Kako se leče hemoroidi?

kako leciti hemoroide

Normalna anatomska vaskularna struktura u analnom kanalu jesu hemoroidi koje delimo na spoljašnje i unutrašnje. U trenutku kada su oni upaljeni daju znake i simptome hemoroidalne bolesti.

Oni koji se pojavljuju unutar analnog kanala nazivaju se unutrašnji hemoroidi, a kada su manje izraženi oni se ne mogu videti ili napipati spolja. Ispravno lečenje unutrašnjih hemoroida u većini slučajeva ne zahteva hiruško lečenje.

Međutim hemoroidi koji se pojavljuju ispod kože na samom početku analnog kanala jesu spoljašnji, i oni su za razliku od unutrašnjih daleko bolniji prilikom defekacije.

Kako se rešiti hemoroida?

Hemoroidi predstavljaju sastavni deo građe creva, i oni baš i ne moraju da izazivaju probleme; ali pod određenim okolnostima kao i faktorima veoma lako može doći do njihovog uvećanja. U trenutku kada se pojave prošireni hemoroidi tj. hemoroidalne vene – to u velikoj meri utiče na priticanje krvi kao i pojavu otoka. U ovom primeru ukoliko pacijent ne počne na vreme lečenje – hemoroidi mogu dovesti i do zapaljenskog stanja, a u tom slučaju dolazi i do jednog veoma neprijatnog i bolnog iskustva.

Prema iskustvima lekara, probleme sa hemoroidima ima sve više ljudi bez obzira na starosnu kategoriju, ali su ipak za nijansu izraženiji problemi kod starijih osoba čija je elastičnost krvnih sudova daleko smanjena. Međutim, mlađe osobe ni u kom slučaju se ne trebaju opuštati, jer ni oni nisu pošteđeni – s obzirom na to da se prošireni hemoroidi mogu javiti čak i usled loše ishrane, gojaznosti, nedovoljne fizičke aktivnosti, opstipacije takođe, ali i kao nasledni faktor pa i u trudnoći – hemoroidi u trudnoći su naročito izraženi.

Čajna mešavina HERBA MED No: 209 je namenjena osobama koje imaju problema sa opstipacijom – zatvorom i hemoroidima. Svojom redovnom upotrebom pacijenti osećaju boljitak već nakon par dana, ali je ipak potrebno biti istrajan i uporan kako se problemi ne bi vratili.

Kako nastaju hemoroidi?

Hemoroidi, kako god ih vi nazivali u žargonu, mogu biti veoma neprijatni ali i bolni – i to nema spora. Oni nastaju u stvari kada se poveća pritisak u delu anusa i rektuma, a do ove situacije sa druge strane dolazi iz više razloga. Na primer ishrana je na prvom mestu, jer namirnice koje su siromašne vlaknima zadržavaju se duže u našim crevima – te onda imamo tvrđu stolicu, pa dolazi do težeg izbacivanja otrovnih materija iz creva. Upravo će zahvaljujući svemu ovome biti povećan pritisak u krvim sudovima, a ukoliko ovako opisano stanje traje dugo – neminovno je da će doći do uvećanja hemoroida koji veoma brzo počnu da stvaraju i probleme.

Trudnice, takođe, sve češće imaju hemoroide, a kada su u pitanju one u ovom slučaju gotovo da nema trudnice kao ni porodilje koja se nije susrela sa problemom hemoroida. Oni nastaju usled hormonskih promena, koje ženi utiču na slabljenje mišića. Upravo kao što je slučaj sa uvećanjem materice, na taj način raste i pritisak na krvne sudove i to u delu rektuma i anusa – pa se u većini slučajeva stvaraju proširenja hemoridalnih vena.

Koje vrste hemoroida postoje?

U zavisnosti od njihovog porekla, prepoznajemo unutrašnje i spoljne hemoroide. Dakle, mogu nam se javiti hemoroidi iz rektuma ili iz anusa. Takođe njihova podela je i po strukturi, a sve u zavisnosti od toga koji tip hemoroida imamo kao i koje simptome osećamo – zavisi i njihovo lečenje.

Hemoroide možemo prepoznati po izraženom svrabu ali i peckanju u delu analnog otvora. Takođe oseća se konstantni neugodni osećaj težine i bola u zadnjem delu creva, kao i oticanje i osetljivost čmara. Nije isključeno da se kod pacijenata koji imaju probleme sa hemoroidima pojavi i krvava stolica, odnosno krvarenje koje će biti primećeno tek na toalet papiru prilikom brisanja.

Da li su hemoroidi opasni?

Oboljenje – hemoroidi je hronično, a postoje četiri stepena razvoja ovog oboljenja. Prvi stepen je karakterističan po simptomima kao što su: blagi otok, osetljivost na dodir kao i svrab. U drugom stadijumu odnosno stepenu hemoroida karakteristično je uvećanje hemoroida i ispadanje kao i njihovo spontano vraćanje. U ovom drugom stepenu svrab može biti izraženiji, a često je primetno i krvarenje.

Hemoroidi imaju i svoj treći stadijum, a u ovom slučaju karakteristični su jači bolovi i to u predelu anusa i to čak i prilikom sedenja i šetanja, dok ispadanje hemoroida nakon velike nužde ili naprezanja je takođe moguće. U ovom slučaju potrebno je vraćanje hemoroida fizičkim putem; dok su u četvrtom stepenu hemoroidi veoma veliki, upaljeni i bolni. Oni su u ovoj situaciji uvek prisutni spolja i sa njima nikako nije moguće raditi bilo šta, odnosno nije ih moguće vratiti fizički u samu unutrašnjost creva.

Pomenuli smo i hemoroide u trudnoći, a simptomi kod budućih mama mogu biti izražen svrab, peckanje, preosetljivost u predelu anusa, bolovi, pojava sluzavog iscedka, ali i osećaj nedovoljne ispražnjenosti kao i krvarenje u toku pražnjenja creva.

Šta je bitno prilikom lečenja hemoroida?

Koji god oblik hemoroida da imate, jako je bitno da imate na umu sledeću stvar koja je presudna za njihovo lečenje. Dakle hemoroidi odnosno svaku promenu koja može biti izazvana zahvaljujući njima – potrebno je odmah već sa prvim simptomima sprečiti, jer ukoliko kasnije reagujete teško je da ćete moći da utičete na njihovo uklanjanje ili bar smanjenje neprijatnosti i bola.

Postoje situacije kada se hemoroidi sami od sebe povuku i ne vrate se (na primer ako su se pojavili tokom trudnoće), ali to ne znači da je potrebno da se opustite – jer mogu u veoma kratkom roku da se opet vrate. Dakle, ni u ovom slučaju ne odustajte – već koristite makar i preventivno čaj protiv hemoroida.

Koji je najbolji lek za hemoroide?

Iskustva korisnika su podeljena, ali svakako terapija koja je namenjena izlečenju hemoroida a pritom ne izaziva neželjene efekte jeste terapija čajem.

Čaj protiv hemoroida, HERBA MED No: 209, jeste ispravan način da uklonite ili smanjite hemoroide na potpuno prirodan način. Međutim, to ne znači da nije potrebo i svoje životne navike da promenite. Čajna mešavina ne sadrži senu i nije laksativ, već podstiče peristaltiku creva i uspostavlja pravilan refleks pražnjenja.

Promena životnih navika takođe je jako bitna prilikom prirodnog lečenja hemoroida ali i ukoliko želite da sprečite pogoršanje problema koji mogu da nastanu usled razvijanja hemoroida.

Ovo posebno važi ukoliko su hemoroidi zastupljeni kod trudnice, jer lek za hemoroide tokom trudnoće i nije pogodan. Zbog toga je najbolja varijanta redovno korišćenje biljne mešavine koja je namenjena ovom problemu, a da pritom ne izaziva neželjena dejstva.

Takođe prilikom lečenja blagih slučajeva hemoroida moguće je i konzumiranje veće količine tečnosti i ishrane koja je bogata vlaknima. Naravno u kombinaciju sa prirodnom mešavinom namenjenom lečenju hemoroida rezultati su vidljivi posle par nedelja. Ukoliko redovno koristite čaj nije potrebno da koristite kreme ili čepiće za hemoroide, koji mogu samo da vam izazovu iritacije, otoke pa i bol.

Koje su komplikacije ako se hemoroidi ne leče?

Problemi sa hemoroidima ne mogu biti opasni po život, ali ukoliko se uvećani hemoroidi ne leče na vreme kao ni adekvatno – može veoma lako doći do njihovog pucanja. Takođe, komplikacije koje isto mogu nastati jeste i tromboza, uklještenje kao i potpuno ispadanje hemoroida. E u ovakvim slučajevima potrebna je hiruška intervencija kako bi se nastala komplikacija uspešno rešila.

Nije isključeno ni da kod pacijenata nastane i anemija, odnosno kao posledica produženog krvarenja i zbog nedostatka gvožđa.

Da li je moguća preventiva hemoroida?

Da moguće je preventirati ponovni nastanak hemoroida. U velikoj meri može vam pomoći biljna mešavina namenjena ovom problemu – HERBA MED No: 209. Međutim ukoliko tome dodate i promenu stila života, odnosno zdravih navika i promenu ishrane – sigurni smo da probleme nećete na dalje imati.

Savet za sve one koji se muče sa hemoroidima jeste i da unose što više vlaknaste hrane, odnosno voća, povrća kao i veće količine tečnosti – od 8 do 9 čaša dnevno. Ovakav način ishrane pogodovaće vam da imate mekšu stolicu, a time ćete postići lakše pražnjenje creva. Naravno i pritisak će biti smanjen koji kad je povišen u najvećoj meri pogoduje nastanku hemoroida i problema koji oni donose.

Kako biste na vreme počeli sa terapijom i izlečenju, jako je bitno da hemoroide prepoznate na vreme. Na samom početku, ukoliko imate neke od sledećih simptoma jako je bitno da se javite lekaru koji će utvrditi da li imate ili nemate hemoroide. Dakle, ukoliko osećate bol u analnoj regiji tokom velike nužde, primetite krv na wc papiru nakon brisanja ili imate svrab i oticanje u analnoj regiji – obavezno se javite lekaru. Sve su ovo simptomi za pojavu šuljeva, ali je jako bitno da na vreme reagujete kako bi se oni i izlečili na samom početku.

Hemoroidi nastaju ukoliko ste izloženi dugotrajnim sedenjem ili stajanjem, ukoliko ste trudni, gojazni, nemate dovoljan unos hrane koja je bogata vlaknima ali čak i ukoliko imate nasledne predispozicije.

Šuljevi ili hemoroidi definitivno su neprijatno iskustvo, a sve je češće oboljenje za koje se i dalje vode rasprave oko tačnog uzroka. Ipak sa sigurnošću je da se oni uglavnom javljaju kod osoba koje se nedovoljno bave fizičkom aktivnošću, odnosno često sede i još se nezdravo hrane.

Glavni simptomi hemoroida su bol, svrab, krvarenje kao i ispadanje hemoroida. Ukoliko imate ove probleme i želite pre svega da zaboravite na bol, ali i sve ono ostalo što prati hemoroide – najbolje je da se odlučite za prirodno lečenje šuljeva jer znate da ste dobili zdravu i ispravnu terapiju iz prirode.

HERBA MED ČAJ PROTIV HEMOROIDA

Čaj protiv zatvora