Čaj za uvećanu prostatu

caj-za-uvecanu-prostatu

Prostata je veoma važna žlezda u reproduktivnom sistemu muškaraca.

Statistika kaže da je upravo ona kod muškaraca organ koji najčešće oboleva.

Uloga prostate je da proizvodi semenu tečnost.

Nalazi se odmah ispod bešike, a kroz nju prolazi mokraćna cev.

Kada je prostata uvećana, najčešće stvara probleme pri mokrenju i prilično ometa normalno funkcionisanje.

Dijagnoza uvećane prostate najčešće se postavlja ultrazvukom prostate.

Simptomi uvećane prostate

Kada se prostata uveća, vrši jak pritisak na mokraćnu cev i dolazi do otežanog mokrenja.

To dovodi i do kontrakcija mišića bešike koji vremenom slabe i dovode i do ostalih, ozbiljnijih problema.

Najčešći simptomi uvećane prostate su:

  • često mokrenje, pojačano noću;
  • nemogućnost da se bešika potpuno isprazni;
  • otežano mokrenje;
  • nekontrolisano mokrenje;
  • usporeno mokrenje;
  • slab mlaz prilikom mokrenja;
  • pojava krvi ili gnoja u mokraći;
  • bol pri mokrenju;
  • iznenadna potreba da se mokri;
  • temperatura i groznica;

Uvećana prostata se često javlja već od 35. godine.

Češće se javlja između 50 i 60 godina, a nakon 80 čak 90% muškaraca ima uvećanu prostatu.

Simptomi su najpre blagi, nekad i neprimetni, ali kako vreme odmiče, postaju sve izraženiji.

Prirodno lečenje prostate

Kada počnete da lečite uvećanu prostatu, najpre treba imati u vidu da to podrazumeva i promenu životnih navika.

Neke loše navike i poroci imaju veliki uticaj na zdravlje prostate, te je neophodno izbaciti ili izbegavati dijuretike, duvan, prekomernu fizičku aktivnost, stres i alkohol.

Ishrana treba da bude bogata vlaknima.

Povećajte unos cinka i vitamina B6, a izbegavajte previše masnu i slatku hranu.

1. Biljni proteini i riba treba da provladaju u vašoj ishrani, a maksimalno se trudite da izbegavate kafu i alkohol.

2. Fizička aktivnost treba da bude umerena. Šetnje, trčanje ili vežbanje sa profesionalcem koji je upućen u vaše stanje primer su dobrih aktivnosti.

3. Stres svedite na minimum. Stres je usko povezan sa problemima urinarnog i reproduktivnog sistema od muškaraca. Stres vrlo često pojačava seksualnu disfunkciju, te dolazi do još većih stresnih situacija i anksioznosti.

4. Sedenje je vrlo često uzrok problema sa prostatom. Muškarci koji sede na poslu ili kod kuće veći deo dana, najčešće oboljevaju od bolesti prostate. Naročito se to odnosi na starije muškarce. Savet je da nekoliko puta prekinete posao da biste makar malo prošetakli po prostoriji, da više pešačite i bavite se fizičkom aktivnošću.

Pri lečenju izbegavajte čajeve sa mnogo kofeina, jer će kofein dodatno iritirati i stimulisati rad bešike i prostate, ali je neophodno hidrirati telo i unositi najmanje 1,5 l vode dnevno.

Testerasta palma je prirodni lek koji se koristi za lečenje uvećane prostate.

Ulazi u sastav mnogih prirodnih preparata za lečenje prostate.

Testerasta palma se, osim za lečenje uvećanje prostate, koristi i za lečenje neplodnosti i za potenciju.

Smatra se i da je paradajz prvi izbor što se biljaka tiče za lečenje uvećane prostate.

Preporučuje se muškarcima koji obole od benignog uvećanja prostate, ali i preventivno kako bi se smanjio rizik od raka prostate.

Čajevi za lečenje uvećane prostate

Neki od čajeva koji su efikasni u prirodnom lečenju prostate:

1. Čaj od brusnice kao prirodni antibiotik za lečenje uvećane prostate

Brusnica je prirodni antibiotiki veliki je izvor antioksidanasa, te je jedna od prvih biljaka koja se preporučuje za lečenje uvećane prostate. Čaj je najbolje pripremati od suvih bobica brusnice, a svakodnevno ih možete i grickati kao lek i preventivno, jer je poznato i njeno antikancerogeno dejstvo.

Jednu supenu kašiku suvih brusnica prelijte šoljom ključale vode, poklopite i ostavite oko 10 miinuta, pa procedite i pijte čaj dok je još topao.

Kako je čaj prijatnog ukusa, nema potrebe dodavati mu zaslađivače.

2. Zeleni čaj ima antibiotska svojstva kod lečenja prostate

Zeleni čaj je takođe izvor antioksidanasa i ima antibiotska svojstva. No, kako je i izvor kofeina, treba ograničiti njegovu upotrebu na šolju do dve dnevno.

Zeleni čaj je uspešan i kod lečenja potencije, a ima i antikancerogeno dejstvo.

Čaj je najbolje kupiti u lisitćima, te jednu kafenu kašiku preliti šoljom ključale vode, ostaviti poklopljeno 5-10 minuta da odstoji,  a zatim procediti i piti topao čaj.

3. Čaj od male mlečike je uspešan u lečenju prostate

Mala mlečike je takođe uspešna u lečenju bolesti prostate i za potenciju. Koristi se i učinkovita je i kod lečenja urinarnih infekcija.

Za pripremu čaja koriste se list, cvetovi i stabljika biljke. Čaj se priprema tako što se čajna kašika čaja prelije ključalom vodom, te ostavi da stoji narednih 10 – 15 minuta. Zatim se čaj ocedi i pije 2 puta u toku dana, najbolje ujutru i uveče.

4. Čaj od korena koprive odličan saveznik u lečenju prostate

Ovaj čaj će vam biti odličan saveznik u lečenju benigne hiperplazije prostate, ali uz opre. Naime, ne preporučuje se osobama sa visokim pritiskom, a često može izazvati i alergijske reakcije u vidu osipa i uznemirenog stomaka.

Priprema se tako što se jedna supena kašika čaja prelije sa 2 dl ključale vode, pa ostavi da odstoji malo, procedi i pije topao.

Slično možete pripremati i čaj od lista koprive koji takođe značajno pomaže u lečenju benignog uvećanja prostate.

5. Čaj od kamilice prvi izbor kod zapaljenskih procesa prostate

Kamilica je prvi izbor za lečenje zapaljenskih procesa, kako iznutra, tako i spolja, za ispiranje rana, očiju, za umivanje.

Kamilicu kupite u cvetu i pripremite je na standardan način. Kašiku čaja prelijte šoljom vrele vode i ostavite malo da odstoji. Dodajte mu malo meda i pijte ga 2-3 puta dnevno.

6. Čaj od semenki bundeve pospešuje pravilno funkcionisanje prostate

Osim na prostatu, ovaj čaj deluje blagotvorno i na mokraćne puteve i rešava probleme izazvane urinarnim infekcijama. Veoma su bogate cinkom. Njih možete i svakodnevno grickati, praviti odvar ili čaj. Semenkama dodajte i hladno ceđeno ulje od bundeve koje obiluje vitaminima A i E koji su veoma bitni za pravilno funkcionisanje prostate.

Čaj od semenki bundeve pripremajte od nepečenih semenki tako što ćete 1-2 supene kašike sipati u litar vode i kuvati do ključanja, zatim ostaviti da malo stoji, procediti i piti.

7. Čaj od semenki lana blagotvorno deluje na prostatu

Lan utiče i na probavu, ali je sjajan izvor vitamina i minerala koji blagotvorno deluju na prostatu.

Prokuvajte kašiku semenki bundeve i ostavite ih na kratko da puste sluz. Ocedite i popijte čaj. Semenke je dobro dodavati i salatama, ali je najbolje koristiti mleveni lan.

8. Čaj od hibiskusa je uspešan u lečenju svih bolesti prostate

Čaj od hibiskusa je uspešan u lečenju gotovo svih bolesti prostate. Poznato je i njegovo antikancerogeno dejstvo, pa je dobro piti ga i preventivno. Čaj od hibiskusa se priprema od sušenih ili svežih cvetova biljke, a pije se topao ili hladan.

Kašičicu čaja prelijte kipućom vodom i ostavite da odstoji 5-10 minuta. Čaj procedite i pijte ga nekoliko puta dnevno.

9. Biljna mešavina za lečenje prostate

Ruski travari smatraju da je bolje udružiti biljke koje pojedinačno imaju lekovito dejstvo na prostatu.

Pomešajte u jednakom odmeru: malu mlečiku, brezu, uvu, rusomaču, poljski rastavić i kukuruznu svilu, usitnite, pa jednu kašičicu ove mešavine prelijte kipućom vodom i ostavite da odstoji 10-15 minuta poklopljeno. Pijte ovaj čaj topao i nezaslađen.

10. Čaj od biljke stolisnik ima antibakterijsko dejstvo kod lečenja prostate

Stolisnik ima jako antiseptičko i antibakterijsko dejstvo, a na prostatu deluje protivupalno. Pripremite čaj od kašičice biljke na standardan način.

11. Uvin čaj jedan od najboljih izbora za lečenje prostate

Ovaj čaj je jedan od najpoznatijih izbora za lečenje urinarnih infekcija, ali i uopšteno za izlučivanje mokraće, izbacivanje kamena iz bubrega i lečenja bolesti urinarnog trakta. Koristi se i za lečenje prostate, pa se neretko može naći i u čajnim mešavinama i preparatima za lečenje prostate.

Uvin čaj se priprema tako što se kašika suvinih listova prelije a 4 dl vode i kuva 3 – 5 minuta. Čaj se zatim skloni sa vatre, poklopi i sačeka da odstoji oko 15 minuta. Procedi se i pije topao 3 puta dnevno posle jela.

Uz čaj od uve potrebno je koristiti i sodu bikarbonu, jer uva najbolje deluje u baznoj sredini. Ovo će povoljno uticati i na želudac, jer uva može nadraživati želudac ukoliko se pije bez sode bikarbone. Čaj se može pripremati i od sveže biljke, a li je onda neophodno duže kuvati, da bi čvrst i kožast list omekšao i otpustio lekovite sastojke.

Ne preporučuje se trudnicama, deci, obolelima od težih oboljenja jetre, obolelima od oštećenja mrežnjače i osobama sa bolestima želuca kojima čaj smeta tokom konzumiranja. Može izazvati mučnine, vrtoglavice, tamnu obojenost mokraće i tada je obavezno prekinuti konzumiranje i javiti se lekaru.

12. Čaj od vrbovice kao prirodni lek za prostatu

Vrbovica ili svilovina je biljka koja raste u jugoistočnoj Evropi i kod nas. Njena lekovita svojstva poznata su od davnina, ali ju je u upotrebu vratila čuvena austrijska travarka Maria Treben. Njeni prirodni lekovi za bolesti prostate uglavnom se oslanjaju upravo na vrbovicu.

Čak se ova biljka pominje i u nekim kulturama van evropskog kontinenta gde ona prirodno ne uspeva. Maria Treben je zapisala da vrbovica leči i bolesti urinarnog sistema, bubrege, ali i rak bešike i prostate.

Biljka raste u prirodi, pa je možete sami naći, ali je dostupna i u prodavnicama zdrave hrane i kod većine travara.

Čaj se priprema tako što se kafena kašičica sušene ili sveže biljke prelije sa 2 dl ključale vode i ostavi 5-10 minuta da stoji poklopljeno. Čaj zatim ocedite, pa pijete topao.

Preporučuje se da se pije 2 šolje čaja dnevno, najbolje ujutru i uveče.

Čaj je blag i prijatnog ukusa, a nema zapisanih neželjenih dejstava. Poboljšanje se primećuje veoma brzo, ali se savetuje da se čaj konzumira redovno najmanje nekoliko nedelja, čak i kada se simptomi izgube.

Čajna mešavina HERBA MED No: 155-2 PROSTANAL

Čajna mešavina HERBA MED No: 155-2 Prostanal je izuzetno efikasna kod tretmana upaljene i uvećane prostate.

HERBA MED No: 155-2 sadrži biljke koje imaju antiinflamantorno dejstvo i koje relativno brzo smiruju upalu prostate, smanjuju otok i sprečavaju razvoj infekcije.

Čajna mešavina je odobrena od Ministarstva zdravlja Republike Srbije po rešenju broj 5817/2019.

HERBA MED ČAJ ZA PROSTATU

Čaj za prostatu