Čaj za zapaljenje jajnika

caj za zapaljenje jajnika

Zapaljenje jajnika ili oophoritis nastaje kod žena kao posledica prekomernog razmnožavanja patogenih mikroorganizama koji usput normalno nastanjuju urogenitalni trakt pacijentkinje. Samom upalom jajnika nisu zahvaćeni samo jajnici, već se infekcija veoma brzo može proširiti i na matericu kao i na jajovode. U određenim slučajevima, zapaljenje može da se prenese i na ceo urogenitalni trakt pa i da zahvati mokraćnu bešiku.

Kako dolazi do zapaljenja jajnika?

Uglavnom je sama upala nastala kao posledica polno prenosive infekcije kao što je hlamidija ili gonoreja. Neki od najčešćih izazivača upale jajnika jesu bakterije koje se prenose putem seksualnog kontakta, a to su: Trichomonas vaginalis (trihomonas), Chlamydia trachomatis (hlamidija) ili Neisseria Gonorrhoeae (gonoreja).

Da li se upala jajnika dobija prehladom?

Ovo je jedna zabluda koja kruži još od davnina, da se upala jajnika može dobiti prehladom. Ona može nastati kao posledica zapaljenske bolesti karlice, a to je oboljenje ženskih reproduktivnih organa koje uglavnom nastaje tako što iz vagine bakterije dođu do materice, jajovoda ili jajnika.

Simptomi kod žena mogu biti blagi i umereni, dok pojedine pacijentkinje neće iskusiti nikakve simptome. S tim u vezi, oboljenje se i ne može otkriti sve dok ne dođe do razvijanja hroničnog bola u maloj karlici, ili pak do poteškoća za trudnoćom.

Neki od simptoma koji se mogu javiti su: pojačan vaginalni sekret koji je izuzetno neprijatnog mirisa, bol u maloj karlici, vanmenstrualno krvaranje, ali i bol prilikom seksualnog odnosa kao i bolno i učestalo mokrenje pa i povišena telesna temperatura.

Koje simptome izaziva zapaljenje jajnika?

Prilikom samog početka ovog oboljenja, upala jajnika može nastati i bez jednog jedinog simptoma. Samom infekcijom i ne moraju biti nužno zahvaćena oba jajnika, a u pojedinim slučajevima kada je zahvaćen jedan jajnik lekari će dati dijagnozu unilateralna infekcija, dok ukoliko su zahvaćena oba – bilateralna infekcija.

Na samom početku bolesti simptomi su blagi, dok postaju sve osetniji kada infekcija napreduje.

Medicinska praksa prepoznaje uopštene simptome zapaljenja jajnika: obilno menstrualno krvarenje, peckanje i bol prilikom mokrenja, obilan sekret koji je neprijatnog mirisa, međumenstrualno krvarenje, otežano mokrenje kao i bol odnosno krvarenje prilikom seksualnog odnosa.

Simptomi se kod pacijentkinja mogu javiti postepeno, pa i da njihov intenzitet varira.

Ko je ugrožen?

S obzirom na to da se uglavnom upala jajnika dobije prilikom seksualnog odnosa, jedan od najčešćih faktora rizika za infekciju jesu nezaštićeni seksualni odnosi.

Takođe, do same infekcije može doći i usled pobačaja, kiretaže, nelečene vaginalne kandidijaze ali i usled nepravilno ili nehigijenski postavljenih sredstava koje služe za mehaničku kontracepciju: dijafragma ili cervikalna kapa.

Šta izaziva nelečena upala jajnika?

Komplikacije koje mogu nastati usled nelečene upale jajnika mogu dovesti i do ozbiljnih posledica po jajovode kao i jajnike pacijentkinje. Na primer i oštećenja na jajovodima kasnije mogu prouzrokovati vanmateričnu trudnoću.

Zbog toga, ukoliko se zapaljenje jajnika na vreme leči ona neće uticati nepovoljno na plodnost. A, a sa druge strane ukoliko se ona ne leči onda može doći i do opstrukcije u jajovodima koji dovode do infertiliteta, ukoliko se onda hirurškim putem ne otklone.

Kako se postavlja dijagnoza?

Na osnovu detaljno uzete anamneze, ginekološkog pregleda i ultrazvuka, ali i laboratorijskih analiza krvi kao i na osnovu vaginalnog i cervikalnog brisa ginekolog će postaviti dijagnozu.

Prilikom laboratorijske analize krvi, kod same upale jajnika uočavaju se povišena sedimentacija, povišena vrednost CRP kao i povećan broj leukocita.

Sa druge strane cervikalni i vaginalni bris služe lekaru da otkrije uzročnike infekcije, tačnije upale jajnika. Uglavnom su to u pitanju bakterije: Chlamydia trachomatis ili Neisseria Gonorrhoeae.

Prilikom analize urina lekar će uvideti eventualni povećan broj leukocita, što sasvim izvesno ukazuje na postojanje određene upale.

Samim ultrazvučnim pregledom se ne može utvrditi upala jajnika ukoliko je ona na početku.

U situaciji kada lekar ne može konstatovati upalu jajnika na osnovu ovih analiza, moguće je i da se zatraži laparoskopija, što je minimalno invazivna hiruška procedura prilikom koje se u malu karlicu uvodi sonda kroz mali rez na stomaku. Tako se vizuelnim putem utvrđuje prisustvo promena na pomenutim tkivima.

Najbolje lečenje zapaljenja jajnika

Postoje brojne metode koje se koriste za lečenje zapaljenja jajnika. Na primer ukoliko je sam uzrok upale infekcija koja je izazvana hlamidijom ili gonorejom lekar će prepisati antibiotik. Zaista je redak slučaj da su izazivači infekcija udruženi, tačnije da je ona nastala kombinacijom nekoliko različitih bakterija. Ipak, u takvim slučajevima se kombinuju razni antibiotici, dok se u određenim slučajevima može uraditi i antibiogram ako pacijentkinji nije bolje.

Jako je bitno da se prilikom lečenja uključi i partner kako bi se i on lečio, a da bi se sprečila ponovna transmisija infekcije.

S obzirom na to da svi sada znamo kako antibiotici mogu da deluju na naš organizam, mnogi se odlučuju za prirodno lečenje zapaljenja jajnika.

Uz pomoć lekovitog bilja moguće je lečenje upale jajnika, a ono će svakako pomoći u početnim fazama infekcije, kada i komplikacije nisu još uvek izražene. Biljna mešavina koja je dostupna na našem tržištu, a uspešno leči zapaljenje jajnika jeste HERBA MED No: 66.

Kako sprečiti zapaljenje jajnika?

Prevencija je dobra za bilo koje oboljenje, naročito kada govorimo o zapaljenju jajnika. Ovde se na samom početku preporučuje pravilna ishrana, koja podrazumeva svakodnevni unos vitamina kroz voće i povrće. Takođe, ukoliko ima potrebe možete i kupiti neke suplemente koji su puni vitamina, pa i da ih koristite kao dodatak svojoj ishrani.

Takođe, potrebno je i da redovno idete na ginekološke preglede, kako biste na vreme uočili probleme sa upaljenim jajnicima, ali i kako biste krenuli na vreme sa lečenje. Takođe, ukoliko imate neku polnu bolest, bitno je da odmah krenete sa njenim izlečenjem kako ne bi došlo do dodatnih zdravstvenih problema.

Ukoliko želite da se sačuvate u cilju prevencije upale jajnika, potrebno je i da izbegavate kupanje sa drugim ljudima, naročito u bazenima. Takođe, tokom seksualnih odnosa obavezna je upotreba kondoma kako bi se sprečile infekcije, a stres biste trebali da smanjite koliko god je to moguće. Čak je i dokazano da upravo stres ima negativan efekat na izlečenje zapaljenja jajnika.

Upala je izlečiva – ne brinite

Nije nam bio cilj da vas u prethodnim redovima uplašimo, već da vam skrenemo pažnju na vaše zdravlje. Iako vam sve ovo možda zvuči baš komplikovano i zastrašujuće, jako je bitno da znate kako zapaljenje jajnika jeste izlečivo oboljenje.

Ukoliko već sa prvim simptomima odmah reagujete, krenete na vreme sa ispijanjem čaja za upalu jajnika – HERBA MED No: 66, odete na pregled i ne stavljate problem pod tepih, sigurni smo da će vaše zdravlje biti na mnogo boljem nivou.

Ne brinite jer se može izlečiti i hronična upala jajnika, a vaše je samo da pravilno koristite terapiju. U tom slučaju ovo oboljenje neće ni u kom pogledu uticati na vaše začeće.

Zapaljenski proces koji zahvata gornje delove reproduktivnog trakta žena – jajnike i jajovode, kao što je upala jajnika, često nastaje kao komplikacija vaginalnih infekcija koje se mogu prošiti na gore.

Jako je bitno da na vreme krenete sa izlečenjem

Koliko je sve ovo bitno, podsetićemo vas još jednom na ulogu orašastih parnih ženskih reproduktivnih organa koji su smešteni na krajevima jajovoda – jajnicima.

U njima se nalazi rezervoar jajnih ćelija.

Jajnici oslobađaju nekoliko jajnih ćelija tokom svakog ovulatornog ciklusa, i ukoliko dođu u kontakt sa spermatozoidom dolazi i do oplodnje. Ukoliko se tad oplodnja ne desi onda dolazi do menstrualnog krvarenja, odnosno menstruacije.

Jajnici osim što služe kao rezervoar jajnih ćelija, oni imaju i druge veoma bitne uloge u telu svake žene. Na primer oni proizvode hormone – estrogen i progesteron (najviše) koji osim uticaja na reperoduktivni sistem deluju i na zdravlje nervnog, kardiovaskularnog kao i lokomotornog sistema organa.

Jako je značajna i uloga jajnika u reprodukciji, jer osim što ometa njihovu funkciju ona može i negativno da se odrazi na zdravlje žene i to u vidu steriliteta ili pojave vanmaterične trudnoće.

Česte upale jajnika mogu negativno da utiču na začeće

Upravo je medicinska struka složna u tome da upale jajnika mogu za posledicu da imaju začepljenje jajovoda – a upravo to je jedan od današnjih najčešćih uzročnika za neplodnost kod žena.

Primetno je i da je vanmaterična trudnoća veoma česta nakon ove bolesti, te ukoliko ostanete u drugom stanju odmah nakon upale jajnika – potrebno je da se odmah konsultujete sa svojim ginekologom šta je potrebno da uradite.

Kako biste se na pravilan način zaštitili od zapaljenja jajnika, potrebno je da svesno vodite računa o svom reproduktivnom zdravlju. Dakle, to podrazumeva redovne ginekološke preglede, ispravna briga o ličnoj higijeni, izbegavanje rizičnih seksualnih kontakata – naravno jer upravo upalu mogu da prouzrokuju i mikroorganizmi koji se prenose isključivo polnim putem. Obavezno je i da koristite kondom, ukoliko ste već preboleli jednu upalu, jer ćete na taj način sprečiti nastanak novih budućih infekcija.

Svakako jako je bitno da se na vreme postavi dijagnoza, a to znači i da pratite simptome koje vam telo šalje. Ukoliko primetite nešto čudno javite se odmah lekaru, kako bi ginekolog morao da postavi sigurnu dijagnozu. On će to učiniti na osnovu anamneze, kliničke slike, laboratorijskih analiza kao i ginekološkog pregleda.

Već na samom začeću ovog oboljenja možete krenuti sa prirodnim čajevima za zapaljenje jajnika i na taj način izlečiti, ali i dodatno ojačati svoj organizam.

HERBA MED ČAJ ZA ZAPALJENJE JAJNIKA

caj za zenske probleme