Lečenje dijabetesa biljem

secerna bolest dijabetes

Povišen nivo šećera u krvi, odnosno stanje hronične hiperglikemije jeste dijabetes, a samo oboljenje dovodi do nastanka brojnih komplikacija u našem organizmu te je i značajno smanjen kvalitet života kao i sam životni vek obolelog.

Hronična bolest zvana dijabetes nastaje u situaciji kada pankreas ne proizvodi dovoljno insulina odnosno u situaciji kada telo pacijenta ne može da iskoristi insulin koji se i proizvodi.

Hormon koji reguliše nivo glukoze, odnosno šećera, jeste insulin; a hiperglikemija odnosno povišen nivo glukoze u krvi je najčešće rezultat nekontrolisanog dijabetesa te ova situacija vremenom dovodi do ozbiljnijih oštećenja srca, bubrega, krvnih sudova, vida pa i nerava.

Ovo je jedno od tri oboljenja koja beleže najbrži rast broja obolelih u svetu, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije trenutno je u svetu više od 200 miliona pacijenata sa dijagnostikovanim dijabetesom tipa 1, dok je stopa rasta skoro 15% svake godine.

Koje komplikacije izaziva dijabetes?

Ukoliko sagledamo hronične komplikacije dijabetesa njih možemo da podelimo na vaskularne i nevaskularne. Kada smo kod daljih podela potrebno je pomenuti da se vaskularne komplikacije dalje dele na mikrovaskularne u koje spadaju: retinopatija, neuropatija i nefropatija; kao i makrovaskularne u koje spadaju: periferna vaskularna bolest, cerebrovaskularna bolest kao i bolest koronarnih arterija. Što je trajanje hiperglikemije duže to je i rizik od hrončnih komplikacija uvećan, dok one postaju vidljive tek u drugoj deceniji dok bolest traje.

Ukoliko primetite simptome dijabetesa odmah reagujte kako ne bi bilo kasno

Jasno je da je za ovu bolest potrebna brza reakcija već sa prvim simptomima. Zbog toga ukoliko želite da uspešno savladate dijabetes proverite da li vam organizam šalje neke signale.

Neki od prvih simptoma dijabetesa su: često mokrenje, neuobičajen gubitak telesne težine, konstantan osećaj gladi, izražen osećaj žeđi kao i suva usta koja su svakodnevna, genitalni svrab ali i česte urinarne infekcije. Od drugih simptoma koje su prisutni jeste zamućen vid, razdražljivost kao i izražen umor.

Pre svega javite se svom lekaru koji će izvršiti dodatne analize, a nakon toga možete krenuti sa lečenjem dijabetesa biljem.

Koje vrste dijabetesa postoje?

Sigurni smo da ste i sami čuli za dijabetes tip 1, dijabetes tip 2 kao i za gestacijski dijabetes.

Upravo ćemo u narednim redovima pojasniti svaka od ova tri tipa kako biste znali koja je najbolja prirodna terapija za lečenje dijabetesa.

Nekada smo dijabetes tip 1 zvali insulinski zavisnih, juvenilni ili dečiji dijabetes; a on se karakteriše nedostatkom produkcije insulina i upravo zahteva svakodnevnu njegovu upotrebu. Za sada još uvek uzrok za nastanak dijabetesa pod tipom 1 nije poznat, te i nije moguća potpuna prevencija u ovom trenutku.

Neki od izraženih simptoma koji pacijenti imaju jesu prekomerno lučenje urina, stalan osećaj gladi, žeđ, gubitak težine, ali i promena vida i konstantan umor. S obzirom na to da se ovi simptomi mogu pojaviti iznenada – bitno je da na vreme reagujete ukoliko ih primetite u svom organizmu.

Dijabetes koji je formalno poznatiji kao insulin nezavisan ili dijabetes odraslih jeste tip 2 dijabetes, a nastaje isključivo zbog nemogućnosti iskorišćavanja insulina.

Upravo ovaj tip dijabetesa obuhvata najveći broj dijabetičara širom sveta, a sa druge strane on je u najvećoj meri posledica povišene telesne težine i nedostatka fizičke aktivnosti.

Kada sagledamo simptome za dijabetes ovog tipa oni mogu biti slični kao kod dijabetesa tipa 1, ali su u većini slučajeva manje izraženi. Upravo s tim u vezi bolest se veoma teško dijagnostikuje, pa se pacijenti jave i nekoliko godina nakon nastajanja iste kada su već i nastale određene komplikacije u organizmu. Iako se donedavno ovaj tip dijabetesa uglavnom javljao kod odraslih, medicinska praksa pokazuje da je danas sve više i dece sa ovim tipom dijabetesa.

Hiperglikemija sa vrednostima glukoze u krvi koje su iznad normalnih, a sa druge strane ispod vrednosti za dijagnozu dijabetesa predstavlja gestacijski dijabetes. On se javlja uglavnom tokom trudnoće, a žene sa prisutnim gestacijskim dijabetesom imaju povećan rizik za nastavak komplikacije tokom procesa trudnoće kao i samog porođaja. Upravo su zbog ove činjenice same mame kao i njihova deca u povećanom riziku za nastanak dijabetesa tipa 2 u budućnosti. Sam tip dijabetesa se uglavnom otkriva kroz skrining testove u trudnoći, jer su simptomi gotovo pa neprimetni.

Statistika lekarske komore pokazuje da više od 90% pacijenata ima dijabetes tip 2, dok je starost pacijenta uglavnom između 40 i 59 godina starosti. Međutim, kao što smo i napomenuli u tekstu dosta je potvrđenih slučajeva dijabetesa i kod mlađih ljudi.
Ukoliko govorimo o dijabetesu tipa 2 lekari su saglasni da on ima strogo genetsku predispoziciju, ali je i pod snažnim uticajem faktora iz spoljašnje sredine i našeg svakodnevnog života.

Sa druge strane dijabetes tip 1 nastaje kao rezultat sinergističkih delovanja genetskih faktora, imunoloških kao i genetskih koji svi udruženo na kraju razaraju beta ćelije pankreasa; a on se uglavnom javlja do tridesete godine života; dok se autoimuna destrukcija beta ćelije može javiti bukvalno u svakom životnom dobru čoveka.

Dijabetes – najrasprostranjenija bolest

Posle srčanog udara kao i raka, dijabetes je sledeća bolest koja je najzastupljenija među stanovništvom. Ovo je hronični poremećaj metabolizma koji karakteriše stalno povišen nivo glukoze u krvi odnosno hiperglikemija.

Jako je bitno održavati nivo glukoze u krvi kako ne bi došlo do dodatnih komplikacija po zdravlje pacijenta – te je ono što se preporučuje pacijentima (sa bilo kojim tipom dijabetesa) da se okrenu prirodi.

Lečenje dijabetesa biljem ne iziskuje puno vremena, novca kao ni nekih dodatnih odricanja u svakodnevnici.

Zahvaljujući pažljivo biranim sastojcima, kompanija Herba Med proizvela je biljnu mešavinu HERBA MED DIABET No: 206 koja uspešno pomaže prilikom održavanja fiziološkog nivoa glukoze u krvi odnosno šećera u krvi.

Dijabetes jeste endokrina bolest, a svi su saglasni da je upravo moderan način života doveo do situacije da je broj obolelih konstantno u porastu i da je sve više mlađih pacijenata.

Koje su posledice dijabetesa?

Koliko je bitno držati bolest pod kontrolu govore posledice koje mogu nastati usled neadekvatnog ili izostanka samog lečenja.

Dijabetes sam po sebi vremenom može oštetiti srce, krvne sudove, vid, nerve kao i bubrege.

Lekari kažu da odrasli koji imaju potvrđen dijabetes imaju dva do tri puta veći rizik za nastanak šloga ili srčanog udara.

Ukoliko uz postavljen dijabetes pacijent ima i smanjeni protok krvi odnosno neko oštećenje nerava (koje može veoma brzo da  nastane), u tom slučaju se povećava i verovatnoća za nastanak ulceracije, raznih infekcija stopala – a to može vremenom da dovede čak i do amputacije.

Slepilo je takođe još jedno oboljenje koje može nastati usled neadekvatnog lečenja dijabetesa.

Kao posledica dugotrajne akumulacije oštećenja malih krvnih sudova retine nastaje dijabetesna retinopatija. Sa druge strane ukoliko vidimo brojke videćemo da je 2,6% ukupnog broja slepila upravo posledica dijabetesa.

Držite pod kontrolom bolest jer je ona uzročnik i brojih bubrežnih insuficijencija.

Lečenje dijabetesa bez velikih troškova

S obzirom na to da je jako bitan način života za razvitak dijabetesa na samom početku potrebno je da promenimo životne navike.

Naravno prilikom lečenja dijabetesa biljem potrebno je biti dobro organizovan, strpljiv, istrajan pacijent.

Takođe, ono što možete raditi kod svoje kuće (ukoliko imate potvrđen dijabetes) jeste da kontrolišete redovno nivo glukoze u krvi (posebno ukoliko imate dijabetes tip 1).

Pacijenti koji imaju potvrđen dijabetes tip 1 moraju da koriste insulin, dok oni dijabetesom tipa 2 mogu biti i lečeni medikamentima, insulinom po potrebi ali je idealno rešenje lečenje dijabetesa čajem koji se redovno i svakodnevno pije.

Dakle, uz terapiju čajem za lečenje dijabetesa možete se orijentisati ka kvalitetnijem načinu življenja.

Pre svega mislimo na ishranu, a to je da promenite sve loše navike i počnete sa promocijom zdravog života i to uz adekvatnu ishranu kao i fizičku aktivnost.

Takođe, kada govorimo o savetima koje možete raditi kod kuće jeste da izbegavate konzumaciju alkohola maksimalno, a najbolje je sebi postaviti jedan cilj i da se istog i držite. Dakle, vama je cilj da dijabetes držite pod kontrolom i nikada ne odstupajte od svoje zamisli.

Maksimalno se posvetite bavljenju neke fizičke aktivnosti, jer redovna fizička aktivnost bar od 30 minuta dnevno će vam umnogome pomoći da održavate dijabetes pod kontrolom.

Ukoliko imate višak kilograma, samo imajte na umu da smanjenjem telesne težine od najmanje 5 kg dovodi i do smanjenja krvnog pritiska za 2 do 10 jedinica. Gojaznost je najčešći uzrok šećerne bolesti ili dijabetesa.

S obzirom na to da istraživanja pokazuju da je čak 60% dijabetičara gojazno – jako je bitno razmisliti na ovu temu prilikom procesa lečenja dijabetesa.

Dijabetes se uspešno može držati pod kontrolom zahvaljujući biljkama. Ukoliko budete redovno koristili čajeve za prirodno lečenje dijabetesa, imate veće šanse da vodite kvalitetniji život ali i budete sigurni da ne dovodite svoj organizam u dodatne opasnosti usled razvitka oboljenja.

HERBA MED DIABET No: 206 je biljna mešavina sastavljena od najefikasnijih biljki koje mogu da regulišu dijabetes i drže pod kontrolom sve tipove ove bolesti. Nebitno je da li vi dijabetes regulišete insulinom ili tabletama (zavisno od tipa dijabetesa koji imate) možete uz pomoć čajne mešavine, odgovarajući režim ishrane kao i promene životnih navika da smanjite ali i stabilizujete nivo šećera u krvi. Na ovaj način dolazi do poboljšanja, a to znači da ćete na dnevnom nivou koristiti manje lekova, što dugoročno gledano dobijate duži životni vek i zdrav život.

HERBA MED ČAJ ZA DIJABETES

Čaj za dijabetes