Kako se leči kamen u bubregu?

kako se leci kamen u bubregu

Jedna čvrsta kalcijumska struktura koja je nalik kamenčiću predstavlja kamen u bubregu, a ona se može stvarati takođe i u bubrezima ali i u mokraćnim kanalima. Ukoliko se pojavi kamen u bubregu, medicinska dijagnoza biće nefrolitijaza, a prema statistici javlja se kod svake dvadesete osobe u rasponu od 20. do 49. godine života.

Kamen u bubregu se formira usled smanjene zapremine mokraće i taloženja kalcijuma ali i drugih supstanci koje mogu da stvore kamenčić. Neki od najčešćih faktora rizika za nastanak kamena u bubregu jesu dehidriranja, ali i smanjen unos tečnosti.

Samo oboljenje se može slučajno otkriti prilikom rutinskog ultrazvučnog pregleda odnosno pregleda na rendgen aparatu, i to u trenutku kada se simptomi još uvek nisu ni pojavili.

Pacijenti uglavnom obrate pažnju na pregled ali i na svoje zdravlje u trenutku kada osete jak bol za koji je karakteristično i takozvano probadanje u leđima. Upravo se ovakav jak bol neće tu zaustaviti već će pacijenti osetiti kako se “spušta” niz bok sve do prepona, a moguća je i pojava krvi u mokraći.

Ovo je definitivno jedan od najgorih bolova u životu svakog ko ima kamen u bubregu, a ukoliko vam se oni konstantno javljaju i nikako da prođu potrebno je da se hitno javite lekaru.

Iako je kamen u bubregu uglavnom sićušan, sa dimenzijama od svega tri do pet milimetara – on će izazvati jake bolove koji mogu da remete svakodnevno funkcionisanje.

Kako prepoznati kamen u bubregu?

Neki od izraženijih simptoma koji mogu ukazivati na ovo oboljenje jesu mučnina, povišena temperatura, povraćanje, krv u mokraći, groznica, otežano mokrenje, bol u karlici, bol u testisu, nagon za nekontrolisanim mokrenjem.

Međutim jak i probadajući bol u leđima koji se spušta niz bok pa sve do prepona nešto je što kao glavni simptom pacijenti navode.

Zbog čega nastaje kamen u bubregu?

Kamen u bubregu i njegovo stvaranje može biti kao posledica nekoliko različitih faktora, ali i drugih bolesti bubrega. Na primer dijabetes ili giht pa čak i Korona virus – pokazuju nedavne studije.

U velikoj meri kao faktor rizika zastupljena je i genetska predispozicija, odnosno učestali slučajevi pojave kamena u bubregu u porodici obolelog.

Svakako jednu od glavnih uloga u stvaranju kamena u bubregu igra i nezdrava ishrana, kao i nedovoljan unos vode i tečnosti koji bitno utiču na stvaranje kamenčića.

Ne postoji statistika koja pokazuje dali kamen u bubregu se javlja i na osnovu stresa, ali se on uglavnom javlja kod muškaraca između 20. i 50. godine života.

Ukoliko se pacijent podvrgava redovnim kontrolnim pregledima, kamen u bubregu se može i slučajno otkriti na nekom od rutinskih ultrazvučnih ili rentgenskih pregleda; ali u većini slučajeva on se otkrije tek kada su se simpptomi već pojavili.

U slučaju da sumnjate ili jednostavno osećate neke od simptoma koji su karakteristični za pojavu kamena u bubregu, jako je bitno da se odmah javite lekaru koji će vam odrediti najbolji način za lečenje kamena u bubregu.

Da li je kamen u bubregu opasan?

Kamen u bubregu uglavnom ne uzrokuje neke velike simptome na početku, sve do trenutka kada ne dođe do njegovog pomeranja i to unutar bubrega odnosno do trenutka kada dospe u ureteru. U tom trenutku pacijent može osetiti brojne simptome, a neki od glavnih jesu bol koji je toliko nepodnošljiv pa ga pacijenti uglavnom opisuju kao “najgori bol u životu”.

Bol se može javiti kao oštar i jak u predelu boka i leđa, ispod rebara, ali i u donjem delu stomaka i prepona. Takođe sam intenzitet bola varira, ali se oseća i “peckanje” tokom mokrenje.

Bol koji je izazvan kamenom u bubregu može biti različitog intenziteta ali i da varira usled svih simptoma, a na osnovu svega ovoga zavisi i njegovo lečenje.

Iako ovo nije oboljenje koje može ugroziti nečiji životni vek, zaista je teško provesti dane i dane u bolovima koji mogu biti različitog intenziteta čak jači od onih porođajnih.

Kamen u bubregu – lečenje i život

Oboljenje, kamen u bubregu, nastaje u našem organizmu usled visoke koncentracije soli ali i drugih minerala u bubrežnim kanalima. Vremenom se svi oni formiraju u celine koje mogu biti veličine zrna peska, sitnih kamenčića pa sve do kamena koji mogu biti velikih dimenzija.

Lekari na osnovu svoje prakse svedoče da je nekada reč o mekanim naslagama koje mogu biti i lomljive, ali se dešava u pojedinim slučajevima da se pojave naslage čvrste kao stene.

Iako se po pravilu bubrežni kamenac izbacuje putem urina, neretko se javlja i na mestima koja nam se čine gotovo pa nemogućim za izbacivanje. Tu mislimo pre svega na uske delove mokraćnog kanala koji vode od bubrega do bešike, a veći komadi kamena mogu da blokiraju put mokraći dok u tom trenutku nastaju bolovi koji su nepodnošljivi.

Sa druge strane kada govorimo o svakodnevnom životu osoba koje imaju kamen u bubregu, ima i slučajeva gde bubrežni kamenac ne izaziva smetnje, i sve do trenutka kada oni ne izazivaju infekcije ili ne ometaju funkcionisanje bubrega – zaista ih je teško otkriti.

Ishrana, gazirana pića pa i genetika sve su to razlozi zvog kojih nastaje bubrežni kamenac, a jedan od najčešćih slučajeva jeste dehitratacija. Zbog toga je jako bitno redovno unošenje optimalne količine tečnosti koje može da smanji rizik od ovog oboljenja.

Biljna mešavina  HERBA MED No: 120 u svom sastavu ima aktivna biljna jedinjenja koja će na jedinstven način uticati na zdravlje organa urinarnog sistema, te se može koristiti kao preventiva (ukoliko se nalazite u rizičnoj kategoriji), ali i u cilju lečenja (ukoliko ste se odlučili za prirodno lečenje kamena u bubregu).

Kako se tretira kamen u bubregu?

U zavisnosti od veličine i položaja kamena sam njegov tretman zavisi, ali i od sposobnosti pacijenta da trpi bol kao i zadržava tečnost. Ukoliko postoji mogućnost prolaza kamena, bol može i da se toleriše pa pacijent može da jede i pije. Međutim ukoliko postoje ozbiljniji bolovi kao i mučnina i svi ostali simptomi, lekar će verovatno pacijentu preporučiti lečenje u bolnici.

Međutim ukoliko ste odlučili da lečite kamen u bubregu – idealno je da to učinite na potpuno prirodan način korišćenjem proverene biljne mešavine.

Osim redovno konzumiranja terapije, ukoliko želite da lečite kamen u bubregu kući potrebno je da unosite više tečnosti, ali i da izbegavate razna sredstva protiv bolova kao što je Diklofen, Brufen i slično s obzirom na to da ona mogu samo da stvore još veće neprijatnosti po vaše zdravlje.

Ukoliko je potrebno i ukoliko ste u mogućnosti potrebno je da sačuvate urin, kako bi se kamen dalje analizirao u laboratoriji gde će se odrediti njegov sastav (kao što je kalcijum i urilična kiselina). Upravo je poznavanje tipa kamena neophodno kako bi se odredilo pravilno lečenje kamena u bubregu.

Svi uglavnom misle da će kamen u bubregu sam proći, a kamenje veće od 9 ili 10 milimetara retko prolazi samostalno i neophodna je posebna procedura za njegovo razbijanje ili vađenje.

Kako se pravilno leči kamen u bubregu?

Uz redovno korišćenje terapije, biljnom mešavinom HERBA MED No: 120, pacijenti će se rešiti svih neprijatnosti koje kamen u bubregu nosi sa sobom.

Takođe, jako je bitno obratiti pažnju i na pravilnu ishranu koja je presudna kako za prevenciju tako i za poboljšanje stanja pri bolesti bubrega. S obzirom na to da smanjenje unošenja natrijuma dovodi do smanjenja kristalizacije kalcijuma u bubrezima, savet je da se izbegavaju prerađene namirnice kao što su: slanina, suhomesnati proizvodi, ali i konzervirana supa, dimljena riba kao i smrznuta jeja. Ono što je preporučljivo od strane nutricionista jeste i smanjenje unosa namirnica koje su bogate oksalatima. Misli se pre svega na čokoladu, spanać i kikiriki. Sa druge strane, namirnice kao što su: soja, badem, susam, pa i lešnik imaju blagotvorno dejstvo na urinarni sistem kao i hrana koja je bogata vlaknima.

Osobama koje imaju kamen u bubregu preporučuje se konzumacija voća i povrća bogata kalijumom, a tu se pre svega misli na sušene kajsije, banane, krompir, pomorandže kao i pasulj tetovac.

Naravno, nekoliko puta smo ponavljali ali nikada nije loše opet reći da nikako ne treba zaboraviti na optimalni unos dovoljne količine vode. Upravo će vam redovno korišćenje čaja za lečenje kamena u bubregu – HERBA MED No: 120 omogućiti dovoljan unos jer je upravo on osnovni način za sprečavanje nastanka kao i infekcija i formiranja kamena u bubregu.

Prevencija kamena u bubregu?

Ukoliko spadate u rizičnu kategoriju ili jednostavno imate porodične predispozicije za nastanak kamena u bubregu jako je bitno da obratite pažnju i na prevenciju.

Sigurna prevencija jeste korišćenje biljne mešavine u ovu svrhu, ali ukoliko ste izbacili ili sačuvali kamen bitno je da se on i analizira kako bi se utvrdio njegov sastav. U odnosu na te rezultate možete videti kojom dinamikom je potrebno da pijete čaj za lečenje kamena u bubregu HERBA MED No: 120, ali i na koji način da promenite način ishrane. Upravo će na osnovu tipa kamena biti određen način promene ishrane, ali vi ni u kom slučajnu ne zaboravite na unos veće količine tečnosti a sve u cilju smanjenja mogućnosti pojave kamena.

Unošenjem veće količine tečnosti cilj je povećanje količine urina koja protiče kroz bubrege, a na taj način i smanjenje koncentracije supstanci koje mogu da povećaju mogućnost za pojavu kamena.

HERBA MED ČAJ ZA LEČENJE KAMENA U BUBREGU

Čaj za urinarne infekcije i kamen u bubregu