Čaj za mokraćne kanale

caj za mokracne kanale

Da biste održali zdravlje urinarnog trakta, postoji nekoliko mera predostrožnosti i praksi koje možete slediti. Ovi saveti mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja infekcija urinarnog trakta (UTI) i promovisati opšte zdravlje urinarnog sistema:

Ostanite hidrirani: Pijenje adekvatne količine vode je neophodno za održavanje zdravog urinarnog trakta. Pomaže u razblaženju urina, izbacivanju bakterija i sprečavanju koncentracija koje mogu doprineti infekciji.

Kada je telo hidrirano, ono proizvodi dovoljnu količinu urina da podrži pravilnu urinarnu funkciju. Sa druge strane, dehidracija može dovesti do koncentrisanog urina, što može povećati rizik od razvoja infekcija urinarnog trakta (UTI).

Generalno se preporučuje da pijete dovoljno vode ili drugih zdravih tečnosti da biste utažili žeđ i da bi urin bio svetlo žut ili bezbojan. Tamnožuti urin može ukazivati na dehidraciju, dok svetli urin ukazuje na odgovarajuću hidrataciju. Prosečna osoba treba da ima za cilj da proizvede oko 1,5 litara urina dnevno (otprilike 6 šoljica).

Pravilna higijena je bitna za zdravlje urinatnog trakta

Pravilna higijena, posebno u oblasti genitalija, može pomoći u sprečavanju ulaska bakterija u urinarni trakt. Neophodno je da se obrišete od napred prema nazad nakon korišćenja toaleta kako biste izbegli prenos bakterija iz rektuma u ​​uretru.

Praktikovanje dobre higijene je ključno za održavanje zdravog urinarnog trakta i smanjenje rizika od infekcija urinarnog trakta (UTI). Evo nekoliko važnih higijenskih praksi koje treba slediti:

 • Obrišite se od napred-nazad: Nakon korišćenja kupatila, uvek se obrišite od napred-nazad. Ovo pomaže u sprečavanju prenosa bakterija iz analnog područja u uretru, smanjujući rizik od infekcija urinarnog trakta.
 • Održavajte genitalnu oblast čistim: Redovno perite genitalnu oblast blagim sapunom i vodom. Izbegavajte upotrebu oštrih sredstava za čišćenje ili proizvoda sa jakim mirisom, jer mogu iritirati nežnu kožu u tom području. Ne zaboravite da dobro isperite i osušite čistim peškirom.
 • Redovno menjajte higijenske proizvode: Ako koristite tampone ili uloške tokom menstruacije, važno je da ih redovno menjate u skladu sa uputstvima proizvođača. Ovo pomaže u sprečavanju rasta bakterija i smanjenju rizika od infekcija urinarnog trakta.
 • Izbegavajte iritirajuće proizvode: jake hemikalije, iritansi i mirisi u proizvodima za ličnu higijenu mogu izazvati iritaciju u predelu genitalija. Birajte blage proizvode bez mirisa bez oštrih aditiva da biste smanjili rizik od iritacije i infekcije.

Zapamtite da su svačije potrebe i okolnosti jedinstvene, tako da ako imate određene nedoumice ili pitanja o higijenskim praksama, uvek je najbolje da se konsultujete sa lekarom za personalizovan savet.

Urinirajte redovno: Redovno mokrenje je važan način za održavanje zdravog urinarnog trakta i sprečavanje infekcija urinarnog trakta (UTI). Evo zašto je to važno i nekoliko saveta koji će vam pomoći:

 • Isperite bakterije: Redovnim mokrenjem pomažete u izbacivanju bakterija koje su možda ušle u urinarni trakt. Bakterije se mogu razmnožavati i izazvati infekcije ako im se dozvoli da ostanu u urinarnom traktu duži period.
 • Izbegavajte predugo zadržavanje urina: Dugo zadržavanje urina može povećati rizik od infekcija urinarnog trakta. Kada urin ostane u bešici duži period, bakterije imaju više vremena da se umnože i potencijalno izazovu infekciju.
 • Ispraznite bešiku u potpunosti: Kada urinirate, neophodno je da potpuno ispraznite bešiku. Ovo pomaže da se osigura da se sve zaostale bakterije ili nadražujuće materije ispiru. Odvojite vreme kada urinirate i oduprite se želji da požurite. Lagano se nagnite napred dok urinirate kako biste pomogli da se bešika potpuno isprazni.

Imajte na umu da se urinarne navike svih mogu razlikovati, ali u proseku se preporučuje mokrenje oko 4 do 7 puta dnevno. Ako imate često ili hitno mokrenje ili bilo koje druge simptome, obavezno posetite lekara.

Održavajte zdravu ishranu: Uravnotežena ishrana koja uključuje voće, povrće, integralne žitarice i nemasne proteine može podržati opšte zdravlje, uključujući zdravlje urinarnog trakta. Neke studije sugerišu da određena hrana, poput brusnica ili proizvoda od brusnice, može pomoći u prevenciji UTI. Međutim, potrebna su dalja istraživanja kako bi se u potpunosti podržale ove tvrdnje.

Ishrana kao pomoć do zdravog urinarnog sistema

Evo nekoliko saveta o ishrani koji će podržati zdrav urinarni sistem:

 • Ograničite kofein i alkohol: I kofein i alkohol mogu iritirati bešiku i povećati proizvodnju urina. Prekomerna potrošnja može dovesti do češćeg mokrenja i potencijalno iritirati urinarni trakt. Generalno se preporučuje da se ograniči unos kofeina i alkohola, ili da se barem konzumiraju umereno.
 • Jedite raznovrsnu hranu: Konzumiranje raznovrsne hrane može podržati opšte zdravlje, uključujući zdravlje urinarnog trakta. Fokusirajte se na celovitu hranu, uključujući voće, povrće, cela zrna, nemasne proteine i zdrave masti. Oni obezbeđuju esencijalne hranljive materije, antioksidante i vlakna, koja promovišu pravilno funkcionisanje tela i podržavaju imuni sistem.
 • Uključite hranu bogatu antioksidansima: Antioksidansi pomažu u zaštiti ćelija tela od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Uključivanje hrane bogate antioksidansima, kao što su bobičasto voće, citrusno voće, lisnato povrće i orasi, u vašu ishranu može pomoći u održavanju zdravlja urinarnog trakta.
 • Ograničite prerađenu i slatku hranu: Prerađena hrana i hrana sa visokim sadržajem šećera ima nisku nutritivnu vrednost i može doprineti upali i opštem lošem zdravlju. Cilj je ograničiti potrošnju prerađene hrane i slatkih pića kako bi se podržalo optimalno zdravlje urinarnog trakta.
 • Razmislite o proizvodima od brusnice: Neke studije sugerišu da proizvodi od brusnice, kao što su sok od brusnice ili suplementi, mogu imati zaštitni efekat protiv infekcija urinarnog trakta sprečavajući bakterije da se prianjaju za zid urinarnog trakta.

Važno je napomenuti da individualne potrebe u ishrani mogu varirati u zavisnosti od starosti, zdravstvenih stanja i ličnih preferencija.

Pušenje može povećati rizik od urinarnih infekcija

Pušenje može povećati rizik od UTI, raka mokraćne bešike i drugih problema sa urinarnim traktom. Ako pušite, prestanak pušenja može imati brojne zdravstvene prednosti, uključujući održavanje zdravlja urinarnog trakta.

Evo zašto je prestanak pušenja važan za održavanje zdravog urinarnog sistema:

 • Povećan rizik od raka mokraćne bešike: Pušenje je značajan faktor rizika za rak mokraćne bešike. Štetne hemikalije iz dima cigareta se apsorbuju u krvotok i filtriraju u bubrezima, gde se mogu akumulirati u urinu i direktno doći u kontakt sa sluznicom bešike, povećavajući rizik od razvoja raka.
 • Pogoršani simptomi urinarne inkontinencije: Pušenje može doprineti urinarnoj inkontinenciji, što je nehotično curenje urina. Hemikalije u cigaretama mogu da iritiraju bešiku, uzrokujući povećanu hitnost i učestalost mokrenja. Prestanak pušenja može pomoći u smanjenju ovih simptoma.
 • Veći rizik od infekcija urinarnog trakta (UTI): Pušenje slabi imuni sistem i narušava sposobnost tela da se bori protiv infekcija, uključujući UTI. Pušači su skloniji razvoju infekcija urinarnog trakta i mogu imati teže simptome.

Ako ste pušač i želite da prestanete, traženje stručne pomoći i podrške može znatno povećati vaše šanse za uspeh. Razgovarajte sa svojim lekarima o programima za odvikavanje od duvana, lekovima ili dostupnim resursima koji će vam pomoći da prestanete da pušite.

Prestanak pušenja je značajan korak ka poboljšanju ukupnog zdravlja, uključujući zdravlje urinarnog trakta.

Praktikujte sigurne seksualne navike

Uključivanje u bezbedne seksualne prakse, uključujući korišćenje kondoma, može pomoći u sprečavanju širenja polno prenosivih infekcija koje mogu dovesti do infekcija urinarnog trakta.

Evo nekoliko osnovnih praksi bezbednog seksa:

 • Komunicirajte sa svojim partnerom: Otvorena i iskrena komunikacija sa vašim seksualnim partnerom(ima) je važna kako biste bili sigurni da ste oboje na istoj strani u pogledu seksualnog zdravlja i faktora rizika. Razgovor o važnosti bezbednog seksa, testiranje na polno prenosive bolesti i korišćenje zaštite mogu pomoći u zaštiti zdravlja urinarnog trakta oba partnera.
 • Redovno se testirajte: Redovno testiranje na SPI je važan deo održavanja seksualnog zdravlja. SPI mogu imati značajan uticaj na urinarni trakt, što dovodi do infekcija ili drugih komplikacija. Testiranje i poznavanje vašeg statusa mogu pomoći vama i vašem partneru da donesete informisane odluke i da se brzo pozabavite svim potencijalnim zdravstvenim problemima.
 • Uzmite preventivne lekove ako je potrebno: U zavisnosti od vaše seksualne istorije i faktora rizika, vaš lekar može preporučiti preventivne lekove. Na primer, određeni lekovi mogu pomoći u smanjenju rizika od dobijanja HIV-a ili drugih SPI u specifičnim situacijama visokog rizika, kao što je kada se zna da je partner pozitivan na određenu infekciju. Razgovarajte sa svojim lekarima da biste utvrdili da li su preventivni lekovi prikladna opcija za vas.

Zapamtite, praksa bezbednog seksa ne samo da štiti od neželjene trudnoće, već i štiti od polno prenosivih infekcija koje mogu uticati na urinarni trakt i celokupno seksualno zdravlje.

Važno je napomenuti da ovi saveti ne mogu garantovati prevenciju svih problema sa urinarnim traktom. Ako osetite simptome kao što su često ili bolno mokrenje, zamućen urin ili bol u stomaku, ključno je da se konsultujete sa lekarom radi pravilne dijagnoze i lečenja.

Koji su najbolji čajevi za mokraćne kanale?

Kada je u pitanju podrška zdravlju urinarnog trakta, tradicionalno se koriste određeni čajevi i biljke. Evo nekoliko opcija:

Čaj od đumbira: Đumbir ima antiinflamatorna svojstva i može pomoći u zdravlju urinarnog trakta. Da biste uživali u čaju od đumbira, potopite sveže narendani đumbir u vruću vodu 10 do 15 minuta, procedite, a zatim pijte toplu infuziju više puta dnevno.

Zeleni čaj: Zeleni čaj je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima i može pomoći u podršci opštem zdravlju, uključujući zdravlje urinarnog sistema. Razmislite o uključivanju zelenog čaja u svoju rutinu za potencijalne koristi.

Čaj od peršuna: Peršun ima blagi diuretički efekat i može pomoći u izbacivanju bakterija koje izazivaju UTI iz urinarnog trakta. Možete napraviti čaj od peršuna tako što ćete svež ili sušeni peršun potopiti u vruću vodu i ostaviti da odstoji oko 10 minuta.

Čaj od hortenzije: Hortenzija sadrži jedinjenja sa antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima. Iako se tradicionalno koristi u mešavinama za „čišćenje bubrega“, važno je da se konsultujete sa lekarom pre nego što ga uključite u svoju rutinu.

Čaj od brusnice: Brusnica je dugo bila povezana sa zdravljem urinarnog trakta. Sadrži jedinjenja koja mogu pomoći u sprečavanju adhezije određenih bakterija na zidove urinarnog trakta. Možete pronaći opcije čaja od brusnice koje su lako dostupne u većini prodavnica.

Situacija i zdravstvene potrebe svake osobe su jedinstvene, tako da je od suštinskog značaja da se konsultujete sa lekarom pre upotrebe čajeva ili bilja u zdravstvene svrhe. Oni mogu pružiti personalizovane savete i smernice na osnovu vaših specifičnih potreba i uslova.

Čaj za mokraćne kanale HERBA MED No: 120

 • Redovnom upotrebom uspešno rešava: kamen u bubregu,
 • cistitis – upala mokraćne bešike
 • bakterijske infekcije uro-trakta (Escherichia coli, proteus, pseudomonas, klebsiela, hlamidija, ureaplazma…)

Kod oboljenja, kao što su kamen u bubregu, cistitis-upala mokraćne bešike kao i bakterijske infekcije uro-trakta, veoma efikasna je čajna mešavina HERBA MED No: 120, čijom se redovnom upotrebom dolazi do željenih rezultata.

Zahvaljujući svom jakom antibiotskom dejstvu i efikasnim aktivnim materijama koje sprečavaju zadržavanje bakterija za mukozni sloj uro trakta, čajna mešavina HERBA MED No: 120 dovodi do eliminisanja bakterije ešerihije koli i drugih bakterija uro-trakta.

Kod nebakterijske upale mokraćne bešike-cistitisa, simptomi su često mokrenje uz osećaj peckanja i bolnog pritiska, a kasnije se mogu javiti groznica, krv u mokraći, pa i bolovi u leđima ako se infekcija proširi na bubrege.

Upravo čajnom mešavinom HERBA MED No: 120 se ovi bolni i neprijatni simptomi smanjuju i nestaju brzo, ali se sa terapijom nastavlja do krajnjeg izlečenja, jer ako se upala ne sanira potpuno, može preći u hronični oblik, pa tada lečenje traje mnogo duže.

Čajna mešavina HERBA MED No: 120 se preporučuje i preventivno, kako bi se sprečila eventualna pojava peska ili kamena u bubregu, a naročito osobama koje su sklone urinarnim infekcijama.

HERBA MED ČAJ ZA MOKRAĆNE KANALE

Čaj za urinarne infekcije i kamen u bubregu