Čaj za probleme sa mokrenjem

caj za probleme sa mokrenjem

Problemi sa mokrenjem mogu imati različite uzroke i mogu ukazivati na osnovne zdravstvene probleme. Ako imate bilo kakvih problema sa mokrenjem, važno je da se prvenstveno konsultujete sa lekarom radi pravilne procene i dijagnoze.

Postoji nekoliko uobičajenih uzroka problema sa mokrenjem:

Infekcije urinarnog trakta (UTI): Infekcije urinarnog trakta, kao što su infekcije bešike ili bubrega, mogu izazvati simptome kao što su često mokrenje, bol ili peckanje tokom mokrenja i zamućen ili krvav urin. UTI često zahtevaju medicinski tretman.

Infekcije urinarnog trakta (UTI) su obično uzrokovane bakterijama koje ulaze u urinarni trakt, ali mogu biti uzrokovane i drugim vrstama patogena.

Uobičajeni simptomi UTI mogu uključivati:

 • Bol ili osećaj pečenja tokom mokrenja,
 • Često mokrenje ili intenzivan nagon za mokrenjem,
 • Zamućen urin ili urin jakog mirisa,
 • Krv u urinu,
 • Pritisak ili nelagodnost u donjem delu stomaka,
 • Niska temperatura ili groznica.

Ako sumnjate da imate UTI, važno je da posetite lekara radi pravilne dijagnoze i lečenja. Lekar će obaviti test urina kako bi proverio prisustvo bakterija i propisao antibiotike, ako je potrebno.

Ako imate rekurentne UTI ili imate uporne simptome, konsultujte se sa lekarom za dalju procenu i uputstva.

Prekomerno aktivna bešika: Ovo stanje uključuje iznenadni i čest nagon za mokrenjem, često praćen nehotičnim gubitkom urina. Može nastati zbog različitih faktora, uključujući probleme sa mišićima bešike, oštećenje nerava ili određenih lekova.

Prekomerno aktivna bešika se odnosi na stanje u kome se bešika nehotično i često skuplja, što izaziva iznenadnu i hitnu potrebu za mokrenjem. Ovo može rezultirati povećanom učestalošću mokrenja, uključujući noćno mokrenje, pa čak i epizodama urinarne inkontinencije.

Postoji nekoliko mogućih uzroka preaktivne bešike, uključujući disfunkciju mišića bešike, probleme sa nervima, infekcije bešike ili određena medicinska stanja kao što su dijabetes ili multipla skleroza. To takođe može biti povezano sa faktorima načina života kao što su prekomerna konzumacija kofeina ili alkohola, određeni lekovi ili zatvor.

Opcije lečenja preaktivne bešike uključuju modifikacije načina života, trening bešike, vežbe za karlično dno (kao što su Kegelove vežbe), lekove i u nekim slučajevima, nervnu stimulaciju ili operaciju.

Pored medicinskih intervencija, postoje i neke strategije samopomoći koje mogu pomoći u upravljanju simptomima preaktivne bešike. Ovi uključuju:

 • Održavanje zdrave težine: Prekomerna težina može da izvrši pritisak na bešiku i pogorša simptome.
 • Trening mokraćne bešike: Ovo podrazumeva postepeno povećanje vremena između poseta kupatilu kako bi se poboljšala kontrola bešike.
 • Upravljanje tečnošću: Prilagođavanje unosa tečnosti, izbegavanje prekomerne konzumacije tečnosti pred spavanje i identifikacija i izbegavanje iritacija bešike kao što su kofein i alkohol.
 • Kegelove vežbe: Ove vežbe mogu da ojačaju mišiće karličnog dna i poboljšaju kontrolu bešike.
 • Vremensko pražnjenje: Uspostavljanje redovnog rasporeda mokrenja, čak i ako nema hitne potrebe za odlaskom, kako bi se sprečilo da bešika postane previše puna.

Svačija situacija je drugačija i važno je konsultovati se sa lekarom radi dijagnoze i personalizovanih smernica o upravljanju prekomerno aktivnom bešikom.

Urinarna inkontinencija: Ovo se odnosi na nehotični gubitak urina. Postoje različite vrste urinarne inkontinencije, uključujući stresnu inkontinenciju (curenje tokom fizičkog napora) i urgentnu inkontinenciju (snažna, iznenadna potreba za mokrenjem). Može se razviti zbog oslabljenih mišića dna karlice, hormonalnih promena ili neuroloških problema.

Opcije lečenja urinarne inkontinencije zavise od osnovnog uzroka i mogu uključivati modifikacije životnog stila, vežbe za karlično dno (kao što su Kegelove vežbe), trening bešike, lekove, medicinske uređaje i u nekim slučajevima operacija.

Važno je napomenuti da je urinarna inkontinencija čest problem koji može značajno uticati na kvalitet života osobe, ali postoje efikasne opcije lečenja.

Problemi sa prostatom: Kod muškaraca, uvećana prostata ili stanja povezana sa prostatom, kao što su prostatitis ili rak prostate, mogu dovesti do poteškoća sa mokrenjem kao što su učestalo mokrenje, slab protok mokraće ili teškoće u pokretanju i zaustavljanju mokrenja.

Problemi sa prostatom su relativno česti, posebno kada muškarci stare. Neki od uobičajenih problema vezanih za prostatu uključuju povećanje prostate (benigna hiperplazija prostate ili BPH), prostatitis (zapaljenje prostate) i rak prostate.

 • Benigna hiperplazija prostate (BHP): BPH se odnosi na povećanje prostate, što može uzrokovati urinarne simptome kao što su često mokrenje, slab protok mokraće, otežano pokretanje i zaustavljanje mokrenja i osećaj nepotpunog pražnjenja bešike. Opcije lečenja BPH mogu uključivati promene načina života, lekove za opuštanje prostate, minimalno invazivne procedure ili operaciju u težim slučajevima.
 • Prostatitis: Prostatitis je upala prostate, obično uzrokovana bakterijskom infekcijom. Može da izazove simptome kao što su bol ili nelagodnost u predelu karlice, otežano mokrenje i često mokrenje. Lečenje prostatitisa može uključivati antibiotike za lečenje infekcije, lekove za ublažavanje bolova i modifikacije načina života.
 • Rak prostate: Rak prostate je maligno stanje koje se javlja u prostatnoj žlezdi. Simptomi raka prostate mogu uključivati urinarne probleme (kao što je slab protok urina, često mokrenje ili krv u urinu), erektilnu disfunkciju, bol u kostima i gubitak težine. Lečenje raka prostate zavisi od različitih faktora kao što su stadijum raka, opšte zdravlje i lične sklonosti. To može uključivati pažljivo čekanje, operaciju, terapiju zračenjem, hormonsku terapiju ili hemoterapiju.

Drugi mogući uzroci problema sa mokrenjem uključuju dijabetes, neurološke poremećaje, lekove, određene operacije i faktore načina života kao što su prekomerni unos tečnosti ili konzumacija kofeina.

Kada treba posetiti lekara kod problema sa mokrenjem?

Ako imate problema sa mokrenjem, generalno se preporučuje da posetite lekara radi pravilne procene i dijagnoze. Dok se neki manji problemi mogu rešiti sami, određeni simptomi ili stanja mogu zahtevati medicinsku pomoć. Evo nekoliko razloga da razmotrite posetu lekaru zbog problema sa mokrenjem:

Promene u obrascu mokrenja: Ako primetite značajne promene u obrascu mokrenja, kao što su povećana učestalost, hitnost ili otežano mokrenje, preporučljivo je da odete kod lekara. To može uključivati često mokrenje, buđenje više puta noću radi mokrenja ili smanjenje količine urina.

Bol ili nelagodnost: Ako osetite bol, nelagodnost ili osećaj pečenja tokom mokrenja, to može biti znak osnovne infekcije urinarnog trakta (UTI) ili drugih stanja. Traženje medicinske pomoći može pomoći u identifikaciji uzroka i pružanju odgovarajućeg lečenja.

Krv u urinu: Prisustvo krvi u urinu, poznato kao hematurija, nikada ne treba zanemariti. To može ukazivati na različita stanja, uključujući infekcije urinarnog trakta, kamen u bubregu, pa čak i rak bešike ili bubrega. Od ključne je važnosti da vas pregleda lekar kako bi se utvrdio osnovni uzrok.

Inkontinencija ili curenje: Ako imate nevoljni gubitak urina ili poteškoće sa kontrolom mokrenja, to može biti znak urinarne inkontinencije. Ovo stanje može imati različite uzroke i može zahtevati medicinsku intervenciju za pravilno lečenje.

Ponavljajuće infekcije urinarnog trakta: Ako imate istoriju čestih infekcija urinarnog trakta ili ako imate ponavljajuće infekcije, preporučuje se da se konsultujete sa lekarom. Oni mogu proceniti vaše stanje i predložiti odgovarajuće preventivne mere ili opcije lečenja.

Drugi povezani simptomi: Ako imate dodatne simptome koji prate vaše urinarne probleme, kao što su bol u karlici, groznica, bol u donjem delu leđa ili neobjašnjivi gubitak težine, važno je da odmah potražite medicinsku pomoć. Ovi simptomi mogu ukazivati na osnovno stanje koje zahteva pažnju.

Problemi sa mokrenjem i ishrana

Na probleme sa mokrenjem može uticati ishrana, posebno kada su u pitanju stanja poput preaktivne bešike. Utvrđeno je da određena hrana i pića iritiraju bešiku i mogu da pogoršaju simptome urina.

Kod osoba sa prekomerno aktivnom bešikom, određena hrana i pića mogu dodatno iritirati bešiku ili urinarni trakt, što dovodi do povećanja simptoma kao što su učestalost i potreba za mokrenjem. Ova hrana i pića mogu uključivati začinjenu hranu, citrusno voće i sokove, paradajz i proizvode na bazi paradajza, gazirana pića, kofein, alkohol, veštačke zaslađivače i kiselu hranu.

Važno je napomenuti da uticaj ishrane na poteškoće mokrenja može varirati od osobe do osobe.

Čajevi kod problema sa mokrenjem

Postoje različiti čajevi koji mogu pomoći kod problema sa mokrenjem, uključujući biljne čajeve koji imaju blaga diuretička svojstva i čajevi koji sadrže specifična jedinjenja koja promovišu zdravlje urinarnog trakta. Međutim, važno je da se konsultujete sa lekarom pre upotrebe čaja ili bilo kog drugog prirodnog leka za lečenje simptoma urinarnog trakta, jer ovi simptomi često mogu zahtevati medicinsku intervenciju.

Jedan biljni čaj koji može pomoći kod problema sa mokrenjem je biljni čaj od maslačka, za koji se veruje da ima diuretička svojstva. Čaj od korena maslačka se pravi od korena biljke maslačak, koji se tradicionalno koristi za unapređenje zdravlja urinarnog trakta i podržava zdravu funkciju bešike.

Još jedan čaj koji se obično koristi za podršku zdravlju urinarnog trakta je čaj od brusnice, koji se pravi od ploda brusnice. Brusnice sadrže jedinjenja koja mogu pomoći u prevenciji i lečenju infekcija urinarnog trakta, koje mogu izazvati probleme sa mokrenjem.

Konačno, zeleni čaj takođe može biti koristan u rešavanju problema sa mokrenjem zbog svojih antioksidativnih i antiinflamatornih svojstava. Zeleni čaj može pomoći u smanjenju upale u urinarnom traktu i podržati zdravlje urinarnog trakta.

Čajna mešavina HERBA MED No: 120 je izvor biološki aktivnih jedinjenja namenjena za održavanje zdravlja organa urinarnog sistema.

Kod bakterijske upale mokraćne bešike-cistitisa, najčešća i najupornija bakterija je Escherichia coli, a tu su i proteus, pseudomonas, klebsiela, hlamidija, ureaplazma. Ukoliko se ove bakterije blagovremeno i potpuno ne eliminišu, infekcija će se ponavljati i po nekoliko puta u toku godine i na taj način narušavati imuni sistem, a česte i nelečene upale bešike i kanala mogu dovesti do upale jajnika kod žena i prostate kod muškaraca takođe, infekcija se može proširiti i na bubrege i izazvati ozbiljnije zdravstvene probleme.

Odredjene aktivne materije ove čajne mešavine su odlični diuretici i na taj način se stimuliše povećano isticanje urina i lakše i brže ispira urinarni trakt.

Kao prirodni antibiotik, pored toga što eliminiše bakterije, odstranjuje zaostale eritrocite i leukocite koji mogu biti odlična podloga za razvoj novih patogenih oblika pa zato terapiju treba sprovesti do kraja, da bi se potpuno epitalizovala sluznica uro trakta i time sprečila eventualna nova infekcija.

Kod nebakterijske upale mokraćne bešike-CISTITISAsimptomi su često mokrenje uz osećaj peckanja i bolnog pritiska, a kasnije se mogu javiti groznica, krv u mokraći, pa i bolovi u leđima ako se infekcija proširi na bubrege.

Bol može da bude toliko jak, da deca, pa i odrasli odlažu mokrenje, što naravno pogoršava stanje.

Čajnom mešavinom HERBA MED No: 120 se veoma brzo smiruje zapaljivi proces jer fenolna i salicilna kiselina kao nosioci aktivnog principa ove čajne mešavine imaju izuzetno jako antiinflamantorno i analgetičko dejstvo.

Stvaranju kamena ili peska u uro-traktu pogoduju metabolitički i hormonski poremećaji i naravno česte infekcije urinarnog sistema. Zato je preporuka, da svi koji imaju sklonosti ka ovim zdravstvenim problemima, piju dnevno bar 2 litre čajne mešavine HERBA MED No: 120, koja sadrži aktivne supstance koje rastvaraju i tope ove kristale (stvarajući najfiniji mulj) i pomažu njihovo izbacivanje sa lakoćom, bez bolova i povreda sluznice uro-trakta.

Zahvaljujući svom diuretskom dejstvu čajna mešavina HERBA MED No: 120 veoma efikasno ispira ceo uro-trakt.

Najvažnije je da čajnom mešavinom HERBA MED No: 120 peckanje, bol, otežano i bolno mokrenje prestaju vrlo brzo, čime se omogućava bolji kvalitet života i naravno nastavak terapije do krajnjeg i željenog rezultata.

Čajna mešavina HERBA MED No: 120 se preporučuje i preventivno, kako bi se sprečila eventualna pojava peska ili kamena u bubregu, a naročito osobama koje su sklone urinarnim infekcijama.

HERBA MED ČAJ ZA PROBLEME SA MOKRENJEM

Čaj za urinarne infekcije i kamen u bubregu