Čaj za klimakterijum

Klimakterijum jeste prelazni period u kojem dolazi do gašenja funkcije jajnika, a u praksi ovo znači da je prelaz iz perioda kada je žena do tog trenutka bila reproduktivno sposobna u trenutak kada više nije. Sam klimakterijum traje od 5 do 10 godina, a ima svoje periode koje nazivamo perimenopauza, menopauza i postmenopauza.

Koje periode klimakterijuma poznajemo?

Već smo naveli tri perioda, a prvi odnosno perimenopauza jeste onaj pre same menopauze koji traje obično od 4 do 5 godina. U ovom periodu postoji menstrualno krvarenje koje je izuzetno neuredno. Karakteristično je da menstrualni ciklus u ovom periodu može biti duži ili kraći, krvarenje je oskudnije, obilnije ili produženo.

Poslednja menstruacija u životu žene jeste menopauza, a da je ona nastupila zaključujemo retrogradno, od trenutka kada je prošlo godinu dana bez krvarenja.

Poslednja faza naziva se postmenopauza, a to je period nakon poslednje menopauze. U većini slučajeva traje oko godinu dana, ali mu samo trajanje nije tačno određeno.

Kada se javlja klimakterijum?

Statistika pokazuje da se kod žena u Srbiji, klimakterijum javlja između 45. i 50. godine života, ali postoje i slučajevi kada se on javlja i dosta ranije pa i da počne posle pedesete godine. Sam klimakterijum traje po nekoliko godina pre poslednje menstruacija, uglavnom od 4 do 5 kao i još neko izvesno vreme nakon toga – oko godinu dana.

Simptome menopauze kod žena mogu da pojačaju nedovoljna fizička aktivnost, emocionalni stres pa i neodgovarajuća ishrana, a sa druge strane ukoliko se osoba zdravo hrani biće joj lakše da prebrodi period klimaksa i očuva zdravlje kostiju i srca.

Na primer ukoliko se svakodnevno konzumira više od 2 čašice alkohola, 4 čaše gaziranog pića ili 2 šoljice kafe biće povećan rizik za osteoporozu, upravo zbog povećanog izlučivanja kalcijuma mokraćom. Takođe i pušenje povećava rizik za osteoporozu za nekih 50%, jer ono toksično deluje na osteobalaste i smanjuje nivo estrogena u krvi. Statistika pokazuje i da žene koje puše, u menopauzu ulaze godinu do dve pre u odnosu na one koje ne konzumiraju duvanske proizvode.

Koje su prisutne hormonske promene tokom klimaksa?

Primećeno je da je u perimenopauzu povišena vrednost FSH (folikulostimulirajućeg ili folitropnog hormona), estradiol je snižen dok je LH (luteotropni hormon) u granicama normalna. Jajnik u postmenopauzi više ne luči estradiol, ali njega još uvek ima u cirkulaciji, a potiče iz masnog tkiva. Hormoni u ovom periodu potiču i iz nadbubrežnih žlezdi.

Koje su tegobe u klimakterijumu?

U ovom periodu čitav niz tegoba pogađa jednu ženu, a takođe i neke od njih koje se jave u periodu od 45. i 50. godine takođe se veoma lako pripisuju klimaksu pa se zanemaruje njihovo lečenje.

Najtipičnija tegoba u ovom periodu jesu valunzi koji se javljaju kao napadi vrućine, praćeni su crvenilom lica, grudi i vrata. Odmah nakon ovog naleta sledi znojenje koje pogađa pacijentkinju. Takođe, u samom klimakterijumu noćno znojenje je izuzetno prisutnom, dok su nesanica, osećaj lupanja srca i razne neodređene tegobe u grudima takođe veoma prisutne.

Ženama u ovom periodu je oslabljeno pamćenje, izuzetno su nezainteresovane, anksione, depresivne kao i plačljive. Fizički umor i glavobolja, kao i smanjenje libida i atrofija polnih organa su takođe na listi tegoba, kao i osteoporoza kao i proširenje i tromboza vena.

U suštini sve ovo je individualno, tegobe mogu ali i ne moraju da budu prisutne. Sve one se blagovremenom psihičkom pripremom mogu znatno smanjiti, dok tegobe mogu biti ublažene ukoliko se redovno koristi čaj za klimakterijum. S obzirom na to da se kod nekih žena tegobe zaista mogu izraziti i uticati na kvalitet života – preporuka je da se koristi HERBA MED No: 106 i 148, biljna mešavina namenjena za klimakterijum.

Kako se leči klimakterijum?

U suštini lečenje ne mora apsolutno da se sprovodi, a ono se mora primenjivati ukoliko žena ima izuzetno jake tegobe, ali i u cilju prevencije od osteoporoze kao i kardiovaskularnih bolesti. Postoje razne hormonske terapije, ali se one ne preporučuju svim ženama, naročito onima koje su imale karcinom dojke, trombozu vena, displaziju dojki, bolesti jetre, dijabetesa, cerebrovaskularnih bolesti, hipertenzije itd..

Zbog svega navedenog ipak je najbolja opcija prirodno lečenje klimakterijuma, koje nema neželjene efekte, a žena će boljitak osetiti veoma brzo.

Ishrana u klimaterijumu

Nutricionisti savetuju ženama da u ovom periodu povećaju unos kalcijuma, vitamina K, D i B kompleksa; a na primer soja koja je bogata fitoestrogenima će u velikoj meri ublažiti simptome klimakterijuma. Upravo zbog toga žene iz Azije u ishrani koriste dosta soje, voća i povrća – i retko koja ima klimakterične tegobe, a i ako su prisutne one nisu teške kao kod žena na našim prostorima.

Takođe, u ovom periodu ženama se preporučuje i da prestanu da puše, ali i smanje potrošnju alkoholnih pića, gaziranih napitaka, kofeina. Bitno je da se poveća i unos vode na bar 8 čaša dnevno, da žena ima umerenu fizičku aktivnost minimum pola sata dnevno i to pet puta nedeljno. U cilju prevencije preporučuje se i održavanje telesne mase u prihvatljivim granicama, pa i da se smanji unos ukupnih masti samom ishranom.

Dakle, od trenutka pojave menopauze potrebno je postepeno smanjiti dnevni energetski unos, a najpravilnije za ishranu jeste da stručnjak prilagodi celokupne jelovnike u odnosu na zdravstveno stanje žene, vrsti posla koje obavlja kao i životnim navikama.

Kako tačno prepoznati klimakterijum?

Ovo je prelazno doba između generativnog perioda, tačnije onog gde je žena polno zrela kao i senijuma. Karakteristika samog klimakterijuma, koji može trajati kraće ili duže, jeste gašenje ovarijalne funkckije, pa i reproduktivne sposobnosti žene. Jedan od najboljih indikatora koji pokazuju klimakterijum jeste folikulostimuli-rajući hormon (FSH).

Centralni događaj u klimakterijumu jeste poslednje menstrualno krvarenje u životu žene, a to se naziva menopauzom, koja se uglavnom javlja između 45. i 55. godine života.

Simptomi u klimakterijumu se klasifikuju u vazomotorne (noćno znojenje, valunzi, nesanica, parestezija, palpitacija); fizičke (brzo zamaranje i glavobolja); psihičke (promena raspoloženja, depresija i zabrinutost) kao i simptome koji su od strane reproduktivnog trakta (dispareunija kao i gubitak libida). Takođe, tu su i znaci koji potiču od dernineralizacije (osteoporoza, artralgi-je) i slabosti kardiovaskularnog sistema (tromboze i ishemijska bolest srca).

Klimakterijum je stanje – ne bolest

Iako je to uglavnom slučaj, potrebno je rešiti da se klimakterijum leči pre 60. godine, a u tome nam mogu pomoći biljni preparati i čajevi za klimaks. Ukoliko se žena podvrgne ispravnoj prirodnoj terapiji, brzo će shvatiti da razdražljivost, nesanica, zamaranje, depresija, loša koncentracija, valunzi, umanjena polna želja i svi ostali simptomi i ne moraju da se odnose na period u kojem se trenutno nalazi.

Od današnje, savremene žene, očekuje se da pruži svoj maksimum u porodici, na poslu pa i društvenim kontaktima i da može normalno da funkcioniše u svakodnevnom životu. Zbog toga nije poenta krenuti sa lečenjem u šezdesetim godinama, već odmah sa prvom pojavom simptoma kako se ne bi osetio period prelaska od plodnosti ka menopauzi.

Bitno je da se žena sa prvim simptomima klimakterijuma najpre javi lekaru gde će se obaviti internistički i ginekološki pregled, ali i uzeti krv za osnovne i hormonske analize. Preporuka je i da se uradi mamografija, ultrazvuk dojki, trbuha, male karlice kao i test na osteoporozu i papanikolau test. Kada lekar sagleda zdravstveno stanje i hormonski status žene, utvrdiće se da li je potrebno nešto ispravljati ili ne. Nakon toga moguće je krenuti sa biljnom terapijom, i redovnim korišćenjem čaja za klimakterijum. Idealan čaj za ženske probleme ove vrste jeste HERBA MED No: 106 i 148, koji je namenjen za idealno zdravlje svake žene.

Klimaks sve češće nastaje i pre 40. godine

Pojedine statistike ukazuju da je sve veći broj žena koje u svojim najboljim godinama ostaju bez menstruacije. Za sve njih ovo može biti i šok, te je biološki sat pripremio neprijatno iznenađenje u vidu prevremenog klimaksa.

Ukoliko su vas usred noći probudili naleti vrućine i nekontrolisano znojenje, ili ste primetili da vam je menstrualni ciklus postao neuredan iako na primer imate samo 37 godina – vreme je da proverite svoje zdravstveno stanje i utvrdite da li je nastao kod vas klimakterijum, naročito ukoliko niste bili pod nekim teškim stresnim situacijama poslednjih par meseci.

Kada god da se klimakterijum pojavi jako je bitno da se ne očajava, jer se on danas sasvim uspešno reguliše raznim biljnim terapijama. Iako pravi uzrok rane menopauze nije baš poznat, sve je više žena koje „u najboljim godinama“ ostaju bez menstruacije.

Pripremite se za klimaks

Kao što smo primetili klimakterijum se može javiti i pre 40. godine, ali u svakom slučaju potrebno je da žena bude spremna na ovaj period.

Ukoliko se redovno koristi biljna terapija moguće je izbeći sve neprijatne situacije, glavobolje, stresne periode, ozbiljnije zdravstvene probleme i generalno očuvati zdravlje žene.

Broj žena koje se javljaju zbog različitih problema u klimakterijumu se povećao u poslednjih desetak godina, ali to je pre svega zbog činjenice da su shvatile kako imaju brojne mogućnosti da reše probleme koje zadaje klimaks. Tegobe su različite koje se javljaju u ovom periodu, i veoma su individualne, ali na kraju sve se svedu na slične pa i gotovo iste. Bitno je shvatiti da je ovo prirodni deo životnog ciklusa svake žene, pa i važna prekretnica u životu. Sa druge strane klimakterijum je i novi izazov pa i prilika da se svaka žena posveti dodatno svom psihičkom i fizičkom zdravlju.

HERBA MED ČAJ ZA KLIMAKTERIJUM

Čaj za imunitet i detoks