je meso, bob, grašak i pasulj više fosfata – promena ishrane donekle vam može pomoći.

Takođe, kada govorimo o ishrani, cistina ima u skoro svim namirnicama, te promena ishrane u tim situacijama ne pomaže te je potrebno više unošenje tečnosti, češće ali pomalo i lečenje propisanim čajem HERBA MED No: 120.

Korisni saveti kako se izboriti sa problemom kamena u bubregu

Naravno, redovno uzimanje čaja ne dovodimo u pitanje, ali postoje i saveti koji vam mogu pomoći kako biste se lakše izborili sa ovim problemom.

Na početku trudite se da ne odlažete nagon za mokrenje, te se i trudite da pijete što više vode i čajeva.

Na taj način ćete mehanički sprečiti zadržavanje urina jer ćete češće izazivati nagon za mokrenjem.

Ukoliko koristite preporučeni čaj smanjićete i šansu za nastanak infekcija (kasnije i kamena), ali se trenutni kamen u istom trenutku smanjuje.

Ono što možete takođe da uradite jeste i da pratite zastoj u mokrenju, a to je jako važno jer ako on postoji potrebno je da se što pre javite lekaru.

Siguran partner u borbi protiv kamena u bubregu

Ukoliko pripadate takozvanim rizičnim grupama: kamen u bubregu ili bešici, oslabljen imunitet, nepravilnosti u mokraćnom sistemu – potrebno je da se istog trenutka javite doktoru kada osetite ove tegobe.

Razlog za to je jer se kod vas bolest brže razvija.

Svakako ukoliko imate probleme sa kamenom u bubregu možete koristiti biljnu mešavinu HERBA MED No: 120 koja će vam u istom trenutku pomoći i da povećate imunitet sluzokože mokraćnih puteva.

Takođe, pored svih blagodeti ova mešavina vam pomaže i da povećate ispiranje sluzokože mokraćnog sistema.

Dosta tečnosti uz korišćenje čaja obezbedićete svom organizmu da mokraća ne bude predugo ni suviše kisela ni suviše bazna, da ne bi mogla ni jedna vrsta kamena da se stvara odnosno povećava.

Naravno ne zaboravite i da redovno uzimate propisanu terapiju, idete na zakazane kontrole, a i javite se vanredno ukoliko vam se stanje pogorša ili se jave nove tegobe.

HERBA MED ČAJ ZA KAMEN U BUBREGU

Čaj za urinarne infekcije i kamen u bubregu