Kako poboljšati cirkulaciju?

prirodni lek za imunitet

„Jao ne mogu ja to, slaba mi je cirkulacija“ – rečenica koju sve češće čujemo kod komšija, rođaka, prijatelja, poznanika. Upravo jedna od glavnih funkcija koje su neophodne za održavanje života jeste cirkulacija.

Medicina cirkulaciju opisuje kao neprekidan proces kretanja krvi odnosno cirkulisanja kroz zatvoreni sistem odnosno kroz telo, a sa ciljem da obezbedi normalno funkcionisanje našeg organizma.

Srce je glavni organ zadužen za ovaj proces, a desna i leva srčana komora imaju ulogu pumpe koja se sa jedne strane odbija kroz proces periodične kontrakcije. Prilikom kompletnog procesa ne treba se zapostaviti ni promena tonusa krvnih sudova što je jedan od važnih elemenata u samom procesu.

S obzirom na to da je osnovna uloga cirkulacije da procesom transportovanja krvi snadbe organe i tkiva neophodnom količinom kiseonika i hranljivim materijama – sigurni smo da ste svesni koliko je ona bitna za naše zdravlje.

Kada se javlja slaba cirkulacija?

U situaciji kada dođe do ograničenog ili smanjenog protoka krvi u određenim delovima našeg tela – lekari govore o lošoj cirkulaciji. Iako se ona može javiti kod oba pola, statistika iz ordinacija pokazuje da se loša cirkulacija uglavnom javlja kod žena.

Šta uzrokuje slabu cirkulaciju?

Zaista je mnogo uzroka koji utiču na slabljenje cirkulacije, a svi oni mogu delovati kako pojedinačno tako i udruženo. Neki od uzroka su potpuno bezazleni pa se ona javlja usled hladnog vremena odnosno niskih temperatura, ali sve češće se slaba cirkulacija javlja usled nezdravog načina života. Tu pre svega mislimo na poroke i navike koji nisu za pohvalu – pušenje, gojaznost, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, povećana masnoća. Sa druge strane loša cirkulacija može nastati i usled ozbiljnih oboljenja kao što su oboljenja krvnih sudova, bubrega, krvi, srca pa i hipertenzije i dijabetesa.

Nikako ne treba zapostaviti niti zaboraviti na genetiku jer ona takođe utiče na lošu cirkulaciju, a sve ovo dovodi do oksidativnih oštećenja krvnih sudova pa i do njihove smanjene elastičnosti odnosno zadebljanja krvnih sudova. Usled toga dolazi do nakupljanja masti na njihovoj unutrašnjosti kao i na mestima oštećenja.

Kako prepoznati lošu cirkulaciju?

„Jako mi je hladno – slaba mi je cirkulacija“ rečenica je koju uglavnom čujemo kod osoba koje već imaju dijagnostikovanu slabu cirkulaciju. Međutim, naš organizam nam daje mnoštvo drugih simptoma koji upravo pokazuju da imamo problem ovakve vrste.

Naravno na prvom mestu su upravo hladne ruke i noge i to posebno stopala, ali od simptoma pojavljuju se i trnci u stopalima, prstima, nogama i rukama, konstantne vrtoglavice kao i smanjena maljavost nogu i suva koža.

Pacijenti imaju izražen i tup bol koji je propraćen grčevima u mišićima koji je uglavnom izazvan nakon odmora ili nakon duže šetnje. Takođe, primetna je promena boje kože koja je plavkasta, bleda ili ljubičasta.

Rane i povrede kože koji zarastaju veoma sporo takođe su simptomi, kao i smanjeno znojenje stopala, krhki nokti, tamni podočnjaci, uporne lokalne infekcije i pigmentacija kože.

Neki od simptoma loše cirkulacije su i lako zamaranje, senilnost, nedostatak pažnje i koncentracije, pospanost, nesvestica, zaboravnost takođe ali i eriktilna disfunkcija i slabost organizma generalno. Kod žena, kod kojih se uglavnom javlja slaba cirkulacija, dodatno od simptoma mogu nastati problemi sa plodnošću kao i nepravilan mesečni menstrualni ciklus.

Svi ovi simptomi se postepeno razvijaju pa su uglavnom i neprimetni, ali je potrebno sa prvim sumnjama reagovati i izvršiti sve potrebne preglede. Statistika koja pokazuje da skoro 90% pacijenata koji imaju slabu perifernu cirkulaciju ustvari ima i problem sa cirkulacijom krvnih sudova vrata, glave i srca – pokazuje nam da ovo nije naivno oboljenje i da ga je potrebno lečiti.

Da li je moguće poboljšati cirkulaciju?

Različiti su načini kako da poboljšamo cirkulaciju, a jedan od najefektnijih jeste prirodnim putem. Svakako je najbolje blagovremeno početi sa lečenjem cirkulacije i prirodnim putem, kako ne bi došlo do težih slučajeva kada je potrebno već koristi i lekove. Za svakog od nas je mnogo bolje da pije čaj za cirkulaciju nego razne lekove koji mogu prouzrokovati i nuspojave.

Kada se odlučite da koristite čaj za bolju cirkulaciju – HERBA MED No: 106 potrebno je da budete istrajni, redovni u korišćenju ali i odlučni da rešite problem koji imate.

Takođe, ono što je bitno da uradite zarad poboljšanja cirkulacije to je i promena životnih navika i stila.

Ukoliko je moguće pokušajte da sami ili uz pomoć dragih osoba promenite životne navike i sve one koje su loše zamenite ih zdravim.

Dakle, smanjite alkohol, kafe, cigarete, konzumirajte hranu koja nije bogata šećerima i lošim mastima. Upravo će smanjenje kilaže (ukoliko ste gojazni) doprineti poboljšanju vaše cirkulacije, a redovna i umerena fizička aktivnost ovaj proces mogu dodatno pospešiti.

Ukoliko sa slabom cirkulacijom imate i povišeni krvni pritisak – izbegavajte slanu hranu, a trudite se da LDL odnosno loš holesterol stalno proveravate i držite ga pod kontrolom.

U svakodnevnom funkcionisanju povećajte i unos omega 3 masnih kiselina bilo da je to kroz hranu, ili prirodnim putem kroz čajeve.

Svi oni koji su primetili da usled dugog sedenja imaju ove probleme, preporuka je da što češće prave pauze odnosno ustanu kako bi cirkulacija proradila. Loša cirkulacija je upravo i zbog toga sve prisutnija kod zaposlenih na administrativnim poslovima odnosno onima koji zahtevaju sedenje izvesno vreme.

Više voća i povrća takođe je bitno prilikom ishrane, a ukoliko budete bili redovni dejstvo čaja će biti efektno i ubrzo prepoznato.

Prirodni lekovi koji mogu poboljšati cirkulaciju svedeni su na korišćenje čajeva koji su isključivo na biljnoj osnovi, vežbanje, pravilno disanje i tuširanje, pravilna ishrana kao i promena stila življenja.

Čaj koji se uspešno pokazao u lečenju loše cirkulacije

Biljna mešavina HERBA MED No: 106 se pokazala dosta uspešno u lečenju loše cirkulacije sa sastojcima koji imaju blagotvorna dejsta na ovaj problem i uspešno samo bilje pospešuju cirkulaciju.

Svakako loša cirkulacija mora biti dijagnostikovana od strane lekara – stručnjaka, a ukoliko ste spremni da promenite način života okrenete se prirodi i rešite ovaj problem samo redovno koristite biljnu mešavinu za uspešno izlečenje.

Dakle, ukoliko prepoznate neke od simptoma loše cirkulacije jako je bitno da se na vreme javite svom lekaru ali i krenete sa prirodnim lečenjem loše cirkulacije. Uz redovno korišćenje čaja potrebno je i promeniti životne navike te će onda i rezultati biti vidljivi. Upravo sva stanja koja kao uzročnik imaju lošu cirkulaciju, mnogo je lakše lečiti na samom početku i ako se na vreme otkriju.

Da li je opasna loša cirkulacija?

Ukoliko se pacijent ne leči na vreme, veoma lako može doći do dodatnih komplikacija koje mogu biti čak i opasne po život. Pre svega mislimo na krvne ugruške pa i čireve na koži, dok ukoliko faza bolesti uzme svoj zamah lako može doći i do amputacije ekstremiteta.

Zbog toga je veoma važno da se sa prvim simptomima javite svom lekaru, koji će izvršiti sve potrebne analize kako bi potvrdio ovaj problem, a nakon toga uz promenjen način ishrane i životnih navika krenete sa redovnim korišćenjem čaja.

Prirodno lečenje loše cirkulacije vam ni u jednom trenutku neće dodatno naškoditi vašem zdravlju, za razliku od lekova koji imaju brojne nuspojave.

Ovo je problem koji je sve izraženiji danas u 21. veku nego ranije jer pre svega nemamo dovoljno fizičke aktivnosti, loše se hranimo, sve je više gojaznih ali i pušača. Upravo su i sve ovo glavni uzročnici loše cirkulacije, ali i stanja koja loše utiču na naše krvne sudove.

Kako biste na vreme krenuli sa terapijom ukoliko osećate glavobolju, šumove u ušima, stalno ste pospani ili zaboravni pa i sa lošom koncentracijom – ispratite svoje stanje. Sve su ovo prvi simptomi koji ne moraju odmah da se povežu sa mogućom lošim cirkulacijom, ali su i upozoravajući da se javite lekaru. Takođe, siguran znak za lošu cirkulaciju jeste naredna faza a to je pojava grčeva u ekstremitetima, umor mišića čak i prilikom malog opterećenja, ali i osećaj hladnoće i trnjenja. Prisutna je i promena boje kože na rukama i nogama – a sve to u ovom trenutku pokazuje da je reč o lošoj cirkulaciji.

Može li loša cirkulacija da se izleči?


Nažalost ukoliko je jednom nastalo zakrčenje krvnih sudova – to se veoma teško povlači. Čak ne postoje ni lekovi za otpuštanje arterija, ali ukoliko su promene umereno izražene redovno korišćenje čajeva može popraviti cirkulaciju ali i (što je najbitnije) usporiti napredovanje bolesti.

Međutim ukoliko su promene toliko napredovale do te situacije da je život pacijenta ugrožen onda se pristupa raznih hiruškim intervencijama na krvnim sudovima, kao što je bajpas.

Zbog toga je jako bitno na vreme otkriti sve simptome, ne zapostaviti niti negirati problem loše cirkulacije i krenuti sa ispijanjem čaja za poboljšanje cirkulacije.

HERBA MED No: 106 je pažljivo birana biljna mešavina koja je namenjena za održavanje opšteg zdravlja organizma, ali i poboljšanje cirkulacije. Samo redovnim korišćenjem možete zaustaviti neke od problema koji veoma lako mogu nastati usled loše cirkulacije, a tu mislimo i na razne bolesti periferne arterije, krvnog ugruška ili tromba, proširenih vena pa i dijabetesa i Raynaudove bolesti.

Naravno, uz redovno korišćenje biljne terapije za poboljšanje cirkulacije potrebno je i da promenite životne navike, a pre svega mislimo na više fizičke aktivnosti, prestanak pušenja, prestanak konzumiranja alkohola, korišćenje zdrave hrane.

Sedenje za računarom ili kancelarijskim stolom po 8 i više sati može u mnogome uticati na lošu cirkulaciju – zbog toga ne zaboravite da prošetate možda baš i u ovom trenutku dok čitate ovaj tekst.

HERBA MED ČAJ ZA IMUNITET

Čaj za imunitet i detoks