Reč-dve o čajevima i delovanju

REČ DVE O ČAJEVIMA I DELOVANJU

UOPŠTENO O FITOTERAPIJI

Lekovitost i terapeutska vrednost lekovitih biljaka zasniva se na vezi koja postoji između hemijske strukture aktivnih supstanci biljaka i njihovog farmakološkog delovanja na organizam.I upravo složenost njihovog hemijskog sastava, objašnjava terapeutsko delovanje jedne iste biljke kod različitih bolesti.Naravno,tu je bitan i sinergizam biljaka koje ulaze u sastav odredjene čajne mešavine,kao i njihova komplementarnost,pa  je stoga bitna stručnost pri spravljanju čajnih mešavina.Pre svega, efikasnost čajeva, kada je u pitanju preventiva a  i samo lečenje, baš kao i u zvaničnoj medicini, zavisi od kompletne i dobre dijagnoze.

Fitoterapija zahteva strpljenje i upornost,jer  lekovito bilje ne deluje trenutno, već je potrebno redovno uzimanje da bi se došlo do željenih rezultata.Prednost joj je što u isto vreme, zbog kompleksnog delovanja na biohemijske procese, fitoterapija otklanja uzročnike problema a ne samo posledice.

Biljni čaj napravljen je od svežih ili suvih listova, cveta, korenja ili semena različitih vrsta biljaka.

Čajeve nikada ne treba sitniti u prah (kao što se dešava u filter vrećicama) jer je tu stvorena ogromna površina preko koje bilje ubrzano gubi lekovite principe, a time i lekovitu moć. Potrebno je i poznavati optimalno vreme ekstrahovanja lekovitih supstanci. Ako se pusti da čaj predugo stoji, biće gorak jer će se osloboditi mnogo tanina koji opterećuje stomak. Prekratko ekstrahovanje, s druge strane, oduzima mu snagu. Takođe, treba znati da postoje lekoviti principi koji su termolabilni, pa brzo propadaju na temperaturi ključanja. To se posebno odnosi na etarska ulja (mirišljavi principi u bilju). Upotreba lekovitog bilja nije baš bezopasna,ukoliko se nekontrolisno koriste, čak i te blage biljke koje narod smatra bezazlenim, mogu stvoriti značajne zdravstvene smetnje, a da ne govorimo o onim oštrijim koje u sebi imaju snažne aktivne principe: alkaloide, glikozide, saponine… Zbog toga je važno poštovati  uputstva i razumeti da prirodne lekove moramo primenjivati oprezno i uz asistenciju stručnjaka.

Upotreba čajeva može biti  zasebna i jedina terapija,a može biti i dopunska terapija,zavisno o kom zdravstvenom poremećaju se radi. Fitoterapija sve više upotpunjuje koncepte savremene terapije potpomažući  lečenje različitih bolesti. Ona olakšava regeneraciju organizma i učvršćuje njegov odbrambeni sistem.

Važna oblast dobrih efekata fitoterapije, između ostalih,  jeste i zona funkcionalnih tegoba digestivnog trakta: dispepsije, meteorizmi, loša varenja, hronični bolovi u stomaku, nervozna creva, opstipacije, hemoroidi… Gotovo da nema oblasti kada su u pitanju zdravstvene tegobe gde fitoterapija ne bi mogla da se uklapa uz druge sisteme lečenja. Priroda nam velikodušno nudi sebe , podršku i smernice u cilju obnove vitalnosti ljudskog organizma,naše je samo da istrajemo u primeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *