Kako smiriti kašalj prirodni putem?

kako smiriti kasalj prirodnim putem

Refleksni odbrambeni mehanizam svakog ljudskog tela kojim se ono brani od nagomilanog sekreta ili nekog strana jeste kašalj. Kašalj u najvećem broju slučajeva vezujemo za grip odnosno neke virusne infekcije – ali on može biti i prvi signal da nešto sa našim plućima nije u redu i da je to samo signal za neko mnogo teže oboljenje.

S obzirom na to da je kašalj prilično istrajan i uporan, može u mnogome da remeti našu dnevnu rutinu. Nije prijatan kašalj na poslu, kada vas kolege stalno pitaju “Da li ste dobro?” ili saradnici jednostavno traže da se sastanak odloži “S obzirom na to da od kašlja ne mogu da prate sastanak”. Takođe, i prilikom dnevnih opuštajućih aktivnosti kao što je odlazak u pozorište, bioskop, na druženje sa prijateljima ili porodicom – kašalj nije prijatan ni u kojoj situaciji i može u mnogome da naruši kvalitet vašeg života.

Medicina prepoznaje nekoliko stimulatora receptora za kašalj a oni mogu biti: zapaljenska, mehanička, hemijska i termalna.

U situaciji kada je nastalo zapaljenje grkljana, odnosno laringitisa – kako lekari nazivaju ovu situaciju, kao i kod zapaljenja bronhija – odnosno brohnitisa, upale pluća, bronhijalne astme ili upale plućne maramice, reč je o zapaljenskoj stimulaciji receptora za kašalj.

Na primer ukoliko se kašalj javlja usled prašine, proširenja aorte, tuberkoloze, raka pluća ili u situaciji kada udahnemo strano telo reč je o mehaničkoj stimulaciji.

Sa druge strane nadražajna stimulacija receptora nastaje kada udišemo duvanski dim ili sa druge strane vazduh koji je suv i zagađen, pa i usled radnih hemijskih i drugih isparenja i agensa.

Takođe, kašalj može nastati i ukoliko se menja temperatura vazduha. U situaciji kada, na primer, ulazimo iz hladne u toplu prostoriju ili obrnuto i u tom slučaju reč je o termalnoj stimulaciji.

Izlečite kašalj – on može dovesti do iscrpljenja organizma

Iako je kašalj uglavnom kod pacijenata jedan od “bezazlenih simptoma” osim što može da naruši kvalitet života, obavljanje dnevnih obaveza, bilo da su one porodične ili poslovne; on u velikoj meri može dovesti i do iscrpljivanja organizma.

Ukoliko kašalj traje manje od osam nedelja – reč je o akutnom kašlju; međutim ukoliko traje više od tog perioda reč je o hroničnom kašlju.

Prema rečima pacijenata koji imaju probleme sa upornim suvim kašljanjem, sve ovo može biti poprilično iscrpljujuće; dok sa druge strane ukoliko pitate lekare upravo suvi kašalj može dovesti do dodatnih iritacija pa i poremećaja sna i bolova u plućima i stomaku. Takođe, upravo suvi kašalj može biti uzrok i za prvi pregled kod lekara kako bi se što pre reagovalo jer u velikoj meri ometa svakodnevne životne aktivnosti ali i izaziva neprijatnost.

Kako prirodno lečiti suvi kašalj?

Suvi kašalj najbolje je lečiti prirodnim putem, a jedna od proverenih metoda jeste korišćenje biljne mešavine HERBA MED No: 29 koja je namenjena za normalno održavanje funkcionisanja sluzokože respiratornih organa i smanjivanja nadražaja na kašalj.

Suvi kašalj se uglavnom javlja kao posledica prehlade, a osnovni uzroci za pojavu kašljanja jesu akutne bakterijske kao i virusne infekcije. Takođe, još jedan od uzročnika može biti i grip, ali i razne iritacije kao što je aerozagađenje pa i određena isparenja (uglavnom nakon korišćenja raznih sredstava za čišćenje domaćinstva). Takođe, suvi kašalj može se javiti i ukoliko u svom domu koristite agresivne osveživače ili ste okruženi duvanskim dimom.

Nikako ne ignorišite kašalj!

S obzirom na to da se kašalj može javiti i usled problema sa plućima (disajnim organima), ali i organima za varenje (kao što je na primer aspiracija želudačnog sadržaja kao i gastroezofagijalni refluksi) potrebno je dobro ispratiti organizam koje signale šalje upravo kroz ovu aktivnost. Takođe, kašalj može biti signal i da imate probleme sa astmom, srčanim oboljenjima, karcinomom pluća, HIV virusom, raznim alergijama kao i tuberkolozom.

Medicinska praksa pokazuje da su zaista ređi slučajevi u kojima je kašalj psihogeno uzrokovan, a jedan od uzročnika kašlja može biti i dehidratacija kao i nuspojava na određene lekove.

Takođe, kašalj može biti u velikoj meri povezan i sa zapaljenskih procesima, usled suženja disajnih puteva ali i povezan sa procesima kompresije kao i infiltriracije.

Međutim, u najvećem broju slučajeva kašalj je povezan sa akutnim virusnim i bakterijskim infekcijama, a jako je bitno obratiti pažnju upravo na virusne infekcije kod kojih zapaljenski proces koji vas trenutno muči može potrajati i nakon smirivanja akutnih simptoma. Kašalj u trajanju od 60 ali nekada i više dana može prouzrokovati inflamatorni proces.

Da li postoji razlika u kašljanju?

Verovatno ste i sami čuli za akutni i hronični kašalj, a upravo se ove dve vrste kašlja razlikuju na osnovu dužine trajanja samog procesa kašljanja.

Lekari će za kašalj koji traje do 3 nedelje reći da je akutni, dok za onaj koji traje više od 3 sedmice reći da je hronični kašalj.

Takođe, suvi kašalj će pacijente pratiti uz osećaj golicanja u grlu ili plućima, dok sve ovo samo “pogoršava” stanje jer svako pokušava da iskašlje sadržaj koji ne postoji i time se stvara neprijatan osećaj. Upravo zbog svega ovoga takozvani suvi kašalj ulazi u neki “začarani krug” jer se u istom trenutku podstiče nadržaj, iritacija ali i oštećenje sluznice od konstantnog i silovitog naprezanja.

Kašalj možete smiriti prirodnim putem uz samo par trikova

Kašalj se može javiti i kod odraslih i kod dece, te je potrebno prilikom biranja čaja za kašalj izabrati one koji su prijatnog ukusa – kako biste se ovog problema rešili u što kraćem roku. Uz redovno korišćenje čaja za kašalj sigurni smo da ćete veoma efikasno rešiti pomenuti problem, ali postoji još par saveta koji vam mogu biti od koristi.

Lekari stalno apeluju da se konzumira što više tečnosti, a upravo je tečnost preporučljiva kod svih vrsti kašlja – dakle i kod produktivnog i kod suvog kašlja. Tečnost koja je topla je još efikasnija, te se i preporučuje da se koristi čaj za kašalj koji je na potpuno prirodnoj bazi i koji ne može da dodatno naruši zdravlje našeg organizma.

Upravo će topla tečnost smiriti suvi kašalj ali i podstaknuti proces iskašljavanja svog nakupljenog sekreta koji je svoje sklonište našao u disajnim putevima.

Čaj koji se koristi za suvi i produktivni kašalj je HERBA MED No: 29 koji uspešno sprečava razvoj infekcija, omogućava iskašljavanje ali i širi bronhije, smanjuje nadražajni kašalj, dok na samo grlo i dušnik deluje protivupalno. Takođe ukoliko se redovno koristi terapija pacijentima će biti olakšano iskašljavanje, ali će i prilikom napada suvog kašlja sam proces biti smiren. Proces disanja biće olakšavajući, sa smanjenim grčevitim kašljanjem.

Ono što takođe možete učiniti ukoliko imate probleme sa kašljanjem jeste da što više otvarate prozore i provetravate vaš dom ili kancelariju. Zaista je pogrešna teza da kada smo prehlađeni ne otvaramo prozore, jer upravo u previše zagrejanim prostorijama suvi vazduh će isušiti sluznicu disajnih puteva. Zbog toga je preporuka da se otvaraju prozori kako bi se pre svega promenio vazduh u samoj prostoriji.

Takođe, u zimskim periodima obavezno je da se širom otvaraju prozori u intervalu od 3 do 4 minuta, jer će upravo na ovaj način biti promenjen vazduh a da se pritom ne rashlade zidovi oko prozora. Ukoliko prozore samo držite u poluotvorenom položaju, na takozvani “kip” provetravanje neće biti uspešno.

Ono što takođe možete da praktikujete ukoliko imate probleme sa kašljem jeste i da održavate vlažnost vazduha u prostoriji gde boravite  – a ovo je jedna od uspešnijih metoda lečenja kašlja. Ukoliko je vazduh isušen on može oslabiti sluznicu ali je i isušiti pa će biti smanjena njena otpornost a time će se veoma lako otvoriti put za razne virusne infekcije. Ne morate da kupujete skupe ovlaživače prostorije jer vazduh možete ovlažiti uz pomoć posuda sa vodama na radijatoru ili sa druge strane vlažnim peškirima koji su smešteni pored grejnog tela.

Ojačajte imunitet uz čaj protiv kašlja

S obzirom na to da je za uspešno lečenje kašlja neophodno da se organizmu pruže sve potrebne hranljive materije koje će podržati imuni sistem – biljna mešavina HERBA MED No: 29 će zahvaljujući svojim aktivnim sastojcima podići imuni sistem i obogatiti ga vitaminima.

Ukoliko možete dok imate kašalj i koristite svoju terapiju, izbegavajte kafu i alkoholna pića s obzirom na to da upravo ona imaju svojstva diuretika pa i vi gubite više tečnosti nego što je unosite u svoj organizam.

Takođe, od koristi vam može biti i to ukoliko spavate na podignutom uzglavlju, a sigurno ste i sami primetili kako se sve vrste kašlja javljaju upravo noću. To je zbog situacije jer se u ležećem položaju protor krvi u disajnim organima menja. Upravo je noćni kašalj posebno izraženiji kod produktivnog kašljanja i to u trenutku kada sekret dospeva u donje disajne puteve. Zbog toga je i ovaj savet da spavate na podignutom uzglavlju, ali ne previše već umereno laganom povišenom uzglavlju.

Kako prirodno lečiti kašalj?

Pre svega budite pažljivi sa antibioticima jer iako akutni kašalj kod prehlade čak u 90% slučajeva uzrokuju virusi događa se veoma često da se usled koriščenja antibiotika dovede do raznih nuspojava kao i povećanja imunosti na antibiotike. Stoga treba biti oprezan i bolje je smiriti kašalj prirodnim putem nego eksperimentisati sa raznim antibioticima. Ukoliko nemate neke teže simptome kao što su temperatura, pa i otežano disanje, bolovi pri disanju kao i gnojav ispljuvak – sigurni smo da kašalj možete izlečiti na potpuno prirodan način.

HERBA MED ČAJ ZA KAŠALJ

Čaj za bronhitis, upalu grla i alergije