Čaj protiv čira na želucu

caj protiv cira na zelucu

Oboljenje koje u praksi predstavlja oštećenje sluzokože želuca naziva se gastrični ulkus ili čir na želucu, a lekarska praksa pokazuje da je ovo veoma često oboljenje koje muči građane Srbije.

Lekari danas smatraju da je čir na želucu oboljenje čiji je uzročnik bakterijska infekcija, ali se i kao uzročnik prepoznaje i primena nesteroidnih protivupalnih lekova (NSAID), gde se pre svega misli na ipobrufen, diklofen, ascetilsalicilna kiselina itd… Upravo ovo oboljenje uglavnom uzrokuje bakterija Helikobacter pylori.

Upravo je jedno skorašnje istraživanje donelo rezultat da je pomenuta bakterija uzročnik svih peptičkih ulkusa i to čak 80% želudačnih odnosno preko 90% onih koji su na dvanaestopalačnom crevu. Tačan prenos ove bakterije se ne zna, a može biti preneta vodom, hranom kao i direktnim kontaktom usta na usta – prilikom ljubljenja na primer odnosno prilikom dodira prljavim rukama.

Kako prepoznati čir na želucu?

Simptom koji je najčešći jeste bol koji pacijenti opisuju u istom trenutku kao tup ali i ravnomeran. On se javlja ali i nestaje u razmacima od po nekoliko dana pa sve do nekoliko nedelja. Kod čira na želucu pomenuti bol se uglavnom javlja odmah nakon uzimanja hrane, a ovo nije jedini simptom.

Osim bola koji je najdominantniji simptom, kod pacijenata koji imaju čir na želucu primetan je gubitak telesne težine (uglavnom izazvan averzijom prema hrani), nadutost, podrigivanje, povraćanje kao i mučnina.

S obzirom na to da simptomi mogu biti blagi ili da se uopšte i ne pojave, potrebno je da rizične kategorije građana obrate pažnju na svoje telo i signale koje ono šalje ka spoljašnjoj sredini. Takođe, ukoliko se pojavi krvarenje potrebno je odmah reagovati, a ova komplikacija se javlja kod otprilike 25% slučajeva obolelih od čira na želucu.

Koji su faktori rizika za nastanak čira na želucu?

S obzirom na to da simptomi koji direktno ukazuju na oboljenje mogu u pojedinim slučajevima i da izostanu potrebno je da budemo svesni faktora rizika koji uzrokuju nastanak ovog oboljenja.

Uglavnom je to starost, ali i Helicobacter pylori infekcija (o kojoj smo govorili na početku teksta), nesteroidni antiinflamatorni lekovi, alkohol, stres, duvan, genetska predispozicija takođe.

Zemlje u kojima je zastupljena jaka začinjena hrana u kombinaciji sa genetskom predispozicijom, procenat obolelih je značajno veći nego u onim delovima sveta gde se koristi drugačiji vid hrane.

Slab apetit, mučnina, probavne smetnje kao i bol – neki su od simptoma koji vam ukazuju da proverite da li imate čir na želucu.

Čir na želucu naziva se i gastrični ulkus, a to je ustvari ožiljak ili mana sluznice želuca. Glavni krivac za nastajanje čira na želucu još uvek nije poznat, ali postoji dosta faktora rizika koji mogu da utiču na pojavu i oboljevanje pacijenata. S tim u vezi kao uzročnici pojave čira na želucu prepoznaju se višak želudačne kiseline, različiti lekovi protiv bolova ali i infekcija bakterijom Helicobater pylori.

Ukoliko pacijent ima aktivni čir na želucu osetiće bol koji je u najvećem broju slučajeva u gornjem delu stomaka i to malo ispod grudnog koša. Bol koji svakako nije prijatan, već je jako mučan je uglavnom praćen i tragovima krvi u stolici ili procesom povraćanja – te je svakako sa ovim jako izraženim simptomima potrebno javiti se lekaru što pre.

Čir na želucu može postati hronični problem – počnite sa lečenjem na vreme

Kao što ste i sami videli jedan od uzročnika čira na želucu jeste i konzumacija lekova protiv bolova, kao što je na primer Brufen, Diklofen… S tim u vezi u ovom tekstu vam i nećemo predstavljati kako da se uz pomoć medikamenata “rešite” čira na želucu, jer ne želimo da vas izlažemo dodatnim komplikacijama koje oni mogu da izazovu. I sami ste sigurno svesni da ona stara narodna poslovica “lek te od jedne bolesti leči, drugu ti stvara” je u poslednje vreme postala sve više prisutna među pacijentima.

Najbolje je čir na želucu lečiti prirodnim putem

Lečenje čira na želucu potrebno je krenuti odmah, već prilikom prvih simptoma odnosno izveštaja lekara koji vam kaže da imate ove probleme. Umesto da sledite uglavnom opterećujuće načine lečenja čira na želucu, možete do izlečenja doći korišćenjem prirodnih terapija.

Biljna mešavina HERBA MED No: 36 se kod pacijenata koji imaju čir na želucu pokazala kao delotvorna, s obzirom na to da je ona namenjena za održavanje normalnog funkcionisanja organa digestivnog trakta i pomaže kod poremećaja u radu želuca i gastrointestinalnog trakta.

Čajna mešavina No: 36 potpuno regeneriše i epitalizuje sluznicu želuca i dvanaestopalačnog creva, i na taj način se na mestu gde je bio čir formira jedan kvalitetan ožiljak i kod ljudi koji urade kontrolnu gastroskopiju sluznica je homogene strukture bez erozija. Važno je naglasiti da redovnom upotrebom čaja No: 36 tegobe, bolovi i neprijatni simptomi se već tokom prvog meseca smanjuju i lagano nestaju ali sa terapijom treba nastaviti do potpunog izlečenja. Kako se stanje poboljšava i neprijatnosti i tegobe smanjuju tako se i izbor namirnica povećava i normalizuje ishrana, tako da se vraća snaga i kvalitet života. Svakako, čaj No: 36 vrlo brzo pokazuje svoje blagotvorno dejstvo na gastrointestinalni trakt, a naše je samo da ga pijemo redovno i rezultat ne može da izostane.

Redovno korišćenje biljne mešavine za pacijente predstavlja sigurnu i neškodljivu alternativu u lečenju čira na želucu.

Pacijenti koji se bore sa čirom na želucu moraju imati redovne kontrole kod lekara, ali i da redovno koriste biljnu terapiju kako bi se u što kraćem roku izlečili. Upravo ova borba svakog pacijenta zavisi i od toga da li je reč o akutnom (naglo nastalom problemu) praćenim jakim bolovima i simptomima koji nisu baš uobičajeni, tu mislimo pre svega na crnu stolicu, povraćanje tamne krvi kao i pad pritiska.

Takođe problemi sa čirom na želucu mogu biti i hronični, a tu su nam već dobro poznati simptomi koji se kod pacijenata javljaju na potpuno isti način, a karakteristična je kod pacijenata i mučnina kao i nadutost.

Jaki bolovi kao i neuobičajeni simptomi – uglavnom su razlog za hitnu posetu lekaru

Tada i pacijenti uglavnom saznaju da imaju čir na želucu, iako im je organizam i ranije slao jasne signale da postoji problem. S tim u vezi ukoliko spadate u rizičnu kategoriju možete sa svojom biljnom terapijom za lečenje čira na želucu krenuti na samom početku ili kao preventiva.

Čajna mešavina HERBA MED No: 36 prijatnog je ukusa tako da je mogu koristiti osobe u različitim uzrastima, te nema razloga da imate odbojnost pa čak i u cilju prevencije, dok ukoliko imate dijagnostifikovan problem – ovo je prirodno rešenje koje će rešiti čir na želucu.

Zbog čega je bitno lečiti čir na želucu?

S obzirom na to da su kod pacijenata koji imaju čir na želucu bolovi uglavnom jaki i dosta neprijatni, oni uglavnom liče i na bol sličan onom kao kod srčanog udara, ili situacije kada želudačna kiselina ulazi u jednjak ili nekog drugog oboljenja trbušnog organa.

Upravo se može desiti i suprotno da je srčani udar u toku, a pacijent misli da je čir – te i sami uviđamo važnost blagovremenog i hitnog lečenja čira na želuca.

Ni u kom slučaju nemojte oklevati da krenete sa lečenjem čira na želucu

Pacijenti koji su se izlečili redovnim korišćenjem biljne mešavine jednostavno su zadovoljniji i rasterećeniji kvalitetnom svog života, s obzirom na to da nemaju više konstantne smetnje prilikom uzimanja hrane, a koje se manifestuju kao bol, mučnina, povraćanje odnosno nadimanje.

Pacijenti koji su se izlečili, a imali su probleme sa hroničnim gastritisom ili čira na želucu vremenom su osetili drugačiji način življenja, ali i uspeli da kanališu stresne situacije kao i faktore koji mogu pogoršati bolest.

Koje su komplikacije čira na želucu?

S obzirom na to da je krvarenje neizostavno kod pacijenata koji imaju problem sa čirom na želucu lako može doći do pojave anemije (akutne ili hronične), ali od komplikacija medicina prepoznaje i “pucanje čira” koja je praćena upalom trbušne maramice. Takođe, komplikacije koje mogu nastati usled neadekvatnog lečenja čira na želucu jesu i direktan prodor odnosno u susedne organe kao i zatvaranje izlaza iz želuca.

Bitno je i da pacijenti koji žele da reše problem čira na želucu, uz redovno korišćenje biljne mešavine HERBA MED No: 36 promene i svoje životne navike, prestanu sa pušenjem, redukuju svoju telesnu težinu, ali i prekinu sa upotrebom agresivnih lekova, kao što su aspirin ili NSAIL.

Prilikom lečenja bitna je promena načina ishrane, odnosno vođenje dijete, ali i izbegavanje maksimalno kafe, alkoholnih pića, začinjene i masne hrane, testo, kao i mleko.

Pacijentima koji imaju probleme sa čirom na želucu se ne preporučuje korišćenje svežeg peciva i hleba, topljenih i masnih sireva kao i one koji sadrže plemenite plesne, korišćenje punomasne pavlake kao i kiselog mleka sa visokim procentom masnoće. Takođe potrebno je izbegavati i od mesa jesti divljač, guščije meso kao i svinjetinu.

Kako biste čir na želucu držali pod kontrolom, potrebno je da izbalansirate svoju ishranu.

Preporuka je da se konzumira stariji hleb, dvopek, kukuruzni i pšenični griz kao i integralni pirinač. Od peciva jako je bitno jesti nezaslađena peciva, posni sir i druge nemasne sireve kao i obrano mleko.

Preporuka kod ishrane jeste da jedete pečeno meso u foliji kao što je na primer jaretina, teletina, junetina, jagnjetina, ali i dinstano i kuvano meso. Preporuka lekara jeste da umesto rafinisanih ubacite u ishranu nerafinisana biljna ulja, a jaja ukoliko jedete neka budu meko skuvana dok se margarin i puter preporučuju u malim količinama.

Da bi lečenje bilo uspešno potrebno je da budete istrajni

Kako biste uspešno lečili želudac prirodnim putem bitno je da redovno koristite biljnu terapiju HERBA MED No: 36, ali i otkloniti uzročnike nastanka čira a tu pre svega mislimo na alkohol, nepravilnu ishranu kao i prekomerni stres.

Dakle, uz redovno i striktno pridržavanje terapije jako je bitna i promena načina ishrane kao i nezdravih životnih navika, a ukoliko se svega pridržavate čir se sigurno neće javiti, jer u čak 90% slučajeva oni se javljaju kod osoba koje nezdravo žive.

HERBA MED ČAJ ZA LEČENJE ČIRA NA ŽELUCU

Čaj za želudac, gastritis, heliko bakteriju