Čaj za izbacivanje vode

caj za izbacivanje vode

Svakom delu vašeg tela potrebna je voda da bi pravilno funkcionisao i dok ste zdravi, vaše telo može da uravnoteži količinu vode koja ulazi ili izlazi iz vašeg tela. Telo stalno gubi vodu disanjem, znojenjem i mokrenjem. Ako ne unosite dovoljno tečnosti ili vode, postajete dehidrirani.

Neravnoteža tečnosti može nastati kada izgubite više vode ili tečnosti nego što vaše telo može da unese, odnosno kada unesete više vode ili tečnosti nego što vaše telo može da se oslobodi.

Zadržavanje vode u organizmu, koje je poznato i kao edem, nastaje kada se višak tečnosti akumulira u tkivima tela. Može da izazove oticanje u različitim delovima tela, kao što su stopala, noge, zglobovi ili ruke.

Zadržavanje vode je prilično česta bolest u svetu, jer postoji toliko mnogo uzroka za ovo stanje.

Postoji nekoliko potencijalnih uzroka edema. Neki uobičajeni uključuju:

Dugotrajno sedenje ili stajanje: Predugo zadržavanje u jednom položaju može dovesti do nakupljanja tečnosti u donjim ekstremitetima.

Trudnoća: Hormonske promene tokom trudnoće mogu izazvati zadržavanje tečnosti i oticanje.

Određeni lekovi: Neki lekovi, kao što su kortikosteroidi, nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID) i dr., mogu doprineti edemu.

Stanja srca: Stanja kao što su kongestivna srčana insuficijencija i venska insuficijencija mogu dovesti do akumulacije tečnosti zbog poremećene cirkulacije.

Bolest bubrega: Disfunkcija bubrega može dovesti do zadržavanja tečnosti i edema.

Bolesti jetre: Stanja jetre, kao što je ciroza, mogu ometati ravnotežu tečnosti u telu i doprineti edemu.

Bolesti štitne žlezde: Teški slučajevi hipotireoze nazivaju se miksedemom i mogu imati niz ozbiljnih simptoma uključujući ozbiljno zadržavanje tečnosti i otok, posebno u nogama i licu.

Autoimune bolesti kao što je lupus: Lupus sprečava bubrege da pravilno rade, što dovodi do nakupljanja tečnosti koja može da izazove zadržavanje vode i oticanje.

Alergijska reakcija: Alergijska reakcija je glavni razlog za edem kod nekih ljudi. Velika alergijska reakcija često izaziva trenutnu upalu i otok, ali manje alergije mogu izazvati blaži, ali ipak primetni otok i edem.

Rak. Maligni tumori mišića i limfnih čvorova mogu izazvati edem.

Neophodno je identifikovati osnovni uzrok edema kako bi se odredile odgovarajuće strategije lečenja. Ako imate edem, preporučuje se da se konsultujete sa lekarom za pravilnu procenu i dijagnozu.

Simptomi zadržavanja vode?

Simptomi zadržavanja vode, takođe poznati kao edem, mogu uključivati:

Oticanje: Zadržavanje vode može izazvati oticanje u različitim delovima tela, kao što su stopala, zglobovi, noge ili ruke. Ovaj otok je često vidljiv i može biti praćen osećajem težine u zahvaćenom području.

Natečenost: Područja pogođena zadržavanjem tečnosti mogu izgledati natečeno. Pritiskom na otečeno područje može doći do privremenog udubljenja.

Zategnutost ili sjaj kože: Ako telo zadrži značajnu količinu vode, koža na zahvaćenom području može postati zategnuta, pa čak i sjajna.

Umor i letargija: Višak vode od edema može izazvati značajan umor i letargiju, jer mišići postaju teži i osetljiviji.

Promene u veličini odeće i obuće: Zadržavanje vode može da izazove naglo povećanje težine i zapremine, što dovodi do toga da se odeća i obuća osećaju zategnutije ili da ne pristaju pravilno.

Važno je napomenuti da ovi simptomi mogu varirati u zavisnosti od osnovnog uzroka i pojedinca. Ako imate simptome zadržavanja vode, preporučljivo je da se konsultujete sa lekarom za tačnu dijagnozu i odgovarajući tretman.

Kako dijagnostikovati zadržavanje tečnosti?

Dijagnostikovanje zadržavanja tečnosti obično uključuje kombinaciju procene medicinske istorije, fizičkog pregleda i dijagnostičkih testova.

Proces dijagnostikovanja zadržavanja tečnosti može uključivati:

Procena istorije bolesti: Lekara će interesovati simptomi, istorija bolesti i sva osnovna zdravstvena stanja koja mogu doprineti zadržavanju tečnosti. Raspitaće se o simptomima kao što su otok u određenim delovima tela, naglo povećanje telesne težine ili tražiti od vas bilo koje druge relevantne informacije.

Fizički pregled: Lekar će obaviti fizički pregled kako bi procenio obim i lokaciju otoka i proverio da li ima drugih znakova zadržavanja tečnosti. Pregledaće kožu da bi ustanovio da li ima zategnutosti ili natečenosti I proceniće područja sklona edemu, kao što su noge, stopala, gležnjevi ili stomak.

Dijagnostički testovi: U zavisnosti od sumnjivog uzroka, lekar može naručiti dodatne testove kako bi pomogao u dijagnostici zadržavanja tečnosti i identifikovao sva osnovna stanja. Ovi testovi mogu uključivati:

 • Testove krvi: Krvni testovi mogu pomoći u proceni funkcije bubrega i jetre, nivoa elektrolita i drugih faktora koji mogu doprineti zadržavanju tečnosti.
 • Testove urina: Testovi urina se mogu uraditi da bi se procenila funkcija bubrega i proverili znaci proteina ili drugih abnormalnosti.
 • Testove imidžinga: Testovi imidžinga, kao što su ultrazvuk ili rendgenski snimak, mogu se koristiti za ispitivanje pogođenih područja i identifikaciju bilo kakvih strukturnih abnormalnosti.
 • Ehokardiogram: Ako se sumnja na probleme u vezi sa srcem, može se uraditi ehokardiogram da bi se procenila funkcija srca i procenila bilo kakva srčana abnormalnost.

Važno je da se konsultujete sa lekarom za ispravnu dijagnozu. On će razmotriti vašu medicinsku istoriju, simptome i rezultate dijagnostičkih testova kako bi utvrdio uzrok zadržavanja tečnosti i dao odgovarajući plan lečenja prilagođen vašoj specifičnoj situaciji.

Koji su tretmani za zadržavanje vode?

Opcije lečenja zadržavanja vode ili edema mogu se razlikovati u zavisnosti od osnovnog uzroka. Evo nekih uobičajenih pristupa upravljanju zadržavanjem vode:

Prilagođavanja ishrane: Konzumiranje dijete sa malo natrijuma može pomoći u smanjenju zadržavanja vode. Visok unos natrijuma može dovesti do zadržavanja tečnosti u telu, pa je važno ograničiti unos soli. Pored toga, uključujući hranu bogatu kalijumom, kao što su banane, spanać i avokado, može pomoći u balansiranju nivoa natrijuma i promovisanju diureze.

Redovna fizička aktivnost: Redovno vežbanje može pomoći u poboljšanju cirkulacije i smanjenju zadržavanja vode. Neophodno je konsultovati se sa lekarom kako bi se odredio odgovarajući nivo aktivnosti na osnovu osnovnog uzroka i zdravlja pojedinca.

Kompresijske čarape: Korišćenje kompresijskih čarapa može pomoći u smanjenju otoka u nogama i poboljšanju cirkulacije pritiskom na zahvaćena područja. Ove čarape se često preporučuju osobama sa edemom u donjim ekstremitetima.

Lekovi: U nekim slučajevima, lekari mogu prepisati diuretičke lekove kako bi podstakli telo da eliminiše višak tečnosti. Međutim, upotrebu diuretika treba pažljivo pratiti.

Modifikacije životnog stila: Pravljenje određenih promena u načinu života takođe može pomoći u upravljanju zadržavanjem vode. To uključuje podizanje nogu prilikom sedenja ili ležanja, izbegavanje produženih perioda stajanja ili sedenja i održavanje zdrave težine.

Ovi pristupi tretmanu mogu pružiti olakšanje od simptoma zadržavanja vode.

Lekovi za lečenje zadržavanja vode?

Za lečenje zadržavanja vode, obično se propisuju lekovi poznati kao diuretici. Diuretici deluju tako što povećavaju količinu urina koje telo proizvodi, što pomaže da se eliminiše višak soli i vode.

Važno je napomenuti da diuretike treba koristiti pod nadzorom lekara, jer vrsta, doza i trajanje terapije diureticima mogu da variraju u zavisnosti od osnovnog uzroka zadržavanja vode.

Koje su biljke za lečenje zadržavanja vode?

Neke biljke koje se obično koriste za lečenje zadržavanja vode uključuju:

Maslačak: Maslačak se smatra prirodnim diuretikom koji može pomoći u povećanju proizvodnje urina i smanjenju zadržavanja vode. Može se konzumirati kao biljna infuzija ili kao dodatak.

Peršun: Veruje se da peršun ima diuretička svojstva i može da podstakne proizvodnju urina, potencijalno smanjujući zadržavanje tečnosti.

Preslica ili rastavić: Preslica je biljka koja se tradicionalno koristila kao diuretik za uklanjanje viška tečnosti iz tela.

Glog: Smatra se da glog ima diuretičke efekte i može pomoći kod zadržavanja natrijuma i vode.

Važno je napomenuti da se ove biljke obično koriste kao prirodni diuretici, ali i da je važno da razgovarate sa lekarom pre upotrebe bilo kog biljnog leka, posebno ako imate bilo kakvo zdravstveno stanje ili uzimate lekove.

Čaj za izbacivanje vode

Čajna mešavina HERBA MED No: 11-c je dodatni izvor biološki aktivnih jedinjenja veoma značajnih za smanjenje i kontrolu telesne težine.

Određen aktivni princip ove čajne mešavine pomaže razgradnju masnoća, umanjuje osećaj gladi i daje utisak sitosti tj. ispunjenosti želuca, što dovodi do manjeg unosa hrane.

Takođe, fiziološki aktivne materije ove čajne mešavine stimulišu rad organa za varenje, utiču na ubrzanje metabolizma i brže sagorevanje masti i pospešuju brže eliminisanje suvišne vode iz organizma a sa njom i toksina.

Prednost ove čajne mešavine jeste što ne sadrži senu, koja ima veoma agresivno dejstvo na sluznicu creva i stvara zavisnost.

Redovnim korišćenjem čajne mešavine HERBA MED No: 11-c postiže se njen primarni efekat, a to je smanjenje apetita i telesne težine, a istovremeno se ostvaruje i prirodna detoksikacija organizma.

 • Reguliše telesnu težinu;
 • Vrši detoksikaciju organizma;
 • Ubrzava metabolizam i sagorevanje masti;
 • Reguliše pražnjenje.

Koliko je opasno zadržavanje vode u organizmu?

Zadržavanje vode uglavnom nije opasno po život samo po sebi. Međutim, u nekim slučajevima, ozbiljno i iznenadno zadržavanje tečnosti može biti simptom ozbiljnog osnovnog zdravstvenog stanja koje zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Ako osetite bilo koji od sledećih simptoma pored zadržavanja vode, važno je da odmah potražite medicinsku pomoć:

 • Iznenadno i ozbiljno oticanje, posebno na licu, usnama, jeziku ili grlu.
 • Otežano disanje ili kratak dah.
 • Bol u grudima ili pritisak.
 • Vrtoglavica
 • Ubrzani rad srca.

Ovi simptomi mogu ukazivati na tešku alergijsku reakciju, srčanu insuficijenciju ili neko drugo ozbiljno stanje koje zahteva hitnu medicinsku procenu i lečenje.

Takođe je veoma važno napomenuti da uporno ili pogoršano zadržavanje vode bez očiglednog uzroka treba da proceni lekar. On može pomoći u određivanju osnovnog uzroka zadržavanja vode i pružiti odgovarajući tretman ili vas uputiti specijalisti ako je potrebno.

Prevencija i kako sprečiti edem?

Da biste sprečili edem, postoji nekoliko promena u načinu života i strategija koje možete razmotriti:

Ograničite unos soli: konzumiranje prekomerne količine soli može doprineti zadržavanju vode. Pokušajte da smanjite unos natrijuma izbegavanjem prerađene hrane i dodavanjem manje soli u obroke.

Ostanite aktivni: Redovna fizička aktivnost može pomoći da se poboljša cirkulacija krvi i spreči nakupljanje tečnosti u ekstremitetima. Jednostavne vežbe poput hodanja, plivanja ili vožnje bicikla mogu biti korisne.

Podignite noge: Ako dugo vremena provodite sedeći ili stojeći, podizanje nogu iznad nivoa srca može pomoći u smanjenju otoka i poboljšanju protoka krvi.

Nosite kompresionu odeću: Kompresijske čarape ili rukavi mogu da obezbede nežan pritisak koji pomaže u sprečavanju nagomilavanja tečnosti i poboljšanju cirkulacije.

Održavajte zdravu težinu: Prekomerna telesna težina može dodatno opteretiti vaš cirkulatorni sistem i doprineti edemu. Održavanje zdrave težine kroz uravnoteženu ishranu i redovno vežbanje može pomoći u smanjenju rizika.

Izbegavajte dugotrajno sedenje ili stajanje: Ako vaš način života podrazumeva sedenje ili stajanje u dužem vremenskom periodu, pokušajte da pravite pauze i redovno se krećete kako biste sprečili da se tečnost nakuplja u vašim nogama.

Ostanite hidrirani: Pijenje adekvatne količine vode može pomoći u održavanju ravnoteže tečnosti u vašem telu.

Važno je zapamtiti da se strategije prevencije mogu razlikovati u zavisnosti od osnovnog uzroka edema. Ako ste zabrinuti zbog edema ili nekog drugog zdravstvenog stanja, uvek je najbolje da se konsultujete sa lekarom za personalizovan savet.

HERBA MED ČAJ ZA IZBACIVANJE VODE

herba-med-pakovanje-caj-za-mrsavljenje