Čaj za zapaljenje jednjaka

caj za zapaljenje jednjaka

Zapaljenje sluzokože, odnosno unutrašnjeg sloja jednjaka, se u medicini prepoznaje i kao ezofagitis, a on može biti akutan ili hroničan. Akutni ezofagitis može biti kataralni, ili flegmonozni (gnojni), dok hronični ezofagitis može biti hipetrofični, ili atrofični. Najčešći uzrok zapaljenja jednjaka jeste gorušica jer zbog vraćanja kiselog želudačnog sadržaja dolazi do određene iritacije kao i zapaljenja sluzokože jednjaka. Sa druge strane od hemijskih uzročnika mogu biti jake kiseline ili baze – a to se uglavnom javlja kod osoba koje su pokušale samoubistvo pomenutim supstancama.

Međutim, prema dostupnoj medicinskoj praksi, čak i pojedini lekovi mogu uzrokovati zapaljenje jednjaka, a tu se misli na antibiotike, lekove kao što su Aspirin, Brufen kao i kod bisfosfonata koji se koriste u lečenju osteoporoze.

Od fizičkih uzroka koji mogu dovesti do zapaljenja jednjaka izdvaja se hrana, previše topli odnosno hladni napici, ali i određena zračenja, terapije radijacijom i slično.

Ne treba zaboraviti ni na infektivne uzročnike zapaljenja jednjaka, a oni se uglavnom javljaju kod imunokompromitovanih osoba (bakterije – crveni vetar, šarlah, kolera, virusi – herpes, citomegalovirus, gljivice – kandida, ili neki paraziti). Upravo je eozoinfilno zapaljenje jednjaka posebna vrsta koja nastaje usled alergijskih reakcija na alergene iz hrane.

Ukoliko pacijent ne leči na vreme zapaljenje jednjaka moguće je doći do određenih komplikacija kao što su stvaranje ožiljaka na jednjaku, pucanje jednjaka sa medijastinitisom i sepsom, ili Baretov jednjak koji predstavlja premaligno stanje.

Koji su simptomi zapaljenja jednjaka?

Neki od najčešćih simptoma su otežano i bolno gutanje, mučnina kao i smanjenje apetita, ali i gubitak telesne težine zbog smanjenog unosa hrane. Takođe, kod pacijenata se javlja i povraćanje prilikom unošenja hrane i tečnosti kao i povećano lučenje pljuvačke. Takođe, moguće je da se javi i povišena telesna temperatura kao i jaki bolovi iznad grudne kosti čak i dok pacijent miruje, a to se isključivo događa u slučaju širenja infektivnog procesa.

Kako otkriti zapaljenje jednjaka?

U većini slučajeva sama anamneza sa kliničkim pregledom nije dovoljna kako bi lekar postavio definitivnu dijagnozu zapaljenja jednjaka, ali u velikoj meri može da pomogne kako bi specijalista posumnjao na ovaj problem tačnije zdravstveno stanje.

Današnja medicina uglavnom zahteva endoskopski pregled jednjaka – korišćenjem male sonde sa kamerom kako bi se snimila unutrašnjost jednjaka. Dok prilikom samog pregleda moguće je uzeti i uzorak sluzokože kako bi se sprovelo dodatno mikrobiološko i patohistološko ispitivanje. Ono što je komfornije i manje stresno za pacijenta jeste takozvano rendgensko snimanje sa barijumskim kontrastom.

Takođe i analize krvi mogu pokazati da postoji neki infektivni proces u samom organizmu, na primer ukoliko postoje određene promene krvne slike, povišen CRP ili povišena sedimentacija. Međutim, ne postoji ni jedan jedini laboratorijski test koji bi pokazao na problem sa zapaljenim jednjakom.

Pacijentima se preporučuje i da u cilju otkrivanja ovog stanja urade određena alergološka ispitivanja, kako bi medicinsko osoblje utvrdilo da li postoji alergija na određenu hrani odnosno sastojak hrane.

Kako se leči zapaljenje jednjaka?

Pre početka bilo kakvog lečenja potrebno je uraditi detaljne analize i ispitivanja kako bi lekar izolovao uzročnike pa ih kasnije i eliminisao. Moguće je da se u samoj terapiji koriste antibiotici, antimikotici ili antivirusni lekovi – ali s obzirom na to da mnogi od njih mogu da stvore ne samo probleme ove vrste već i da ozbiljnije naruše zdravlje, uglavnom se preporučuje prirodno lečenje zapaljenja jednjaka.

Biljna mešavina HERBA MED No: 36 namenjena je upravo pacijentima koji imaju probleme ove vrste ali i sa želucem, gastritisom ili heliko bakterijom.

Sama iritacija jednjaka se uglavnom dešava zbog podizanja kiseline iz želuca, a osim neprijatnog osećaja kod pacijenata se javlja i bol koji je jakog intenziteta. S obzirom na to da se upala jednjaka uglavnom javlja zbog prečestog podizanja kiseline iz želuca u jednjak, a što predstavlja jedan od češćih problema poremećaja u radu digestivnog trakta – sve je više onih koji se odlučuju na čaj za zapaljenje jednjaka.

Koji je uzrok za upalu jednjaka?

Upala sluzokože jednjaka odnosno ezofagitis jeste zapaljenje koje može oštetiti ljudsko tkivo jednjaka, pa i mišićne cevi koja ima funkciju da isporuči hranu iz usta u želudac.

Pomenuto stanje može biti izuzetno bolno, a pacijent će osetiti teško gutanje kao i bol u grudima. Uzroci za zapaljenje uključuju vraćanje želudačne kiseline u jednjak, razne infekcije, oralni lekovi kao i alergija.

Sam tretman lečenja zavisi pre svega od osnovnog uzroka kao i ozbiljnosti oštećenosti tkiva. Ukoliko se ovo stanje ne leči ono može oštetiti sluzokožu, ali i konstantno ometati normalnu funkciju pa i dovesti do komplikacija kao što je stvaranje ožiljaka, suženja i otežanog gutanja.

U određenim slučajevima zapaljenje jednjaka može biti uzrok i više od jednog faktora – zbog toga je bitno sve lepo ispitati i izlečiti na vreme.

Različiti tipovi imaju različite uzročnike

Takozvani Eozinofilni ezofagitis jeste zapaljenje koje nastaje usled previše belih krvnih zrnaca u jednjaku. Ukoliko pacijent ima ovaj tip zapaljenja potrebno je da uradi alergo test, s obzirom na to da je ovo znak da telo reaguje na neki alergen. Na primer kod dece, ova alergijska reakcija može otežati hranjenje, a neki od uobičajenih pokretača jesu mleko, jaja, raž, pšenica, soja, kikiriki, pasulj pa i govedina. Takođe, i takozvani inhalacioni alergeni, kao što je polen, takođe mogu izazvati ovaj oblik zapaljenja jednjaka.

Drugi najčešći oblik zapaljenja jednjaka jeste onaj koji je izazvan lekovima, a javlja se uglavnom kada pacijent uzme određeni lek sa nedovoljnom količinom vode. Sve ovo dovodi do toga da se lek zadrži u jednjaku predugo, a lekovi koji mogu izazvati ovo stanje jesu razni analgetici, antibiotici, kalijum hloridi kao i bisfosfonati (lekovi koji sprečavaju gubitak koštane mase).

Još jedan od oblika zapaljenja jednjaka jeste infektivni koji se uglavnom javlja zbog prisustva bakterija, gljivica, virusa ili parazita. Pacijent je u povećanom riziku za pojavu zapaljenja jednjaka ukoliko mu je oslabljen imuni sistem zbog određenih bolesti ili korišćenja lekova. Na primer ova vrsta je uobičajena kod pacijenata koji imaju HIV, AIDS, rak ili dijabetes.

Još jedan tip zapaljenja jednjaka jeste i onaj koji se javlja kao bolest gastroezofagijalnog refluksa (GERB).

Sa svim ovim tipovima u vezi ukoliko pogledate sastojke i delovanje biljne mešavine HERBA MED No: 36 videćete da vam u većini slučajeva ona može pomoći – naravno ukoliko je pravilno i redovno koristite.

Prepoznajte na vreme zapaljenje jednjaka

Jako je važno i bitno da se prate svi simptomi, kako bi se na vreme otkrilo da pacijent ima simptome koji ukazuju na zapaljenje jednjaka. Simptomi su sami po sebi veoma neugodni, tako da ih ne treba izbegavati. Ukoliko pacijent ima otežano ili bolno gutanje, pa i osećaj da se hrana “zaglavila” na putu za želudac – potrebno je reagovati. Takođe, simptomi su i refluks kiseline, gorušica, neprijatan ukus u ustima, promuklos, kašalj, bol u grlu, mučnina, povraćanje, rane u ustima, bol u stomaku kao i loša probava. Pacijenti sa zapaljenjem jednjaka osećaju i bol u grudima, u sredini grudi takođe koja se često oseća i u leđima – dok je uglavnom povezan sa gutanjem i javlja se ubrzo nakon obroka. Zadah iz usta takođe može biti jedan od simptoma na koje je potrebno obratiti pažnju.

Prirodno lečenje zapaljenja jednjaka

Ukoliko ste se odlučili da prirodno lečite zapaljenje jednjaka, prvo je bitno da promenite određene životne stilove koji vam mogu ublažiti simptome.

Ukoliko ste pušač – savet je da prestanete sa pušenjem, a da nakon jela otprilike dva do tri sata ostanete u uspravnom položaju još jedan je od saveta.

Preporuka za pacijente sa zapaljenjem jednjaka jeste i da uzimaju male zalogaje hrane i da žvaću hranu polako, pa i da izbegavaju konzumiranje namirnica u roku od tri sata pre spavanja ili pre nego što legnu. Kada pacijent sa ovim problemima ode na spavanje bitno je da podigne glavu iznad kreveta nekih 15 do 20 centimetara dok spava ili leži i to tako što će koristiti više jastuka.

Za one pacijente koji imaju probleme sa viškom kilograma preporuka je da smršaju, ali i da nose široku odeći pa i da izbegavaju korišćenje brufena i aspirina.

Ispravno korišćenje čaja za zapaljenje jednjakla je uglavnom ključno za smanjenje simptoma koji se javljaju, a preporuka je i da se na ishranu obrati pažnja.

S tim u vezi potrebno je izbegavati nisko – masne, a visoko – proteinske obroke, izbegavati masnu i začinjenu hranu kao i onu koja je kisela. S tim u vezi izbaciti i kisela pića iz upotrebe, ali i onu hranu koja može aktivirati gorušicu uključujući crni i beli luk, čokoladu, nanu…

Za one koji se bore za simptomima zapaljenja jednjaka preporuka je da jedu manje, a češće obroke i da to uglavnom bude mekana hrana koja se može lako svariti.

Kafa, alkohol, garizana pića nešto je što se treba maksimalno izbegavati, a dobronamerni savet je da prestanete sa konzumiranjem hrane pre nego što steknete čuveni osećaj sitosti.

Ukoliko se odlučite za korišćenje adekvatnog čaja za zapaljenje jednjaka, preporuka je da biljnu mešavinu HERBA MED No: 36 koristite na tačno određeni način kao što vam je stručno lice savetovalo, da budete istrajni i nipošto na svoju ruku ne prekidate terapiju. Iako ćete osetiti boljitak nakon samo par dana korišćenja biljne mešavine, potrebno je poštovati terapiju kako se simptomi ne bi vratili i nastali dodatni problemi ne samo po vaše zdravlje već i normalno funkcionisanje i obavljanje dnevnih aktivnosti.

HERBA MED ČAJ ZA ZAPALJENJE JEDNJAKA

Čaj za želudac, gastritis, heliko bakteriju