Čaj za trigliceride

caj za trigliceride

Estri glicerola i masnih kiselina jesu trigliceridi, a glavni su sastojak životinjskih i biljnih masti kao i ulja. Naziv su dobili po tome što se tri masne kiseline vežu na tri hidroksilne grupe glicerola. Ukoliko se pitate zašto su nam potrebne masti i ulja, ona su energetski najbogatija jedinjenja te imaju veoma važnu ulogu u građi svih živih ćelija jednog organizma.

Sam proces ide sledećim redosledom: masnoća iz hrane se najpre hidrolizuje u tankom crevu, pa se apsorbuje i resintetiše u ćelijama crevne sluzokože. Nakon toga ulazi u limfne sudove kao i u cirkulaciju, te stiže do jetre. Sam višak se deponuje u obliku masnih naslaga.

Normalne vrednosti triglicerida su od 0,46 do 2,28 mmol/L, a povišen je nivo kod povećanog unosa hrane, ali i usled oštećenja funkcije jetre, alkoholizma, opstrukcije žučnih puteva, šećerne bolesti,  nefrotskog sindroma, uzimanja lekova kao i savremenog načina života pa i stresnih situacija.

Da li su trigliceridi povezani sa holesterolom?

U većini slučajeva su visoki trigliceridi upravo povezani sa porastom LDL holesterola kao i smanjenim HDL holesterolom. Medicinska studija pokazuje da je kod starijih žena uočena jaka povezanost između visokih triglicerida, niskog LDL holesterola kao i bolesti srca. Ova povezanost toliko je jaka, da mnogi lekari smatraju kako je kod žena ona osnovni faktor za nastanak bolesti srca.

Ukoliko su vrednosti triglicerida povećane, a to pokazuju trenutne laboratorijske analize, to sve nedvosmisleno može da ukaže i na trenutni unos namirnica koje su bogate trigliceridima kao i ne pridržavanje dijetetskog načina ishrane pacijenata.

Namirnice koje su bogate trigliceridima su uglavnom mesni proizvodi kao i prerađevine od mesa, ali i krompir, pa nutricionisti preporučuju pacijentima koji pate od povišenog nivoa triglicerida da izbace ovo povrće iz jelovnika.

Dakle, trigliceridi i holesterol su dve vrste masti, i dok se trigliceridi nalaze u mastima biljnog i životinjskog porekla holesterol se ne javlja u mastima biljnog porekla.

Dokazano je da je visok nivo triglicerida u našem organizmu povezan i sa visokim nivoom lošeg LDL holesterola, ali i niskim nivoom dobrog odnosno HDL holesterola. Naravno sve ovo ne mora da bude pravilo, a ova povezanost je naročito izražena kod starijih žena. Naime, upravo se kod žena pre menopauze nivo dobrog HDL holesterola povećava u odnosu na muškarce u istim godinama.

Kod žena nakon menopauze uglavnom dolazi do sniženja dobrog HDL holesterola, ali i do povećanja lošeg LDL holesterola što dalje povećava rizik od nastanka bolesti srca pa i infarkta i moždanog udara.

Koji su uzroci povišenih triglicerida?

Jednom rečju savremeni način života, stresne situacije, nedovoljna fizička aktivnost kao i sama ishrana. Naime, na povišen nivo triglicerida utiče nedostatak fizičke aktivnosti, gojaznost, unos masne hrane, prekomerni unos šećera (ugljenih hidrata) jer se upravo od viška šećera u našem organizmu stvaraju trigliceridi, ali i pušenje i preskakanje obroka pa kasnije konzumiranje količinski obilnijih obroka.

Kako biste smanjili količinu triglicerida potrebno je i da smanjite unos masne hrane, a tu mislimo na masno meso, mesne konzerve, prerađevine, paštete, slaninu, čvarke, viršle i slično. Izbegavajte i konzumaciju pržene hrane, kao i fast food namirnica, peciva, pica, testenina, belog brašna, punomasnog mleka, grickalica, margarina, jogurta, pavlaka, sira, šećera, zaslađenih sokova, gaziranih pića kao i alkohola.

Hrana koja u sebi ima nizak nivo triglicerida jeste voće, povrće, beli luk, nemasno krto meso, mlečni proizvodi sa niskim nivoom masti, integralne žitarica, životinjsko meso bez kožice, plava i bela morska riba kao i riblje ulje, ali i maslinovo, sojino, suncokretovo kao i kukuruzno ulje.

Najčešća vrsta masti u telu su trigliceridi

Naš organizam dobija većinu triglicerida iz hrane koju svakodnevno jedemo, ali naše telo takođe ima sposobnost da proizvodi trigliceride. Ukoliko redovno kroz hranu unosimo više kalorija, nego što to i sagorimo naročito iz hrane koja je bogata ugljenim hidratima vrlo je verovatno da će nivo triglicerida biti visok.

Dakle, trigliceridi su veoma bitni za naše zdravlje i potrebno je da održavamo nivo na preporučenom nivou. Čaj za trigliceride HERBA MED No: 106 može u velikoj meri da reguliše nivo triglicerida svakog pacijenta na potpuno prirodnoj i zdravoj osnovi.

Pazite se alkohola

Upravo alkohol ima ogroman uticaj na trigliceride, a i to je jedan od uobičajenih razloga za visoke trigliceride osim naravno hrane koja je bogata mastima. Preporuka lekara jeste da osobe koje imaju visok nivo triglicerida unose samo umerene količine alkohola, pa i minimalne pa čak i nikakve, jer on u sebi ima previše kalorija i šećera.

Da li dijabetes utiče na nivo triglicerida?

Lekarske studije su pokazale da upravo dijabetes može da utiče i na nivo triglicerida, a visoki trigliceridi mogu da utiču na njegov visok nivo u krvi. Naime svi ovi parametri su povezani sa metaboličkim sindromom – predijabetesom kao i dijabetesom tipa 2. Na primer, ukoliko pacijent ima visok krvni pritisak, visok nivo šećera u krvi pa i višak masnoće oko struka i visok nivo holesterola i triglicerida – lekari smatraju da je reč o takozvanom metaboličkom sindromu koji će povećati rizik od srčani oboljenja kao i moždanog udara.

Vodite zdrav način života jer će on sniziti trigliceride

Ovo je pravilo koje je veoma bitno u gotovo pa svim slučajevima, ali se ipak i može desiti da bez obzira koliko vodite zdrav način života imate i visoke trigliceride. U svakom slučaju nepisano je pravilo da se nivo triglicerida može sniziti i zdravom hranom kao i redovnim vežbanjem, ali i redovnom upotrebom čaja za trigliceride – HERBA MED No: 106.

Medicinska praksa pokazuje da nekada i zdrav život neće biti dovoljan da se nivo triglicerida dovede u granice normale, naročito ukoliko pacijent ima genetsku predispoziciju za visok nivo triglicerida. Takođe, i jetra može prekomerno da proizvodi trigliceride, pa se u tom slučaju preporučuje terapija za snižavanje triglicerida.

Čuvajte se srčanih bolesti ukoliko imate povećane trigliceride

Naime, povišen nivo triglicerida može u velikoj meri da poveća i rizik od nastanka srčanih bolesti, a visok nivo će doprineti očvršćavanju arterija ili zadebljanju arterijskih zidova. Sve je i više lekarskih slučajeva pa i dokaza koji podržavaju činjenicu da su povišeni trigliceridi jedan od glavnih uzročnika kardiovaskularnih oboljenja, i to sve nezavisno od nivoa takozvanog „lošeg“ holesterola.

Proverite svoje zdravstveno stanje ukoliko imate visok nivo triglicerida

Upravo je visok nivo triglicerida jedan od znakova za mnogobrojne zdravstvene probleme, a oni svakako mogu biti povezani sa gojaznošću, problemima sa bubrezima i jetrom kao i niskim nivoom hormona štitne žlezde. Vodeći uzrok u zastoju funkcionisanja jetre jeste upravo nealkoholna masna bolest jetre, a signal za ovo oboljenje jesu povišene vrednosti triglicerida.

Izbegavajte lekove ako imate povišene trigliceride

Svakako je bolje da vrednost triglicerida dovedete u normalnu uz pomoć biljnih preparata, kao što je na primer i čaj za trigliceride HERBA MED No: 106 koji se izuzetno efikasno pokazao u rešavanju ovih problema.

Određeni lekovi, takođe, mogu da povećaju nivo triglicerida, a to su pojedine pilulule za kontrolu rađanja, razni steroidi, lekovi za HIV pa i beta blokatori koji mogu da povećaju veoma brzo nivo triglicerida. Sve više u pojedinim slučajevima, lekari ne preporučuju određene lekove upravo zbog ovog problema.

Trigliceridi će oštetiti pankreas

Studija od pre par godina pokazala je da trigliceridi igraju veoma važnu ulogu u svim stanjima koja su povezana sa takozvanom aterosklerozom. Tu se misli na koronarne arterijske bolesti, moždani udar, holesterol pa i naravno na srčani udar. Međutim, ova studija iz 2020. godine otkrila nam je da veoma visok nivo triglicerida može da ošteti pankreas, a izazivaju se i razni poremećaji stanja kože pacijenata.

Proveravajte i lečite trigliceride

Jako je bitno da kontrolišete nivo triglicerida, a to je jedino moguće uz redovne kontrole. Simptoma za povišen nivo triglicerida nema, tako da je jedina prevencija redovna analiza krvi koju vam može prepisati izabrani lekar. Na osnovu jednostavnog testa krvi lekar će utvrditi da li imate povišen nivo ili ne, a ukoliko na vreme promenite način života i krenete sa prirodnim lečenjem povišenih triglicerida možete produžiti i poboljšati vaš organizam.

S obzirom na to da trigliceridi u velikoj meri zavise od hrane, u pojedinim slučajevima će i hrana koja sadrži niski nivo masti da reguliše nivo triglicerida u krvi, ali sve to vam može jedino preporučiti vaš lekar.

U svakom slučaju, ukoliko na vreme promenite način ishrane, aktivirate se fizički i pokušate da izgubite na težini (naravno ukoliko imate probleme sa viškom kilograma) sigurni smo da će doći i do drastičnog smanjenja triglicerida u vašem organizmu. Ukoliko te promene nisu dovoljne, u svakom slučaju možete koristiti i biljnu mešavinu, HERBA MED No: 106, uz čiju redovnu konzumaciju ćete ne samo smanjiti nivo triglicerida nego i dovesti svoj organizam u savršeno stanje.

Trigliceridi su masti koje se nalaze u krvi, a tokom jela ljudsko telo konvertuje višak ili dodatne kalorije upravo u trigliceride. Oni se čuvaju u masnim ćelijama, pa se kasnije oslobađaju pod dejstvom hormona kako bi naše telo dobilo potrebnu energiju između obroka.

Ukoliko su visoki nivoi triglicerida u krvi, oni predstavljaju faktor rizika za mnoge kardiovaskularne bolest te je potrebno svo ovo stanje shvatiti veoma ozbiljno.

Iako povišen nivo triglicerida može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema, postoji rešenje za njihovo suzbijanje. Samo ukoliko na vreme promenite svoje životne navike i počnete sa redovnim korišćenjem svoje terapije možete dovesti nivo triglicerida do granice normale.

Pored naše biljne mešavine, odnodno čaja, preporučujemo vam revital kapi koje su za čišćenje krvih sudova i smanjenje holesterola i triglicerida.

HERBA MED ČAJ ZA TRIGLICERIDE

Čaj za imunitet i detoks