Čaj za kašalj

caj za kasalj

Kašalj, neprijatno stanje koje može biti izazvano virusom, ali u isto vreme može biti i pokazatelj upale te je praćen i visokom temperaturom.

Postoje dve vrste kašlja – takozvani suvi odnosno nadržajni onaj kod kog se ništa ne izbacuje, i produktivni kašalj kod kog se izbacuje šlajm.

Lekar će ukoliko je kašljanje posledica upale pluća ili neke bakterijske infekcije vama preporučiti antibiotik, ali ipak će vam i savetovati da unostite što više tečnosti i pijete neki čaj za kašalj koji će vam pomoći da se sekrecija razgradi.

Jedan od najčešćih simptoma kod čoveka jeste kašalj.

Jedan od najčešćih simptoma zbog kojih se pacijenti javljaju na pregled kod lekara jeste kašalj, a od lekara opšte prakse dolazi se i do pulmologa – jer kašalj može snažno ali i negativno da utiče na kvalitet života pacijenta.

Prema statistici u Americi, kašalj je drugi razlog po učestalosti zbog čega se vrši neki lekarski pregled, a njihove vlasti su izračunale da se godišnje na lečenje kašlja potroši preko jedne milijarde dolara.

Šta je zapravo kašalj?

Definicija kašlja kaže da je to odbrambeni reflesni mehanizam kojim se odstranjuju sekreti i strana tela takozvanom eksplozivnom ekspiracijom.

Šta nam pokazuje kašalj?

Kašalj po svojoj prirodi ima nekoliko funkcija, a on je najčešće indikator lekarima za postojeće bolesti, dok s druge strane predstavlja važan odbrambeni mehanizam kako bi se očistili disajni putevi.

S druge strane pak ako kašalj postane neefikasna, perzistentan odnosno ekscesivan on može u ogromnoj meri da utiče na kvalitet života i da dovede do nekih ozbiljnijih komplikacija.

Kašalj je potrebno na vreme zaustaiti prirodnim putem.

Kašalj može da prati niz različitih hroničnih kao i akutnih oboljenja, a ukoliko je on idikator određene bolesti, kroz terapiju biće određeno da se leči postojeća bolest, ali će se lečenje usmeriti i na to da se zaustavi kašalj na potpuno prirodan način, kako se ne bi odmah uvodili medikamenti koji mogu u mnogome da oštete naš organizam.

Kašalj u zimskom periodu

S obzirom na stalne promene temperature kao i hladne zimske dane, pojava kašlja je stanje koje se javlja i kod odraslih i kod dece. Kako biste sebi pomogli tokom lečenja od prehlade, predlažemo vam neke praktične savete koje možete uraditi kod kuće.

Koristite dosta tečnosti u borbi protiv kašlja, čajevi su najbolje rešenje

Bilo da imate suvi ili produktivni kašalj, bitno je da što više pijete tečnosti nebitno od vrste kašlja, a najbolje je koristiti čajeve za kašalj jer će delovanje na organizam biti još bolje s obzirom da se izaziva efikasnost ugrevanja.

Čaj za kašalj vam može pomoći u najkraćem roku

Topla tečnost će vas smiriti ukoliko imate suvi kašalj, ali i podstaći iskašljavanje nakupljenog sekreta u disajnim putevima.

Jedan od čajeva koji se koriste za suvi i produktivni kašalj jeste čajna mešavina HERBA MED No: 29 koji sprečava razvoj infekcija ali i omogućava iskašljavanje, širi bronhije i u istom trenutku smanjuje nadražajni kašalj.

Takođe, ovaj čaj će na grlo i dušnik reagirati protivupalno.

Zbog čega je dobar čaj za kašalj?

Čaj koji je na bazi lekovitog bilja ne samo da će olakšati iskašljavanje, već će redovnim korišćenjem čajne mešavine HERBA MED No: 29 biti smanjena potreba za kašljanjem, s obzirom na to da će mišići bronhija biti opušteni, a na taj način se olakšava i disanje i smanjuje grčeviti kašalj.

Ono što svakako možete da uradite dok ste kod kuće i pijete čaj za kašalj jeste i da redovno provetravate odnosno vlažite prostorije.

Naučno je dokazano da svež vazduh pozitivno utiče na zdravlje ljudi, te je svakako pogrešna navika da tokom trajanja prehlade ne treba otvarati prozore (bez obzira kolika je spoljna temperatura).

Ukoliko je prostorija u kojoj boravite previše zagrejana, suvi vazduh će isušiti sluznicu disajnih puteva, te je i zbog toga da se redovno otvaraju prozori kako bi se i promenio vazduh u prostoriji.

Ukoliko vas je kašalj uhvatio u zimskom periodu godinu, kada otvarate prozore ograničite otvaranje na tri do četiri minuta – jer ćete na taj način promeniti vazduh u prostoriji bez dodatnih rashlađivanja zidova stana ili kuće.

Takozvano držanje prozora na kip, odnosno njihovo poluotvoreno stanje neće pomoći u provetravanju.

Čaj je dobar za kašalj ali je potrebno da vlažite prostorije u kojima boravite

Još jedna od uspešnih metoda lečenja kašlja jeste da održavate vazduh vlažnim u prostoriji u kojoj boravite.

Ukoliko je vazduh isušen on može oslabiti sluznicu i isušiti je, te će na taj način biti smanjena njena otpornost, ali će i biti otvoren put za razno razne virusne infekcije.

Kako biste uspešno navlažili vazduh možete koristiti razne ovlaživače, posude za vodu na radijatorima ili korišćenjem vlažnih peškira koje ćete smestiti pored grejnog tela.

Još jedan savet koji vam može pomoći kod kuće kako biste izlečili kašalj jeste i da spavate na podignutnom uzglavlju.

Verovatno ste i sami primetili da se sve vrste kašlja uglavnom javljaju noću, kada se protok krvi, zbog ležećeg položaja, u našim disajnim organima menja.

Upravo tokom noći izraženiji je produktivni kašalj u situaciji kada sekret dospe u donje disajne puteve.

Zbog toga i opisanog slučaja slivanja sekreta, preporučuje se da, ukoliko je moguće, spavanje bude na lagano povišenom uzglavlju.

Ojačajte iminutiet uz jedinstveni čaj za kašalj

Nikako ne treba zaboraviti tokom lečenja kašlja da se obrati pažnja i na jačanje imuniteta, jer je upravo u tom periodu potrebno organizmu pružiti sve hranljive materije koje će podžati normalno funkcionisanje.

Ukoliko redovno tokom terapije lečenja koristite čaj za kašalj HERBA MED No: 29 obezbedićete svom organizmu neophodne vitamine: A, C, D i E.

Naša je preporuka svakako da u ovom periodu izbegavate kafu i alkohol koji imaju svojstva diuretika te ćete njihovim korišćenjem gubiti više tečnosti nego što je unosite u sam organizam.

Kada se kašalj pojavi on ukazuje na to da je došlo do nekog nadražaja

Kašalj je dakle refleksna radnja koja se javlja kao odgovor na nadražaj receptora za kašalj koji se nalaze u sluzokoži respiratornih organa.

Pomenuti nadražaji mogu biti različiti:

  • bakterijskom infekcijom
  • virusnom infekcijom
  • različitim hemijskim isparenjima (duvanskim dimom i sl)
  • mehanički nadražaji izazvani zapadanjem hrane ili predmeta u disajne putebe.

Najzastupljeniji je virusni kašalj

On se javlja tokom virusne infekcije, a u nekim slučajevima kašalj se javlja u prvim danima infekcije u trenutku kada su prisutni i drugi simptomi koji prate virusne infekcije kao što su: povišena telesna temperatura, curenje iz nosa, glavobolja zapušen nos…

Simptomi koje izaziva virusna infekcija su najizraženiji od 3 do 5 dana od trenutka kada je nastala bolest, a nakon dostizanja njihovog vrhunca oni će polako početi i da slabe.

Kašalj usled virusa može trajati i do 4 nedelje nakon bolesti

Iako će simptom virusne infekcije vremenm početi da jenjavaju, kašalj kod zaraženih se može nastaviti čak do četvrte nedelje nakon virusne infekcije.

To je iz prostog razloga jer kada se upale, disajnim putevima je potrebno mnogo više vremena (nego što možemo da pretpostavimo) da se oni očiste, a sve može trajati i nedeljama.

Kako sprečiti kašalj?

Postoji dosta saveta, šta je ono što je potrebno da radimo kako bismo sprečili nastanak kašlja.

Međutim, ukoliko se kašalj pojavi najbolja solucija već sa prvim danima jeste čajna mešavina HERBA MED No: 29 koja je namenjena za održavanje normalnog funkcionisanja sluzokože respiratornih organa i smanjivanja nadražaja na kašalj.

Čaj je dobar i kao prevencija, ali svakako postoje i male tajne koje možete raditi svakodnevno kako biste sprečili nastanak kašlja.

Higijena nosa je bitna, a održavajući higijenu sprečavate nastanak komplikacije bolesti, a omogćavate sebi lakše disanje.

Mirovanje je važno jer je vašem organizmu potrebno snage kako bi se on izborio sa virusom te je i potrebno i važno da što više mirujete.

Redovno unosite tečnost – kada je čovek dehidriran, šlajm se razrađuje te je i mnogo teže da ga iskašljete.

Vetrite vazduh jer ćete sa suvim vazduhom samo izazivate dodatne nadražaje za kašalj, a održavanjem optimalne vlažnosti u samoj prostoriiji sprečićete kašalj.

Prirodni lek za lečenje kašlja

Zahvaljujući svom jedinstvenom sastavu i kombinaciji bilja, čajna mešavina HERBA MED No: 29 delovaće kako protiv virusa tako i protiv svih drugih izazivača virusa, a ujedno će podstaći jačanje imunog sistema.

Kada se treba javiti lekaru nakon pojave kašlja?

Postoje situacije kada problemi sa kašljanjem zahtevaj ujednostavno posetu lekaru, te ukoliko zbog kašlja otežano dišete ili gutate, ukoliko počnete ubrazno da dišete ili primetite da su vam pomodrele usne, lice ili jezik – potrebno je da se javite lekaru.

Takođe ako nemate curenje iz nosa, niti je on zapušen a kašalj prati visoka temperatura, ili ukoliko se iznenada javi kašalj koji zvuči kao lavež pasa ili primetite iskašljavanje krvi takođe je potrebno obratite se lekatu.

Proverite i da li prilikom izdisaja čujete šištanje, ili ako počnete da apsolutno odbijate tečnost i hranu.

Naravno za sve vreme terapije slobodno možete koristiti biljnu mešavinu HERBA MED No: 29 koja će vam sigurno pomoći prilikom problema sa kašljanjem.

Dokazano je da ova čajna mešavina deluje ko odličan prirodni bronhodilator, te je potrebno samo ga redovno koristiti kako bi se problem sa kašljem rešio što je pre moguće.

S obzirom i na posledice koje kašalj može izazvati, najbolje je na vreme reagovati.

HERBA MED ČAJ ZA KAŠALJ

Čaj za bronhitis, upalu grla i alergije