Čaj za želudačnu kilu

caj za lecenje zeludacne kile

Hernija ili kila predstavlja prolazak nekog unutrašnjeg organa kroz mišićni zid koji ga okružuje. Ukoliko sagledamo želudačnu kilu videćemo da je to prolazak želuca iz abdomena u zadnji deo sredogruđa putem otvora jednjaka na dijafragmi.

Koliko je ona rasprostranjena govori podatak da je prisutna kod gotovo 60% pacijenata starijih od 50 godina. Ona dovodi do slabosti donjeg ezofagealnog sfinktera odnosno mišića koji sprečava vraćanje sadržaja želuca u jednjak, pa se kod većine pacijenata javljaju razne tegobe.

Od tegoba uglavnom su zastupljene česte gorušice, ali i nevoljno vraćanje hrane u jednjak i ždrelo – takozvana regurgitacija. Takođe, kod određenih pacijenata može doći i do upale jednjaka koja je izazvana kiselinom iz želuca pa i do bolesti koja je poznatija kao GERB.

Uopšteno kile možemo podeliti na male ili klizajuće i velike.

Da ovo nije bezazleno oboljenje govori podatak da kotrljajuća kila, na primer, može dovesti čak i do prekida cirkulacije pa i do okretanja želuca za čak 180 stepeni. Stanje kada deo želuca dospe kroz otvor jednjaka na dijafragmu u grudni koš jeste želudačna kila ili hijatus. Dijafragma je organ koji nam pomaže da dišemo, a nalazi se između stomaka i grudnog koša. Komplikacije su zaista retke, ali kada se jave onda one mogu da se izleče isključivo hiruškim zahvatom na operacionom stolu.

Lekari su mišljenja da pušenje i gojaznost povećavaju rizik od dobijanja želudačne kile

Kao što smo naveli već postoji nekoliko tipova želudačne kile, ali klizna je najučestalijia. Nju karakteriše povremeno probijanje želuca u grudni koš i to kroz otvor na dijafragmi.

Ona koja je ređa jeste paraezofagealna kila koja se obično leči operativnim putem, a uglavnom zahteva i hitnu intervenciju lekara. Ovakav tip želudačne kile se javlja kada veći deo želuca (u pojedinim slučajevima i ceo organ) kroz otvor na dijafragmi dospe u grudni koš.

Najčešći i najznačajniji simprom želučanih kila jesu gorušica koju pacijent doživljava kao osećaj paljenja, žarenja iz grudne koši, a može se povremeno širiti i u grlo i dovesti do kiselog osećaja u ustima. Takođe, pacijent može na samom početku ovog oboljenja, osećati i regurgitaciju odnosno nevoljno vraćanje hrane ili tečnosti iz želuca u jednjak, pa i otežano odnosno bolno gutanje. Primećeno je, takođe, i da refluks želudačnog sadržaja može oštetiti i glasne žice uzrokujući promuklost pa i dovesti do inhalacije u pluća.

Kako otkriti želudačnu kilu?

S obzirom na to da se mnogi simptomi prepliću, pa su gotovo isti kod većine oboljenja potrebno je da se pacijent najpre javi lekaru.

Neke od dijagnostičkih procedura koje je neophodno uraditi jesu endoskopija gornjeg digestivnog trakta, a na taj način će se otkriti da li pacijent ima želudačnu kilu ali i otkriti eventualno oštećenje jednjaka. Iako je uglavnom najčešći vid terapije za želudačnu kilu promena načina života i ishrane, preporučuje se i koriščenje biljnih preparata. Biljna mešavina HERBA MED No: 36 namenjena je pacijentima kojima je tek otkrivena želudačna kila, ali i onima koji ovaj problem ne mogu da izleče već izvesno vreme.

Ishrana kod pacijenata sa želudačnom kilom

Napomenuli smo da želudačna kila izaziva simptome refluksa kiseline, a određenim načinom ishrane ti simptomi mogu se i kontrolisati. Na primer, savet za pacijente jeste da imaju više manjih obroka tokom dana, a posebno izbegavati grickalice kao i obroke nekoliko sati pre odlaska na spavanje. Potrebno je i izbegavati određene namirnice jer one mogu pojačati lučenje želudačne kiseline, pa da izazovu i gorušicu. Na primer pacijentima se preporučuje da izbegavaju začinjenu hranu, paradajz, čokoladu, kofein, citrusno voće pa i crni luk kao i alkohol.

Savet je i da se prestane sa pušenjem, a bilo bi dobro da pacijenti koji imaju želudačnu kilu spavaju na nešto višem uzglavlju pa i da izbegavaju naglo savijanje i ležanje posle jela.

Da li se zna uzrok želudačne kile?

Nažalost na ovo pitanje ne možemo vam dati tačan odgovor, jer lekari još uvek nemaju tačno definisan uzrok jer on do kraja i nije poznat. Na primer, veruje se da neke povrede mogu oštetiti mišićno tkivo, a nastanak želudačne kile može isprovocirati i jak pritisak u stomaku pa i usled kašljanja, povraćanja, naprezanja prilikom praženjanja creva ili podizanjem teških predmeta.

Koliko je opasna želudačna kila?

Navešćemo samo dva problema sa želudačnom kilom. Naime, u najtežim slučajevima ona može blokirati protok krvi u stomak, a ovo stanje će zahtevati hitnu medicinsku intervencija. U tom slučaju pacijent se uglavnom žali na mučninu, stalno povraća i ne može da isprazni creva. Ono što je takođe od simptoma primetno jeste i bol u grudima pa i nelagodnost u ovom predelu, a kod izvesnog broja osoba poremećaj srčanog ritma jeste upravo posledica mehaničkog problema. Naime želudačni sadržaj dospeva u jednjak i pritiska srce.

Ne znamo da li ste čuli za GERB (gastroezofagealna refluksna bolest) koja se javlja kada želudačna kiselina dospe u jednjak. Pacijenti osećaju gorušicu kao i mučninu posle jela, a uglavnom upravo ovi pacijenti imaju i želudačnu kilu i tu pre svega mislimo na klizajuću herniju.

Izlečite želudačnu kilu već danas

Ono što je bitno kada govorim o želudačnoj kili jeste da se krene sa lečenjem odmah, jer postoji mogućnost od nastanka komplikacija na jednjaku nakon dugogodišnjih tegoba. Na primer među tegobama mogu nastati zapaljenje sluzokože distalnog jednjaka, pa i takozvani baretov jednjak, i  mnoge druge komplikacije. Nećemo govoriti o karcinomu jednjaka u ovom trenutku, ali je svakako potrebno obratiti pažnju i rešiti želudačnu kilu.

Čaj za želudačnu kilu HERBA MED No: 36 potpuno je bezbedan za korišćenje, prijatnog je ukusa tako da ga mogu koristiti pacijenti svih starosnih dobi. Lak je za upotrebu, ne oduzima mnogo vremena, a potrebno je da se koristi tačno onako kako vam je prepisan kako biste rešili pomenute probleme.

Lečenje želudačne kile

Sama opcija za lečenje želudačne kile zavisi od stanja u kojem se pacijent nalazi kao i same težine simptoma koje oseća. Takođe, prilikom lečenja obraća se pažnja i na starost pacijenta, kao i eventualna udruženja oboljenja kao što su problemi sa kardiovaskularnim sistemom ili plućima.

S obzirom da pojedini pacijenti i ne mogu da tolerišu dugotrajno uzimanje lekova za želudačnu kiselinu, sve više lekara se odlučuje za prirodno lečenje želudačne kile.

Preporučuje se prirodno lečenje i kod malih kila gde se ona propisuje u cilju smanjenja lučenja želudačne kiseline odnosno kontrole simptoma GERB-a, pa i za popravljanje funkcije završnog dela jednjaka i želuca.

Kod onih pacijenata koji imaju simptome refluksne bolesti kao i kod onih koji imaju zaista velike hijatus hernije koje dovode do bola, povraćanja, nadimanja, krvarenja preporučuje se hiruško lečenje. Ono se sastoji u tome da se vrati želudac u njegov normalan anatomski položaj u trbuh, nakon toga se ušiva otvor na dijafragmi koji je uglavnom proširen i formira se takozvana fundoplikacija.

Kako biste izbegli hiruški zahvat za lečenje želudačne kile počnite na vreme sa prirodnim lečenjem.

Kako živeti sa želudačnom kilom?

Naravno potrebno je da redovno pijete vaš čaj za želudačnu kilu kako biste išli ka izlečenju, ali je potrebno da obratite pažnju i na ostale segmente vašeg života. Na primer loša ishrana može stimulisati prekomernu aktivnost imunog sistema što dalje izaziva niz simptoma.

Preporuka je da, ukoliko imate želudačnu kilu, iz svoje svakodnevnice izbacite: kofein, alkohol, energketska i gazirana pića kao i sokove koji su puni šećera. Ne bi trebalo koristiti ni veštačke zaslađivače, čokoladu i kakao, začinjenu hranu, citrusno voće, beli i crni luk, paradjz kao i rafinisana biljna ulja.

Zaboravite na brzu hranu, čips, smoki i ostale grickalice i namirnice koje mogu biti bogate solju i veštačkim adititivima.

Naravno, postoje i namirnice koje vam mogu pomoći da neutrališete sve neprijatnosti u vezi sa želudačnom kiselinom. Na primer koristite svakodnevno sveže – organsko povrće, kao što je zeleno povrće, bundve, krastavci, artičoke i špargle. Probiotici su takođe preporučljivi kao što je kefir ili jogurt, ali i voće ukoliko ga dobro podnosite i to posebno bobičasto i lubenice. Od mesa gledajte da to bude nemasno (živinsko ili masna riba) kao i bujron od kostiju, začinsko bilje, jabukovo sirće, gel od aloje kao i zdrave masnoće – maslinovo i kokosovo ulje.

Savet za vas je i da održavate zdravu telesnu težinu jer višak kilograma odnosno gojaznost stvaraju jak pritisak na mišiće koji omogućavaju oslobađanje želudačne kiseline. Takođe gojaznost podrazumeva i manjak želudačne kiseline, a kada krene indeks telesne mase da opada, nestajaće i simptomi želudačne kile. Savet je da održavate optimalnu telesnu težinu, hranite se zdravo, više vežbate i prestanete sa lošim navikama.

Kako spavati ako imate želudačnu kilu?

Na ovo je potrebno posebno obratiti pažnju, a savet je da pokušate da ne legnete da spavate nekoliko sati nakon večere. U situaciji kada legnete odmah posle jela pogoršavaju se svi simptomi želudačne kile. Pokušajte da se opustite nakon poslednjeg obroka, i da se potrudite da sedite naredna tri sata.

Spavajte pod blagim uglom tako što ćete podići jastuk za 15 ili 20 centimetara, a ukoliko vam to ne pomogne vi uzmite veći jastuk ili stavite više njih jedan na drugi.

Uz sve ove savete možete se rešiti problema koje izaziva želudačna kila, a savet je i da tačno poštujete terapiju. Čaj za želudačnu kilu HERBA MED No: 36 vam može pomoći samo ukoliko budete bili disciplinovani.

HERBA MED ČAJ ZA ŽELUDAČNU KILU

Čaj za želudac, gastritis, heliko bakteriju