Čaj protiv cisti na jajnicima

caj za ciste na jajnicima

Česta problematika kod reproduktivnih organa žena predstavljaju ciste na jajnicima, a iako je najveći broj tih cista bezopasan, potrebno je biti oprezan jer se one mogu javiti u svakom životnom dobu žene.

Dakle bez obzira da li ste u detinjstvu, adolescenciji ili ste u menopauzi – izloženi ste riziku od pojave cisti na jajnicima.

Šta je cista?

Jednom rečju cista je šuplja tvorevina koja je ispunjena tečnim ili gustim sadržajem, a može se javiti u okviru različitih organa kod ljudi.

Uglavnom govorimo o cistama na jajnicima, i to najčešće u reproduktivnom periodu žene.

Prema medicinskoj podeli ciste na jajnicima možemo podeliti na funkcionalne i nefunkcionalne.

U grupu funkcionalnih spadaju: folikularne ciste, hemoragične, odnosno ciste žutog tela kako se uglavnom nazivaju.

Sa druge strane u nefunkcionalne ciste spadaju takozvane „čokoladne“ odnosno endometriotične ciste.

Koje vrste cisti postoje?

Funkcionalne ciste ili vodene kako ih još razlikujemo su one koje se stvaraju u okviru standardnih hormonskih procesa i to u toku menstrualnog ciklusa, odnosno ovoluacije, a nastaju kao posledica neprskanja folikula jajnika.

Ovakva cista može se uvećati usled nakupljanja tečnosti unutar šupljine, a prema istraživanjima ona može narasti od 3 do 10 centimetara.

Vodene ciste su uglavnom asimptomatske ali i samoograničavajućeg toka jer se dešava da samostalno puknu i to kroz par nedelja, a sve može biti praćeno bolovima u stomaku koji kratko traju.

Na koji način se funkcionalna cista otkriva?

Ciste uglavnom ne daju simptome, tako da je moguće da ih otkrije samo ginekolog tokom redovnog ginekološkog pregleda i to uglavnom ultrazvukom.

Upravo će na osnovu dobijene ultrazvučne slike vaš ginekolog moći da zaključi da li se radi o benignoj, folikularnoj cisti – s obzirom na to da su one obično jasno ograničene sa glatkim površinama i bez dodatnih izraštaja.

Na koje simptome žena treba obratiti pažnju?

Zaista je teško definisati sve simptome koji mogu da se pojave usled nastanka ove vrste ciste.

Međutim, ono što je karakteristično za pojavu funkcionalne ciste jeste nelagodnost u donjem delu stomaka, poremećaj menstrualnog ciklusa, ali i bolni seksualni odnosi i sve učestalije mokrenje.

U situaciji kada imamo više ovakvih cisti na jajnicima, takve jajnike kod žena nazivamo „policističnim“, a njihova osnovna problematika leži u poremećaju hormonskog balansa koji može dovesti do mnogih poteškoća, kao i do izostanka trudnoće.

Prirodno lečenje cisti na jajnicima

Statistika kaže da svaka druga žena ima ciste na jajnicima, a uporedo sa lečenjem koje propisuje zvanična medicina, ženama koje imaju ove probleme preporučuju se i čajevi sastavljeni od lekovitih bilja. HERBA MED No: 135 i HERBA MED No: 66 u sebi sadrže pažljivo odabrane biljke koje se preporučuju kod pomenutih ginekoloških problema.

Potrebno je samo biti redovan sa terapijom, ali i voditi računa o zdravim stilovima života.

Neka vas ne zbuni klasična činjenica da ciste pucaju.

S obzirom na to da se ciste nalaze u jajnicima, a ne na jajnicima jako je teško da one same od sebe puknu.

S obzirom na to da je cista u jajniku razumljivo je da tkivo jajnika okružuje tečnost u cisti, a ukoliko puca cista to bi u praksi značilo da puca i jajnik sa njom.

Na svu sreću, ova pomenuta komplikacija se retko dešava, a ona je praćena krvarenjem koje je nastalo iz oštećenih zidova jajnika te će ovakvo stanje zahtevati i hitnu intervenciju lekara s obzirom na to da je u svakom pogledu ugrožen život žene na ovaj način.

Obratite pažnju na svaku cistu bez obzira kojoj kategoriji pripada

Medicina ciste na jajnicima deli u tri kategorije: funkcionalne odnosno folikularne ciste koje nastaju ukoliko izostane pucanje folikula za vreme ovulacije.

Ova cista može narasti i do sedam centimetara.

Druga vrsta je dermoidna koja je u stvari dobroćudni tumor jajnika koji u procentima predstavlja od 15 do 20% svih cisti na jajnicima.

Ona se javlja između dvadesete i tridesete godine života.

Treća vrsta cisti naziva se endometriotična koja je ispunjena gustim tečnim sadržajem, odnosno menstrualnom krvlju sa izraženom tamnobraon bojom.

Bez obzira na vrstu ciste koja vam je otkrivena bitno je da se sa terapijom krene na vreme, kako ne biste imali dodatne probleme ali i očuvali svoj metabolizam i ukupno stanje organizma zdravim.

Da li način života utiče na pojavu cisti?

Istraživanje sprovedeno među ženama koje imaju neku vrstu cisti pokazalo je da gojaznost u velikoj meri doprinosi pojavi cisti.

Upravo je višak estrogena jedan od preduslova za nastanak neke od cisti, a s obzirom na to da se ovaj hormon taloži u masnom tkivu dolazimo do samog zaključka.

Višak masti u organizmu žene predstavlja i višak estrogena, a ukoliko u svakodnevnim obrocima imate testo od belog brašna, gazirane sokove, slatkiše, masnu hranu onda dolazi do povećanja telesne težine i nagomilavanja masnih naslaga.

Takođe, nedovoljna fizička aktivnost jedan je od problema sa kojima se suočavaju sve žene, a usled previše ugljenih hidrata dolazi do produkcije prostaglandina hormona koji najčešće izaziva bol pa kasnije i ciste na jajnicima.

Dakle, ukoliko imate problem sa cistama na jajnicima potrebno je da obratite pažnju na kvalitet svog života: izbegavate hranu bogatu ugljenim hidratima, koristite sveže voće i povrće, jedete ribu, mahunarke… ali i uvedete redovnu fizičku aktivnost.

Koja žena je u opasnosti od pojave ciste na jajnicima?

Medicina je jasna i tu nema dileme, cista na jajniku se stvara kod žena koje imaju redovnu menstruaciju.

Takođe, statistika pokazuje da se kod ogromnog broja žena bar jednom mesečno javi folikularna i jedna cista žutog tela.

S obzirom na to da same ciste ne stvaraju dodatne probleme, one prolaze nezapaženo sve do ginekološkog pregleda.

Nakon menopauze cista se ređe javlja, dok žene u postmenopauzi koje imaju cistu na jajniku su u mnogo većem riziku od nastanka karcinoma koji može biti smešten na jajniku.

Ukoliko se javi neki od problema kao što su nadutost, učestalo mokrenje, bol ili pritisak u karlici, vaginalno krvarenje, bol prilikom seksualnog odnosa – potrebno je javiti se lekaru kako bi se utvrdilo da li su se pojavile ciste na jajniku.

Glavni uzroci pojave cisti na jajnicima

Na prvom mestu tu su hormonski problemi jer su upravo funkcionalne ciste u stanju da se povlače bez terapije, te mogu biti uzrokovane raznim hormonalnim problemima odnosno lekovima za ovulaciju.

U ranoj trudnoći takođe je moguće da se pojavi cista na jajniku, a pre svega kako bi ona pomogla u formiranju placenta.

Ukoliko cista zastane do kasne trudnoće žene potrebno je odraditi zahtev kojim će ona biti eliminisana.

Još jedan od uzorka pojave cisti na jajnicima jeste i neka ozbiljnija infekcija karlice koja može da se veoma brzo proširi na jajovode i jajnike koji će formirati cistu.

Dobra vest jeste da većina cisti može da se uspešno regulišu čajevima, bez upotrebe medikamenata, na potpuno prirodan i zdrav način.

Čaj protiv cisti na jajnicima HERBA MED No: 135 i No: 66 veoma je efikasan kod ovih problema, a  pre početka terapije najbolje je da kontaktirate proizvođača HERBA MED kako bi vam preporučio idealnu kombinaciju.

Potrebno je dostaviti nalaz hormonskog statusa, ultrazvučnog i ginekološkog pregleda, a stručni tim će na osnovu pomenutih analiza napraviti idealnu kombinaciju biljnih mešavina koja će u prvoj fazi uticati na samo čišćenje sadržaja ciste.

Bez obzira na vrstu ciste, bilo da je ona folikularna u grozdovima ili pojedinačna, uglavnom kod žena nastaje kao posledica hormonskog disbalansa ali i jakih pregleda, nezrelih jajnih ćelija….Zahvaljujući ovoj kombinaciji čajeva rezultati su vidljivi u krakom roku, ali je svakako potrebno predočiti rezultate svih analiza i redovno posećivati ginekologa kako bi pratio samo izlečenje.

Kako biti siguran u dijagnozu ciste?

Ukoliko ste na interentu čitali simptome, verovatno ste i sami zbunjeni, jer upravo navedeni simptomi mogu biti uzročnici i drugih oboljenja.

Kako biste bili sigurni da imate cistu na jajnicima potrebno je uraditi nekoliko analiza, koje će sve to i potvrditi.

Na osnovu ultrazvuka može se odrediti veličina, mesto kao i oblik same ciste.

Kako bi se isključilo drugo stanje (zbog svih karakterističnih simptoma) dobro je uraditi i test na trudnoću.

Naravno, jako je bito uraditi vađenje krvi sa detaljnom analizom kako bi se, ukoliko se nalazite u postmenopauzi, odredio kancer antigen CA – 125.

Još jedna analiza je i analiza hormona koja se koristi za određivanje eventualnih hormonskih problema žene.

Savet je da nikako ne radite sve ove analize na svoju ruku, već ukoliko sebe prepoznajete u nekim od navedenih simptoma da posetite lekara kako bi on uključio detaljne analize kojim može potvrditi ili opovrgnuti postojanje cisti na jajnicima.

Simptomi koji zahtevaju hitnu rekaciju jesu bol sa temperaturom i povraćanjem, iznenadni jak bol u abdomenu, slabost, vrtoglavica, nesvestica ali i ubrzano disanje.

Da li cista na jajnicima otežava ostanak u drugom stanju?

Uz adekvatnu terapiju i većini slučajeva NE – ali je svakako bitno da se žena na vreme javi lekaru, kako bi se krenulo sa kompletnom analizom, a kasnije i terapijom.

Iako je u većini slučajeva odgovor NE, potrebno je da se proprati samo stanje, jer određene faze kao što su sindrom policističnih jajnika ili endometrioza mogu uticati na fertilitet.

Prevencija od funkcionalnih cisti na jajniku tokom ovulacije ne postoji, međutim ukoliko se one često javljaju moguće je stanje držati pod kontrolom uz pomoć biljnih mešavina.

Čaj za ženske probleme kao što su ciste na jajnicima se pokazao kod žena sa odličnim rezultatima, a s obzirom na sam proces i složenost ovog oboljenja terapija se određuje na osnovu nalaza.

HERBA MED ČAJ ZA LEČENJE CISTI NA JAJNICIMA

caj za zenske probleme