Čaj za nekontrolisano mokrenje

Nekontrolisano mokrenje, takođe poznato kao urinarna inkontinencija, odnosi se na nevoljno curenje urina.

Urinarna inkontinencija može biti uzrokovana različitim faktorima. Neki uobičajeni uzroci uključuju:

Slabi ili oštećeni mišići dna karlice: Slabi ili oštećeni mišići dna karlice mogu doprineti urinarnoj inkontinenciji ugrožavajući podršku i kontrolu bešike i uretre. Mišići karličnog dna igraju ključnu ulogu u održavanju urinarne kontinencije pružajući podršku bešici i uretri, kao i aktivnim kontrakcijama i opuštanjem kako bi kontrolisali mokrenje.

Kada su mišići dna karlice slabi ili oštećeni, možda neće biti u stanju da adekvatno podrže bešiku i održavaju zatvaranje uretre. Ovo može dovesti do curenja urina ili nevoljnog gubitka kontrole bešike. Faktori koji mogu oslabiti ili oštetiti mišiće karličnog dna uključuju:

 • Trudnoća i porođaj: Proces trudnoće i vaginalnog porođaja može da istegne i napreže mišiće karličnog dna, što dovodi do slabljenja ili oštećenja.
 • Hormonske promene: Smanjenje nivoa estrogena, kao što je tokom menopauze, može doprineti gubitku mišićnog tonusa u karličnom dnu.
 • Hronično naprezanje: Aktivnosti koje uključuju ponavljanje dizanja teških tereta, hroničnu konstipaciju ili hronični kašalj mogu opteretiti mišiće dna karlice, potencijalno ih oslabiti tokom vremena.
 • Sedeći način života: Nedostatak redovne fizičke aktivnosti i vežbanja može dovesti do slabljenja mišića karličnog dna.
 • Operacije karlice: Operacije, kao što su histerektomija ili operacija prostate, ponekad mogu oštetiti mišiće karličnog dna.

Starost: Starost može biti značajan faktor u razvoju urinarne inkontinencije. Kako starimo, promene u urinarnom sistemu i mišićima karličnog dna mogu povećati rizik od urinarne inkontinencije. Neki načini na koje starost može doprineti urinarnoj inkontinenci su:

 • Smanjen tonus mišića: Sa godinama, mišići bešike i karličnog dna mogu oslabiti, što dovodi do smanjenja tonusa mišića i smanjene kontrole nad bešikom. To može dovesti do urinarne inkontinencije.
 • Hormonske promene: Kod žena, hormonske promene povezane sa menopauzom mogu dovesti do promena u urinarnom traktu i mišićima karličnog dna, što može povećati rizik od urinarne inkontinencije.
 • Povećana prevalencija zdravstvenih stanja: Starost je često povezana sa povećanim rizikom od određenih zdravstvenih stanja koja mogu doprineti urinarnoj inkontinenciji, kao što su dijabetes, gojaznost i neurološki poremećaji. Ova stanja mogu uticati na funkciju bešike i povećati verovatnoću inkontinencije.
 • Smanjeni kapacitet mokraćne bešike: Bešika može da izgubi deo svoje elastičnosti i kapaciteta sa godinama, što dovodi do češćih nagona za mokrenjem i potencijalno doprinosi urinarnoj inkontinenciji.
 • Upotreba lekova: Stariji mogu uzimati lekove koji mogu da utiču na funkciju bešike, kao što su diuretici ili lekovi koji opuštaju mišiće bešike, što može povećati rizik od urinarne inkontinencije.

Važno je napomenuti da iako je starost uobičajen faktor rizika za urinarnu inkontinenciju, ona nije normalan deo starenja. Ako imate simptome urinarne inkontinencije, od suštinskog je značaja da se konsultujete sa lekarom za odgovarajuću procenu i lečenje. Opcije lečenja urinarne inkontinencije mogu uključivati modifikacije načina života, vežbe za karlično dno, lekove ili u nekim slučajevima hirurške intervencije.

Trudnoća i porođaj: Tokom trudnoće i porođaja, mišići i ligamenti koji podržavaju bešiku, uretru i druge karlične organe su pod velikim pritiskom. Ovaj pritisak može dovesti do slabljenja mišića karličnog dna, što dovodi do urinarne inkontinencije. Pored toga, hormonske promene koje se dešavaju tokom trudnoće i porođaja mogu uticati na funkciju bešike i uretre, potencijalno doprinoseći urinarnoj inkontinenciji. Inkontinencija se može javiti tokom trudnoće ili nakon porođaja, a žene koje su podvrgnute vaginalnom porođaju mogu biti u većem riziku od onih koje imaju porođaj carskim rezom.

Međutim, važno je napomenuti da je inkontinencija vezana za trudnoću i porođaj obično privremena i nestaje sama od sebe u roku od nekoliko meseci nakon porođaja.

Menopauza: Tokom menopauze, hormonske promene mogu doprineti urinarnoj inkontinenciji kod žena. Smanjenje nivoa estrogena tokom menopauze može dovesti do promena u bešici i uretri, izazivajući stanjivanje sluzokože uretre i slabljenje okolnih karličnih mišića. Ove promene mogu dovesti do simptoma kao što su povećana učestalost mokrenja, hitnost i curenje urina uz kašalj, kijanje ili napor.

Genitourinarni sindrom menopauze (GSM) je stanje povezano sa menopauzom koje takođe može doprineti urinarnoj inkontinenciji. GSM karakteriše stanjivanje i sušenje vaginalnih tkiva i može uticati i na urinarni trakt. Slabljenje uretre i mišića karličnog dna može otežati kontrolu protoka urina.

Opstrukcija ili blokada: Opstrukcija ili blokada urinarnog sistema, ponekad može dovesti do urinarne inkontinencije. Kada postoji fizička blokada koja sprečava da urin pravilno teče iz mokraćne bešike, to može prouzrokovati da se urin vrati i poveća pritisak unutar bešike. Ovaj povećani pritisak može rezultirati urinarnom inkontinencijom, posebno inkontinencijom prelivanja.

Neki primeri stanja koja mogu izazvati opstrukciju ili blokadu urinarnog sistema uključuju:

 • Strikture uretre: Strikture uretre su uske ili blokirane oblasti unutar uretre koje mogu ograničiti protok urina. Oni mogu biti uzrokovani ožiljnim tkivom, upalom ili povredom. Strikture mogu dovesti do zadržavanja urina i inkontinencije prelivanja.
 • Kamenje u bešici: Kamenje u bešici su stvrdnute mineralne naslage koje mogu ometati protok urina. Ova opstrukcija može dovesti do urinarne inkontinencije ako se bešika prepuni.
 • Zatvor: Hronična konstipacija može izvršiti pritisak na bešiku i uticati na njenu sposobnost da pravilno skladišti urin. Ovo može dovesti do prelivne inkontinencije.

Važno je napomenuti da iako opstrukcija ili blokada mogu doprineti urinarnoj inkontinenciji, to nije jedini potencijalni uzrok.

Uvećana prostata: Uvećana prostata, takođe poznata kao benigna hiperplazija prostate (BPH), može doprineti urinarnoj inkontinenciji kod nekih muškaraca. BHP je stanje gde prostata raste u veličini, što može vršiti pritisak na uretru i uticati na protok urina.

Jedna od vrsta urinarne inkontinencije koja se može javiti kod muškaraca sa uvećanom prostatom je inkontinencija prelivanja. Ovo se dešava kada se bešika ne isprazni u potpunosti, što dovodi do stalnog curenja urina. Opstrukcija uzrokovana uvećanom prostatom može poremetiti normalnu funkciju mokraćne bešike, što rezultira zadržavanjem urina i naknadnom inkontinencijom prelivanja.

Važno je napomenuti da neće svi muškarci sa uvećanom prostatom doživeti urinarnu inkontinenciju. Ozbiljnost urinarnih simptoma može varirati među pojedincima i može zavisiti od faktora kao što je stepen uvećanja prostate i drugih osnovnih zdravstvenih stanja.

Neurološki poremećaji: Neurološki poremećaji često mogu biti povezani sa urinarnom inkontinencijom. Neurogena bešika je uobičajeno stanje koje se javlja kada dođe do oštećenja nerva, mozga ili kičmene moždine, što dovodi do disfunkcije bešike. Simptomi neurogene bešike mogu uključivati gubitak kontrole bešike i poteškoće sa zadržavanjem urina. U nekim slučajevima, neurogena bešika može dovesti do inkontinencije prelivanja, gde se bešika ne isprazni u potpunosti i dolazi do curenja urina.

Neurološka stanja koja mogu doprineti inkontinenciji uključuju povrede kičmene moždine, moždani udar, multiplu sklerozu, Parkinsonovu bolest i demenciju. Ova stanja mogu poremetiti normalnu komunikaciju između nerava kičmene moždine, mozga i bešike, što dovodi do disfunkcije bešike i urinarne inkontinencije.

Infekcije urinarnog trakta: Infekcije urinarnog trakta (UTI) ponekad mogu izazvati ili doprineti urinarnoj inkontinenciji. To je zato što UTI mogu iritirati bešiku, što dovodi do jakih nagona za mokrenjem i curenja mokraće. Pored toga, UTI može izazvati upalu urinarnog trakta, što može otežati kontrolu mokrenja.

Pojedinci sa urinarnom inkontinencijom su u većem riziku za dobijanje UTI zbog česte izloženosti urinu na njihovoj koži i upotrebe proizvoda za inkontinenciju. Pravilna higijena kože i upotreba kvalitetnih proizvoda za inkontinenciju mogu pomoći u prevenciji UTI kod osoba sa inkontinencijom.

Prevencija i lečenje UTI podrazumeva brzu dijagnozu i lečenje antibioticima. Ako se ne leči, UTI može napredovati i dovesti do komplikacija kao što su oštećenje bubrega ili sepsa.

Vrste inkontinencije

Nehotično mokrenje, takođe poznato kao urinarna inkontinencija, može imati različite vrste i uzroke. Neke uobičajene vrste urinarne inkontinencije uključuju:

Stresna inkontinencija: Ova vrsta inkontinencije se javlja kada dođe do curenja urina tokom aktivnosti koje vrše pritisak na bešiku, kao što su kašalj, kijanje, smeh, vežbanje ili podizanje teških predmeta.

Urgentna inkontinencija: Urgentna inkontinencija karakteriše iznenadna i intenzivna želja za mokrenjem, praćena nevoljnim gubitkom urina. Može biti uzrokovano prekomerno aktivnim mišićima bešike koji se kontrahuju čak i kada bešika nije puna.

Prelivna inkontinencija: Prelivna inkontinencija se javlja kada se bešika ne isprazni u potpunosti tokom mokrenja, što dovodi do čestog ili stalnog curenja malih količina urina.

Funkcionalna inkontinencija: Funkcionalna inkontinencija se odnosi na nemogućnost da se na vreme dođe do toaleta zbog fizičkih ili kognitivnih oštećenja.

Imaju li muškarci isti problem kao i žene

Muškarci takođe mogu da dožive urinarnu inkontinenciju, iako je manja verovatnoća da će biti pogođeni od žena. Uzroci urinarne inkontinencije kod muškaraca mogu varirati, ali neki uobičajeni faktori uključuju uvećanu prostatu, operaciju prostate, oštećenje nerava ili oslabljene mišiće karličnog dna. Takođe, određena medicinska stanja poput Parkinsonove bolesti i multiple skleroze takođe mogu doprineti urinarnoj inkontinenciji kod muškaraca.

Međutim, važno je napomenuti da iako stanje može da utiče i na muškarce i na žene, faktori rizika i osnovni uzroci mogu da se razlikuju među polovima. Zbog toga je ključno da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom kako biste utvrdili uzrok i preporučeni plan lečenja urinarne inkontinencije.

Prevencija urinarne inkontinencije

Strategije prevencije urinarne inkontinencije uključuju:

Održavajte zdravu težinu: Prekomerna težina može povećati rizik od urinarne inkontinencije. Održavanje zdrave težine redovnim vežbanjem i uravnoteženom ishranom može pomoći u smanjenju ovog rizika.

Vežbajte vežbe dna karlice: Jačanje mišića dna karlice kroz vežbe kao što je Kegels može poboljšati kontrolu bešike i smanjiti verovatnoću urinarne inkontinencije.

Izbegavajte iritacije bešike: Ograničavanje konzumiranja iritirajućih materija kao što su kofein, alkohol i kisela hrana može pomoći u sprečavanju ili smanjenju simptoma urinarne inkontinencije.

Jedite više vlakana: Konzumiranje adekvatne količine vlakana može pomoći u prevenciji zatvora, što je poznati faktor rizika za urinarnu inkontinenciju.

Prestanite da pušite: Pušenje može doprineti razdražljivosti bešike i povećati rizik od urinarne inkontinencije. Prestanak pušenja ili traženje pomoći za prestanak pušenja može biti od koristi u prevenciji ovog stanja.

Iako se urinarna inkontinencija ne može uvek sprečiti, usvajanje ovih preventivnih mera može pomoći u smanjenju verovatnoće razvoja ovog stanja.

Prirodni lekovi – čajevi za nekontrolisano mokrenje

Kada su u pitanju biljni čajevi za nekontrolisano mokrenje, postoji nekoliko opcija koje su predložene da pomognu kod urinarnih simptoma.

 • Zeleni čaj se često preporučuje, jer je blagi diuretik, što znači da podstiče mokrenje i potencijalno može pomoći u izbacivanju bakterija.
 • Čaj od kamilice je još jedan biljni čaj koji se često pominje zbog svojih potencijalnih prednosti kod urinarnih infekcija.

Čajna mešavina HERBA MED No: 120

Na našem tržištu dostupna vam je čajna mešavina HERBA MED No: 120.

Redovnom upotrebom uspešno rešava:

kamen u bubregu,

cistitis – upala mokraćne bešike

– bakterijske infekcije uro-trakta (Ešerihija koli, proteus, pseudomonas, klebsiela, hlamidija, ureaplazma…)

Čajna mešavina HERBA MED No: 120 se preporučuje i preventivno, kako bi se sprečila eventualna pojava peska ili kamena u bubregu, a naročito osobama koje su sklone urinarnim infekcijama.

HERBA MED ČAJ ZA NEKONTROLISANO MOKRENJE

Čaj za urinarne infekcije i kamen u bubregu