Kako nastaje kamen u bubregu i kako se leči?

kako nastaje kamen u bubregu

Nešto što je od vitalne važnosti za ukupno naše zdravlje organizma jeste i zdravlje bubrega. Ovi organi koji se nalaze s obe strane donjeg dela leđa odmah iza rebra, potrebno je da budu u potpunosti zdravi kako bi i naše opšte zdravstveno stanje bilo dobro.

Funkcija bubrega jeste da u našem telu uklone otpadne materije iz krvi, ali i da regulišu količinu tečnosti u našem telu. Ukoliko bubrezi postanu preopterećeni toksinima, u većini slučajeva dolazi i do oboljenja bubrega.

Oko 5% ljudi tokom svog života razvije kamen u bubregu

Osobe koje imaju dijabetes, visok krvni pritisak ili neku genetsku predispoziciju za bolest bubrega – su pacijenti sa najvećim rizikom od nastanka kamena u bubregu. Statistika sa jedne strane pak pokazuje da muškarci uglavnom imaju mnogo veći rizik od žena za hronični razvoj bubrežnih bolesti.

Nefrolitijaza odnosno kamen u bubregu, lekari definišu kao prisustvo kamena u sabirnim tubulima, u karlici bubrega i u čašicama. Pomenuti kamenčići su veoma značajni za naše zdravlje jer mogu veoma lako i brzo da izazovu opstrukciju normalnog protoka mokraće, ali i da pospeše nastanak urinarne infekcije pa i da pacijenti imaju jak i neprijatan bol.

Koji je razlog nastanka kamena u bubregu?

Na osnovu prakse pacijenata koji imaju problem sa kamenom u bubregu, potvrđeno je da u nastanku kamenca učestvuje nekoliko faktora koji igraju ključnu ulogu. Najpre, važna je zasićenost urina otpadnim materijama koje će stvoriti kamenac, a zadržavanje mokraće omogućava lakšu konverziju čestica u kamenac.

Takođe, pokazalo se i da je važno ukoliko nedostaju supstance koje sprečavaju stvaranje kamenca, a od ostalih faktora za nastanak kamena u bubregu važna je ishrana, anomalija mokraćnog sistema, kiselost urina, smanjen unos tečnosti, genetika kao i manja količina izlučenog urina.

Kamen u bubregu je po pravilu izuzetno bolan

Neki od glavnih kliničkih znakova mokraćnih kamenaca su jak bol kao i pojava krvi u mokraći. Međutim, ima i slučajeva kada su veliki kamenčići potpuno mirni, bez ikakvih kliničkih simptoma, a sa druge strane kao potpuna suprotnost je i činjenica da u pojedinim situacijama sasvim mali kamenčići mogu da izazovu jak i nesnosan bol.

Bol koji izaziva kamen u bubregu je u području slabine, a pacijent uglavnom ne može ni da leži od intenziteta bolova.

Kamen u bubregu ustvari predstavlja čvrstu kalcijumsku strukturu koja je nalik kamenčiću, a može nastati kako u bubrezima tako i u mokraćnim putevima. Ovaj zdravstveni problem se javlja, po medicinskoj praksi, kod svake dvadesete osobe u dobi od 20. do 49. godine.

Kamen u bubregu se formira usled smanjene zapremine mokraće ali i taloženja kalcijuma i drugih supstanci koje kasnije stvaraju kamen. Neki od faktora nastanka kamena u bubregu jesu dehidratacija kao i smanjen unos tečnosti.

Kako se otkriva kamen u bubregu?

Uglavnom se kamen u bubregu otkriva slučajno i to na rutinskom ultrazvučnom ili rendgenskom pregledu i u tom trenutku kada još uvek nisu izraženi simptomi. Takođe, prisustvo kamena u bubregu se može manifestovati i kroz jak probadajući bol u leđima koji se spušta sve niz bok pa do prepona, pa se kod pacijenata pojavljuje i krv u mokraći.

Bol koji pacijenti opisuju kao “najgori bol u životu” moguće je sprečiti prirodnim putem

Ukoliko imate probleme sa kamenom u bubregu imate mogućnost da se problema rešite na potpuno prirodan i zdrav način. Korišćenjem biljne mešavine HERBA MED No: 120 obezbedićete svom organizmu pre svega zdravlje urinarnog sistema. Čaj se pokazao odličan kod pacijenata koji imaju probleme sa kamenom u bubregu, te su rezultati vidljivi u veoma kratkom roku. Ipak kako se kamen u bubregu ne bi pojavio kasnije vremenom, potrebno je biti redovan sa terapijom i koristiti je sve vreme trajanja. Na taj način bićete zaštićeni i sigurni da probleme ovog tipa više nećete imati u budućnosti.

Ukoliko razmišljate da li imate probleme sa kamenom u bubregu, jako je bitno da pratite svoje telo i uvidite da li imate neke od sledećih simptoma: mučnina, povraćanje, krv u mokraći, povišena temperatura, groznica, otežano mokrenje kao i jak probadajući bol u leđima koji se spušta niz bok sve do prepona.

Osim pomenutim simptoma, pacijentima se na početku pojavljuje i otežano mokrenje, kao i nagon za nekontrolisano mokrenje ali i bol u testisu i bol u maloj karlici.

Neki od faktora rizika koji su prepoznati jesu: smanjen unos tečnosti (dehidratacija), ali i određene bolesti kao što su: hiperparatiroidizam, giht, cistinurija, hiperkalciurija itd.

Od faktora rizika za pojavu kamena u bubregu prepoznate su i hronične bolesti kao što su povišen krvni pritisak i dijabetes, ali i hronične zapaljenske bolesti creva – kronova bolest, ulcerozni kolitis.

Osobe koje imaju višak kilograma takođe su izložene pojavi kamena u bubregu, kao i oni koji se hrane namirnicama bogatim životinjskim proteinima, šećerom i visokim nivoom soli.

Praksa pokazuje da i sve više lekova mogu da izazovu kamen u bubregu, ali i genetika igra važnu ulogu kao i trudnoća.

Kamen u bubregu kako izbaciti?

Milena P. iz Smederevske Palanke kojoj je kamen u bubregu otkriven pre 6 meseci je redovno koristila čajnu mešavinu HERBA MED No: 120. Iako je ranije pokušavala da kamen u bubregu izbaci uz pomoć raznih medikamenata, uspeh nije bio ni na vidiku, međutim uz pravilno korišćenje ove biljne mešavine rezultati su ubrzo i stigli. Ona prenosi svoje iskustvo jer je odmah nakon popijene terapije tražila uput za ultrazvuk i bukvalno ostala zapanjena kada joj je doktorka rekla da ima sitnog peska čije su dimenzije izmerene nemerljive, dakle od kamena u bubregu ni traga!

Ovo je svakako njeno iskustvo, ali sve više je onih koji žele da na prirodan način reše problem kamena u bubregu i sve više njih se odlučuje za ovu biljnu mešavinu koja deluje na krajnje efikasan način.

Koliko je sve ovo rasprostranjeno danas pokazuje i statistika koja kaže da svaka deseta osoba se tokom svog života susretne sa problemom kao što je nastanak kamena u bubregu.

S obzirom na to da ovo može biti poprilično neprijatno ali i bolno iskustvo – prevencija je jako bitna.

Kako se zaštititi od nastanka kamena u bubregu?

Bol je ono što svaki pacijent prvo kaže kada pomisli na kamen u bubregu, s obzirom na to da se on opisuje na bol koji nikada ranije u svom životu nisu osetili. Iako nam ishrana ne garantuje potpunu zaštitu, svakako ona smanjuje rizik od nastanka pomenute bolesti.

Za nastanak kamena u bubregu kriva su jedinjenja koja se i inače nalaze u urinu. S obzirom na to da su ova jedinjenja u stanju da obrade kristale koji se spajaju u grudvice veličine zrna peska ili šljunka – potrebno je voditi računa o prevenciji kako i ne bi nastali dodatni problemi.

Za razliku od sitnijih kamenčića koji mogu da budu gotovo pa neprimetni pa i da se na taj način izbace, oni malo veći komadi koji se kreću urinarnim traktom mogu da stvore ozbiljne probleme.

Kamen u bubregu naročito je neprijatan kod muškaraca, pre svega zbog njihove anatomije.

Kamen u bubregu se u većini slučajeva izbacuje bez nanošenja značajne štete, i uz primenu adekvatnih prirodnih metoda za izbacivanje kamena iz bubrega koji pomažu sam proces izbacivanja. Međutim, postoje i situacije kada se pojavljuju retke komplikacije koje sa druge strane iziskuju hiruške intervencije.

Ko je ugroženiji od nastanka kamena u bubregu?

Statistika pokazuje da su muškarci skoro pa dvostruko podložniji ovom oboljevanju nego žene. Kada govorimo o kamenu u bubregu on se uglavnom javlja kod osoba koje su starije od trideset godina, ali nije nemoguće da se pojavi i kod mlađih ljudi.
Onaj ko je jednom bolovao od kamena u bubregu, ukoliko ga na pravilan način ne leči ima velike šanse da dobije opet iste probleme. Ovo je definitivno bolest koja je nasledna, pa i postoji veća verovatnoća da se kamen u bubregu pojavi i vama ukoliko su taj problem imali vaši roditelji, brat ili sestra.

Takođe, osim genetske predispozicije i pojedine navike u ishrani takođe mogu da doprinesu kako bi se pojavio kamen u bubregu.

Kako sprečiti nastanak kamena u bubregu?

Lekari preporučuju pre svega veći unos tečnosti odnosno vode, jer se na ovaj način bubrezi ispiraju od jedinjenja koja prete da kasnije postanu odnosno prerastu u kamen. Takođe, još jedan faktor je i ukoliko upotrebljavamo dosta soli, a previše soli može da se nakupi u urinu te je preporučljivo ograničiti unos pomenute namirnice.

Za sve one koji žele da se zaštite preporučljivo je i da unose što više voća i povrća jer ono podiže nivo pH vrednosti urina, a dalje sve to deluje na dodatnu prevenciju kamena u bubregu.

Takođe, savet za unos belančevina jeste da se one umereno unose jer smanjuju nivo pH vrednosti urina, a jedan od osnovnih faktora rizika za nastanak kamena u bubregu jeste nizak nivo kalcijuma u organizmu. Iako sa druge strane ova činjenica na prvi pogled izgleda čudno s obzirom na to da je i sam kamen zaista bogat kalcijumom. Naime, povećanim unosom kalcijuma smanjuje se mogućnost da on završi u urinu, a najbolji izvor kalcijuma jesu mlečni proizvodi, konzervirana hrana kao i zeleno povrće.

Svi oni koji žele da budu zaštićeni od pojave kamena u bubregu, a spadaju u rizičnu kategoriju mogu da koriste preventivno čaj za urinarne infekcije i kamen u bubregu – HERBA MED No: 120.

HERBA MED ČAJ ZA LEČENJE KAMENA U BUBREGU

Čaj za urinarne infekcije i kamen u bubregu