Kako se leči prostata

kako se leci prostata

Problemi sa prostatom mogu se veoma lako, na potpuno prirodan način, otkloniti. Međutim, problem u vezi sa ovim zdravstvenim oboljenjem jeste taj što se problemi sa prostatom otkrivaju veoma teško a pre svega zbog velike stigme koja je vezana za njih. Dobra vest za sve je ta što se sa lečenjem prostate na prirodan način može krenuti odmah čim je lekar uočio i potvrdio nastale probleme.

Svakako je potrebno dobro proveriti kada su u pitanju problemi sa prostatom, jer svako peckanje ili nelagodnost prilikom mokrenja ne mora da znači da je reč o prostatisu. Svakako je potrebno da se muškarci dobro edukuju, i da znaju sve simptome kako bi mogli lakše da prepoznaju probleme sa prostatom, ali i reaguju na vreme.

Oprez se savetuje svakom muškarcu koji je napunio trideset godina

Mala žlezda koja je specifična za muškarce jeste prostata, a nalazi se ispod bešike i obmotana je oko uretre koja ima ulogu da transportuje mokraću. Ukoliko je zdrava prostata ona je malo veća od oraha, ali u skladu sa starenjem i pomenutim procesom dolazi do uvećanja prostate – što je sasvim uobičajeno.

Urolozi su uvideli da se kod muškaraca već sa napunjenom tridesetom godinom života prostata kod muškaraca uvećava – te ukoliko spadate u takozvanu “rizičnu” kategoriju obratite pažnju na svoje telo i eventualne simptome koje ono šalje.

Promene koje lekar može uočiti a tiču se prostate jeste upala odnosno prostatitis i dobroćudno uvećanje prostate – benigna prostatična hiperplazija – BPH.

Kako se otkriva problem sa prostatom?

Jedino lekar može utvrditi da li postoji neki problem sa prostatom. Ono što je potrebno da vi, kao pacijent, na samom početku uradite jeste da za dijagnozu se obratite lekaru koji može uraditi nekoliko testova – DRE odnosno digitorektalni pregled prostate, kao i laboratorijske analize koje uključuju pregled urina, test mokraće na infekcije ili upalu, kao i antigen PSA – test krvi pa i ultrazvuk. Sve je ovo sa ciljem da se utvrdi eventualna promena na prostati.

Najpouzdanije sredstvo za dijagnostiku svakako je ultrazvuk na kojem će lekar definitivno utvrditi da li imate uvećanu prostatu ili ne. Ultrazvučna dijagnostika će pomoći lekaru da vidi kompletnu sliku bešike, ali i da pruži uvid u to koliko dobro se pacijent prazni.

Koji su faktori rizika za uvećanje prostate?

Godine su svakako najbitnije kada govorimo o problemu uvećane prostate, jer medicinska statistika pokazuje da se ona prirodno uvećava kod muškaraca već nakon navršene tridesete godine života.

Takođe, još neki faktori koji mogu biti rizični za uvećanu prostatu su i: genetski faktor, bolesti srca, gojaznost kao i dijabetes.

Muškarcima se savetuje da idu na redovne urološke pregleda jer kod velike većine pacijenata se problemi sa uvećanom prostatom dešavaju a da gotovo i ne postoje simptomi ili su oni blago izraženi pa su i neprimetni.

Kvalitet života kod ljudi koji imaju uvećanu prostatu može biti u velikoj meri ugrožen – te je jako bitno da se prostata leči na vreme.

Kako prepoznati uvećanu prostatu?

Neki od upečatljivih simptoma koji mogu da ukazuju na probleme sa prostatom su: tup bol u predelu prostate, bol u donjem delu leđa, naprezanje prilikom mokrenja ili nemogućnost mokrenja kao i zadržavanje urina. Takođe, od simptoma se prepoznaju i: učestalo mokrenje – gotovo pa na sat vremena (naročito tokom noći), i nagonom za hitnim mokrenjem, kao i dugotrajan proces mokrenja.

Simptomi koji ukazuju na probleme sa prostatom su: isprekidanost mlaza, slab i tanak mlaz mokraće, ali i kapljanje tokom mokrenja, prekid mlaza, osećaj nepotpunog pražnjenja,  pa i oslabljenja erekcija.

Muškarci stariji od 50 godina uglavnom imaju probleme sa uvećanom prostatom, a kao najvažniji faktor oboljevanja jesu godine jer rizik sa godinama i raste. Upravo 90% muškaraca koji su stariji od osamdeset godina imaju uvećanu prostatu.

Prirodno lečenje prostate

Probleme sa prostatom pacijenti mogu uspešno izlečiti zahvaljujući jedinstvenoj biljnoj mešavini. Čajna mešavina HERBA MED PROSTANAL No: 155-2 uspešno pomaže pacijentima koji imaju izražene tegobe sa prostatom – nebitno koje vrste. Iskustvo korisnika kazuje da pacijenti koji su koristili ovu biljnu mešavinu uspešno su izlečili probleme kao što su – prostatitis ili adenom prostate.

Šta izbegavati ukoliko je prostata obolela?

Postoje saveti kojih je potrebno se pridržavati ukoliko imate probleme sa prostatom. Unos tečnosti u večernjim satima potrebno je ograničiti, ali i izbegavati odnosno ograničiti unos pića koja sadrže kofein. Pre svega mislimo na gazirana pića, ali i na čaj i kafu.

Savet je da se poveća unos zdravih omega 3 – masti ali i da se održava zdrava težina.

Takođe, ukoliko imate probleme sa prostatom nikada ne odlažite mokrenje – već idite kada god osetite prvi nagon. Savetuje se i da se upražnjava seks jer će upravo ejakulacija ukloniti tečnost i smanjiti prostatu.

Ukoliko vam vreme dozvoljava savet i preporuka jeste da ubacite neku vrstu svakodnevne fizičke aktivnosti – ako nemate vremena za nešto organizovano u fiskulturnoj sali možete jednostavno šetati više nego ranije.

Hladno vreme kao i boravak na hladnim mestima potrebno je maksimalno izbegavati ukoliko imate potvrđene probleme sa prostatom, ali i da izbegavate svakodnevno dugotrajno sedenje.

Kada govorimo o hrani kod pacijenata koji imaju uvećanu prostatu preporučuju se neke od namirnica kao što su: kelj, paradajz, paprika, brokoli, riba, pasulj, crvene bobice, jetra, lubenica, kikiriki, sojino mleko, nar, pileće meso, karfiol kao i maline.

Sa druge strane, ukoliko su vam potvrđeni problemi sa uvećanom prostatom preporuka je da izbegavate: crveno meso, mlečne proizvode, natrijum, crveno meso, rafinisani šećer i brašno kao i kofein i alkoholna pića.

Efikasno lečenje prostatisa

Jedno od najkontraveznijih i najčešće postavljenih dijagnoza u urologiji jeste upala prostate ili prostatis.

Pacijenti koji imaju ove probleme uglavnom osećaju pečenje pri mokrenju, bol u stidnoj regiji, preponama, genitalijama ali i seksualna disfunkcija. Za sve ovo je zaslužna upala prostate, a oboljenje je relativno često i može se javiti kod muškaraca svih profila odnosno godina starosti.

Sama upala može biti akutna i hronična, a neki od simptoma akutnog prostatisa su visoka telesna temperatura, malaksalost, otežano mokrenje koje je propraćeno bolom, dok se javlja i krv u urinu pa i zastoj prilikom mokrenja.

Ukoliko je reč o hroničnoj upali prostate lekari će tek na osnovu faktora koji uzrokuju oboljenje dijagnostifikovati oboljenje – pre svega mislimo na pad imuniteta.

Biljna mešavina HERBA MED PROSTANAL No: 155-2 može na potpuno prirodan način pomoći pacijentima koji imaju probleme sa upalom prostate. Bitno je samo da budu istrajni u svojoj terapiji, ali i da ne prekidaju sa preporučenom dozom i samim trajanjem u trenutku kada osete poboljšanje. Iako će poboljšanje biti evidentno nakon par dana korišćenja čaja za prostatu, jako je bitno da pacijent bude istrajan kako bi se sama upala izlečila i kako se ne bi pojavila opet.

Oboljenje prostate je potrebno izlečiti što pre

Možda oboljenja prostate nisu (bar na prvu loptu) opasna po život, ali ih je potrebno izlečiti što pre jer kada su ona prisutna kvalitet života je u velikoj meri narušen.

Ono sa čim se muškarci uglavnom suočavaju jeste slabljenje mlaza mokraće (odnosno protok mokraće je slabiti i pacijentima je potrebno više vremena kako bi se bešika ispraznila).

Sam proces mokrenja i njegovo započinjanje je izuzetno otežano – te muškarci sa ovim problemom moraju malo da pričekaju u toaletu pre nego što mokraća i proteče.

Takozvano napinjanje pri mokrenju – izraženo je takođe kod muškaraca sa problemom oko prostate; a kod njih upravo mlaz pri kraju mokrenja, prelazi u sporo curenje odnosno kapljanje.

Nepotpuno pražnjenje bešike je u velikoj meri izraženo – a muškarac ima osećaj da nije potpuno ispraznio bešiku; dok se i javlja osećaj da morate ići u toalet odmah čim osetite potrebo što se prepoznaje kao neodoljivi nagon za mokrenjem koje u velikoj meri može biti učestalo i da se dešava noću.

Koji je najbolji čaj za prostatu?

Muškarcima sa svim ovim svakodnevnim problemima koje smo opisali u prethodnom pasusu sigurno je preko glave. Ali ni u jednom trenutku ne smeju da se predaju i da misle kako je “to to” i nema leka.

Prirodno lečenje prostate moguće je uz redovno korišćenje biljne mešavine HERBA MED PROSTANAL No: 155-2 koja se preporučuje svim muškarcima već posle tridesete godine života (mislimo pre svega kao preventiva), ali i onima koji imaju probleme sa prostatom ili nekim oboljenjem.

Osobama koje imaju porodične predispozicije za oboljenja prostate se naročito preporučuje redovno korišćenje čaja za prostatu koji će zahvaljujući svojim aktivnim jedinjenjima u velikoj meri sprečiti nove zdravstvene probleme.

Lekovi mogu trenutno da reše tegobe, ali ih ne mogu otkloniti. Upravo je snaga biljaka u ovoj činjenici jer one ne samo da deluju trenutno već i rešavaju uzročnik.

Jako je bitno da se biljna mešavina pije redovno,bez preskakanja a rezultati će sami doći i biće vidljivi.

Ukoliko ste zaboravili kako izgleda miran san, bez dodatnog ustajanja za učestalim mokrenjem, ili proces mokrenja bez bola, peckanja ili nelagode – vreme je da se opredelite za prirodno lečenje prostate.

Samo redovnim korišćenjem biljne mešavine imate mogućnost da se rešite problema sa prostatom na prirodan način, ali nikako ne zaboravite i na “svakodnevne, zdrave” stilove života. Upravo će vam i redukovana ishrana, kao i saveti koje možete videti u ovom tekstu uz kombinaciju čaja za prostatu u velikoj meri pomoći da se izlečite ili dodatno zaštitite.

HERBA MED ČAJ ZA PROSTATU

Čaj za prostatu