Kako se leči nervoza debelog creva?

Sindrom nervoznih creva je nešto sa čim se uglavnom susrećemo i definitivno je ovo jedna nova bolest modernog doba i života kojim živimo.

Jedno od najčešćih gastrointestinalnih oboljenja u kliničkoj praksi jeste upravo sindrom iritabilnog kolona tačnije nervoznih creva kako se naziva u žargonu. Problemi se manifestuju bolom u stomaku kao i poremećaju stolice, a u raznim kombinacijama sa ostalim oboljenjima posledice mogu biti i veće.

Naime, ovaj sindrom karakterišu poremećaji motaliteta creva kao i bolni predeli na stomaku. Kod bolesnika koji imaju proliv ubrzan je tranzit fekalne mase kroz ascendentni i transverzalni kolon (debelo crevo), dok je kod bolesnika sa zatvorom u celini on usporen.

Ukoliko imate ovo oboljenje jako je važno da se nosite sa stresnim situacijama i psihičkim faktorima koji mogu dodatno da vam naruše vaše zdravlje.

Kako prepoznati nervozu debelog creva?

Simptomi kao što su nadimanje, bol u stomaku, promene u stolici koje mogu biti ili otežane ili neredovne – jesu prvi simptomi kada je potrebno da se obratite lekaru. Statistika lekara pokazuje da ovu bolest uglavnom imaju žene, tačnije one 2 do 3 puta češće oboljevaju od muškaraca i sve se to uglavnom javlja u trećoj ili četvrtoj deceniji života.

Naime, u samom sindromu nervoznog debelog creva ne postoji upala, niti neka organska bolest. U pitanju je zdravo crevo koje ima funkcionalni poremećaj komunikacije mozak – digestivni trakt, a oboljenje samo po sebi ima kako mirne tako i aktivne faze.

Uglavnom su uzroci stres ili napetost

Iako ovaj sindrom nije opasan, on može biti jako neugodan te je potrebno lečiti problem koji sama nervoza debelog creva može izazvati.

Kako se postavlja dijagnoza?

S obzirom na to da ne postoji klasičan test za dokazivanje pomenute bolesti, dijagnoza se postavlja isključivanjem ostalih bolesti koje mogu izazvati slične simptome. Takozvana kolonoskopija se izvodi kod pacijenata ukoliko lekar sumnja na neki iritabilni kolon koji je praćen prolivastim stolicama, te je obavezno isključivanjem mikroskopskog kolitisa tako što se uzme isečak tkiva tokom kolonoskopije koji će kasnije pregledati patolog pa će on tek na osnovu dobijenog rezultata uspostaviti dijagnozu.

Zbog čega nastaje nervoza debelog creva?

Uglavnom je najčešći uzrok za ovaj problem stres odnosno nervoza, a prva pojava sindroma se obično povezuje sa trovanjem hranom ili postojanjem određene alergije na unete namirnice.
Simptomi nervoznog debelog creva se kod većine obolelih javljaju pre 35. godine života, dok kod ostalih se javljaju od 35. do 50. godine života. Statistika pokazuje da su uglavnom ugrožene žene od 20 do 30 godina, kao i sve ostale druge osobe izložene konstantnom stresu.

Simptomi nervoznog debelog creva

Klinička slika obolelih se prikazuje u tri oblika: zatvor i bol, konstantan proliv i naizmeničan proliv i zatvor. Bol je kod pacijenata uglavnom lokalizovan u levom donjem delu stomaka, a uglavnom bol nije tolikog intenziteta da obolelog probudi iz sna.

Zatvor se kod pacijenata ispoljava objektivno, uglavnom sa manje od tri stolice nedeljno. Tada je pražnjenje otežano, uglavnom nepotpuno i bolno, a stolice su uske kao olovka što je posledica spazma debelog creva.

Proliv se kod pacijenata koji imaju nervozu debelog creva ispoljava u vidu ređih stolica, koje su uglavnom ujutru ili posle obroka. Prvo pražnjenje se kod njih uglavnom sastoji od stolice koja ima normalnu konzistenciju, a zatim sledi i nekoliko manjih pražnjenja stolice koja još uvek nije formirana.

Ono što je tipično za sve obolele jeste da se simptomi pojačavaju prilikom postojanja nekog stresa, ili nakon stresnih situacija. Tada pacijent uz bolove oseća i nadutost, ima gasove kao i sluz u stolici.

Napad kod pacijenata je propraćen osećaj mučnine, slabosti, bledilom lica, dok se retko pojavljuje i povraćanje.

Kako se postavlja dijagnoza?

Postavljanje dijagnoze stanja kao što je nervoza debelog creva je tipično za ove bolesti koje nemaju jasnu etiologiju. Naime, uzimaju se anamnestički podaci a nakon toga se vrše i pregledi. Uglavnom je to rektoskopija, ili ginekološki pregled kod žena. Takođe, bitno je uraditi i pregled stolice na okultnu krv i pregledati mokraću i krv, dakle kompletnu krvnu sliku, ureu, kreatin, glikemiju, gvožđe i elektrolite.

Kod pacijenata koji su stariji od 40 godina ili kod  mlađih sa simptomima potrebno je uraditi kolonoskopiju, a ukoliko je bol veoma izražen potrebno je uraditi ciljana rendgenska, endoskopska i ultrazvučna ispitivanja.

Takođe, kod pacijenata kod kojih je proliv izuzetno izražen potrebno je pregledati stolicu detaljno, misli se pre svega na parazite i leukocite pa i da se isključi mogućnost postojanja inflamatornih bolesti creva.

Kako lečiti nervozu debelog creva?

Potrebno je na samom početku pažljivo ispitati načine ishrane koji mogu da utiču na faktore koji pogoršavaju simptome. Uglavnom se iz svakodnevne upotrebe izbacuju mleko, kafa, masna hrana i slično. Takođe, bol može da se pojavi i prilikom primene antiholinergika, datih 30 do 45 minuta pre obroka, ali uglavom oni provociraju zatvor.

Takođe, koliko je moguće potrebno je izbegavati stresne situacije, posvetiti se zdravom načinu života, sportskim aktivnostima.

Ukoliko pacijent ima psihičke poremećaje, potrebno je posavetovati se i sa psihijatrom koji može prepisati određenu terapiju.

Jako je važno i da pacijenti sa ovim sindromom koriste redovno biljnu mešavinu, čaj protiv nervoze debelog creva HERBA MED No: 36 i No: 209.

Telo nam samo ukazuje na ovo oboljenje, a uglavnom ukoliko se kod pacijenta pojavi bol u stomaku koji je u vidu grčeva koji mogu biti periodični (javljaju se uglavnom nakon pražnjenja creva) potrebno je obratiti se lekari za dijagnozu.

Takođe, u početnoj fazi mogući su i prolivi, a generalno gledano postoje pacijenti kod kojih preovladava upravo proliv sa grčevima kao i oni kod kojih preovladava opstipacija sa grčevima. Nešto je ipak veći broj onih sa opstipacijom.

Pacijent uz konstantne bolove oseća i nadutost, ima sluzi u stolici dok je peristaltika creva jako bučna. Napad je uglavnom propraćen osećajem slabosti kao i mučninom, bledilom ali ne i povraćanjem.

Uspešno lečenje nervoze debelog creva

Terapija se uglavnom određuje na osnovu samih tegoba, tako da koristite čaj protiv nervoze debelog creva HERBA MED No: 36 i No: 209 tačno po uputstvu koje vam je dato. Takođe, bitno je i da promenite određene životne navike.

Najpre, vodite računa o tome šta jedete i šta pijete. Potrudite se da izbegavate namirnice koje dovode do nadimanje, a hranu koja je pržena zamenite sa kuvanom i presnom hranom.Takođe, izbacite gazirana pića kao i hranu koja je bogata mastima.

Važno je da ukoliko imate stanje kao što je nervoza debelog creva pazite kako i koliko jedete. Savetuje se da jedete češće, a manje obroke i da izbegavate one koji su takozvani “s nogu” tačnije popularnu brzu hranu.

Svedite na najmanju moguću meru kofein i alkohol, uvedite bar tri puta nedeljno fizičku aktivnost i jako bitno izbegavajte stresne situacije. Dakle potrudite se da imate što više kvalitetnog odmora i sna, i ukoliko možete vodite dnevnik svih namirnica koje na dnevnom nivou konzumirate.

Koji su alarmantni simptomi nervoze debelog creva?

Važno je naravno da se javite svom lekaru, makar i ako osetite bar jedan od simptoma. Na primer ukoliko je prisutna krv u stolici, naglo vam je nastala anemija, imate mučninu ili neobjašnjivo povraćanje. Takođe, od simptoma za alarm bitno je reagovati ukoliko se javi nagli neželjeni gubitak telesne mase, ukoliko imate noćnu dijareju ili konstantan bol u stomaku koji ne prestaje čak ni u slučaju ispuštanja gasova ili određenim crevnim pokretima.

Pacijenti koji su stariji od 50 godina potrebno je da posebnu pažnju posvete ovom oboljenju i idu na redovne kontrole kod lekara.

Dugotrajno rešenje za nervozno crevo

Ne postoje lekovi koji vam mogu rešiti ovaj problem, ako vi sami ne odlučite da promenite svoje životne navike.

Dakle, pre svega izbegavajte svaku moguću stresnu situaciju, pokušajte da se opustite uz omiljenu muziku, čitanje, kreativan rad – sve ono što vas ispunjava.

Jako je važno da pazite na ishranu, tako da se pridržavajte saveta lekara / nutiriocniste, i izbegavajte svu onu brzu hranu. Pokušajte da na poslu imate uvek pripremljenu hranu, da ne kupujete u pekarama ili kioscima svoj obrok.

Fizička aktivnost još jedna je bitna stavka, a ukoliko nemate opciju da svakoga dana budete fizički aktivni potrudite se da bar tri puta nedeljno posetite neki fitnes centar.
Izbegavajte gazirane napitke, alkoholna pića kao i konzumaciju cigareta – jer mogu da vam samo pogoršaju stanje ili da utiču na neko novo oboljenje.

Redovno koristite terapiju, čaj protiv nervoze debelog creva HERBA MED No: 36 i No: 209 napravljen je od jedinstvene biljne mešavine koja će vam samo redovnom upotrebom olakšati svakodnevne životne aktivnosti. Terapija ovom biljno mešavinom se sastoji od toga da ona deluje pre svega na uzrok, pa i na taj način sprečava nastanak gasova ali i smanjuje bolove u stomaku, grčeve, kao i nadutost.

Samo ukoliko redovno budete koristili, bez prestanka i po tačnom uputstvu koje dobijete, budite sigurni da će se smanjiti simptomi kao što su nadutost, grčevi, gasovi kao i bol u stomaku. Na taj način ćete doći do efikasnog rešavanja problema nervoznog creva, a nećete dodatno narušiti svoje zdravlje. Čaj je prijatnog mirisa i ukusa, tako da ne postoje razlozi za njegovo izbegavanje, te ga mogu koristiti čak i deca. Osim navedenih olakšica čaj će vam smanjiti abdominalni bol, normalizovati stolicu, smanjiti nastanak gasa, smanjiti nadutost ali pre svega olakšaće vam sve simptome sindroma po nazivu nervoza debelog creva.

HERBA MED ČAJ ZA NERVOZU DEBELOG CREVA

Čaj protiv zatvora