Čaj protiv čira na dvanaestopalačnom crevu

Skoro svaki deseti čovek na planeti oboli od čira na dvanaestopalačnom crevu u toku svog života, te ukoliko ispravno pristupite procesu lečenja – nemate razloga za brigu.

Ulcus duodeni odnosno čir na dvanaestopalačnom crevu jeste ranica na sluzokoži pomenutog organa. Kako bi on nastao u mnogome mu pomaže želudačna kiselina, jer zidovi dvanaestopalačnog creva imaju zaštitni sloj sluzi koji sprečava upravo direktan kontakt sa kiselim digestivnim tečnostima, a kada je pod dejstvom određenih faktora upravo dolazi i do poremećaja odbrambenih mehanizama sluzokože, te se i zaštitni sloj oštećuje pa i nastaju otvorene rane na tom delu creva ljudskog organizma.

Bolest se uglavnom javlja u najproduktivnijem delu našeg života odnosno između 20. i 45 godine života, a statistika pokazuje da je 2 puta češće oboljevanje kod muškaraca.

Uglavnom je “glavni krivac” za nastanak čira na dvanaestopalačnom crevu takozvana Heliko bakterija koja neretko dovodi i do inflamacije sluzokože koja može u velikoj meri da ošteti zaštitni sloj.

Takođe još jedan od uzročnika se prepoznaje i konzumacija nesteroidnih antiupalnih lekova za ublažavanje raznih bolova (glavobolje najčešće). Pre svega mislimo na lekove kao što su aspirin, ibuprofen ili plaviks… Svi oni utiču na proizvodnju zaštitne sluzi, tako da usled njenog nedostatka naša sluzokoža postaje i podložna raznim oštećenjima.

Takođe, čir na dvanaestopalačnom crevu se može dobiti i ukoliko ima genetskih predispozicija. Naime, medicinska istraživanja pokazala su da je veća verovatnoća i da se čir na dvanaestopalačnom crevu razvije kod osoba koje su sa nultom krvnom grupom, ali i generalno sam način života kao što su loša ishrana, pušenje pa i konstantan stres i konzumiranje ishrana – spadaju u bitne faktore koji utiču na nastanak čira na dvanaestopalačnom crevu.

Kako prepoznati čir na dvanaestopalačnom crevu?

Ono što je primarno kod pacijenata koji imaju čir jeste bol koji se opisuje kao oštra probadanja, pečenja ili svrdlanja. On se uglavom javlja sat vremena nakon jela i to u predelu iznad i ulevo od pupka sa širenjem pod levi rebarni luk. Takođe, bol se može pojaviti i u toku noći i to na prazan stomak, a da bi istog trenutka i prestao kada se uzme hrana.

Bol nije jedini simptom koji se javlja, pacijente prati i mučnina, nadutost, gađenje, podrigivanje, pa i proliv ili zatvor odnosno često povraćanje.

Takođe, od simptoma koji nedvosmisleno ukazuju na čir na dvanaestopalačnom crevu jeste i krv u stolici kao i gubitak telesne težine, dok se u večernjim satima javlja konstantna gorušica.

Crna stolica se kod pacijenata javlja u slučaju da čir krvari, pa će oni koji imaju probleme imati povraćanje crnog sadržaja koji može podsećati na talog turske kafe.

Iako simptomi u pojedinim slučajevima mogu i sami od sebe da se povuku, oni se nakon izvesnog vremena kod pacijenata opet i vraćaju. Znaju da traju dugo, a to sve i nije čudno jer se čir na dvanaestopalačnom crevu javlja ciklično i to u proleće i jesen uglavnom.

Šta utiče na pojavu čira na dvanaestopalačnom crevu?

Medicinska nauka i istraživanja pokazuju da na nastanak čira na dvanaestopalačnom crevu veliki uticaj ima sekrecija želudačne HCL ali i mnogi drugi faktori. Nikako ne treba zaboraviti problem pušenja jer upravo konzumacija duvana je važan faktor prilikom povećanja frekvence nastajanja čira. Iako cigarete ne povećavaju sekreciju HCL one prema istraživanjima, inhibišu sekreciju pankreasnih bikarbonata koji sa druge strane normalno neutrališu kiseli želudačni sok.

Takođe, svakodnevni način života koji nam je ispunjen stresnim situacijama, nedovoljnom fizičkom aktivnošću, konzumiranjem alkohola i cigareta ali i mnogobrojnim stresnim situacijama u velikoj meri utiču na pojavu duodenalnog ulkusa.

Da li je opasan čir na dvanaestopalačnom crevu?

S obzirom na to da odlaganje lečenja čira na dvanaestopalačnom crevu može izazvati velike komplikacije, preporuka svih lekara je da sa lečenjem krenete već na početku sa prvim simptomima. Na primer ukoliko imate krvarenje koje može nastati u trenutku kada se čir formira dublje i to u zidu creva, dolazi i do pritiska okolnih krvnih sudova. Upravo kao posledica krvarenja može nastati i anemija.

Takođe, čir na dvanaestopalačnom crevu može probiti i zid creva, pa u tom slučaju dolazi do izlivanja želudačne kiseline i to u trbušnu šupljinu. S obzirom na to da su ovo već ozbiljne tegobe, neophodne je svakako da se pacijenti sa opisanim hitno jave i lekaru.

Pacijenti koji imaju probleme sa čirom na dvanaestopalačnom crevu mogu se na potpuno prirodan način izlečiti bez obzira da li je on nastao usled Heliko bakterije ili zahvaljujući drugom uzročniku.

Biljna mešavina HERBA MED No: 36 je terapija kojom ćete na potpuno prirodan, zdrav i bezbedan način se rešiti svih problema sa čirom na dvanaestopalačnom crevu. Čaj je prijatnog ukusa tako da ga mogu koristiti pacijenti bilo koje starosni dobi, a ovo je jako bitno s obzirom na to da se čir može javiti u svakom životnom dobu dok je uglavnom najprisutniji kod mlađih i sredovečnih ljudi i to između 20 i 45 godina. Statistika pokazuje da je čir na dvanaestopalačnom crevu češći kod muškaraca, dok je u poslednje vreme duodenalni ulkus sve prisutniji i kod žena.

Čir na dvanaestopalačnom crevu je sve češća bolest zato krenite sa prirodnim lečenjem odmah

Svakako je i prevencija jako bitna, te je naša preporuka da izbegavate upotrebu lekova koji podrazumevaju oralnu upotrebu i to u cilju lečenja nekih drugih oboljenja. Takođe, izbegavajte konzumaciju cigareta, alkohola kao i neadekvatne ishrane.

Medicina je jasna, što se tiče uzročnika nastanka, a peptični ulkusi uglavnom nastaju usled Helicobacter pylori infekcije ili sa druge strane usled korišćenja raznih lekova protiv bolova.

Čir na dvanaestopalačnom crevu, takođe, može nastati i usled stresa, dijetalnih faktora (kao što je začinjena hrana, pušenje kao i alkohol) kao i sama genetska predispozicija.

Takođe, čir na dvanaestopalačnom crevu može nastati i kod pacijenata koji su imali teške povrede glave ili centralnog nervnog sistema, kao i kod onih sa velikim i dubokim opekotinama.

Prepoznajte na vreme teže i lakše oblike čira na dvanaestopalačnm crevu

S obzirom na to da su simptomi jasni od samog početka razvijanja bolesti jako je bitno pratiti kako telo reaguje odnosno koje nam signale šalje. Kod pacijenata kod kojih nije došlo do određenih komplikacija nastalih usled pojave čira neki od najčešćih simptoma su: tup ili oštar bol u gornjem delu trbuha. Ova bol se uglavnom javlja kada je želudac prazan što je tipično baš za bolesnike sa ulkusom na danaestopalačnom crevu. Upravo je bol manjeg intenziteta ukoliko u tom trenutku pacijenti uzmu određenu blagu hranu.

Do bola uglavnom dolazi jer se u mišićnom sloju nalazi zaista veliki broj nervnih završetaka, pa se i peptični ulkusi pretvaraju u jak i oštar bol.

Simtpom kao što je nadimanje odnosno osećaj nadutosti u gornjem delu trbuha i to uglavnom pola sata nakon obroka takođe nije od simptoma koji ukazuju na teži slučaj oboljenja, kao što je i gorušica koja će se kod pacijenata javiti usled pojačanog lučenja kiseline i sporijeg pražnjenja želuca.

Povremeno povraćanje i mučnina takođe su simtpomi koji se mogu javiti kod pacijenata koji imaju čir na dvanaestopalačnom crevu.

Međutim, ukoliko se javi povraćanje krvi ili pojava crne stolice – to su prvi signali da se radi o težem slučaju čira na dvanaestopalačnom crevu. Ovi simptomi se javljaju u situaciji kada ulkus ošteti krvni sud na zidu dvanaestopalačnog creva.

Pacijenti u ovom slučaju osećaju takođe i jak nagli bol koji nastaje kod perforacije ulkusa, a praćen je i pogoršanjem opšteg zdravstvenog stanja pacijenta. Primetno je u ovim situacijama da je abdomen izrazito napet, dok u slučaju kada lekar pokuša pregled pacijent trpi jake bolove.

Prilikom težih oblika čira na dvanaestopalačnom crevu stalno se javlja povraćanje koje nastaje usled suženja završnog dela želuca pa i nemogućnosti evakuacije unetog i napravljenog sadržaja u tanko crevo.

Ukoliko pacijent sa čirom na dvanaestopalačom crevu primeti brzi gubitak na telesnoj težini to može biti i prvi znak na malignu alteraciju ulkusa tačnije nastanak karcinoma želuca.

Tegobe mogu biti povremene, ali ih ne treba izbegavati

Iako većina bolesnika koji imaju čir na dvanaestopalačnom crevu tegobe oseća povremeno i to uglavnom sezonski odnosno tokom ranog proleća ili jeseni – ovu bolest ne treba ni u kom slučaju ignorisati.

Kao što ste videli i sami u ovom tekstu postoji dosta komplikacija koje mogu nastati upravo neadekvatnim lečenje.

Povremena pojava bolova, ali i sama činjenica da su pacijenti naučeni kako da koriguju simptome dovode do situacije da se sve više njih javlja sa hroničnim oboljenjem.

Prirodno lečenje čira na dvanaestopalačnom crevu moguće je uz redovnu biljnu terapiju, dok je izlečenje moguće uz čajnu mešavinu HERBA MED No: 36 koja delotvorno deluje kod pacijenata sa ovim problemima.

U trenutku kada oboljenje postane hronično uglavnom se i tada najveći broj pacijenata javlja lekaru, jer upravo će hronična ulkusna bolest (dvanaestopalačnog creva takođe) predstaviti opasno stanje za bilo koji organizam. Kako biste sprečili da dobijete odgovor da je stanje prešlo u maligno potrebno je da sa prvim simptomima krenete ka izlečenju. Upravo adekvatna i pravovremena dijagnostika koja je moguća ukoliko pratite sve simptome odnosno signale koje vam telo šalje je ključna ka izlečenju.

Čir na dvanaestopalačnom crevu može se biljnom terapijom kao i praćenjem uspešno izlečiti, a ukoliko ne reagujete na vreme komplikacije sa ulkusnom bolešću mogu biti alarmantne i u tom slučaju biće neophodna endoskopska ili hiruška intervencija.

HERBA MED ČAJ PROTIV ČIRA NA DVANAESTOPALAČNOM CREVU

Čaj za želudac, gastritis, heliko bakteriju