Čaj za policistične jajnike

caj za policisticne jajnike

Jedan od čestih hormonalnih poremećaja koji se javljaju kod žena i to u periodu između puberteta i menopauze jeste sindrom policističnih jajnika odnosno PCOS. Lekari su saglasni da je ovo sindrom, jer žena oseća u tom trenutku veći broj simptoma u isto vreme. Prilikom pojave policističnih jajnika, oni stvaraju neobično visok nivo muških polnih hormona, takozvanog androgena, što dodatno utiče na ovulaciju.

Dobra vest glasi: adekvatnom terapijom može doći do trudnoće

Ipak bismo na samom početku da utvrdimo zbog čega nastaju policistični jajnici. Naime, prema medicinskim istraživanjima ni lekari još uvek nisu u potpunosti sigurni koji je glavni uzročnik policističnih jajnika; ali se ipak slažu da loše životne navike kao i nasledni faktori igraju značajnu ulogu.

Primetno je i da veliki broj žena koje imaju policistične jajnike, imaju i stanje koje nam je poznato kao insulinska rezistancija. Ono se javlja u trenutku kada telo ima poteškoća u izvođenju normalnih aktivnosti insulina, odnosno regulacije šećera u krvi. Upravo visok nivo insulina može da pospeši dodatno stvaranje muških hormona, a insulinska rezistencija može biti izazvana ne samo genetskim faktorima već i lošim životnim navikama (mislimo pre svega na gojaznost) pa i u kombinaciji oba uzročnika.

Kako prepoznati policistične jajnike?

Ono što je karakteristično za ovo stanje kod žena, jeste da može postojati i veći broj sličnih simptoma. Najčešći simptom jeste poteškoća sa ostajanjem u drugom stanju i to usled izostanka ovulacije. Takođe prilikom ultrazvuka ginekolog može primetiti niz „perlica“ duž samog jajnika. U suštini ove perlice se nazivaju preantralni folikuli; a kod žena sa policističnim jajnicima, folikuli prestaju da se razvijaju u preantralnoj fazi. Posledica je jasna – ove žene retko imaju ovulaciju, a uglavnom imaju i neredovne cikluse pa ih i uopšte nemaju.

Simptom za policistične jajnike može biti i izostanak menstruacije odnosno neredovna  menstruacija, povišen nivo muških hormona,gojaznost i prisustvo masnih naslaga naročito u predelu stomaka.

Statistika je pokazala i da žene sa policističnim jajnicima imaju predijabetes ili dijabetes, pa i visoke vrednosti lipida u krvi – holesterol i trigliceride.

Takođe, naučno je i dokazano da su visoke vrednosti Antimilerijalnog hormona AMH karakteristične za policistične jajnike, a ova analiza ne predstavlja standardnu analizu u cilju same dijagnostike.

Kako postaviti dijagnozu policističnih jajnika?

Pre svega žena mora biti svesna svih simptoma koji se pojavljuju u njenom telu, a danas lekari koriste takozvani Roterdamski kriterijum po kojem žena mora imati bar dva simptoma kako bi se potvrdilo prisustvo policističnih jajnika.

Simptomi su: izostanak ili neredovna menstruacija, povišen nivo muških hormona (nebitno je da li je merilo po kliničkim znacima ili na osnovu laboratorijskih testova), kao i karakterističan nalaz na ultrazvučnom pregledu kod ginekologa.

Greške prilikom pojave policističnih jajnika

Lekari često prave grešku, kada se pojave policistični jajnici, da svaka žena u tom momentu ima i znake prekomerne težine pa i izraženu maljavost. Međutim, statistika pokazuje da se samo 40% žena sa policističnim jajnicima bori i sa ovim znacima odnosno simptomima.

Još jedna zabluda jeste i da policistični jajnici i stanje koje oni izazivaju stagnira sa vremenom. Ipak, mnogobrojna istraživanja pokazala su da se stanje smanjuje sa godinama, a u pojedinim slučajevima se desi i da žene koje imaju PCOS tokom godina razviju i smanjenu ovarijalnu rezervu.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) nije stečena bolest

Policistični jajnici uglavnom su endokrinološko – ginekološki poremećaji žena i pogađaju 5 do 10% žena u njihovoj reproduktivnoj dobi. Sam sindrom PCOS je glavni uzročnik ženskog steriliteta.

Kako bi se dijagnoza postavila potreban je ultrazvučni pregled kao i klinička ili laboratorijska analiza. Od kliničkih pregleda se prisustvo akni, nepravilna menstrualna krvarenja, izostanak ciklusa, sterilitet, neplodnost pa i gojaznost.

Za laboratorijsku potvrdu potrebno je da rezultati pokažu povećanu koncentraciju muških hormona (testosterona), povišen LH hormon, insulinska rezistencija (dijabetes), povišen nivo insulina u krvi pa i poremećaj tolerancije glikoze.

Ovo svakako nije stečena bolest, već je sindrom policističnih jajnika urođeni metabolički poremećaj koji se kod žene ispoljava nakon prve menstruacije.

Da li gojazne osobe imaju policistične jajnike?

Upravo preko 50% žena koje imaju sindrom PCOS imaju i prekomernu telesnu težinu, koja pogoršava njihovu insulinsku rezistenciju, ali se ona javlja i kod žena koje nisu gojazne.

Ono na šta se uglavnom žale pacijentkinje jeste nepravilan menstrualni ciklus, kao i izostanak ciklusa, preklapanje ciklusa pa i potpuni gubitak menstruacije. Ono što takođe može biti izraženo jeste i poremećaj ciklusa praćen obilnim krvarenjem kao i učestalim nepravilnim krvarenjima koje su posledica izostanka ovulacije.

U poslednje vreme sve je i više žena koje na pregled kod ginekologa uputi dermatolog, zbog pojave akni pa se utvrdi na kraju da imaju policistične jajnike.

Ipak, već sa prvim simptomima koje smo detaljno opisali, žena je potrebno da se javi ginekologu koji će preuzeti prve korake u samoj dijagnostici, a onda ženu uputiti dalje kod interniste endokrinologa.

Sama dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, pregleda endokrinologa i ginekologa kao i neizostavnih laboratorijskih analiza i ultrazvučnog pregleda. Kliničkim pregledom kod žena se može uočiti maljavost, gojaznost u predelu struka i gornjeg dela, pojavu akni, pa i muški tip ćelavosti i promene u pigmentaciji kože.

Na osnovu ultrazvučnog ginekološkog pregleda, lekar će proveriti da li su jajnici povećanog volumena (10cm3) sa fokulima raspoređenim ispod kapsule jajnika čija je veličina 10mm kao i hiperplastičnim stromom.

Da li su opasni policistični jajnici?

Ukoliko se polcistični jajnici ne leče na vreme, oni će usled dugoročnog delovanja izazvati probleme sa srcem i krvnim sudovima, pojavom šećerne bolesti, a mogu i dovesti do zadebljanja endometrijuma kao i karcinoma endometrijuma.

Pacijentkinje moraju biti svesne ovih rizika koji sa sobom nose policistični jajnici, pa delovati preventivnim merama kako bi se pre svega uspostavio normalan menstrualni ciklus i ovulacija. Prirodno rešenje za policistične jajnike i sprečavanje dodatnog pogoršanja stanja jeste biljna mešavina HERBA MED No: 66 i No: 135 kojom će se pre svega uspostaviti normalan menstrualni ciklus i ovulacija. Redovnim uzimanjem terapije žena će preventivno delovati na nastanak dijabetesa kao i kardiovaskularnih bolesti.

Lečenje policističnih jajnika prirodnim putem

Za lečenje policističnih jajnika pre svega se stavlja u prvi plan želja pacijentkinje kao i njena želja za ostvarivanje trudnoće. Ipak, uz redovno korišćenje čaja za policistične jajnike, potrebno je obratiti pažnju i na pojedine segmente života.

Pre svega na promenu životnih navika – ukoliko ste gojazni ginekolog će vam verovatno preporučiti da regulišete telesnu težinu uz pomoć niskokalorijskog načina ishrane kao i umerenog vežbanja. Verovali ili ne, čak i mala promena u težini može značajno poboljšati vaše zdravstveno stanje.

Jako je bitno i regulisati menstrualne cikluse, a na taj način biće smanjen i nivo muških polnih hormona, dok je preporučljivo i postepeno postizanje ovulacije.

Mnoge žene uglavnom ne mogu da zatrudne

Često je kao razlog zbog pojave problema sa začećem upravo stanje koje izazivaju policistični jajnici, pa mnoge žene i ne mogu da zatrudne zbog pomenutih cisti na jajnicima.

Ovo je stanje kod žena u kojem jajnici proizvode ogromnu količinu muških polnih hormona, androgena, koji su uglavnom kod žena prisutni u malim količinama. Policistični jajnici predstavljaju poremećaj kada se u jajnicima formiraju brojne male ciste, tačnije kesice koje su ispunjene tečnošću. Još uvek nije poznat tačan uzrok ovakve pojave, ali se zna da policistični jajnici mogu uzrokovati ozbiljna oboljenja kod žena.

Policistični jajnici se ne leče lekovima

Da krenemo od ovulacije koja se javlja u trenutku kada se zrelo jaje oslobodi iz jajnika, upravo se to dešava kako bi jajašca mogla da se oplode muškom spermom. Ukoliko jajna ćelija nije oplođena, ona će se poslati van tela tokom menstruacije kod žene. U pojedinim slučajevima, žena ne proizvodi dovoljno hormona koji su potrebni za ovulaciju. Ukoliko ne dođe do ovulacije, jajnici u tom slučaju mogu razviti mnogo malih cisti.

Upravo ove ciste stvaraju hormone koji se nazivaju androgeni, a pacijentkinja koja ima policistične jajnike ima i visok nivo androgena. Upravo ovo stanje kod žene može izazvati probleme sa ženskim menstrualnim ciklusom.

Za pravilno i uspešno lečenje policističnih jajnika mogu da se koriste lekovi koji neće izlečiti ovo stanje, ali će na neki način smanjiti simptome i spečiti određene zdravstvene probleme. Mnogo je bolje rešenje korišćenje redovne biljne terapije, jer na taj način žena neće dodatno narušiti svoje zdravstveno stanje. S obzirom na to da je za zdravlje svake žene od presudnog značaja normalna funkcija jajnika, preporučuje se biljna mešavina HERBA MED No: 66 i No: 135. Samo redovnom upotrebom simptomi policističnih jajnika će biti smanjeni, a i biće sprečena pojava nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Obratite pažnju – policistični jajnici su uzročnici mnogih bolesti

Lekari su saglasni sa činjenicom da žene sa problemom policističnih jajnika imaju veću verovatnoću da razviju ozbiljnije zdravstvene probleme. Pre svega, žene su u riziku od razvitka visokog krvnog pritiska, dijabetesa, ali i problema sa srcem i krvnim sudovima kao i rak materice.

U većini slučajeva policistični jajnici su glavni razlog za pojavu problema sa začećem, pa mnoge žene i ne mogu da ostanu trudne zbog pomenutih cista na jajnicima.

Iako neće sve žene razviti pomenuta stanja, sama pojava i prisustvo policističnih jajnika će povećati rizik. Zbog toga je jako bitno da se zdravlje redovno kontroliše od strane lekara koji ima iskustva u lečenju policističnih jajnika, a same posete potrebno je planirati tokom reproduktivnih godina i nastaviti nakon menopauze.

Kako bi se stanje održavalo, kako ne bi bilo dodatnih zdravstvenih problema i svakodnevnih simptoma koji mogu biti nepodnošljivi potrebno je i redovno korišćenje čaja za policistične jajnike. Na taj način zdravlje žene biće ojačano i dugoročnije.

HERBA MED ČAJ ZA POLICISTIČNE JAJNIKE

caj za zenske probleme