Čaj za zapaljenje grlića materice

caj za upalu grlica materice

Oboljenje koje se u većem broju slučajeva javlja kod žena koje su rađale nego kod onih koje još uvek nisu bile u ulozi majke. Ukratko, ovo oboljenje za pacijenta ali i lekara znači infekciju endocervikalne sluzokože, kao i žlezde koja se nalaze u njoj.

Grlić materice odnosno cerviks jeste donji deo materice koji je povezan sa telom materice, ali se on ipak ponaša kao anatomska i fiziološka celina. Sadrži žlezdani epitel u endocervikalnom kanalu i skvamozni – pločasti epitel koji pokriva njegovu površinu.

Ne morate brinuti ukoliko imate ovo oboljenje, jer su zapaljenske promene na grliću materice uglavnom dobroćudna ginekološka oboljenja; a same promene mogu biti akutne i hronične.

Neki od simptoma na koje žena treba da obrati pažnju jeste pojačana sekrecija (ona može biti dugotrajna pa i da se vrati nakon terapije), iritacija, svrab kao i peckanje.

Koja je funkcija grlića materice?

Najvažnija linija odbrane od genitalnih infekcija jeste upravo grlić materice. S tim u vezi kao i sa svakom odbranom ili zaštitom potrebno je da taj organ čuvamo, negujemo, obnavljamo pa i da ulažemo u isti.

Žene naročito trebaju biti pažljive i prema grliću ali i prema svome telu, kako se ne bi razvila neka genitalna infekcija.

Dakle, sam grlić materice ima svoje odbrambene snage, on zna bukvalno da čuva od svega i svačega. Ukoliko ga žena nepromišljeno ošteti abortusom, traumatičnim porođajem, nekom infekcijom ili jednostavno uz odsustvo redovnih kontrola – on će uvek biti izvor novih tegoba kao i problema.

Zapaljenje grlića materice može biti i uzrok prilikom bračnog steriliteta, jer ukoliko sam grlić nije potpuno zdrav može biti prekinut i niz koji vodi u oplodnju. Dakle, svaka upala odnosno intervencija nosi i rizik oštećenja fine strukture cervikalnog kanala koji je izuzetno važna etapa na putu koji spermatozoidi prođu do jajne ćelije.

Takođe, ukoliko se ne radi o stalnom partneru jako je bitna upotreba kondoma, jer nema zapaljenja grlića bez nezaštićenog seksualnog odnosa koji upravo u sebi nosi rizik od raznih infekcija.

Koji su simptomi zapaljenja grlića materice?

Zapaljenje grlića najčešće nastaje ulaznom infekcijom iz vagine, a izazivači mogu biti bakterije ili virusi. Simptomi koje žena oseća na samom početku su one klasične za bilo koji upalni proces: erozija epitela grlića, pojačan sekret, bol u donjem delu stomaka kao i povišena telesna temperatura.

Sa prvim simptomima potrebno je da se pacijentkinja javi ginekologu koji može postaviti dijagnozu. Do dijagnoze lekar može doći ginekološkim pregledom koji se vrši pod spekulumom, uzimanjem brisa cerviksa i vagine ali i uz kolposkopiju i citološki pregled.

Terapija za zapaljenje grlića materice mora da bude okrenuta uzročniku, specifična i uz adekvatno higijensko dijetetski režim ishrane i života – sigurni smo da će problemi biti rešeni.

Kako dolazi do upale?

Zapaljenje grlića materice se pojavi kod više od 50% žena u nekom njenom životnom trenutku. Grlić materice jeste najniži deo materice koji se blago proteže u vaginu, a upravo je ovo mesto gde menstrualna krv izlazi iz materice. Na primer, tokom porođaja grlić se otvara kako bi beba mogla da prođe kroz porođajni kanal, a kao i svako drugo tkivo i grlić materice može dobiti zapaljenje i to iz više razloga.

Jedan od najčešćih uzročnika jesu infekcije materice koje dovode do upale grlića materice, a mogu da se prenose i seksualnim putem – iako to nije uvek slučaj.

Sama upala grlića materice može biti hronična ili akutna, pa s tim u vezi akutna predstavlja iznenadni početak simptoma, dok hronična traje i po nekoliko meseci.

Zbog čega nastaje akutna upala grlića materice?

Stupanje u rizične seksualne odnose kao i sam nebezbedan seks sa partnerom kojeg ne poznajete – može dovesti do upale grlića materice.

Akutna upala grlića materice nastaje uglavnom zbog seksualno prenosive infekcije kao što su: hladimidija, herpes simplex tip 2 ili genitalni herpes, humani papiloma virus (HPV), hlamidija, gonoreja ili trihomonijaza.

Takođe, ona može i nastati kao posledica infekcije zbog nekih drugih faktora, kao što su na primer alergija na spermatozoide ili kondome od lateksa, pa i kao posledica osetljivosti na hemikalije koje se mogu naći u tamponima. Definitivno i uobičajene vaginalne bakterije kod žena mogu izazvati upalu grlića materice.

Kako nastaje hronična upala grlića materice?

Pomenuta upala je uobičajena kod žena koje su se porodile, a statistika pokazuje da se hronična upala može javiti i tokom trudnoće jer u tom trenutku povećan nivo hormona može izazvati i povećan dotok krvi u grlić materice.

Simptome treba pratiti koje telo šalje svakog dana, a iako zapaljenje grlića materice može nastati i bez određenih promena, one se mogu i javiti. Na primer kod nekih žena pojavljuje se abnormalno vaginalno krvarenje kao i vaginalni bol, bol tokom seksualnog odnosa, osećaj pritiska u karlici, bol u leđima, ali i uporan sivi ili beli vaginalni sekret koji može imati izuzetno neprijatan miris.

Kako cervicitis napreduje, grlić materice može biti izuzetno upaljen, a u nekim slučajevima on može izazvati i otvorenu ranu.

Ukoliko se kod pacijentkinje pojavi vaginalni sekret koji je nalik na gnoj – potrebno je odmah se javiti lekaru jer se radi o hitnoj intervenciji.

Prirodno lečenje zapaljenja grlića materice

Lekari nemaju standardni tretman za lečenje upale grlića materice, a najbolji tretman koji se pokazao jeste prirodno lečenje zapaljenja grlića materice. U ovom slučaju vam može pomoći HERBA MED No: 66 i No: 135 koji su na potpuno prirodnoj bazi, a efikasani u lečenju.

Jako je važno što se prirodno lečenje grlića materice sastoji pre svega na osnovu vašeg celokupnog zdravlja, ozbiljnosti simptoma, stepena zapaljenja. Čaj je potrebno da pijete redovno onako kako ste dobili u uputstvu, a rezultati će doći sami od sebe.

Neki od uobičajenih tretmana za lečenje zapaljenja grlića materice jeste i upotreba antibiotika, ali s obzirom na to da se ovo oboljenje može izlečiti i na prirodnoj bazi – bolje je uzeti nešto što je manje rizično po vaše zdravlje i ne ostavlja posledice; a to je svakako čaj za zapaljenje grlića materice.

Kako se zaštititi od zapaljenja grlića materice?

Zaista postoji dosta načina da se svaka žena zaštiti od razvoja cervicitisa. Pre svega uzdržavanje od seksualnih odnosa sa nepoznatim ili rizičnim partnerima će vas u velikoj meri zaštititi, kao i sama upotreba kondoma. Dakle, smanjite rizik od dobijanja ovih infekcija pomoću prezervativa svaki put kada imate seksualni odnos.

Savet je i da se izbegavaju hemijski proizvodi za intimnu negu, a tu pre svega mislimo na mirisne tampone i kupke – jer ćete na ovaj način smanjiti rizik od nastanka alergijske reakcije. Ukoliko nešto ubacite u vaginu (na primer tampon ili dijafragmu) pratite obavezno uputstvo kako ga ukloniti i kako ga očistiti.

Alternativna medicina za lečenje zapaljenja materice predlaže biljne čajeve ili kupke za vaginalno ispiranje. Ovo je dobro jer se često koristi različito bilje u kombinaciji, a mnogi od ovih sastojaka su i prirodni antibiotici tako da vam lekovi neće biti potrebni za lečenje zapaljenja grlića materice.

HERBA MED No: 66 i No: 135 su čajevi sastavljen od biljaka koje se koriste za prirodno lečenje zapaljenja materice, a sve one imaju anti-inflamatorno svojstvo. Sama biljna mešavina sadrži aktivne supstance koje pomažu i da se ćelije grlića materice oporave, ali i da se bore protiv gljivica.

Upala grlića materice bez simptoma

Ukoliko upitate svog lekara: “Koji su glavni simptomi upale grlića materice?” vrlo je verovatno da neće imati konkretan odgovor. To je iz razloga što se u mnogim slučajevima i ne primećuju nikakvi simptomi.

U prevodu – potrebno je da žena ima redovne rutinske ginekološke preglede, a kada se jave simptomi uglavnom je i tada bolest već napredovala.

Na primer, neki od simptoma koji mogu ukazati da imate zapaljenje grlića materice jeste bol tokom seksualnog odnosa, sivkast ili svetložuti iscedak iz vagine, ogromno krvarenje tokom seksa ili nakon menstruacije, otežano pa i učestalo i bolno mokrenje. U zaista retkim slučajevima javlja se i povišena telesna temperatura, ali i bol u karlici i stomaku koji su takođe retki ali se ipak mogu javiti.

Ipak mnoge žene uopšte i ne misle da imaju problem kao što je zapaljenje grlića materice, jer i nemaju simptome.

Jako je bitno odmah krenuti sa terapijom lečenja, jer i ukoliko je uzrok upale infekcija samo pravilan tretman će sprečiti širenje daljih infekcija. Takođe, i žene koje su imale ovo oboljenje imaju i povišen rizik od ponovne pojave ovakve bolesti, dok se kod nekih javlja i hronična upala.

Koje su komplikacije upale grlića materice?

Ukoliko se zapaljenje ne leči, ono može izazvati mnoge komplikacije. Na primer, može nastati neplodnost, zapaljenska bolest male karlice, vanmaterična trudnoća kao i hroničan bol u karlici.

Sama upala se lako može izlečiti, uz prirodne lekove uspeh je zagarantovan. Savet je svakako da ukoliko imate akutni cervicitis krenete odmah sa lečenjem kako ne bi sve to prešlo u hronično oboljenje.

Savet za pacijente jeste i da izbegavaju iritanse i alergene – spermicide, dijafragmu, spiralu, ispiranje; ali i da praktikuju bezbedan seks. Takođe, izbegavajte da često menjate partnere kako biste izbegli pojavu hroničnog zapaljenja grlića materica. Koliko je to moguće izbegavajte i upotrebu hemikalija, pijte dovoljno vode i obavezno praznite bešiku odmah nakon odnosa kako biste sprečili hronično zapaljenje.

Bitno je i da žena održava pravilnu higijenu genitalnog dela, naročito pre i nakon seksualnog odnosa, ali i da redovno ide na ginekološke preglede i da redovno radi papa – test kako bi na vreme otkrila i lečila zapaljenje grlića materice.

HERBA MED ČAJ ZA ZAPALJENJE GRLIĆA MATERICE

caj za zenske probleme