Kako regulisati probavu?
Ishrana jedan je od glavnih krivaca za lošu probavu savremenog čoveka i njegov način života pokazuju medicinska istraživanja. Takođe, za ovo stanje zaslužan je i nedostatak fizičke aktivnosti, ali definitivno glavni razlog zbog kojeg ljudi imaju probleme sa zatvorom i nadutošću jeste ishrana koja je svakim danom sve lošija i lošija.
Kada kažemo loša ishrana, ne treba zaboraviti ni na činjenicu da sve više ljudi danas jede neredovno ali i na brzinu, dok sa druge strane hrana koju svakodnevno konzumiramo uglavnom je industrijski obrađena, prepuna nezdravih masnoća, šećera, soli kao i raznim aditivima. Mislimo pre svega na razne proizvode od belog brašna kao što su hleb, peciva, testenina, keks, kolači ali i proizvodi puni skrobastih namirnica sa veoma malo vlakana – kao što su pirinač ili krompir.
Sve su ovo okidači pa je naš probavni sistem preopterećen, i često se dešava da radi usporeno – saglasni su lekari. A posledica ovakvog stanja jesu takozvana lenja creva, pa nam se javljaju česti zatvori stolice koji mogu trajati danima, ali i biti veoma bolni i neprijatni za svakog od nas.
Stanje loše probave karakteriše i nadutost, nelagoda, takozvani pritisak i težina u crevima, a ovako opisano stanje može se manifestovati bolovima, grčevima pa i hemoroidima i nakupljanjima kilograma te dolazi do drugih oboljenja i zdravstvenih problema.
Loša probava utiče ne samo na fizičko već i mentalno zdravlje
Poslednja faza varenja jeste probava, a to je u stvari proces u kome hrana prolazi kroz organizam tačnije kroz digestivni trakt ili sistem. Pod terminom probave, stručna literatura podrazumeva ceo proces varenja, a stolica jeste produkt pomenutog procesa.
U situaciji kada imamo problem sa probavom ili probleme sa stolicom događa nam se situacija da stolica nije normalna, a s obzirom na to da je probavni sistem jedinstveni način da naš organizam obradi hranu kao i da izbaci višak – veoma je jasno koliko je ovo jedan od najvažnijih segmenata očuvanja zdravlja organizma.
Zbog čega je bitna dobra probava?
Svi oni koji imaju neredovnu ili problematičnu probavu, svesni cu činjenice koliko ovo stanje otežava normalno svakodnevno funkcionisanje. Takođe, loše zdravstveno stanje kao i mnogi drugi problemi sa zdravljem glavni su krivci loše probave, a sve je to zbog činjenice da sama probava kao i čitav digestivni sistem utiču na osećaj smirenosti, zadovoljstva i spokoja sa sopstvenim telom i zdravim organizmom.
Upravo ovo je glavni razlog zbog kojeg je normalna probava i stolica – faktor koji je neophodan za ravnotežu čitavog našeg organizma.
Šta je „normalna“ stolica?
Ovaj termin uglavnom čujete, a stolica odnosno krajnji otpadni produkt fiziološkog sistema varenja je jako bitna za očuvanje zdravog organizma. Upravo se u njoj nalazi sve što naš organizam doživljava kao višak, te se u njoj mogu pronaći „nesvareni“ delovi hrane ali i bakterije, soli kao i druge supstance.
U trenutku kada nastanu problemi sa stolicom, dolazi i do problema sa probavom te stolica može biti drugačije strukture, boje i mirisa.
Stolica koja je zdrava i normalna jeste srednje do tamno braon boje, s obzirom na to da sadrži pigment koji se naziva bilirubin.
Bakterije u normalnom izmetu emituju gasove koji su takozvanog neprijatnog mirisa, tako da ukoliko vašu stolicu odlikuje blago neprijatan miris – ne brinite imate zdravu stolicu.
Normalna probava je bezbolna ne zahteva dodatne napore ili zahteva one baš minimalne, a izmet je mekane strukture.
Bitno je i da obratite pažnju koliko puta dnevno obavljate nuždu, jer je do tri puta dnevno sve normalno i pokazuje da imate dobru probavu.
Prirodno lečenje probave
Biljni čajevi mogu veoma dobro da utiču na dobru i normalnu probavu ukazuju iskustva njihovih korisnika. Ukoliko se redovno koriste, stolica je redovna a time je i regulisana probava nakon samo par nedelja korišćenja.
HERBA MED No: 209 je biljna mešavina namenjena upravo regulaciji probave, a s obzirom na to kako loša probava može uticati na zdravlje organizma njegovim korišćenjem utičete i na celokupno vaše zdravlje.
Nema neželjenih dejstava, sve je na potpuno prirodnoj bazi i što je jako bitno ne stvara efekat zavisnosti kao što je to slučaj kod lekova raznih proizvođača.
Osim što će čaj omogućiti da u svoj organizam unesemo potrebnu količinu tečnosti koja je bitna za opšte zdravlje, čaj za probavu će nam pomoći kod problema kao što su nadutost, grčevi kao i onaj dobro poznati osećaj težine u stomaku.
Savremeni način življenja nas je i naveo da sve više građana ima probleme sa probavom, ali je jako bitno da se okrenemo prirodi jer nam ona daje sve što je potrebno za naše opšte zdravlje.
Idealna rešenja se upravo nalaze u biljnim mešavinama, a naše je samo da osluškujemo signale tela kako bismo na vreme reagovali i rešili problem dok još uvek nije kasno za to.
Koje probleme izaziva „loša probava“?
Problemi sa lošom probavom mogu izazvati dijareju, neredovnu probavu, zatvor kao i veoma bolan proces pražnjenja. Takođe, tu je i dobro poznata „nadutost“ čiji se uzročnik uglavnom prepoznaje u probavnom sistemu čoveka.
Ukoliko primetite da stolica sa svim svojim karakteristikama odstupa od „normalne“ jako je bitno da odmah reagujete, jer ukoliko se problemi sa stolicom pojavljuju stalno oni mogu ukazati na lošu probavu.
Na preventivni pregled svakako je potrebno otići lekaru, a kasnije možete početi i sa prirodnim lečenjem probave u svojim kućnim uslovima.
Dakle, ukoliko imate bolnu stolicu i sam proces pražnjenja, ukoliko primetite da stolica sadrži krv ili ne možete već nekoliko dana da se rešite dijareje vreme je da posetite lekara. Takođe obratite pažnju i na karakteristike svoje stolice, te reagujte na vreme kako ne biste imali kasnije dodatne probleme. Zatvor i dijareja se takođe mogu tretirati na prirodan način, a ukoliko ste se odlučili za provereni čaj za probavu preporučujemo vam biljnu mešavinu HERBA MED No: 209.
Koja je hrana za zdravu probavu?
Na početku smo napomenuli kako je uglavnom ishrana kao i svakodnevni način života – glavni krivac za lošu probavu. Međutim, ukoliko želite da regulišete probavu potrebno je da obratite dodatnu pažnju na ishranu.
Pre svega treba jesti suve šljive, jabuke, kikiriki, pasulj, suve smokve, jer su ovo sve namirnice koje su bogate vlaknima i koja se rastvaraju i povećavaju mekoću sadržaja naših creva.
Namirnice koje dodatno mogu da stimulišu pokrete creva su: kesten, pirinač, pečurke, suvo voće kao i integralno sočivo koje može proći kroz stomak i bez varenja, a na taj način će upravo biti stimulisani pokreti creva.
Takozvani zeleniš, odnosno spanać, zelena salata pa i paradajz ne utiču na zatvor ali u velikoj meri sadrže vitamin K koji je bitan za vaš organizam s obzirom na to da utiče na crevnu floru kao i koagulaciju krvi.
Ovo je sve hrana koju je potrebno konzumirati ukoliko imate probleme sa probavom, a ne treba jesti hleb kao i pečena testa jer su ona bogata siromašnim biljnim vlaknima. Na taj način će se omogućiti u stomaku njihovo formiranje kao kompaktna masa koja se veoma teško vari. Takođe, čokoladu i slične slatkiše izbegavajte jer one dodatno otežavaju stvari, kao što otežavaju i čaj, vino, pivo i grožđe jer sadrže visok procenat taninske kiseline koja će usporiti rad creva.
Zbog čega se javlja otežana probava?
Statistika pokazuje da se zatvor uglavnom dešava na putovanjima, a to je pre svega jer se u tom trenutku promeni ishrana pa i svakodnevne aktivnosti. Međutim loša probava je stanje koje se javlja bukvalno svakodnevno, a sve usled nezdravog načina života koji vodimo.
Takođe, u velikoj meri na lošu probavu utiču i nedostatak vode ili vlakana u ishrani, manjak odnosno nedostatak fizičke aktivnosti, stres, određeni lekovi, konzumiranje laksativa, bilo koji poremećaj u ishrani, sindrom iritabilnog creva, pa i trudnoća kao i problem sa nervima i mišićima u digestivnom sistemu. Naravno, lekar je tu da utvrdi tačan uzrok za pojavu loše probave, a vaše je da dobru probavu sebi obezbedite na potpuno prirodan način.
Čaj za probavu HERBA MED No: 209 je prijatnog ukusa tako da ga mogu koristiti i deca, a potrebno je redovno konzumirati ovu biljnu terapiju kako bi probava opet bila „normalna“. Čajna mešavina ne sadrži senu i nije laksativ, već podstiče peristaltiku creva i uspostavlja pravilan refleks pražnjenja.
Loša probava može svima da se dogodi
Do ove, zaista, neprijatne, pojave može doći usled niza različitih razloga, ali dobra vest je da se probava može regulisati korišćenjem biljne mešavine, ali i samim promenama navika u ishrani.
Za naše celokupno zdravlje jako je bitno redovno pražnjenje creva, a ukoliko ova aktivnost nedostaje u svakodnevnoj rutini to može biti uzrok ili pokazatelj za mnoge ozbiljne zdravstvene probleme.
Problem sa lošom probavom uglavnom je vezan za loš način ishrane, ali i takozvane loše navike u svakodnevnoj ishrani. Takođe, ono što utiče jeste i nedovoljan unos hrane (ukoliko smo na nekoj restriktivnoj dijeti), nedovoljan unos tečnosti, kao i manjak fizičke aktivnosti.
Loša probava može biti i simptom za određeni poremećaj u našem organizmu – to je prvi signal za postojanje određenih zapaljenskih bolesti creva, određene metaboličke bolesti kao i endokrini poremećaji takođe.
Ni u kom slučaju ne treba izbegavati signale sa lošom probavom, jer ona može dovesti i do drugih stanja kao i do pojave hemoroida (šuljeva) koji mogu biti izuzetno bolni i iscrpljujući.
Terapija sa lekovima zaista nije potrebna ukoliko imate lošu probavu, dovoljno je da se okrenete prirodi i ispijanjem terapije čaja za bolju probavu – kako bi se vaši problemi otklonili.