Čaj za laringitis

caj za laringitis

Svi mi smo se bar jednom u životu susreli sa laringitisom, koji se pre svega javlja kod dece, ali je sve češće prisutan i kod odraslih. Bez obzira koliko vodimo računa o zdravom načinu života, ne postoji način da budemo kompletno zaštićeni. Ipak, jako je bitno da svakodnevno radimo na jačanju svog imuniteta u čemu nam može pomoći i čaj za laringitis. Na taj način imaćemo manje šanse da se zarazimo, ali i razbolimo od onih ljudi koji ni malo ne vode računa o svom imunitetu, nezdravo se hrane i imaju loše životne navike.

Ipak ukoliko ste bar jednom u životu imali laringitis potrebno je da povedete dodatno pažnje kako se on ne bi ponovo javio.

Šta je zapravo laringitis?

Najjednostavnije rečeno laringitis jeste zapaljenje grla, odnosno ukoliko želimo da budemo precizniji – grkljana. U trenutku kada bolujemo od laringitisa, vrlo je verovatno da su vam nam otekle i glasne žice što uzrokuje promene na sluznici grkljana, tačnije javlja se zapaljenje.

Laringitis mogu da uzrokuju virusi ili bakterije, a uglavnom pogađa disajne puteve. Blaži oblik oboljenja je ukoliko ga uzrokuju bakterije, dok je nešto teži ukoliko ga prouzrokuju virusi.

Postoje dve vrste laringitisa – prvi je akutni i to su upravo one upale grla koje smo bar jednom u životu doživeli. Ove promene javljaju se u kritičnim periodima godine kada je naš organizam previše osetljiv, odnosno tokom zime kada variraju temperature kao i u rano proleće – kada je kritično stanje sa alergijama i infekcijama.

Hronični laringitis nastaje kao posledica loših navika – kao što su na primer cigarete ili nekontrolisano konzumiranje alkohola. Takođe, hronični laringitis se pojavljuje i usled zagađenog vazduha, prašine kao i prilikom problema sa sinusima, zubima ili krajnicima. Upravo u tom slučaju moguće je da se pojavi i jaka upala grla.

Kako prepoznati laringitis?

Simptomi su uvek prisutni kada je u pitanju oboljenje kao što je laringitis, ali je potrebno razlikovati znake koje nam organizam šalje kako bismo znali da li je u pitanju akutni ili hronični laringitis.

Ono što smo svi bar jednom u životu doživeli jeste promuklost, pa i situacija kada osećamo da se nešto promenilo ali nas ništa ne boli, bol u grlu, kašalj koji se javlja takođe – sve su to simptomi akutnog laringitisa. U pojedinim slučajevima pacijenti sa ovim tipom oboljenja teže dišu, osećaju konstantni umor pa imaju i temperaturu.

Hronični laringitis, sa druge strane, ima malo drugačije simptome jer je i situacija „ozbiljnija“ jer se promene najviše odražavaju na naš glas. Na početku se kod pacijenata javlja akutna promuklost pa i kašalj. Međutim, kasnije dolazi do hrkanja kao i do promene glasa – koji vremenom postaje sve grublji. Simptomi se javljaju bukvalno svuda, a najčešće je promuklost jedan od glavnih „simptoma“ kod ovih pacijenata, dok praksa pokazuje da se takođe javlja i hronična upala grla.

Da li je laringitis kod dece opasniji?

Kao što smo već napomenuli na samom početku, laringitis se ranije češće javljao kod dece; međutim u poslednje vreme sve je više i starijih koji pate od ovog oboljenja. Oboljenje samo po sebi je svakako opasnije kod dece nego kod odraslih.

Najpre jer su deca više izloženija kao i podložnija raznim infekcijama, dok njihov imuni sistem nije dovoljno razvijen niti jak da se sam izbori. U svakom slučaju, ukoliko se oboljenje javi kod dece savetuje se pre svega konsultacija sa lekarom, a ukoliko se laringitis pojavi kod odraslih – situacija je drugačija. Stariji oboljenje podnose na sasvim drugačiji i lakši način, ali ipak i to ne znači da nije potrebna konsultacija lekara odnosno stručnog lica koje može pomoći u datom trenutku.

Kako izlečiti laringitis?

S obzirom na to da je ovo oboljenje zapravo upala grla, najpre je potrebno smanjiti pričanje na minimum i štedeti glasne žice kao i sam govorni aparat. Potrebno je i da pacijent sa laringitisom dovoljno odmara, ali i da pije što više vitamina kao i čajeve koji su za laringitis.

Čaj za laringitis, HERBA MED No: 29, može da umiri ne samo organizam već i grlo pacijenta koji ima probleme ove vrste.

Takođe, jako je bitno da i pacijent pije što više vode, ali da to ne bude previše hladna voda. Od prirodnih lekova, osim čaja moguće je koristiti i limun ali i med.

Naravno, savet je da pre nego što krenete sa terapijom, svakako odete kod lekara koji će na osnovu simptoma i kliničke slike utvrditi da li bolujete od laringitisa ili nekog drugog oboljenja. Jedino u ekstremnim situacijama lekar može da preporuči uklanjanje viška sluzokože odnosno samog tkiva sluzokože.

Kako se ponašati kada imate laringitis?

Pre svega potrebno je da odmarate vaš govorni aparat, dakle da ga ne koristite prekomerno. Ukoliko se, sa druge strane, bavite poslom koji iziskuje pričanje potrebno je da uzmete bolovanje minimum nekoliko dana i da redovno koristite čaj za laringitis. Takođe, osim odmaranja glasa preporučljivo je i da ne konzumirate gazirana pića kao i ona koja su ledena odnosno hladna.

Koliko traje laringitis?

Obično oko nedelju dana traje akutni laringitis, odnosno maksimalno dve nedelje. Međutim, ukoliko bolujete od hroničnog laringitisa on može trajati dosta duže. Činiće vam se da je to upala grla kojoj nema kraja, a promuklost je ono što najduže i najviše traje. Ukoliko sami simptomi nisu previše strašni i ako vas ne remete mnogo u vašim svakodnevnim obavezama, preporučujemo vam svakako prirodno lečenje laringitisa. Na primer ukoliko na samom početku osećate malu promuklost ili ne tako intenzivan bol – već povremen kao i blagi kašalj već odmah možete krenuti sa konzumacijom čaja za laringitis; međutim ukoliko su simptomi ozbiljniji pre nego što počnete sa prirodnim lečenjem posavetujte se sa svojim izabranim lekarom.

Kako se zaštititi od laringitisa?

Pre svega potrebno je da svakodnevno jačate svoj imunitet, a ne u situaciji kada vas napadnu virusi ili bakterije. Štedite glas, posebno u hladnim mesecima – takođe je savet ukoliko želite da se zaštitite od ovog oboljenja, pokušajte da smanjite upotrebu cigareta kao i alkohola. Loše životne navike ne samo da mogu da utiču na ovo oboljenje, već pušenje i cigarete mogu ozbiljnije da naruše vaše zdravlje pa i na druge organe.

Savet je i da izbegavate da pijete tečnost tokom jela, ne konzumirate previše slatkiša kao i mlečnih proizvoda. Naravno, u cilju prevencije savetuje se i konzumacija onih prirodnih lekova koji vam mogu pomoći da poboljšate vaše kompletno zdravlje. Biljna mešavina HERBA MED No: 29 jeste prirodni preparat koji preporučuju mnogi lekari, a mogu ga koristiti ne samo odrasli već i deca.

Koji su simptomi laringitisa?

Kako biste na vreme krenuli sa izlečenjem i svojom terapijom, potrebno je da na samom početku i utvrdite da li je u pitanju laringitis i koji oblik imate.

Samo oboljenje u svakoj situaciji prate simptomi, ali ipak treba razlikovati one koji ukazuju na akutni kao i one koji ukazuju na hronični laringitis.

Oni koji se odnose na akutni laringitis smo skoro pa svi doživeli, a to je promuklost, bol u grlu, kašalj koji takođe može da se javi kao propratni element.

Sa druge strane ukoliko je u pitanju hronični laringitis biće promena koja se odražavaju na naš glas, te se može javiti akutna promuklos kao i kašalj. Takođe, vrlo je moguće da se javi i hrkanje kod osobe kao i promena u glasu koji će vremenom postati malo grublji. Takođe, kod pacijenata sa ovim laringitisom promuklost je češća.

U svakom slučaju, ukoliko se jave neki od sledećih simptoma: golicanje u grlu, slab glas, hrapavost glasa, upaljeno i suvo grlo, suvi kašalj potrebno je posumnjati na laringitis i otići lekaru da nam to i potvrdi.

Da li je potrebna lekarska intervencija za laringitis?

Kod lakših oblika laringitisa moguće je i samostalno lečenje, a najdelotvornije jeste svakako konzumiranje prirodnih čajeva. Takođe, kada govorimo o samostalnom lečenju laringitisa potrebno je obratiti pažnju na kontrolu sopstvenog glasa, odmaranju govornog aparata kao i generalno – tišem govorenju. Takođe, pacijentima sa lakšim oblikom se savetuje i pojačan unos tečnosti kao i momentalni prestanak pušenja i konzumiranja gaziranih i hladnih napitaka.

Sa druge strane, ukoliko pacijent ne odmara svoj glas lako može doći do pojačane upale pa je svakako potrebno kontrolisanje glasa bez obzira na tip laringitisa koji imate.

U situaciji kada su simptomi izraženi duže od dve nedelje, preporučuje se pregled kod specijaliste – ORL lekara, ali se pregled preporučuje i ukoliko imate neke od sledećih simptoma:  problem sa disanjem, iskašljavanje krvi, osećaj sve većeg bola, povišena telesna temperatura ili problem prilikom gutanja hrane i pljuvačke.

Neki od faktora rizika za pojavu laringitisa uključuju prisustvo respiratorne infekcije – tu pre svega se misli na bronhitis, prehladu ili sinusitis.

Takođe, konstantna izloženost nadražujućim materijama kao što je dim cigarete, prekomeran unos alkohola ili hemikalije koje su prisutne na radnom ili drugom okruženju.

Laringitis je moguće da se pojavi usled vikanja ili pevanja koje traje duži vremenski period. Svakako jako je bitno da ukoliko primetite kako su simptomi laringitisa izraženi duže od 3 nedelje da se obratite ORL lekaru koji će proveriti samo stanje bolesti. Na primer, laringitis koji se ne leči može uzrokovati širenje infekcije i na ostale respiratorne organe.

Lečenje laringitisa je neophodno, a jedan od mogućih načina svakako je i redovna upotreba čaja za laringitis koja vam može rešiti probleme na potpuno prirodan i zdrav način.

HERBA MED ČAJ ZA LARINGITIS

Čaj za bronhitis, upalu grla i alergije