ČAJ ZA NERVOZNA CREVA

Čaj za nervozna creva

Osećate li neugodnosti u predelu abdomena nalik bolovima i gasovima, kao i poteškoće pri izbacivanju stolice?

Nakon obavljenog lekarskog pregleda možda će Vam lekar reći da imate sindrom iritabilnog kolona poznat i pod nazivom ’’nervozna creva’’.

Ovo hronično stanje ima veliki uticaj na život i psihu osobe kod koje je dijagnostikovano, a samo saznanje da imate sindrom iritabilnog kolona ne treba da Vas obeshrabri.

Itekako je moguće smanjiti tegobe i sprečiti komplikacije vrlo jednostavnim metodama.

Simptomi nervoznih creva mogu se lako kontrolisati putem regulacije ishrane i načina života, ali i konzumiranjem lekovitih čajeva.

Šta su ’’Nervozna creva’’?

Nervozna creva, odnosno sindrom iritabilnog kolona, nazivi su za hronični poremećaj koji se javlja u vidu osetljivosti mišića i nerava u predelu debelog creva što prouzrokuje brojne tegobe.

Zidovi debelog creva obloženi su slojem mišića koji se grče dok transportuju hranu kroz sistem organa za varenje.

Duže i jače ili kraće i slabije kontrakcije izazivaju neprijatne simptome.

Ista pojava vezuje se i za abnormalnog funkcionisanja nerava u ovom delu tela.

Statistički podaci pokazuju da žene češće pate od nervoznih creva.

Pacijentkinja ženskog pola ima čak duplo više od muškaraca.

Kada su u pitanju godine, ubedljivo prednjače mlade osobe.

U najvećem broju sučajeva, faktori koji utiču na pojavu ovog stanja su nepravilna ishrana i stres.

Pre nego što proces lečenja počne, od velike je važnosti utvrđivanje uzročnika tegoba da bi krajnji rezultati bili pozitivni.

Najčešći simptomi nervoznih creva

Javljaju se i promene u stolici u obliku dijareje ili zatvora.

U sadržaju fecesa moguća je pojava mukusa.

Potreba za defekacijom dolazi vrlo brzo nakon obroka, a izbacivanje stolice može biti praćeno bolovima.

Povremeno, primetan je osećaj bola i u predelu abdomena.

Pacijenti sa sindromom iritabilnog kolona prijavljuju lekarima i znakove nalik grčevima i nadimanju.

Ozbiljniji simptomi su retki.

Ako se jave, što pre zatražite hitnu medicinsku pomoć, jer ukazuju na neki drugi, opasniji zdravstveni problem.

Alarmantni znakovi su:

  • nagli gubitak telesne težine
  • rektalno krvarenje
  • poteškoće sa gutanjem
  • bol koji je uporan i ne nestaje nakon oslobađanja gasova i defekacije.

Blagotvorno dejstvo čajeva na sistem organa za varenje

Darovi prirode se, pored modernih otkrića u svetu medicine i farmacije, i dalje koriste u svrhu poboljšanja zdravstvenog stanja čoveka bez obzira na probleme sa kojima se on suočava.

U formi čajeva se neretko uzimaju zbog aromatičnog ukusa i brze apsorpcije korisnih elemenata iz njihovog sastava.

Aktivni sastojci lekovitih biljaka od kojih se pripremaju čajevi imaju umirujuće dejstvo koje pomaže pri opuštanju napetih i zgrčenih mišića abdomena.

Čaj za probavu predstavlja mešavinu biljaka koji podstiču normalnu probavu i olakšavaju izbacivanje stolice.

Značajni su kod redukcije stresa i anksioznosti.

Ukoliko se konzumiraju uz prethodnu konsultaciju sa lekarom i u tačno propisanim dozama, unos čajeva tokom lečenja nervoznih creva neće biti propraćen neželjenim efektima i komplikacijama.

Preporučujemo Vam samo one čajeve koji su u dosadašnjoj praksi dali najbolje rezultate u tretiranju sindroma iritabilnog kolona.

Recepti za čajeve koji pomažu kod sindroma iritabilnog kolona

1. Ruzmarin se koristi kod lečenja nervoznih creva

Ruzmarin se često koristi kao začin zbog vrlo karakterističnog mirisa i ukusa, a takođe je koristan i kod lečenja nervoznih creva. Čaj se priprema tako što se pola kafene kašičice sušenih ili kašičica svežih listića ruzmarina preliva vrelom, prokuvanom vodom. Sačekajte 5 minuta pa procedite tečnost. Uzimati 1-2 puta dnevno. Postojeći upalni procesi će biti ublaženi, a varenje olakšano, uz eliminisanje neugodnih simptoma.

2. Dunja kao preporuka kod sindroma iritabilnog kolona

Dunja se preporučuje osobama sa sindromom iritabilnog kolona koje kao jedan od simptoma imaju dijareju. Veliku kašiku usitnjenog dunjinog lista prelijte sa 200ml ključale vode. Nakon 30 minuta stajanja procedite čaj i popijte ga. Tokom dana piti 2-3 šolje ovog lekovitog napitka. Osim što ćete smanjiti tegobe, Vaš organizam će dobiti i neophodnu dozu vitamina i minerala kojih u velikim količinama ima u listovima dunje.

3. Lincura odličan izbor kod tretiranja nervoznih creva

Lincura može biti Vaš izbor kod tretiranja nervoznih creva. Jedan gram korena ove biljke sipati u šolju hladne vode. Posle 4 sata, koliko je neophodno da tečnost odstoji i biljka pusti lekovite sastojke, procedite sve i popijte pola sata pre obroka. Nastavite tako da uzimate po jednu šolju dnevno dok ne primetite olakšanje. Bolovi će nestati, probava normalizovati, a nadutost primetno ublažiti.

4. Kim predstavlja sjajno sredstvo za olakšanje kod sindroma iritabilnog kolona

Kim predstavlja začin, ali i sjajno sredstvo za olakšanje kod sindroma iritabilnog kolona. Kašičicu izmrvljenog ploda kima preliti sa 250ml vrele prokuvane vode. Potrebno je sačekati 10 minuta i nakon toga procediti čaj. Konzumirati 2-3 šolje svakoga dana. Rešićete se simptoma kao što su pojačana produkcija gasova i poremećen proces varenja. Normalizovaće se stolica, a defekacija postati redovna i bez pratećih tegoba.

5. Kamilica ima umirujući efekat na nervozu creva

Kamilica je prepoznatljiva po umirujućem efektu koji je dragocen prilikom lečenja stanja kao što su nervozna creva. Priprema je jednostavna i sve što treba da uradite jeste da kafenu kašičicu osušenih cvetova kamilice prelijete sa 200ml vruće i prethodno prokuvane vode. 2-3 minute su dovoljne da biljka otpusti lekovite sastojke. Procedite tečnost i popijte. Uzimati najviše 3 šolje dnevno. Simptomi više neće biti izraženi, smanjiće se stvaranje želudačne kiseline i ublažiti upala.

6. Maslačak smanjuje neprijatnost kod nervoze creva

Maslačak su mnogi pacijenti koristili da bi smanjili neprijatnosti koje sa sobom nose nervozna creva i potvrdili su njegov pozitivan efekat. U 600ml hladne vode sipati tri kašike čaja. Posle dva sata stajanja procedite tečnost. Tri puta dnevno pre svakog glavnog obroka popiti po šolju lekovite tečnosti. Crevna flora postaje balansirana i creva očišćena od toksina.

7. Hrast kao prirodno sredstvo protiv simptova nervoznih creva

Hrast možete koristiti najduže 3 dana za borbu protiv simptoma nervoznih creva – konkretno koru. Neka preko noći odstoji sud u kom se nalazi kašičica hrastove kore prelivena sa 200ml vode. Sutradan procedite tečnost koju treba piti tokom dana u malim gutljajima. Ovaj čaj je od velike pomoći kod blažih tegoba, a posebno je značajan kod problema sa retkom stolicom. Pored toga, hrastova kora je poznata po sposobnošću pročišćavanja organizma od štetnih materija.

8. Anis se od davnina koristi kao prirodan lek za nervozu creva

Anis se vekovima koristi kao prirodan lek za digestivni trakt koji sa uspehom reguliše rad organa koji se nalaze u sklopu ovog sistema. Stavite 200ml vode da prokuva pa njom prelijte kašičicu semenki anisa. Procedite posle 15 minuta stajanja. Uzimati tri puta dnevno dok ne primetite pozitivne rezultate. Simptomi nalik bolovima, grčevima i gasovima će iščeznuti. Istovremeno, poboljšavaju se probava i cirkulacija.

9. Menta kao univerzalni lek kod sindroma iritabilnog kolona

Menta se smatra univerzalnim lekom za mnoge tegobe, a takođe odlično deluje i kod sindroma iritabilnog kolona. Kafenu kašičicu osušene i usitnjene biljke prelijte vrelom vodom koja je prethodno proključala. Popijte čaj posle 10 minuta stajanja i naravno procedite ga. Uzimati 2-3 šolje na dan. Korišćenje mente podstiče normalan tok varenja unete hrane, eliminiše gasove i ublažava grčeve.

10. Kopriva ima blagotvorno dejstvo kod simptoma nervoznih creva

Kopriva je našla svoje mesto u alternativnoj medicini zahvaljujući, između ostalog, blagotvornom dejstvu na čitav sistem organa za varenje. Pripremite čaj tako što ćete kašiku usitnjene i osušene biljke preliti sa 200ml vrele vode. Ostaviti da tečnost odstoji oko 30 minuta pa je procedite. Preporučuje se da kod nervoznih creva pijete tri puta dnevno po jednu šolju čaja od koprive.

Ostali napici koji se preopručuju pacijentima sa nervoznim crevima

Ne treba zanemariti važnost hidratacije čak i kada je osoba zdrava, a kamoli kada se suočava sa tegobama izazvanim sindromom iritabilnog kolona.

Pijte čistu, filtriranu vodu svakoga dana u dovoljnim količinama.

Preporučuju se voćni sokovi bez dodatnog šećera od plodova citrusa, ananasa, brusnica i banana (banane i hemoroidi su odlična kombinacija zbog količine vlakana koje sadrži to voće).

Ako želite da pripremite napitak od povrća, simptome sindroma iritabilnog kolona ublažićete miksovanjem brokolija, spanaća, šargarepa i krastavaca.

Dobar izbor je kafa bez kofeina, jer taj sastojak pogoršava problem sa dijarejom koji može pratiti pojavu nervoznih creva.

Konzumirajte zamenu za mleko koja ne sadrže laktozu, mlečni šećer koji dodatno iritira digestivni trakt.

Odlični primeri su bademovo i sojino mleko.

Možete ih kupiti u prodavnicama zdrave hrane ili pripremiti kod kuće.

Ishrana za osobe sa sindromom iritabilnog kolona

Važno je obratiti pažnju na unos tečnosti, a takođe i na način ishrane, jer upravo namirnice koje unosimo mogu jednako pomoći, ali i pogoršati kod stanja nervoznih creva.

Fokusirajte se na izvore lako svarljivih vlakana radi olakšanja procesa varenja i izbacivanja fecesa.

Vlaknima su naročito bogate mahunarke, avokado, brokoli, kokice i proizvodi od integralnog brašna.

Pacijenti koji pate od nervoznih creva veoma često nemaju toleranciju na šećer u bilo kom obliku.

Izbegavajte voće sa velikom količinom fruktoze, mleko koje sadrži laktozu, produkte od belog brašna i orašaste plodove.

HERBA MED čajevi za digestivni trakt

HERBA MED čajne mešavine dostupne su svima radi efikasnog ublažavanja simptoma nervoznih creva, podsticaja varenja tretiranja bilo kog drugog dela digestivnog trakta i poboljšanja opšteg zdravlja ovog sistema organa.

U našoj ponudi nalaze se dve vrste čajeva koji blagotvorno deluju na organe za varenje i smanjuju tegobe nastale zbog sindroma iritabilnog kolona.

Prva je čajna mešavina HERBA MED No: 36 i njena primena odnosi se na lečenje svih zdravstvenih problema koji mogu zahvatiti digestivni trakt.

Konzumiranjem ove čajne mešavine svi simptomi koji prate pojavu nervozih creva će biti znatno ublaženi ili će u potpunosti iščeznuti.

Druga je mešavina No: 209 koja u kratkom vremenskom roku rešava problem zatvora i istovremeno tretira hemoroide i podstiče probavu.

Čaj protiv zatvora No: 209 kao i čaj za želudac, gastritis i heliko bakteriju No:36 potvrdilo je Ministarstvo zdravlja republike Srbije.

Veliki broj naših zadovoljnih korisnika i odlični rezultati koji su se pokazali nakon konzumiranja HERBA MED čajnih mešavina plodovi su našeg dugogodišnjeg rada i iskustva.

Odabirom i mešanjem pravih sastojaka stvaramo lekove potpuno prirodnog porekla da bi Vama pružili olakšanje i poboljšali zdravlje.

ČAJ ZA PROBAVU, PROTIV ZATVORA I HEMOROIDA

Čaj protiv zatvora