Koje su najčešće alergije i kako se leče?

koje su najcesce alergije

Preosetljivost ili alergija jeste preterana reakcija našeg imuno sistema na određenu supstancu, koju prepoznajemo kao alergen. Sama preosetljivost u ovom slučaju jeste raspoređena u četiri grupe, u zavisnosti od toga koji delovi našeg imuno sistema se aktiviraju, pa i koliko je vremena da se određena reakcija razvije. Lekari uglavnom sve ove preosetljivosti rangiraju u dve vrste, prva je “alergija tip 1” koja predstavlja neposrednu odnosno preosetljivost na određeni alergen, kao i “alergija tip 4” koja predstavlja odloženu alergijsku reakciju.

U prvom slučaju alergen reaguje sa specifičnom vrstom svojih antitela takozvana IgE antitela, pa dovodi i do simptoma već u roku od nekoliko minuta. Tu su simptomi koji su u najvećem broju slučajeva vezani za naš respiratorni sistem – nos, pluća i grlo, ali i za gastrointestinalni sistem kao što su creva i želudac pa na kraju i na samu kožu – crvenilo uglavnom.

U situaciji kada je pacijent prvi put izložen određenom alergenu, svi simptomi neće ni biti odmah uočeni. To se dešava jer tokom same izloženosti alergenu, pacijent stvara specifična IgE antitela na određeni alergen koji je napao organizam. Upravo će prilikom prvog sledećeg izlaganja određenom alergenu, specifična antitela prepoznati njegovo prisustvo i vezati se za njega, pa onda dolazi do oslobađanja histamina pa i pojave simptoma tačnije alergijskih reakcija.

Koji su simptomi alergije?

Verovatno ste i sami čuli kako se neko požalio na svrab ili kijavicu pa kaže “to je sigurno alergija”. Neki od prepoznatljivih simptoma alergije na koži jesu svrab, ekcem, osip, svrab u predelu očiju kao i crvenilo pa i dermatitis.

Respiratorni trakt za alergijske reakcije karakteriše stezanje u grlu, kijavica, kašalj, zapušen nos, dok gastrointestinalni trakt ima više simptoma kao što su povraćanje, bol u predelu stomaka, peckanje u ustima kao i svrab, takozvani “metalni” ukus u ustima, grčevi i dijareja.

Ipak, same alergijske reakcije mogu biti i različite od težine i vrste alergena koji je napao naš organizam, pa idu sve do anafilaktičkog šoka. To je jako opasno, jer ishod pomenutog šoka za pacijenta može biti i fatalan, te je potrebna hitna rekacija lekara koji će pacijentu prepisati injekciju adrenalina.

Reakcije našeg organizma mogu biti različite zaista, počev od osipa i blagih simptoma do smrtnog ishoda i zbog toga ovaj zdravstveni problem ne treba zanemarivati. Najbolje je krenuti sa biljnom terapijom, jer je ona u potpunosti neškodljiva, ne izaziva dodatne poteškoće po naše zdravlje i na prirodnoj je bazi.

HERBA MED No: 29 jeste biljna mešavina koja će alergije različite vrste umiriti kako bi pacijenti mogli da imaju zdrav život, i da svakodnevno funkcionišu bez bojazni da li je alergen u njihovom prisustvu ili ne.

Pomenuli smo alergijske rekacije tipa I i dobro je reći da se one mogu razviti na određenu vrstu grane, korov, polen, životinjsku dlaku, grinje, otrove insekata, lekove ili buđ.

Sa druge strane, kod preosetljivosti našeg organizma sa tipom IV, alergen će reagovati sa specifičnim ćelijama u našem organizmu te je za pojavu ovih simptoma potrebno i nekoliko sati odnosno dana. Ovde su simptomi izraženi uglavnom kroz promenu na koži pa se kod pacijenata primećuje crvenilo, osip, otok i sve to može prisutno satima pa i danima nakon što  se pacijent izloži određenom alergenu. Uglavnom je kao alergen u ovim situacijama prepoznat nakit ili metal.

Kako razlikovati alergiju od gripa?

S obzirom na to da su simptomi alergijske rekacije skoro pa slični kao i simptomi obične prehlade ili gripa, uglavnom se dešava da pacijenti nisu ni svesni kako su reagovali na određeni alergen. Ipak, značajna razlika između alergijske kijavice i prehlade jeste ta što prehlada uglavnom prolazi veoma brzo, dok alergija može potrajati poprilično duži vremenski period.

Kada pogledamo godišnja doba, upravo je vreme u martu i aprilu dosta promenljivo, te i ono samo po sebi može prouzrokovati pojavu dodatnih infekcija disajnih puteva svih pacijenata. S obzirom na to da je i sama koncentracija zrna polena baš u ovom periodu izuzetno velika, simptomi alergijske kijavice mogu biti izuzetno izraženi.

Ukoliko se, baš u ovom trenutku, ne primeni adekvatna terapija protiv alergije, ovaj tip rekacije će izazvan respiratornim problemima lako doći iz gornjih disajnih puteva u bronhije, pluća pa onda pacijenta očekuju dodatne zdravstvene komplikacije.

Kako otkriti alergiju?

Ukoliko želite da potvrdite dijagnozu na određenu alergijsku reakciju potrebno je da se najpre javite svom lekaru, koji će pažljivim pregledom simptoma, utvrđivanjem porodične istorije kao i lične istorije – dati određenu pretpostavku. Bitno je i da svom lekaru kažete u kom godišnjem dobu uglavnom imate reakcije, kada su simptomi počeli da se iskazuju, ali i da li su se oni iznenada javili ili na primer nakon kontakta sa nekom životinjom. Važno je da se prilikom prvog pregleda uzmu u obzir i drugi faktori rizika kao što su fizička neaktivnost, pušenje, stres, konzumacija alkohola ali i korišćenje drugih lekova. U tom trenutku i kada se lista mogućih alergena suzi, potrebno je uraditi specifično laboratorijsko testiranje.

Danas se uglavnom radi testiranje iz uzorka krvi ua određivanje IgE specifičnih antitela, jer nije potrebna posebna priprema pacijenata, a oni koji se testiraju mogu obavljati redovne aktivnosti i koristiti dosadašnju prepisanu terapiju za hronične bolesti. Test se izvodi u nadležnoj laboratoriji, uzimanjem uzorka krvi, nije bolan i traje veoma kratko.

Lekar ima mogućnost da na taj način proveri uticaj pojedinačnih alergena, kao što je na primer alergija na kikiriki, belance, duvanski dim, pseću dlaku i slično; ali i da se test uradi na nutritivne, respiratorne, pedijtrijske panele kao i poseban test alergena na gluten i mleko.

Da li su alergije opasne?

Same po sebi, alergije nisu opasne po život, ali zaista mogu izazvati neprijatne simptome kod pacijenata koji će u pojedinim slučajevima ozbiljno narušiti zdravlje, koje može dovesti do smrtnog ishoda. One se uglavnom javljaju u trenutku kada naš imunološki sistem ne reaguje kako treba, tačnije reaguje preosetljivo na određene alergene koji su inače prilikom svakodnevne pojave veoma bezopasni za većinu ljudi. Na primer neko neće dobiti reakciju na prašinu, ubod insekta, određenu hranu i slično.

Od blagih rekacija na određene alergene prepoznatljivi su svrab, osip, kijanje, suzenje očiju kao i crvenilo očiju. Međutim, u pojedinim slučajevima primećuju se i ozbiljniji simptomi kao što je otok na licu i grlu, poteškoće sa govorom i disanjem, konstantna vrtoglavica pa i gubitak svesti. Ovo je situacija koja može biti opasna po život, i zahteva hitnu reakciju lekara.

S tim u vezi ukoliko ste potvrdili da imate alergiju, potrebno je da budete svesni te činjenice i redovno koristite terapiju za alergiju. Prirodno lečenje alergije namenjeno je svima koji žele da sa ovim problemom mogu normalno da funkcionišu, ali i da zaštite sebe od dodatnih problema. Bilja mešavina HERBA MED No: 29 uz redovno korišćenje olakšaće život mnogim pacijentima koji imaju alergijske probleme. Takođe, jako je bitno i da se ne izlažete namerno potvrđenom alergenu, a ukoliko dođe do ozbiljnijih problema obratite se lekaru gde ćete dobiti adrenalin injekciju.

Koje sve alergije postoje?

Možda najčešća je alergija na hranu, a ovo je tipična reakcija našeg imunološkog sistema na određene namirnice. Neki od alergena su gluten, jaja, mleko, riba, školjke, kikiriki, a od simptoma izražen je svrab, oticanje jezika, bol u grlu, proliv, osip po telu.

Alergija na takozvane inhalatore, tačnije na korov, drveće, travu, polen, prašinu je druga po zastupljenosti, a simptomi su tu u vidu kijanja, curenja nosa, svraba u očima, ušima i nosu, kašalj kao i otežano disanje.

Sve je više pacijenata i koji su iskazali alergijsku rekaciju na ubode insekata, a uglavnom je to ubod pčele, stršljena, ose pa i komarca. Simptomi su uglavnom blagi lokalni, te se primećuje crvenilo na mesto uboda, otok i bol, dok se u pojedinim slučajevima mogu razviti i ozbiljnije reakcije kao što je šlog.

Danas su lekovi dostupni svima u svakoj apoteci, a većina njih je i alergen. S tim u vezi i određeni lekovi mogu izazvati alergijske reakcije, te smo za penicilin svi čuli. Simptomi mogu biti osip, ali i ozbiljnije rekacije.

Ovo je samo delić alergija koje postoje, a bukvalno svako od nas može imati svoju jedinstvenu rekaciju na određeni alergen. S tim u vezi jako je bitno posetiti lekara na samom početku, dakle čim primetite simptome, koji će vam utvrditi tačno na šta ste alergični.

Kako čaj može pomoći u lečenju alergije?

Na osnovu iskustva mnogobrojnih korisnika utvrđeno je da čajevi za alergiju mogu pružiti u velikoj meri olakšanje simptoma određenog uzročnika, a iako ne postoji univerzalni čaj za lečenje osoba sa alergijom preporuka je da se koristi HERBA MED No: 29 koji će pomoći pacijentu da ublaži sve simptome i normalno funkcioniše.

Čaj u sebi sadrži protiupalna svojstva koja mogu pomoći da se smanje upale i iritacije koje su u vezi sa alergijama, ali i u istom trenutku redovnom upotrebom će biti smanjena izraženost simptoma alergijske rekacije. Kod pacijenata sa začepljenim nosom i upalom grla, topao čaj takođe će pomoći, a kao krajnji cilj tu je dejstvo za smanjenje upale pa se na taj način smanjuju simptomi alergije.

Opšti savet na kraju je da, ukoliko imate simptome alergije, najpre se javite lekaru koji će identifikovati alergene. Nakon toga pokušavajte da maksimalno izbegavate određene alergene, ali i da održavate čistu i urednu kuću. Kućnim ljubimcima ograničite prostor, jer izlaganje dlakama može dodatno pogoršati vaše zdravlje. Budite obazrivi sa upotrebnom lekova, a ukoliko želite prirodno rešenje preporuka za vas je redovno korišćenje čaja za alergiju HERBA MED No: 29.

HERBA MED ČAJ ZA ALERGIJE

Čaj za bronhitis, upalu grla i alergije