Čaj za upalu bubrega

caj za upalu bubrega

Infekcija gornjeg dela urinarnog trakta koja uglavnom nastaje prodorom bakterija iz mokraćne bešike i to putem mokraćovoda u bubreg naziva se akutna upala bubrega. Na ovaj načina, pre svega pogođena je crevna oblast i bubrežna karlica pa i bubrežna tubola. Samu infekciju bubrega uglavnom izaziva bakterija Ešerihija koli koja iz debelog creva može da uđe kroz mokraćnu cev u mokraćnu bešiku gde se razmnožava i širi. Na primer žene čija je uretra kraća i bliža analnom otvoru (koji je potencijalno izvor bakterije) imaju i do četiri puta veću zastupljenost infekcije bubrega od muškaraca.

Koliko je bitno na vreme krenuti sa lečenjem, pokazuje i činjenica da ukoliko se na vreme ne krene sa lečenjem upala bubrega može dovesti i do oštećenja samih organa. Na primer, hronična upala bubrega (pijelonefritis) jeste trajno zapaljenje bubrega koje može ostaviti i ožiljak na ovim organima, ali i dovesti do hroničnog oštećenja bubrega. S tim u vezi ova bolest bubrega je uglavnom zastupljena kod pacijenata koji imaju predispozicije da im se vrati akutna upala, a infekcija se može proširiti krvotokom pa tada nastaje i sepsa koja je uglavnom opasna po život.

Kako prepoznati upalu bubrega?

Simptomi su uglavnom isti i to bez obzira na sam uzrok upale bubrega. Prvi i najčešći simptom jeste prožimanje, drhtavica koja zahvata čitavo telo i sve to praćeno uz visoku temperaturu i bolove u zglobovima, mišićima kao i bol u bokovima. Takođe, moguće je i da simptomi uopšte ne ukazuju na bubrege, ali se mogu i javiti oni simptomi upale bubrega kao što su bol koji peče tokom mokrenja, pa i potreba za učestalim ili neodložnim mokrenjem.

Simptomi se kod akutnih infekcija, sa druge strane, razvijaju veoma brzo. Uglavnom je to na početku visoka temperatura, a nakon koje dolazi do promene boje mokraće, pa i osetljivost u boku. Ovakva vrsta bola u bubregu, razlikuje se od takozvanih grčeva u stomaku koji nastaju kao posledica kamena u bubregu. Na primer bolovi u ovom slučaju su u kontinuitetu i ne javljaju se u talasima, uglavnom ostaju u jednoj tački, pa se i pogoršavaju ukoliko se pacijent kreće.

Osobe sa hroničnom upalom, mogu da imaju i akutne infekcije, pri čemu uglavnom i nema nekih simptoma, ili su oni izuzetno blagi tako i da prođu neprimećeni. Sa druge strane sve ovo nosi sa sobom i rizik da zapaljenje može toliko napredovati, a da pritom ostane neprimećeno i to godinama sve dok jednog dana ne dođe do prestanka rada bubrega.

Kako nastaje upala bubrega?

Nefritis odnosno upala bubrega nastaje kada se udruže razni faktori, a pre svega se tu misli na bakterijske infekcije koje mogu da prodru do bubrega i to putem mokraćne bešike. Takođe, do upale bubrega dolazi i usled nekog od autoimunih oboljenja.

Bubrezi su izuzetno bitni za filtraciju krvi, ali igraju i značajnu ulogu u filtriranju otpadnih materija kao i viška vode iz našeg organizma. Lekari smatraju da jedna četvrtina ukupne zapremine krvi prolazi upravo kroz naše bubrege, i to na dnevnom nivou.

Sve ovo znači da će bilo kakve komplikacije koje su vezane za rad bubrega, potencijalno dovesti pacijenta do ozbiljnijih zdravstvenih oboljenja. Zbog toga je upalu bubrega potrebno lečiti na vreme, a jedno od prirodnih i zdravih rešenja jeste čaj za upalu bubrega HERBA MED No: 120 koji deluje brzo, efikasno i na potpuno je prirodnoj bazi bez dodatnih štetnih svojstava po ostale organe.

Koji su uzroci nastanka upale bubrega?

Upala bubrega nastaje kada dođe do zapaljenja osnovnih filtracijskih jedinica (nefrona) od kojih su sačinjeni naši bubrezi. Do takozvanog nefritisa (upale bubrega) dolazi usled bakterijskih i virusnih infekcija, ali se u pojedinim slučajevima dešava da je i genetska predispozicija ili dugoročna zloupotreba lekova glavni okidač za ovo oboljenje. Od lekova misli se pre svega na antibiotike ili upotrebom nesteroidnih antiinflamatornih lekova. Takođe, od ostalih faktora rizika prepoznaju se i hipertenzija, šećerna bolest, pušenje, kardiovaskularna oboljenja kao i gojaznost.

Upala bubrega mora da se adekvatno leči kako ne bi nastala određena oboljenja koja mogu ugroziti čak i život pacijenta.

Zbog toga je jako bitno da se svi simptomi prate i da se reaguje na vreme. Na primer ukoliko pacijent oseća bol u leđima koji je tup ili probadajuć, malaksalost, drhtavicu, peckanje i bol pri mokrenju, povraćanje, ali i često odnosno retko mokrenje pa i zamućen urin neprijatnog mirisa potrebno je da se javi lekaru.

Takođe, simptomi koji ukazuju na upalu bubrega su i noćno mokrenje kao i topla i crvena koža koja je često vlažna.

Problem je što da, kada dođe do ovih simptoma, smatra se da je upala bubrega prešla u ozbiljan stadijum i potrebno je zatražiti medicinsku pomoć. Svi ovi simptomi na samom početku mogu biti blagi te je potrebno adekvatno ispratiti tok same bolesti i krenuti sa lečenjem upale bubrega što pre.

Dijagnoza upale bubrega

Kada se simptomi pojave, potrebno je javiti se lekaru koji će na osnovu analize urina steći uvid u sam stepen oštećenja bubrega. Na ovaj način će povišen broj leukocita ukazati na postojanje određene upale, a kod upale bubrega može se očekivati i povišen kreatin kao i urea.

Još jedna dijagnostička metoda jesu i ultrazvučna snimanja, radiografski snimci kao i analize krvi koje dodatno mogu pokazati o kom tipu upale bubrega je reč. Takođe, u nekim izuzetnim slučajevima potrebno je uraditi i biopsiju i to naročito kod glomerulonefritisa.

Upala bubrega – neprijatno izuzetno bolno stanje

Pacijenti koji imaju ovaj problem, upalu bubrega kao neprijatno kao i izuzetno bolno stanje odnosno bolest. Ona je uzrokovana infektivnim agensom, a nastaje uglavnom kao posledica upale mokraćne bešike.

Naime, kod većine infekcija ona ostaje samo na nivou mokraćne bešike, ali ipak u pojedinim slučajevima dolazi i do ushodnog širenja bakterija pa se infekcija prenese i na bubreg. Ukoliko se ne uključi adekvatna terapija na samom početku i ne krene sa korišćenjem čaja za upalu bubrega može nastati veoma težak tok dalje bolesti. Naime, bez terapije nastaju i ozbiljnije čak i dugotrajne komplikacije i posledice po zdravlje pacijenata.

Lečite upalu jer u suprotnom nastaje trajna posledica po zdravlje

Simptomi upale bubrega jesu jaki bolovi u leđima ili slabinama, kao i povremeni koji se javljaju u stomaku uz visoku temperaturu, drhtavicu, groznicu, povraćanje, preznojavanje, malaksalost i mučninu.

Sama upala bubrega predstavlja težu infekciju urinarnog sistema, a prema statistici javlja se kod 9 do 11 osoba na 10.000 stanovnika, dok uglavnom pogađa žene (četiri do pet puta češće su žene pacijenti).

Ovo oboljenje predstavlja infekciju gornjih delova urinarnog sistema i za razliku od upale donjih delova od kojih je najčešći cistitis ili upala mokraćne bešike. Upala bubrega nastaje širenjem infekcije preko uretre i mokraćne bešike, odnosno u situaciji kada je bubreg zahvaćen prilikom prodora bakterije u krv.

Oboljenje kao što je upala bubrega može nastati kao akutna ili ukoliko se ne leči odmah ona može dovesti i do zapaljenskog procesa. Uglavnom je kao uzročnik bakterija poreklom iz crevnog trakta ešerihija koli i gotovo pa 90% svih slučajeva je upravo zahvaljujući njoj. Takođe od bakterija mogu biti i Staphylococcu saprophyticus, Proteus mirabilis, Klebsiella, Enterococci, Ureaplasma urealyticum.

Neki od osnovnih simptoma koji se javljaju kod akutne upale jesu jaki bolovi i to u slabinama ili leđima, dok su primetni i povremeni bolovi u stomaku. Takođe, kod ovih pacijenata pojavljuje se i visoka temperatura, koja je viša od 39 stepeni Celzijusa, pa i groznica, drhtavost, povraćanje, preznojavanje, mučnina i malaksalost.

Ono što postaje neugodno jeste mokrenje koje je učestalo i bolno, dok je urin zamućen i ima jak i neprijatan miris. Kod pojedinih pacijenata se javlja i krv, dok se kod starijih osoba dešava da se pojavljuju poremećaji stanja svesti pa i konfuzija.

Svi ovi simptomi uz laboratorijska kao i radiološka ispitivanja pomažu lekarima da uspostave dijagnozu, a na osnovu tipičnih tegoba kao što su povišena temperatura, bolovi u slabinama i tegobe prilikom mokrenja planiraju se dalje laboratorijske analize.

Neki od važnijih parametara lekarima u samim analizama jeste krvna slika, biohemijska analiza, kao i nalaz urina i urinokulture. U poslednje vreme obavezna je dopunska dijagnostika i to u vidu ultrazvučnog pregleda bubrega kao i ostalih radioloških ispitivanja u okviru kojih se zahteva snimak urotrakta pa i skener bubrega.

Kod akutne upale bubrega uglavnom dolazi do pogoršanja opšteg zdravstvenog stanje, pa se uglavnom i takvi pacijenti leče u bolnici. To je pre svega iz razloga jer za njih postoji potreba za rehidratacijom, intravenskom primenom antibiotika kao i ostalim delovima simptomatske terapije.

Koja je prevencija upale bubrega?

Prevencija upale bubrega odnosi se pre svega na dovoljan unos tečnosti, tako da dnevna količina izlučenog urina iznosi oko 2.000 mililitara. Takođe, održavanje lične higijene i mokrenje čim se oseti potreba predstavljaju još jednu važnu meru prevencije. Ovo je bitno jer zadržavanje urina predstavlja pogodno tlo za bujanje patogenih klica.

Takođe, veoma je važan i izbor odgovarajuće odeće i veća, a to znači da je potrebno da birate odeću od prirodnih materijala kao i da izbegavate onu koja je tesna.

S obzirom na to da je većina uzročnika urinarnih infekcija i upala poreklom iz crevnog trakta, treba i obratiti pažnju na adekvatno lečenje poremećaja koji se tiču pražnjenja stolice. Preporučuje se i mokrenje nakon seksualnog odnosa, a u slučaju nastanka tegoba koji ukazuju na upalu bubrega potrebno je odmah se javiti lekaru.

HERBA MED ČAJ ZA UPALU BUBREGA

Čaj za urinarne infekcije i kamen u bubregu