Čaj za manjak želudačne kiseline

prirodno lecenje kiseline u zelucu

Manjak želudačne kiseline potrebno je shvatiti veoma ozbiljno, s obzirom na to da ona može uzrokovati veoma ozbiljne zdravstvene probleme. Ukoliko imate bolest koju lekari nazivaju Hipohlorhidrija potrebno je što pre krenuti sa terapijom, a najbolji vid lečenja jeste onaj koji dolazi iz prirode.

Sve osobe koje imaju problem sa manjkom želudačne kiseline, rešavanjem ovih problema, odnosno povećanjem i normalizacijom nivoa želudačne kiseline u velikoj meri će poboljšati stanje svog organizma i generalno celokupnog zdravlja. Takođe, nakon ispravne terapije poboljšaće zdravlje svog probavnog sistema, ali na taj način smanjiti i stres u organizmu.

Istraživanja pokazuju da većina pacijenata koji imaju probleme sa gastrointestinalnim traktom nije ni svesno koliki stres oni uzrokuju za zdrav organizam, a vremenom ni samo ljudsko telo ne može da se nosi sa ovom bolešću koja se postepeno sve više i više razvija.

Već sa prvim simptomima potrebno je reagovati

Bitno je da na početku objasnimo zbog čega je značajna želudačna kiselina.

Naime, ona zajedno sa još nekoliko enzima pomaže u razgradnji hrane, ali i ubija bakterije te na taj način sprečava infekcije i pomaže našem telu da apsorbuje određene hranljive sastojke kao što je vitamin B-12, gvožđe, cink, proteini i kalcijum.

Ukoliko neko ima probleme sa manjkom želudačne kiseline, sve to može rezultirati i nedostatkom gvožđa, vitamina B-12, kalcijuma. U trenutku kada se utvrdi nizak nivo želudačne kiseline, vi možete krenuti sa prirodnim lečenjem i korišćenjem čaja koji je namenjen za prepoznato stanje organizma.

Upravo ćete pravovremenim delovanjem sprečiti dodatne komplikacije

Ovo govorimo, pre svega, jer je želucu potrebna kiselina iz nekoliko razloga. Možda onaj najosnovniji jeste taj što je upravo želudačna kiselina prva barijera koja sprečava prolaz različitim mikroorganizmima, ali ona i pomaže u probavi proteina tako što stimuliše aktivaciju enzima pepsina.

Takođe, želudačna kiselina stimuliše i pankreas kao i tanko crevo i to na način da oni proizvode enzime i žuč koji su potrebni za razgradnju proteina, ugljenih hidrata i masti.

Manjak želudačne kiseline narušava u našem organizmu apsorbciju masti i ugljenih hidrata, pa i često se primećuje nadutost, probavne smetnje kao i nedostatak vitamina kao što su A, D, E, i K – odnosno takozvanih topivih u mastima.

 

Za vitamin B12 koji je ključ za normalno funkcionisanje eritrocita mozga i nervnog sistema, je neophodna želudačna kiselina koja ga apsorbuje, a sa druge strane ona je neophodna i za pravilnu apsorbciju elemenata u tragovima. Tu pre svega mislimo na kalcijum, cink, bakar, gvožđe, selen, bor, magnezijum itd.

Kako prepoznati manjak želudačne kiseline?

S obzirom na to da smo videli koliko je bitna normalna vrednost želudačne kiseline i na koji način sve ona utiče na naš organizam i normalno funkcionisanje, jako je bitno i da pratimo simptome kako ne bi došlo do nekih ozbiljnijih posledica po naše zdravlje.

Neki od simptoma manjka želudačne kiseline su nadimanje, proliv, podrigivanje, gasovi, gorušica, nedostatak hranljivih sastojaka, crevne infekcije, neprobavljena hrana u stolici, gubitak kose, nervozan želudac, ali i lomljivi nokti kao i problemi sa vidom.

Sa druge strane postoji i veza između manjka želudačne kiseline i nekih drugih oboljenja kao što su: astma, alergije, anemija, problemi sa kožom (kao što su akne i psorijaza) kao i autoimuni poremećaji.

Kako bi se dijagnostifikovao manjak želudačne kiseline pre svega morate se obratiti lekaru koji će na osnovu istorije bolesti kao i fizičkog pregleda i laboratorije utvrditi nivo kiselosti vašeg želuca pomoću takozvane pH skale.

Ukoliko vrednost na skali pokaže od 3 do 5 to su prvi znaci da je nastala hipohlorhidrija (manjak želudačne kiseline), dok će nivo pH vrednosti manje od 3 pokazati da imate normalan nivo želudačne kiseline.

Međutim, ukoliko vrednost na skali se pokaže da je veća od 5 to znači da je primetno gotovo potpuno odsustvo želudačne kiseline – a lekari ovo stanje nazivaju aklorhidrijom.

Kako kod kuće proveriti nivo želudačne kiseline?

Postoji jedan stari dobri trik za kućno “određivanje” nivoa želudačne kiseline. Sve što vam je potrebno jeste soda bikarbona i voda.

Naime, na samom početku pomešajte kašičicu soda bikarbone sa malo hladne vode i popijte ovu mešavinu ujutru pre no što bilo šta pojedete ili popijete.

Nakon toga uključite štopericu i izmerite vreme koje vam je potrebno da podrignete; te ukoliko vam je trebalo više od 5 minuta ili ukoliko uopšte ne podrignete to je prvi znak da imate manjak želudačne kiseline.

Prirodni lekovi za lečenje manjka želudačne kiseline

Dobra vest za sve one koji imaju ove probleme, jeste to što na našem tržištu postoji potpuno prirodna biljna mešavina koja rešava problem hipohlorhidrije. Naravno samo lečenje i dinamika terapije zavisi i od uzroka i težine simptoma.

Biljna mešavina HERBA MED No: 36 će zahvaljujući svojim aktivnim sastojcima omogućiti normalno funkcionisanje organa digestivnog trakta i pomoći kod poremećaja u radu želuca i gastrointestinalnog trakta. To je slučaj i sa manjkom želudačne kiseline i samo redovnom upotrebom i poštovanjem same terapije možete se rešiti ovog problema.

Promena u ishrani takođe može da pomogne, naravno uz redovno korišćenje biljne mešavine i poštovanje same terapije.

Spisak korisne hrane, ukoliko imate probleme sa manjkom želudačne kiseline, jeste pre svega gorka hrana kao što su rukola, radič, limunov sok – jer ona podstiče probavu. Takođe, preporuka nutricionista jeste i da se poveća unos omega 3 koji možemo pronaći u lososu, skuši i lanenom semenu – a sve to će nam pomoći prilikom smanjenja upale.

Ono što je potrebno isključiti jeste soja (s obzirom na to da je ona bogata belančevinama te se i teško probavlja), ali i kikiriki, alkohol kao i konzumiranje cigareta – jer sve to podstiče upalu.

Kao savet prilikom ishrane ukoliko imate manjak želudačne kiseline preporučuju se i češći a smanjeni obroci čime ćete smanjiti opterećenje želuca, ali i prestanak uzimanja bilo kakvih lekova koji umanjuju lučenje Hlorovodonične kiseline s obzirom na to da je ona prirodna komponenta naših želudačnih sokova odnosno želudačne kiseline.

Ukoliko imate i prve naznake manjka želudačne kiseline jako je bitno da krenete na vreme sa biljnom terapijom, s obzirom da je upravo želudačna kiselina jako bitna prilikom varenja ali se zahvaljujući njoj naš organizam bori protiv goruščice, štiti nas od propustljivosti creva pa i od kandide, ali i pomaže i u održavanju zdravlja kože i pomaže nam prilikom apsorbcije nutrijenata.

Želudačna kiselina prirodno lečenje

Medikamenti ne mogu trajno rešiti ovaj problem, ne mogu delovati na uzrok već će samo pokušati da reše trenutno stanje. Sve je više ljudi koji tragaju za prirodnim lečenjem manjka želudačne kiseline.

Biljna mešavina HERBA MED No: 36 će zahvaljujući svojim aktivnim sastvojcima pomoći u uravnoteženju proizvodnje HCL-a, ali i organičiti simptome kao što je refluks kiseline.

S obzirom da nedovoljna proizvodnja želudačne kiseline sa sobom nosi i mnoge tegobe – biljna terapija je odlična i ukoliko je bolest tek potvrđena ali i ukoliko ovi problemi traju izvesno vreme.

Upotreba lekova ne može da izleči ovo oboljenje, jer će se njihovom upotrebom osetiti samo privremeno olakšanje tegoba.

Ukoliko ste u mogućnosti da uz redovnu upotrebu biljne mešavine promenite navike u svakodnevnom funkcionisanju verujemo da će rešavanje vaših problema biti mnogo brže.

Dakle, savet za vas je da ne pijete velike količine vode ili tečnosti uz obroke odnosno neposredno pre jela jer upravo sve to može razrediti želudačnu kiselinu.

Zamenite velike obroke za manje, dakle umesto tri velika obroka sve to rasporedite u pet – šest manjih, ali i pokušajte da ne jedete velike količine masne hrane i to odjednom. Napravite plan, te i rasporedite unos zdravih masti tokom čitavog dana.

Naravno, bitno je i kako ćete konzumirati hranu, a savet je da jedete pažljivo i temeljno žvaćete pripremljenu hranu i da naravno u sve ovo tokom dana redovno pijete svoj čaj za manjak želudačne kiseline.

U svoje dnevne rituale pokušajte da ne jedete blizu sat vremena za spavanje, te jedite barem dva ili tri sata pre planiranog spavanja.

Smanjeno lučenje želudačne kiseline – bolest modernog doba

Kao osećaj punoće i težine u želucu posle jela se uglavnom manifestuje manjak želudačne kiseline, odnosno njeno smanjeno lučenje. Simptomi su poprilično isti kao i kod povećanog lučenja, a upravo zbog svega toga i ne treba sami da donosite zaključke.

Najbolje je da, pre svega, posetite lekara koji će izvršiti kompletnu dijagnostiku a nakon toga možete krenuti sa prirodnim lečenjem manjka želudačne kiseline.

Uloga želudačne kiseline je jako bitna jer ukoliko je imamo dovoljno u našem organizmu, velika je verovatnoća da će sve bakterije unete hranom biti uništene. Neki prvi simptom da nešto nije u redu sa želudačnom ksielinom jeste pojama proliva jer kada se poveća broj “loših” bakterija u našem organizmu upravo nastane – proliv.

Smanjeno lučenje kiseline može se javiti i usled nekih oboljenja kao što su gastritis ali i zapaljenja i upale kao i upotreba raznih lekova.

U ovom slučaju pre svega mislimo na lekove koji sprečavaju lučenje kiseline, te dolazi često do ovih problema.

Samo redovnom upotrebom biljne mešavine imate mogućnost da nivo želudačne kiseline dovedete u granice normale.

Naravno, bitno je i da promenite svoje životne navike – gde pre svega mislimo na način na koji konzumirate hranu, koju hranu konzumirate ali i sam život koji vodite.

Ukoliko je moguće izbacite i sve štetne faktore poput alkohola, cigareta pa i stresa.

Budite što više fizički aktivni jer će na taj način vaš organizam uspeti da dovede stvari pod kontrolu.

HERBA MED ČAJ ZA MANJAK ŽELUDAČNE KISELINE

Čaj za želudac, gastritis, heliko bakteriju