Čaj za lečenje glutenske enteropatije

caj za lečenje glutenske enteropatije

Celijakija ili glutenska enteropatija jeste hronično oboljenje tankog creva, a ono se kod najmlađih (u dečijem dobu) uglavnom manifestuje primarno kao hronični proliv tačnije hronično dijeralni poremećaj kao i u nenapredovanju u telesnom rastu kasnije pothranjenosti.

Ovo je hronična bolest kod koje postoji poremećaj sa apsorpcijom hranljivih materijala. Prilikom oboljevanja, pacijenti ne mogu da tolerišu gluten (protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i ovsu). Naime, kod ovakvih pacijenata kada unesu hranu koja sadrži gluten dolazi do odgovora imunog sistema koji rezultira oštećenje sluzokože digestivnih organa, pa time i dolazi do izraženijih simptoma ove bolesti.

Statistika nam pokazuje da ovo oboljenje nastaje na svakih 200 ljudi, a da je uglavnom izraženija u zemljama Zapadne Evrope kao i Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, postoji jasna nasledna predispozicija za pojavu glutenske enteropatije, a pacijenti koji su oboleli od dijabetesa ili Daunovog sindroma imaju nešto više veću šansu za oboljevanjem od drugih.

Deo statistike koji prati pol pacijenata govori da više od glutenske enteropatije boluju žene, dok su najveći broj obolelih upravo deca do 18 meseci kada im se polako uvode namirnice koje sadrže gluten.

Potrebno je ozbiljno shvatiti ovo oboljenje, jer pacijenti koji imaju pomenute probleme imaju i povećan rizik od nastanka adenokarcinoma i limfoma.

 Kako prepoznati glutensku enteropatiju?

Jedan broj pacijenata uglavnom nema nikakve simptome, iako im je očigledno oštećena sluzokoža creva, dok simptomi mogu biti nespecifični tačnije univerzalni kao i blagi.

Ono što je uglavnom zapaljenje crvene lampice jeste zatvor koji traje i do deset dana, bolovi u predelu stomaka, problemi sa dijarejom već duže vreme, razdražljivost, nepravilan rast i razvoj (kod dece), stolice koje su prolivaste i obilne. Takođe, mogu se javiti i stolice masne boje i neprijatnog mirisa, konstantni grčevi u stomaku, postoje i bolne ranice u usnoj duplji, a prisutno je i nadimanje stomaka.

Pacijenti na samom početku primećuju gubitak apetita i telesne težine, konstantan umor, kod žena primetan je poremećaj menstrualnog ciklusa, sklonost ka krvarenju (na primer krvarenje iz nosa) a pre svega zbog gubitka vitamina K.

Kada se javiti lekaru?

Jednostavno rečeno glutenska enteropatija jeste reakcija našeg organizma na konzumaciju glutena koji je prisutan u pšenici, ječmu i raži. Prilikom unosa glutena u naš organizam dolazi do upalnih promena sluznica tankog creva, što kao posledicu daje pothranjenost. Bolest se može javiti u svim životnim dobima kod oba pola, tako da je potrebno sa prvim simptomima se odmah javiti i lekaru.

Oboljenje se može manifestovati svojim širokim spektrom od blagih pa sve do veoma teških simptoma koji ozbiljno narušavaju zdravlje pacijenata.

Uglavnom, unos glutena kod organizma obolelih izaziva hronična oštećenja tankog creva, kao i poremećaj apsorpcije hranljivih materija. Neki od tipičnih simptoma jesu: hronična dijareja, bol u stomaku, povraćanje, nadimanje, a sa svim tim i niska telesna masa kao i nedostatak minerala i vitamina.

Enteropatija bolest koja zahvata sve organe

Sve su ovo tipični klinički simptomi koje smo vam opisali, ali lekari su saglasni da u današnje vreme glutenska enteropatija može zahvatiti bukvalno sve organe. Na taj način se javljaju simptomi koji su u vezi sa ustima i zubima, kao što su afte, prošireni karijes pa i oštećenja zubne gleđi.

Prisutni su i simptomi vezani za krv – na primer anemija koja ne reaguje ni na jedan preparat za gvožđe pa se javljaju modrice i produženo vreme krvarenja. Ali sve više je i pacijenata sa oštećenom kožom pa je primetna suva koža, osip, svrab, lomljivi nokti, gubitak ili slaba kosa takođe.

Nije nam cilj da vas uplašimo, ali je potrebno reći da oboljenje izaziva i oštećenja jetre, gušterače, slezine pa i srčanog mišića, pluća i bubrega.

Statistika je pokazala da glutenska enteropatija ima uticaj i na pobačaj i neplodnost, ali i neurološke simptome poput glavobolja, poremećaja ravnoteže, konstantnog neraspoloženja…

Kod dece uglavnom su simptomi vezani za rast i razvoj pa je tako primetan zastoj u razvoju i nizak rast, zakasneli pubertet i sl.

Kada pogledamo ovako širok spektar simptoma, potrebno je da shvatimo kako su nam lekari jako bitni prilikom dijagnostike. Svakako je prvi korak postavljanje dijagnostike kroz analize krvi pa će tek onda lekar utvrditi da li je potrebno dodatno ispitivanje.

U trenutku kada vam bolest bude potvrđena možete krenuti sa konzumacijom čaja za lečenje glutenske enteropatije.

Svakako je primaran način lečenja dijetetski režim ishrane koji će podrazumevati izbegavanje hrane koja sadrži gluten, a kod pacijenata koji ne reaguju na isključivanje glutena iz ishrane moguće je da će se uvesti i terapija kortikosteroidima.

Kako se leči glutenska enteropatija?

Jako je bitno uvesti poseban način ishrane, s obzirom na to da za ovu bolest ne postoji lek niti se ona može izležiti. Međutim ukoliko se na pravilan način konzumira čaj za glutensku enteropatiju, HERBA MED No: 36 i No: 106, simptomi kao i sam kvalitet života obolelog mogu biti daleko bolji.

Jako je bitno da je ishrana koncipira bez glutena, a to znači da pacijent ne sme jesti pšenicu, ječam i raž odnosno sve ove proizvode koji mogu da sadrže pomenute žitarice pa čak i u tragovima. Lekari još uvek nisu razjasnili pitanje ovsa, s obzirom na to da pojedini pacijenti dobro podnose ovas, ali postoje i oni koji su zaista preosetljivi na ovu namirnicu. Sve u svemu, ukoliko se dijagnoza postavi na vreme, i ako se bezglutenska ishrana pravilno sprovodi uz redovno korišćenje čaja doći će do potpunog povlačenja simptoma ove bolesti.

Potražite pomoć za ishranu

Kada oboleli odluči da posveti svoju ishranu bez glutena jako je bitno da ima podršku porodice, jer će se sve to na neki način odraziti i na ostale članove porodice. Dakle, nabavka, čuvanje i priprema obroka mora biti zajednica. U trenutku kada je pacijent van kuće potrebno je da prilagodi svoje želje sa stanjem u kojem se nalazi, pa tako i da pronalazi restorane i objekte hrane koji sadrže bezglutensku hranu. Postoje i udruženja u Srbiji koja vam u velikoj meri mogu pomoći sa pomenutim načinom života.

Ovo je pre svega sistemsko, autoimuno oboljenje koje se javlja pre svega kod osoba koje imaju genetske predispozicije. Ne pomišljajte da ćete se nekim preparatom izlečiti, jer kada vam je jednom otkrivena bolest to znači da ćete doživotno biti netolerantni na gluten.

Ovo nije retka bolest, jer statistika pokazuje da se javlja kod 1% populacije, tačnije jedna osoba na 100 uvek oboli.

Kod rođaka prvog reda, bolest je javlja u 10 do 20% slučajeva, a uglavnom pogađa žene pa je taj odnos žena – muškarac izražen 2 na prema 1.

Zapamtite, glutenska enteropatija se može javiti u bilo kom životnom dobu, zato redovno pratite svoje telo i reagujte na vreme.

Šta je Celijačna kriza i koje je rešenje?

Ovo stanje predstavlja značajno pogoršanje simptoma kao i opšteg stanja pacijenta koje može i da ugrozi život. Kriza može imati dva oblika, u prvom je dominantan simptom jak bol u stomaku kao i nadutost i opšte loše stanje. Uglavnom se oboleli u ovakvom stadijumu upućuju na hiruško lečenje.

Drugi oblik Celijačne krize jeste težak poremećaj elektrolita usled stalnog proliva i povraćanja, pa i gubitak telesne težine i otoci. Takođe je i u ovakvoj situaciji potrebno bolničko lečenje.

Kako biste izbegli sve ove simptome tačnije krize koje oboljenje donosi potrebno je da redovno koristite čaj za lečenje glutenske enteropatije, a preporuka je biljna mešavina HERBA MED No: 36 i No: 106.

Za lečenje ne postoje lekovi

Takozvana Celijakija se ne može izlečiti niti lečiti lekovima, a primarno je da pacijent svoju ishranu fokusira bez glutena. Znači potrebno je do kraja života iz namirnica izbaciti gluten tačnije pšenicu, raž i ječam odnosno ovas.

Ukoliko se strogo pridržavate ishrani bez glutena i redovno koristite čaj za Celijakiju doći će do potpunog nestanka simptoma bolesti. Međutim, ukoliko konzumirate čak i manju količinu hrane koja sadrži gluten vrlo je verovatno da će te izazvati ponovnu pojavu svih simptoma. Takođe, ukoliko se ne pridržavate novom načinu ishrane bez glutena, biće vam uvećan rizik od nastanka i razvoja novih zdravstvenih problema pa i malignih oboljenja.

Dakle, već na samom početku kada vam bolest bude otkrivena potrebno je da posetite nutricionistu koji će nakon pregleda i uvida u vaše zdravstveno stanje odrediti bezglutensku ishranu, a cilj pregleda jeste da dobijete savete kako da se hranite i izbegnete greške. Potrebno je da znate kako da birate i pripremate namirnice, ali i da saznate koliko je potreban dnevni unos nutrijenata kako bi se izbegao eventualni deficit minerala i vitamina.

Kako pratiti oboljenje?

Jako je važno i bitno praćenje bolesti i to u prvoj godini naročito kada se postavi dijagnoza. Dakle bar dva puta godišnje obavezan je pregled kod lekara koji podrazumeva kliničko praćenje, razgovor pre svega o dijeti, simptomima. Bitno je i da se pacijent podvrgne fizikalnom pregledu merenja telesne težine i visine kako bi se procenio nutritivni status, ali su jako važne i same laboratorijske analize: krvna slika, biohemija pa i serologija za bolest.

Ukoliko pacijent nakon pregleda i analiza dođe do zaključka da pravilno sprovodi bezglutensku ishranu, redovno pije čaj za lečenje glutenske enteropatije kontrole se mogu prorediti na jednom godišnje, dok u suprotnom su kontrole kod lekara intenzivnije.

Jako je bitno zapamtiti da ovo nije bolest koja će se izlečiti preko noći, niti se ona može izlečiti tek tako. Ne postoje lekovi koji će vam rešiti probleme, ali postoje biljne mešavine koje je potrebno da redovno koristite kako ne bi došlo do ozbiljnijih posledica.

HERBA MED ČAJ ZA LEČENJE GLUTENSKE ENTEROPATIJE

Čaj za želudac, gastritis, heliko bakteriju